Koken of stomen


Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-01-2010 09:20

Het verhaal is niet geheel correct. Stomen op hoge temparatuur doet het aminozuurpatroon juist schade aan. Voor de rest klopt het wel.
Gebruikersavatar
Edward Jakobs
Berichten: 363
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Bergen (Limburg)

05-01-2010 09:23

Ik maak gebruik van een inmaakketel. ( marktplaats :D )
Afbeelding
Hier heb ik 5 mandjes voor gemaakt die erin passen.
Op deze manier stoom ik zeer snel mijn boilies.
Gr.
Edward
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-01-2010 10:32

Ziet er goed uit Edward. Dus bij jou kan ik ook een paar potten soep bestellen? :D
Gebruikersavatar
Edward Jakobs
Berichten: 363
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Bergen (Limburg)

05-01-2010 11:48

Tuurlijk, geen enkel probleem. :wink:
Gr.
Edward
hans van loghem
Berichten: 524
Lid geworden op: 19-10-2006 21:33
Locatie: rheden

05-01-2010 16:37

mitsz van der kamp schreef:Hans,

laat die club maar in de kast staan. :o

Wat bedoel je daarmee mitsz?
Leven is als een neus, haal eruit wat er in zit!!!!!!!!!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-01-2010 18:48

Ik was iets te rap bezig Hans. Interpretatiefoutje mijnerzijds.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

05-01-2010 22:00

Weer slapende slagersenoudijzerboerenhonden aan het wakker maken Mitsz? Nou waren ze bijna uitgejat en kom je weer met combisteamers op de proppen.
Als je de exacte en optimale benutbare werking ook nog even uitlegt zal ik er persoonlijk voor zorgen dat je met je hol boven de grond begraven word in het park..zodat ze jou nog 1x ge- of misbruiken kunnen. 8)
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-01-2010 06:33

Daar heb ik even geen antwoord op. Jij bent vast de leukste thuis niet? :D

Zo'n combisteamer is één, maar dan moet je 'm ook nog goed gebruiken en weten waaróm je zo'n ding hebt gekocht. Hihi

Ik ga maar ff vissen zo denk ik. Met mijn gestoomde boilies :D
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

06-01-2010 09:29

Mannen!

Hoe je de boilies ook klaarmaakt, eiwitten ( aminozuren) hebben altijd nadeel door verhitting.

Lysine en Tryptophaan gaat bij 47*C al kapot.

dus of je nu kookt of stoomt je eiwitten hebben altijd te lijden.

Maar er wordt ook al jaren gewoon doorgevangen met boilies, Ready's- Freezers, partikels het maakt niet uit de vis eet het toch wel.

Ik geloof ook niet dat dit rekenen achter de komma invloed hebt op de karper, ze hebben ook natuurlijk voedsel.

Wat me meer de voordeel van stomen tegenover koken heeft dat de aantrekkingskracht van de boilie beter is, en ik liever hebt dat de stofen in het viswater eruit komen dan in het kookwater.

er staat een pittig stuk op het net over verwarmen bij eiwitten.

http://www.kanenpieper.be/basis100/invl ... de_voe.htm

http://www.animalfrontline.nl/vega/fruitisme.php

WE maken ons veel te druk, grote vissen hebben niet veel eiwitten nodig, ze worden liever vet van de zetmelen/ koolydraten ( glucose)
Gebruikersavatar
tomba verwey
Berichten: 731
Lid geworden op: 17-12-2009 14:05
Locatie: Rijen NB

06-01-2010 12:11

Hej mitz..
Dat van de drap in de pan klopt wel.. als ik mijn overdreve grote frietpan pak zit er naar 5 kg zwaare drap in.
soms kookt het ook weleens over als de kookpanen te hoog staan.

Ik had al het vermoeden dat dit kwam over de bind middelen. :lol:
Dus nu heb ik even een bevesteging das ook wel lekker
http://www.hengelsportfauna.nl
Als ze me missen ben ik vissen!
Jan Zwarthoed
Berichten: 355
Lid geworden op: 15-09-2003 02:00
Locatie: Volendam

06-01-2010 13:49

In een gewone stoompan is toch geen verhoogde druk? Dan zal de stoom ook nooit warmer worden als 100C. Dus de temp. wordt ook niet hoger dan bij het koken. (even inhakend om beweringen op blz. 1 en 2)
blub blub
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-01-2010 15:41

Steek maar eens een thermometer boven je fluitketel als ie op volle bak draait.
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

06-01-2010 15:59

Met gemak boven de 100 graden

http://www.stoommotor.nl/stoom.html

pfff daar gaan je mineralen en vitamientjes :(

gr Harnold
Gebruikersavatar
James warner
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23-09-2009 20:08
Locatie: Zuid West Nederland

06-01-2010 17:15

Harnold,

Temperaturen boven de 100 graden kunnen bereikt worden als er gestoomt word op druk.
ONDER WELK SCHRIFT????

Hey babe, wanna come over to myspace and twitter my yahoo till I google all over your facebook?
Jan Zwarthoed
Berichten: 355
Lid geworden op: 15-09-2003 02:00
Locatie: Volendam

06-01-2010 21:48

De fluitketel staat onder druk. Als je het dopje eraf laat en dan de stoom meet, is het volgens mij niet boven de 100C. Dat is dus op 1 bar > zie tabel > 99,6 C.
blub blub
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

06-01-2010 22:29

Volgens mij gaat de fluitketen fluiten om van de druk af te komen dus staat dan niet meer onder druk.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

06-01-2010 22:39

Als je de stoom door een verhitter leidt, krijg je oververhitte stoom. Kan wel, maar niet met een fluitketeltje in de keuken. In een hogedrukpan kookt water bij een hogere temperatuur. Heet niet voor niks snelkoker. In een stoompan "kook" je voedsel bij lagere temperatuur. Al kun je wellicht beter zeggen "gaar" je.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-01-2010 04:15

ik gebruik die combi-steamer wel. :)
bas nanninga
Berichten: 114
Lid geworden op: 14-10-2004 08:53
Locatie: Oldambt

07-01-2010 21:09

Stoom komt niet boven de 100 graden uit, mitz :D je niet onder druk stoomt.
Een temperatuur meter op de bak zetten, voor de hobby mannen!
Nu nog een goede mix vinden die bij 80 graden ook hard word, maar met "bolle" van 100 graden vang je ook hoor.
Oude mixen moesten wel aangepast worden, zo dat ze beter uitharden.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

07-01-2010 21:22

Meeste zetmeelsoorten verstijfselen (harde bollen) al bij 65 graden C.
Waarom hoger gaan wanneer er dan juist zoveel nutriënten verloren gaan?
Zou Soja meel er iets mee van doen kunnen hebben??

• complete mixen waaraan men enkel water of een andere vloeistof hoeft aan toe te voegen. Dus naast de bloem bevatten deze mixen ook vet, eieren, emulgatoren, gluten, vitamine C, mineralen enzovoort, uiteraard allemaal in poedervorm.
• premixen die 20 tot 50 % van de totale hoeveelheid bloem bevatten en waar naast vloeistof ook nog bloem moet aan toevoegen. Naarmate men minder bloem gebruikt spreekt men dan ook wel eens over concentraten. Hoe dan ook deze producten bevatten naast baktechnische hulpmiddelen (emulgatoren in vetstof, enzymen, gluten) ook secondaire grondstoffen zoals melkpoeder, eieren, vetten enz.
• verbeteraars waarin een kleine hoeveelheid bloem gebruikt wordt en die als drager dient voor de werkzame bestanddelen (emulgatoren, enzymen...)

Nooi te oud om wat te leren hè..
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

07-01-2010 21:27

Kan niet is onzin. Zoals ik al beweerde. De wiki dan maar...

Oververhitte stoom

Om oververhitte stoom te maken moet er extra warmte aan de stoom worden toegevoegd. In een fluitketel kan dat niet omdat daar alleen het water wordt verwarmd. De ontsnappende stoom blijft op het dauwpunt. In een stoomketel gebeurt hetzelfde, maar de geproduceerde stoom kan vervolgens door een oververhitter worden geleid. De verzadigde stoom stijgt in temperatuur en wordt dan oververhitte stoom genoemd. Bij verlies aan warmte zal deze stoom afkoelen zonder dat er minuscule waterdruppeltjes ontstaan die de rotors zouden kunnen beschadigen.


Gewoon drukloos in een stoompan wordt de temperatuur geen 100°C. Dat is juist het voordeel van de stoompan.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
bas nanninga
Berichten: 114
Lid geworden op: 14-10-2004 08:53
Locatie: Oldambt

07-01-2010 22:02

Kees we stomen ook al een tijdje, met een temperatuurmeter in de bak..
Loopt op tot 100 graden, dan is het gebeurd.
Hoger kom je niet (zonder druk)
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

07-01-2010 22:08

Nee, oververhitte stoom krijg je niet in een bak of stoompan met stoom uit verwarmd water. Maar dat wil niet zeggen dat het niet boven 100°C uit kan komen. Alleen moet je dan de stoom door een verhitter leiden. Pff, het zit in het woordje kan...

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
bas nanninga
Berichten: 114
Lid geworden op: 14-10-2004 08:53
Locatie: Oldambt

07-01-2010 22:16

Wat allemaal niet kan, er kan zo veul, denk dat de hobby bolle draaiers, er baat bij hebben om lekker vrij te experimenteren.
En voordelen uit de stoombak kunnen toveren, en daar gaat het om 8)
Laatst gewijzigd door bas nanninga op 07-01-2010 23:12, 1 keer totaal gewijzigd.