boilies scheuren.


Plaats reactie
marcel kunst
Berichten: 26
Lid geworden op: 18-07-2006 22:36
Locatie: hoogkarspel
Contacteer:

18-05-2008 12:41

wie kan mijn helpen.

ik heb gisteren boilies gemaakt en ze scheuren en ze zijn nog zacht van binnen.
ik heb 250 gram griesmeel gebruikt
250 gram maismeel
250 gram tarwemeel
250 gram koekjesmeel.
en 9 eieren.
ik heb ballen gedraaid van 30 mm en 7 minuten gestoomd.
ze liggen nu 17 uur te drogen en ze beginnen nu te scheuren en ze zijn nog zacht van binnen. wat doe ik fout.?
de belder thomas
Berichten: 37
Lid geworden op: 17-10-2007 09:55
Locatie: mechelen

18-05-2008 13:09

in de zon glegen dan scheuren ze ook heb het ook al voorgehad in de zon of te warm gelegen of mss te groffe mix
mathieu de vries
Berichten: 11
Lid geworden op: 17-05-2008 14:09
Locatie: Vledder

18-05-2008 13:16

probeer eens
5 delen maismeel
4 delen koekjesmeel
1 deel tarwebloem
dit is een basis samenstelling daar kun je nog van alles aan toevoegen


try out find out
try out and find out
mathieu de vries
Berichten: 11
Lid geworden op: 17-05-2008 14:09
Locatie: Vledder

18-05-2008 13:58

en inder daad niet in de zon laten drogen
try out and find out
Gebruikersavatar
Simon van Vegchel
Berichten: 427
Lid geworden op: 10-03-2004 14:43
Locatie: Eindhoven

18-05-2008 14:21

Ik zou aan die basismix van jou niet al te veel veranderen, dat ziet er al redelijk goed uit. Wel zou ik zeggen: haal zowel van het tarwemeel als het koekjesmeel 50-75 gram af en voeg 100-150 gram maizena toe. Dit is een sterke binder die je boilies wat sterker maakt. Plakkerigheid kun je verhelpen door een scheutje olie.

Oh, en ik liet mijn boilies nooit langer dan een uurtje of 12 drogen en gooide ze dan al in de vriezer. Maar dat is een persoonlijke keus natuurlijk :wink:
Nothing can beat a well-sized carp in the morning
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

18-05-2008 14:23

langer stomen.

En ei albumine toevoegen.
marcel kunst
Berichten: 26
Lid geworden op: 18-07-2006 22:36
Locatie: hoogkarspel
Contacteer:

18-05-2008 14:25

ik heb ze niet in de zon laten drogen maar gewoon in de garage.
marcel kunst
Berichten: 26
Lid geworden op: 18-07-2006 22:36
Locatie: hoogkarspel
Contacteer:

18-05-2008 14:29

hoeveel ei albumine moet ik er dan bij toevoegen. en waar moet ik wat van af halen?
Gebruikersavatar
Kenny Willems
Berichten: 3415
Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
Locatie: Duiven
Contacteer:

18-05-2008 14:34

Simon, Maizena sluit de boilie af en word erg kleverig er zijn betere vervangers die deze nadelen niet hebben.

marcel, Griesmeel, Maismeel kan een goede basis zijn ik zelf verkies Tarwemeel i.p.v. Griesmeel
250gram koekjesmeel is teveel kan problemen veroorzaken (zelfde als Maizena)
een gebruik van maximaal 100gram is meer als voldoende.

doe bijvoorbeeld:

300gram Tarwemeel
100gram Griesmeel
200gram Maismeel
100gram Koekjesmeel
voeg 200gram Eivoer toe (merk de Witte molen)

Dit draait perfect en is lekker zoet.
Stomen moet je sowieso langer doen als normaal koken, maar hoelang kan ik je niet vertellen.

Ps: Ei albumine is niet nodig je hebt meer als voldoende binders die zeer goed uitharden.
Jealousy is a motherfucker... A weak Jealous motherfucker... If you are jealous, you're just a weak motherfucker!!
Gebruikersavatar
Simon van Vegchel
Berichten: 427
Lid geworden op: 10-03-2004 14:43
Locatie: Eindhoven

18-05-2008 20:01

@ Kenny: Ik heb nooit last gehad van dat kleverige hoor, en die afsluitende werking gaat scheurtjes in mijn ogen juist tegen. Daarbij wordt de buitenmantel van mijn boilies (waarin bijna altijd maizena verwerkt zit) gewoon goed zacht en wolkt deze zelfs lichtjes, dus zo afsluitend zal dit effect niet zijn.

Ik zie maizena (mits niet teveel gebruikt, 10% is meer dan voldoende) gewoon als een goede alternatieve en goedkope binder :)
Nothing can beat a well-sized carp in the morning
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

18-05-2008 22:10

maizena is geen binder heren!

zetmeel heb je in 2 varianten namelijk.

gemodificeerd en on gemodificeerd

warm bindend/ koud bindend.

nu even op de verpakking kijken welke zetmeel in de verpakking van maizena zit?
ik weet het, warm bindend zetmeel!! gemodificeerd dus.

niet verstijfseld dus, bindend na verhitting !

mvg jacco
Gebruikersavatar
Kenny Willems
Berichten: 3415
Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
Locatie: Duiven
Contacteer:

19-05-2008 00:57

Jacco ik zeg niks over binden ;) :D
Jealousy is a motherfucker... A weak Jealous motherfucker... If you are jealous, you're just a weak motherfucker!!
Plaats reactie