toch maar zelf gaan draaien


Plaats reactie
Randy Muts
Berichten: 59
Lid geworden op: 18-07-2007 15:41
Locatie: Zevenaar

20-01-2008 13:41

aangezien steeds kopen best duur is gan ik ze zelf maar draaien,
maar wat vinden jullie van deze mix
30%maismeel
30%tarwebloem
20%paneermeel
10%gemalen hennep(wil dit zelf malen)
10%griesmeel
wat vanillepoeder, of al ik iets anders nemen

tips en/of aanmerkingen, toevoeging enz. graag
Greets randy
Gebruikersavatar
pieter de gouw
Berichten: 314
Lid geworden op: 10-12-2006 22:58
Locatie: Wageningen & Sint Oedenrode

20-01-2008 22:05

Ej Randy,

Heb dit jaar voor het eerst een vergelijkbare mix gedraait. Vanillepoeder is een mooie aanvulling!

Zie mijn reactie op de mix van simon bregman (topic: Help)

Draaien maar en veel succes/plezier!
Als ge het nie mêr wit, kûnde het ált nog behangen!
Randy Muts
Berichten: 59
Lid geworden op: 18-07-2007 15:41
Locatie: Zevenaar

20-01-2008 23:07

oke bedankt zal even kijken
Greets randy
Verpoorten clement
Berichten: 202
Lid geworden op: 22-05-2003 02:00
Locatie: lommel

24-01-2008 22:28

[quote="Randy Muts"]aangezien steeds kopen best duur is gan ik ze zelf maar draaien,
maar wat vinden jullie van deze mix
30%maismeel
30%tarwebloem(beter is het om tarwemeelte gebruiken en dan maar 20%
20%paneermeel
10%gemalen hennep(wil dit zelf malen)
10%griesmeel (mag 20% zijn)
wat vanillepoeder, of al ik iets anders nemen

[/b]
Gebruikersavatar
pieter de gouw
Berichten: 314
Lid geworden op: 10-12-2006 22:58
Locatie: Wageningen & Sint Oedenrode

24-01-2008 22:43

korte uitleg waarom je deze aanpassingen doet is wel op z'n plaats :wink:

Maakt de boilie zoeter en dat complementeerd de hennep (en evt de vanille)
Als ge het nie mêr wit, kûnde het ált nog behangen!
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

25-01-2008 08:42

ééN ding, zou zeker de paneermeel eruit laten, is uitgedroogd en vermalen beschuit, in je mix neemt dit veel vocht op en je bol zal dan ook snel water opnemen en zacht worden, spreek uit ervaring!
Mvg Bas
Verpoorten clement
Berichten: 202
Lid geworden op: 22-05-2003 02:00
Locatie: lommel

25-01-2008 22:10

tarwemeel is veel gezonder dan tarwebloem.Meel bevat nog alle originele bestanddelen = gewoon de korrel gemalen,bij meel zijn de zemelen weg (héél goed voor de doorstroming in het darmkanaal).Ook zullen er zich meer problemen voordoen bij het draaien indien men bloem gebruikt (bollen gaan aan de roltafel plakken),dit gebeurt ook met meel,daarom 20%.Natuurlijk is dit uit te zoeken hoeveel men juist moet gebruiken.
Randy Muts
Berichten: 59
Lid geworden op: 18-07-2007 15:41
Locatie: Zevenaar

25-01-2008 22:31

oke bedankt voor je uitleg

even iets veranderd
basismix(heb 500 gram gereken voor makkelijkheid
100 gram tarwe meel/bloem
200 gram maismeel
200 gram griesmeel

100 gram gemalen hennep en/of vannile poeder(voor alleen vanilleboilie)(variatie)
Greets randy
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

25-01-2008 23:30

Verpoorten clement schreef:tarwemeel is veel gezonder dan tarwebloem.Meel bevat nog alle originele bestanddelen = gewoon de korrel gemalen,bij meel zijn de zemelen weg (héél goed voor de doorstroming in het darmkanaal).Ook zullen er zich meer problemen voordoen bij het draaien indien men bloem gebruikt (bollen gaan aan de roltafel plakken),dit gebeurt ook met meel,daarom 20%.Natuurlijk is dit uit te zoeken hoeveel men juist moet gebruiken.


Foutje Clement,
Tarwemeel bevat niet alle originele bestanddelen, volkorenmeel bevat deze wel.
Tarwemeel is niets anders dan Tarwebloem waaraan na het zeefproces weer een deel zemelen, en een klein deel kiemen en griezen zijn toegevoegd.
Bij Tarwebloem (patent) zijn wel heel veel bestanddelen uitgezeefd en het endosperm tot bloem vermalen.

In de molen gebeurt het vermalen trapsgewijze. Om volledig vermalen te worden passeert het maalgoed zo'n 20 paar walsen. De eerste vijf à zes walsenparen zijn geribbeld en hebben tot doel de korrel open te breken en apparte brokjes endosperm ((ook griezen genoemd!)) en zemeldeeltjes te produceren. Men noemt dit het schroten. Na elke doorgang wordt er gezeefd in zogenaamde plansifters, waarbij de bloem steeds afgescheiden wordt van de verder te vermalen deeltjes. Verder in het maalproces worden de min of mer zuivere stukjes endosperm op gladde walsen verder tot bloem verkleind. Men noemt dit het uitmalen.

40% sojameel volvet
15% tarwebloem
20% maismeel/polenta
10%gemalen hennep
10%griesmeel ( maïsgriezen)
5%paneermeel

10% gemalen hennep is wel wat veel, het is behoorlijk vet en grof spul.
Mogelijk dat het deel maïs en tarwe producten het wel aankan, anders de dosis halveren.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
pieter de gouw
Berichten: 314
Lid geworden op: 10-12-2006 22:58
Locatie: Wageningen & Sint Oedenrode

26-01-2008 12:02

Ik draai bollen met 20% gemalen hennep. Ze draaien prima. Je kunt het percentage dus best wat opvoeren, dan moet je wel in de gaten houden dat je genoeg binding hebt vanuit je overige producten.
Als ge het nie mêr wit, kûnde het ált nog behangen!
Randy Muts
Berichten: 59
Lid geworden op: 18-07-2007 15:41
Locatie: Zevenaar

26-01-2008 20:39

Randy Muts schreef:oke bedankt voor je uitleg

even iets veranderd
basismix(heb 500 gram gereken voor makkelijkheid
100 gram tarwe meel/bloem
200 gram maismeel
200 gram griesmeel

100 gram gemalen hennep en/of vannile poeder(voor alleen vanilleboilie)(variatie)

maar was is dit een mooie mix of niet??
Greets randy
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

26-01-2008 21:59

Nou Randy, er zijn mooiere.
Jou mix bevat enkel tarwe en mais ingrediënten met veel gluten waardoor je deeg wat taai en gummie-achtig word.
Ik had al een variant geplaatst die al een stukkie mooier moet zijn;

40% sojameel volvet
15% tarwebloem
20% maismeel/polenta
10%gemalen hennep
10%griesmeel ( maïsgriezen)
5%paneermeel
Groet'n Henk..

still growing Old.
Wes Pias

26-01-2008 22:03

ik had ipv die 5% paneermeel 5% koekmeel vanille genomen
Randy Muts
Berichten: 59
Lid geworden op: 18-07-2007 15:41
Locatie: Zevenaar

26-01-2008 23:11

oke zal is rond kijken
Greets randy
Verpoorten clement
Berichten: 202
Lid geworden op: 22-05-2003 02:00
Locatie: lommel

27-01-2008 16:52

Henk ter Maat schreef:
Verpoorten clement schreef:tarwemeel is veel gezonder dan tarwebloem.Meel bevat nog alle originele bestanddelen = gewoon de korrel gemalen,bij meel zijn de zemelen weg (héél goed voor de doorstroming in het darmkanaal).Ook zullen er zich meer problemen voordoen bij het draaien indien men bloem gebruikt (bollen gaan aan de roltafel plakken),dit gebeurt ook met meel,daarom 20%.Natuurlijk is dit uit te zoeken hoeveel men juist moet gebruiken.


Foutje Clement,
Tarwemeel bevat niet alle originele bestanddelen, volkorenmeel bevat deze wel.
Tarwemeel is niets anders dan Tarwebloem waaraan na het zeefproces weer een deel zemelen, en een klein deel kiemen en griezen zijn toegevoegd.
Bij Tarwebloem (patent) zijn wel heel veel bestanddelen uitgezeefd en het endosperm tot bloem vermalen.

In de molen gebeurt het vermalen trapsgewijze. Om volledig vermalen te worden passeert het maalgoed zo'n 20 paar walsen. De eerste vijf à zes walsenparen zijn geribbeld en hebben tot doel de korrel open te breken en apparte brokjes endosperm ((ook griezen genoemd!)) en zemeldeeltjes te produceren. Men noemt dit het schroten. Na elke doorgang wordt er gezeefd in zogenaamde plansifters, waarbij de bloem steeds afgescheiden wordt van de verder te vermalen deeltjes. Verder in het maalproces worden de min of mer zuivere stukjes endosperm op gladde walsen verder tot bloem verkleind. Men noemt dit het uitmalen.

SORRY ! Daar ik mijn ingredienten bij een molen haal (die zelf maalt) krijg ik ,wanneer ik tarwemeel bestel gewoon alles wat er vrijkomt van een gewone tarwekorrel die gemalen wordt,dus alles,zowel het omhulsel,de zemelen als het meer.Bij bloem is het alleen het witte meel (zonder omhulsel en zemelen)
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

27-01-2008 17:10

Okay Clement,

Volkoren tarwemeel noemt men het in Nederland, daarin zit de volle korrel vermalen.
:wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
janieck spithoff
Berichten: 1295
Lid geworden op: 13-03-2007 21:30
Locatie: leeuwarden
Contacteer:

27-01-2008 17:17

Henk, mag ik vragen waar ik sojameel vandaan kan halen? En wat de prijs ongeveer is...
Mvg, Janieck
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

27-01-2008 17:19

Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
pieter de gouw
Berichten: 314
Lid geworden op: 10-12-2006 22:58
Locatie: Wageningen & Sint Oedenrode

27-01-2008 21:39

janieck spithoff schreef:Henk, mag ik vragen waar ik sojameel vandaan kan halen? En wat de prijs ongeveer is...


wel even in de gaten houden dat je (vol)vette soja neemt! Dat is beter voor de karper!
Als ge het nie mêr wit, kûnde het ált nog behangen!
Plaats reactie