STOMEN STOMEN STOMEN


Gebruikersavatar
bas van der kloot
Berichten: 186
Lid geworden op: 12-07-2007 16:47
Locatie: zundert

02-04-2008 17:54

staat erin in spiegel 10 en ziet er goed uit 8)
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

02-04-2008 18:29

Grappig, ons mam komt hem net brengen en wilde hem onder het eten even lezen. Dacht al bij me eigen, hij zal er toch niet toevallig instaan he :D Toevallig! Ga het zo lezen. Bedankt voor de moeite Ray!
Gebruikersavatar
Edward Jakobs
Berichten: 363
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Bergen (Limburg)

02-04-2008 19:01

dennis scherjon schreef:Je kan ook een asperge pan gebruiken, gebruik die zelf al jaren er zit een mooi mandje bij kan je zeker 3 kilo per keer mee stomen.


Gaan de boilies dan niet aan elkaar plakken ?
Aangezien ze op elkaar gestappeld liggen....
Gr.
Edward
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

02-04-2008 19:43

Plakt wel maar das toch geen probleem.
even met het kratje schudden en hoppa ze zijn van elkaar af.

uitgeplakt dus.
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

02-04-2008 20:05

Ja de ballen plakken wel een beetje.

Maar wat Ruben al zegt, je kunt ze zo van elkaar halen als ze klaar zijn.

probeer dit niet onder het stomen, krijg je een zooitje.
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

02-04-2008 22:47

Of ze ff een extra paneerlaagje geven :wink:
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

03-04-2008 10:05

Extra laagje gemalen voer voor insecteneters mag ook wel hoor. :D :D :D :D :D
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Jeroen Huigen
Berichten: 393
Lid geworden op: 03-09-2006 18:26
Locatie: Emmercompascuum ( Emmen )

04-04-2008 00:27

Vandaag voor het eerst mijn bollen gestoomd , mijn bollen zijn nu veel sneller goed hard en droog . En nu maar vangen .
Zolang mijn baas vind dat ik genoeg verdien , doe ik alsof ik hard werk .

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd .
Gebruikersavatar
Edward Jakobs
Berichten: 363
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Bergen (Limburg)

04-04-2008 09:18

Ray v/d Bos schreef:Ja de ballen plakken wel een beetje.
Maar wat Ruben al zegt, je kunt ze zo van elkaar halen als ze klaar zijn.
probeer dit niet onder het stomen, krijg je een zooitje.


Gebruik nu een stoompan, schiet niet echt op als je 10 kilo wilt stomen.
Ga eens kijken of ik zo'n asperge pan kan vinden.
Kijken of dat een beetje werkt.
Gr.
Edward
Gebruikersavatar
Edward Jakobs
Berichten: 363
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Bergen (Limburg)

28-04-2008 12:26

Nog even op die aspergepan terugkomen. :roll:
Ik heb nu een party met zo'n pan gestoomd.
18mm voor de duur van 4 minuten.
Nu zijn ze naar 3 dagen drogen nog niet allemaal echt hard.
Hoe lang stomen jullie de boilies in zo'n pan ?
Kan me voorstellen dat de middelste niet veel stoom krijgen.
Gr.
Edward
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

28-04-2008 19:46

Wat ik hoor van ray en anderen die stomen is dat ze 15 a 20 min stomen.
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

28-04-2008 20:43

Ray heeft er een stuk over geschreven in de laatste Spiegel. Misschien iets om deze te kopen en door te lezen ;)
Gebruikersavatar
gerard hekkelman
Berichten: 192
Lid geworden op: 08-02-2008 21:26

28-04-2008 21:23

Op het werk hebben we een grote stoommachine die op hoge temperaturen (ong 250 graden) kan stomen,
is dit een aanrader?

groeten
Met vriendelijke groet,
Gerard

Waar vis zwemt, is water!

Karpers 2008: 46
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

28-04-2008 23:06

Ruben vd Worp schreef:Wat ik hoor van ray en anderen die stomen is dat ze 15 a 20 min stomen.


Klopt Ruben, alleen zit er dan 25 kilo in. ( 30 min)
Gebruikersavatar
gerard hekkelman
Berichten: 192
Lid geworden op: 08-02-2008 21:26

05-05-2008 18:57

maar welke temperatuur hebben jullie dan met stomen?
Met vriendelijke groet,
Gerard

Waar vis zwemt, is water!

Karpers 2008: 46
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

05-05-2008 23:13

125*C heb ik wel eens gemeten.
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

06-05-2008 16:52

maar dan is het toch warmer als kokend water of zie ik dat verkeerd? In theorie zou je dan toch meer stoffen "verbranden".
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

06-05-2008 19:27

Daar ben ik ook wel benieuwd naar,mischien dat ray hier mischien op kan inhaken?
Gebruikersavatar
gerard hekkelman
Berichten: 192
Lid geworden op: 08-02-2008 21:26

06-05-2008 20:19

Het antwoord ligt simpel,

water heeft een smeltpunt van 0 graden celcius en een kookpunt van 100 celcius.

water is dus (normaal gesproken) onder de 0 graden celcius ijs geworden, omdat dat het vriespunt van water is.
daarnaast kan water ook koken. normaal gesproken ligt dat punt op excact 100 gradeb celcius. de temperatuur van water is dus normaal gesproken nooit boven de 100 graden celcius.

op 0lager dan 0 graden is water een vaste stof, beter bekend als ijs.
tussen de 0 en 100 graden is water een vloeibare stof,
+100 graden celcius is het stoom (dus gasvormig)

als het water dus de kookpunt heeft bereikt, kan het niet warmer worden, wat je dan krijgt is stoom. dat is dus heter en gasvormig.

de vaste stof is dus het koudst (ijs)
daarna de vloeibare (water)
en het warmste is dus de gasvormige(en dus in dit geval stoom)

daarom is stoom heter dan water.
Met vriendelijke groet,
Gerard

Waar vis zwemt, is water!

Karpers 2008: 46
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

06-05-2008 20:35

Maar dan gaat heel de theorie van minder kapotkoken van je ingredienten toch niet op :roll: of redeneer ik nu zo dom?
Gebruikersavatar
gerard hekkelman
Berichten: 192
Lid geworden op: 08-02-2008 21:26

06-05-2008 20:39

Coen Aarts schreef:Maar dan gaat heel de theorie van minder kapotkoken van je ingredienten toch niet op :roll: of redeneer ik nu zo dom?


ik he b gehoord als je je boilies kookt, dat het water de smaak van de boilie opneemt en de boilie minder sterkt van smaak wordt.
Met vriendelijke groet,
Gerard

Waar vis zwemt, is water!

Karpers 2008: 46
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

06-05-2008 21:32

Moet het zeker weten. En aangezien je leeftijd kan je daar niet veel ervaring mee hebben. Sorry niks tegen jou hoor :)
Rob Kuijpers
Berichten: 177
Lid geworden op: 06-02-2005 22:39
Locatie: Lieshout

06-05-2008 21:55

het water onder in de stoomoven blijft na 300 kg boilies stomen nog kraakhelder en neutraal van smaak een pan met kokend water is na 1 kookbeurt van 3 minuuten al de kleur, geur en smaak van je boilies, Dat is het verschil en heeft in veel mindere mate temaken met lagere of hogere temperatuur.

met stomen blijft dus alles IN je boilie en niet in je boilie en in de pan

Rob
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

06-05-2008 22:10

Je hebt vele mooie vismelen...lt en vlt vismeel.
Dus low temp vismelen.

Als je nu boilies stoomt met deze vismelen wat heeft dan een lt of vlt vismeel nog nut.
De boilie word immers verwarmd tot 125 graden.
Stoom je zo ingredienten niet kapot??

Deze vraag heb ik al een tijdje in mn kop zitten.
Veranderen je ingredienten niet negatief door het stoomproces?
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

06-05-2008 23:07

Eigenlijk moeten we helemaal van het verhitten af, toch? Dan hoeven deze discussies niet meer gevoerd te worden. Of zou maar een klein deel vergaan in de bol? Zelfde als met ons voedsel.