Flavour afgave van boilies


Plaats reactie
Patrick Classens
Berichten: 113
Lid geworden op: 02-07-2007 18:31
Locatie: Venray

07-08-2008 14:08

Hey, ik heb gister een mix gemaakt met de volgende samenstelling
200 gr griesmeel
200 gr maisbloem
100 gr koekjesmeel
40 gr tarwezemelen
25 gr maizena
5 gr maisolie
200 gr kippenei
een kilo mix heb ik toegevoegd:
5 ml wielco sinaasappel flavour
5 ml sweetner
25 ml sojasaus
1 theelepel oranje kleurstof.

Deze mix heb ik gekookt totdat de boilies dreven.
Nu is mijn vraag, hoe weet ik of deze boilie goed smaakstoffen en vrije aminzuren (van de sojasaus) afgeeft. Ik heb er al namelijk een aantal in een beker met water gezet, maar het lijkt erop of de boilie geen smaakstof afgeeft.
MVG,
Patrick
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

07-08-2008 15:08

het water opdrinken. Als je dan iets smaakt zit je goed.
Gebruikersavatar
Bart Janssen
Berichten: 1354
Lid geworden op: 18-01-2002 01:00
Locatie: Tussen de Rivieren
Contacteer:

07-08-2008 15:16

Het water opdrinken....??? zeg dan niks.

Je kunt de boilie het beste door midden breken en dan ff op je tong leggen. Zo krijg je de smaak van je boilie het beste door.

Groet
Bart
Patrick Classens
Berichten: 113
Lid geworden op: 02-07-2007 18:31
Locatie: Venray

07-08-2008 16:30

De je kan goed proeven aan de binnenkant van de boilie wat voor smaak het is. Maar komen de vrijaminozuren en de smaak wel uit de boilie aangezien je met het koken een harde schil laat ontstaan rondom de boilie?
Gebruikersavatar
Bart Janssen
Berichten: 1354
Lid geworden op: 18-01-2002 01:00
Locatie: Tussen de Rivieren
Contacteer:

07-08-2008 16:53

Die komen best wel vrij,

Mocht je het niet helemaal zeker weten dan kun je altijd bij de haakboilie de korst met een mesje wat weg snijden.

Groet
Bart
janwillem hilverts

07-08-2008 16:56

Bart,

Waarom niet opdrinken?

Op het moment dat er vrije amoni's etc. uit moeten komen, dan kan je dat best testen in een glas water en dan dus ook het water proeven! Dan proef je dus of het er echt uitkomt!

Op je tong leggen kan, maar je krijgt dan ALTIJD een smaakje naar voren, je weet dus NOOIT zeker of hij wel uitlekt!
Gebruikersavatar
Bart Janssen
Berichten: 1354
Lid geworden op: 18-01-2002 01:00
Locatie: Tussen de Rivieren
Contacteer:

07-08-2008 17:01

Je moet trouwens ook doen wat je niet laten kunt. Ik drink liever een biertje, tussen proeven en drinken zit een groot verschil.

Voor mij volstaat even op de tong leggen prima.

Ik zeg proost!
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

07-08-2008 17:11

Bart

Op de tong leggen zegt natuurlijk helemaal niks over het uitlekken van de attractors onder water! ALs je ene bol hebt meet bijv veel ei albumine zal ie op je tong lekker smaken maar de schil belemmert voor een deel de uitwaseming (soms is dit nu juist wat je wil) Naar het water kijken en proeven lijkt me beter. Hoewel je sommige attractors niet met het blote oog kan waarnemen (op wat concentratie sporen na)
Patrick Classens
Berichten: 113
Lid geworden op: 02-07-2007 18:31
Locatie: Venray

07-08-2008 19:37

Ik had al een aantal boilies in een aantal glazen water gezet en na een tijdje geproeft. Ik proefde helemaal niks. Nu net wou ik de glazen weggooien toen ik op de bodem een soort van waas zag, een laagje van ongeveer 2 cm. Ik heb het glas leeg geschud tot deze waas een dit geproeft. Hier zat een sterke flavour aan. Het is dus zo dat de flavour wel vrijkomt maar blijft hangen op de bodem. Is dit normaal of hoort de flavour zich helemaal te verspreiden.
MVG, Patrick
Gebruikersavatar
tim slagter
Berichten: 219
Lid geworden op: 05-08-2007 22:05
Locatie: Zoetermeer

07-08-2008 22:55

Als je wilt weten of er flavour vanaf komt moet je gewoon in een glas water doen, op de manier hoe jij met die boilie vist (door de midden, heel, in stukjes gesneden, etc) en dan gewoon even laten staan en dan proeven, zo proef je wat voor smaak het dus afgeeft, als je niks proeft zal er dus weinig flavour vanaf komen.

Mvg,
Tim Slagter
Tight Lines.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

07-08-2008 23:13

Inderdaad groot verschil tussen proeven en ruiken. Maar ruiken doet de karper door het water te bemonsteren. Ik vrees dat Patrick iets over dat laatste willen weten voor wat betreft de karper, Bart. Alleen is dat wat wij nog kunnen proeven niet gelijk aan dat wat een karper kan proeven. Blijft tobben. De waas op de bodem zegt wel iets over het vrijkomen van stoffen. Hoe het verder in water verspreidt wordt is afhankelijk van de stof en omgevingsinvloeden. Als je het uitlekken wil bevorderen, voeg dan wat grovere bestandelen toe.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Patrick Classens
Berichten: 113
Lid geworden op: 02-07-2007 18:31
Locatie: Venray

16-08-2008 17:05

Mijn eerste vis op de zelfgedraaide boilies:
Afbeelding
21 pond
Gebruikersavatar
Ger Milius
Berichten: 332
Lid geworden op: 19-02-2008 19:29
Locatie: Breda
Contacteer:

18-08-2008 12:21

Voor mij kan de dosis sojasaus omhoog, dit is een goed product met veel vrije amino.
ik zou kiezen voor minimaal 50ml per kilo.

het uitlekken van smaak ligt aan de samenstelling van je boilie zoals Kees al aanhaalt.

grove ingredieënten genieten duidelijk de voorkeur , denk aan grove maismeel en zaden bijvoorbeeld.

Ook de samenstelling van je flavour(daar gaat tie weer die beterweter) het gebruikte oplosmiddel is van belang.

gebruik je een basis van ethyl alcohol dan zal je flavour sneller uitlekken dan op een glycolbasis.

sucses
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook langs de waterkant
Patrick Classens
Berichten: 113
Lid geworden op: 02-07-2007 18:31
Locatie: Venray

18-08-2008 16:47

Bedankt voor de tips allen...
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

19-08-2008 09:01

Door wat olie toe te voegen aan je mix (visolie bijv.) krijg je ook een verticaal "geurspoor" in het water. Zo heb je ook meer verspreiding van je flavour d.m.v. de olie die opstijgt.
Plaats reactie