boillies bewaren in zout / suiker


Plaats reactie
Fabrice Macours
Berichten: 286
Lid geworden op: 06-01-2004 14:15
Locatie: Tongeren (B)
Contacteer:

06-09-2007 12:43

beste karpervissers,

daar wij thuis maar een kleine diepvriezer hebben, waar slechts plaats is voor enkele kg's boillies, zou ik graag mijn boillies bewaren in emmers met zout / suiker

mijn fruitboillies bewaar ik nu in suiker, maar er onstaat een dikke suikervloeistof vanonder in de emmer -> heeft dit te maken met het feit dat ik mijn boillies niet lang genoeg heb laten drogen? kan dit kwaad?

het probleem met suiker of zout is dat je er niet alle boillies mee bedekken, het zakt namelijk steeds naar de bodem

wie heeft hier nog ervaring mee?
hoeveel suiker per kg boillies?
hoeveel zout per kg boillies?
nog tips?

alvast bedankt

greetz,

Fab
barry stevens
Berichten: 864
Lid geworden op: 17-07-2005 01:37
Locatie: amsterdam

08-09-2007 12:05

is het niet zo dat ze van suiker knoerdhard worden|?
www.castmarine.nl

alles voor de karpervisser op het gebied van elektromotoren/accus/laders/rubberboten/buitenboordmotoren etc
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

08-09-2007 12:12

Barry,

Klopt. Het vocht wordt eruit getrokken en de boilies worden daardoor harder.

Overigens is het antwoord op Fabrice ongeveer 7 gewichtsdelen zout op 10 gewichtsdelen boilies.

Suiker heb ik nooit gebruikt, maar dat is lichter dat zout (1.6 g/ml tegen 2,2 g/ml. Gelijke volumes gebruiken want het gaat over het opvullen van de lege ruimtes in een bolstapeling.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Lukas den Admirant
Berichten: 521
Lid geworden op: 21-11-2006 20:04
Locatie: Hoogeveen

09-09-2007 16:05

Misschien is vacumeren een optie,

wat mij ook opvalt, dat als ik een boilie 3 maanden in mij viskoffer heb zitten hij niet schimmelt, en wanneer ik 1 kilo in een dichte plastic emmer heb het zaakje heel snel schimmelt.

misschien moet je eens testen hoe lang je ballen op een luchtig droogrek onbeschimmeld blijven, en dan is het het beste als ze onderling geen contact maken. 't is maar een suggestie.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

09-09-2007 16:11

Gewoon een grote ton pakken en veel pakken suiker of zout eerst een laag boilies daaroverheen suiker/zout dan weer een laag boilies etc etc. Die stroop komt inderdaad omdat het water uit je boilie getrokken word dit is volstrekt normaal omdat deze wijze van conserveren gebaseerd is op het uitdrogen van je product. Dat niet alle boilies bedekt zijn hoeft geen problem te zijn wanneer je emmer hermetisch afsluit. Het zuiker ttrekt nkl ook het vocht uit de lucht dus de onbedekt boilies zullen sneller meedrogen. Toch kan het geen kwaad de emmer af en toe even om te rollen zodat de boilies en suiker wer goed doorelkaar worden gemangd. Ga je naar frankrijk laat die drap maar thuis en neem enkel de plakkende bollen mee, dat scheel je een hoop kilos in de auto!
Op deze wijze kan je je bollen lange tijd 1 maand of meer (maximum weet ik niet, is ook afhankelijk van de omstandigheden)houdbaar houden. doe je wat meer olie in je mix dan krijg je ook wat makkeliker je boilienaald door de bol.
Ik begrijp als je het gevoel hebt dat deze blies niet attractief zijn maar geloof me ja kan er erg goed op vangen!
Gebruikersavatar
Bas Bakker
Berichten: 1598
Lid geworden op: 08-04-2002 02:00
Locatie: Zuid Holland
Contacteer:

09-09-2007 16:18

Je kunt ook rijst gebruiken.

Alleen had ik wel eerder last van schimmel op de bol dan bij het gebruik van zout of suiker.
Gebruikersavatar
Marco Mensing
Berichten: 5504
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00

09-09-2007 16:34

Hier prima resultaten met zout. Ik doe op een kilo of 15 boilies een kilo of 5 aan zout. Vooral in het begin het vat regelmatig omkeren en rollen zodat het zout weer verspreid.
Houdbaarheid is echt maaaanden !
CarpeR Diem
Herman Esveld
Berichten: 1188
Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
Locatie: nomaad

09-09-2007 17:16

Ik heb ook prima ervaringen met zout, heb nog wat liggen en dat ligt er al 2
maanden in. Vangt nog steeds :D
PR Schub: 2,001 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

09-09-2007 17:28

Word het dan niet te zout voor de karper?
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

09-09-2007 17:29

Ruben vd Worp schreef:Word het dan niet te zout voor de karper?

Nope het zout zit immers aan de buitenkant van de bol en spoelt er in no time vanaf
Peter Nys
Berichten: 541
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Belgie (Tongeren)
Contacteer:

09-09-2007 20:48

Het handigste is om je boilies in piepschuimdozen te bewaren. Hier in kun je de boilies mooi in laagjes leggen. Een tip die ik je nog kan geven is dat je best wat rijst tussen de suiker of het zout mengt, dan voorkom je die nattigheid op de bodem van je doos. Dit is een manier die veel gebruikt word door mensen die langere sessies in het buitenland doen. Of het echt de ideale manier is om je boilies te bewaren weet ik niet...

Mvg

Peter
Fabrice Macours
Berichten: 286
Lid geworden op: 06-01-2004 14:15
Locatie: Tongeren (B)
Contacteer:

09-09-2007 21:42

bedankt allemaal voor de nuttige respons

kan je het zout/de suiker daarna weer hergebruiken?
moet je die dan laten drogen in de zon ofzo?
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

09-09-2007 22:32

nee de zout of suiker heeft daarna al voch opgenomen en voor het gebruik kan je die het beste even afspoelen ivm de plakkerigheid aan je handen dus gewoon weer nieuwe zakje halen voor de volgende lading bollen!
Chris Gabriele

13-09-2007 16:31

Inderdaad Martijn, het water in de bacterie zal door de wand heen naar de hoge concentratie zoet of zout water buiten de bacterie stromen. De hele bacterie loopt leeg en zal uitdrogen.

De natuur wil namelijk altijd concentratieverschillen opheffen.

gr Chris.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

13-09-2007 17:16

Enige toevoeging is dat je bij de boerenbond grote verpakkingen zout kunt kopen die gebruikt worden voor consumptie door vee. Is voordeliger en scheelt gedoe met kleinverpakkingen uit de supermarkt.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Plaats reactie