scheurboilie.wie helpt?


Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-03-2007 22:38

na 45 minuten koken ja
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-03-2007 22:49

En na indikken, drogen en vermalen is het weer een bindend boilie meeltje.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-03-2007 22:59

draai maar eens bollen van enkel polenta Hendrik. Die gaan scheuren...
Gebruikersavatar
remon van dusschoten
Berichten: 473
Lid geworden op: 31-08-2004 22:06
Locatie: Nijkerk

04-03-2007 23:02

wel goed voor het uilekken een scheur :lol: :lol:
elke vangst telt hoe groot of klein dat je vangt daar gaat het om
behandel een karper zoals je zelf ook behandelt wilt worden met RESPECT

steun de KSN en wordt lid gewoon doen
Mart van Leeuwen
Berichten: 213
Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
Locatie: AnnaPaulowna
Contacteer:

04-03-2007 23:04

Hallo

het gaat niet alleen om de binding maar er moet ook een bepaalde rek
in je deeg zitten en dat bereik je met tarwebloem, tarwemeel of tarwegluten.

groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
Gebruikersavatar
Bert Vooijs
Berichten: 1871
Lid geworden op: 22-12-2005 23:41
Locatie: Amsterdam

04-03-2007 23:09

Wat een interessante discussie.

Ik ben altijd blij als er een barstje in mijn boilie zit.
Kunnen ze zien dat ie handgedraaid is.
Bijten ze vast een stuk beter.

Wel een beetje jammer dat al die geuren en zo daardoor te snel uitlekken.

Groetjes van Bert.
ff v==
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-03-2007 23:09

Weet ik Mitsz,
ligt ook een beetje aan hoe je het deeg maakt, temp, draaitijd, toevoeging van iets zout, suiker en gist..kortom consistentie en rheologie..

Makkelijker is zoals Mart aangeeft, een glutenrijk tarwe product toevoegen. :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Mart van Leeuwen
Berichten: 213
Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
Locatie: AnnaPaulowna
Contacteer:

04-03-2007 23:39

Hallo allemaal

Zoals we als zelf draaiers wel weten zet een boilie tijdens het koken behoorlijk uit als je dan niet genoeg rek in je deeg hebt zullen er haar scheurtjes ontstaan die je tijdens het drogen te zien krijgt.

Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
Willem Barnas

05-03-2007 10:42

Henk ter Maat schreef:Weet ik Mitsz,
ligt ook een beetje aan hoe je het deeg maakt, temp, draaitijd, toevoeging van iets zout, suiker en gist..kortom consistentie en rheologie..

Makkelijker is zoals Mart aangeeft, een glutenrijk tarwe product toevoegen. :wink:


Ja Hank, als je dat allemaal heel erg 'fout' doet, dan merk je al een hartverscheurend verschil bij 25% Polentabloem in een mix, maar goed dat hoef ik jou als bakker van de bruine bol niet te vertellen.

Ingrediënten die rekken scheuren niet.

Adios,
WB :wink:
Gebruikersavatar
remon van dusschoten
Berichten: 473
Lid geworden op: 31-08-2004 22:06
Locatie: Nijkerk

05-03-2007 17:01

in het mooiste wijf van parijs zit ook een scheurtje hoor je niemand over :lol:
elke vangst telt hoe groot of klein dat je vangt daar gaat het om
behandel een karper zoals je zelf ook behandelt wilt worden met RESPECT

steun de KSN en wordt lid gewoon doen
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

05-03-2007 21:13

Willum,

Een grote hoeveelheid rekkende ingrediënten, moeten uiteindelijk ook wel scheuren.. 8)

De balans tussen wel/niet te vinden.
Groet'n Henk..

still growing Old.
herman kelderman
Berichten: 142
Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
Locatie: heerlen
Contacteer:

05-03-2007 21:20

hoe is het nu na de laatste test? (zonder zout en zonder eialbumine)
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

05-03-2007 22:54

hallo allemaal,

Na een weekend prutsen in de schuur kom ik tot het volgende
Heb diverse mixen gemaakt.
Dus vanalles geprobeerd:zonder ei-albu en zout/met soyameel etc etc
De verwerkbaarheid van de mixen was allemaal goed,mooie worsten uit de stopbus en stevige balletjes van de plank.
Maar toch scheuren alle testmixen na 1 nacht drogen,helaas maar we prutsen gewoon verder.Heb alles hier eens rustig doorgelezen en heb jullie ideeen verwerkt tot deze mix:

wouwbloem 170
polentagrof 170
vismeel 170
soyameel 170
tarwebloem 150
ei albumine 25
tarwekiemen 70
knoflookpdr 50
zout 25
maggi 50ml
ketjapmanis 10ml
maiskiemmolie 15ml
6 eitjes

Het deeg was wederom goed te verwerken,ik merkte tijdens het worst maken dat deze idd veel meer rek heeft,rolde prima en plakte veel minder dan alle anderen mixen.
Zijn wederom zeer stevige ballen geworden,nu effen tot morgen afwachten om te zien hoe ze geworden zijn.

Henk,ik draai de deeg met een hobart 5 liter mixertje 1 kilo droge mix per keer met 400 ml vocht,ik laat de droge mix draaien en giet vervolgens rustig de prut er doorheen.
Ik wacht netzolang tot dat de mix als "1" bal aan elkaar plakt.
Dan haal ik deze er pas uit en pers het deeg tot een zeer stevige worst.

Allemaal hartelijk dank voor jullie input,

mvg

viktor

prutsing all the way............................ :roll:
jurrien stam
Berichten: 304
Lid geworden op: 28-09-2004 14:13
Locatie: haarlem

06-03-2007 00:18

Waarom koekjesmeel? Al die zoute toevoegingen overheersen het!

grtn
pieeeeeeeeeeeeeeeeeeeep
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

06-03-2007 01:21

hallo jurrien

waarom? waarom niet?
het gaat mij erom dat ze niet scheuren,als ik dat precies weet kan ik weer verder doorprutsen op het geheel.
Ik ben dus een beetje aan het proberen over hoe en wat precies en het board helpt me daarmee.
Ik wil hier iets van leren snap ie? Ik als beginner wil dan ook al doende leren wat de verschillende ingrediënten doen,met deze topic word het mij steeds duidelijker,ik ben ook open en eelijk qua mix zodat iedereen die ook bezig is zijn bol te braaien hier wat aan heeft.
Het gaat hier dus ook niet over de voedingswaarden vetgehalte etc,daar denk ik nog niet aan...dat komt later pas.
Het gaat dus alleen over het scheuren van mijn boilies niet over hoe die smaakt of ie nou zout is etcetc....kan in iedergeval wel zeggen dat de knoflook en vis de overhand hebben qua reuk dus zal ie er ook wel naar smaken en ach zout en maggi worden dagelijks in de keuken gebruikt om het en ander van een beetje meer smaak te voorzien,ik mag dan aanemen dat het voor een boilie niet veel uitmaakt.
ik ruik trouwens niks meer terug van die maggi,het meeste zal er al wel uitgekookt zijn.

ps heb net nog effen gekeken in de schuur en ze zien er tot nu toe er perfect uit... maar de nacht duurt nog lang

spreek je

mvg

viktor
Gebruikersavatar
Kenny Willems
Berichten: 3415
Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
Locatie: Duiven
Contacteer:

06-03-2007 01:48

1 ding snap ik even niet, je gebruikt ei albumine en eieren ?
ei albumine kun je met water aanmaken en koken word ook hard. omdat ei albumine gedroogte eiwit is dus, zie een duur iets in een boillie wat in jou geval niet nodig is omdat de eieren al voor een goede uitharding verzorgt.
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

06-03-2007 09:36

hallo allemaal

zojuist de bollen bekeken en tot nu toe zijn ze perfect,geen scheurtje te zien.

kenny,wellicht kan de ei albumine weggelaten worden,heb van het weekend dus ook een testje gemaakt zonder zout en eialbumine deze vertoonden geen scheurtjes maar echte barsten,ik zal dan ook een testje maken zonder eialbumine maar dan wel met tarwebloem.
al met al kost het niet zo heel veel
omgerekend kost 25 gram eialbumine in deze mix 0.25 cent,ik heb me laten vertellen dat je ongeveer 100 gam eialbumine nog hebt om een kilo mix aan te maken met water,dat kost dan een euro per kilo droge mix.
10 middelgrote eitjes kosten per 95 cent,dus het maakt niet veel uit,of je moet de eialbumine per 25 kilo gaan kopen dan drukt dat de kilo prijs weer een beetje.

mvg

viktor
jurrien stam
Berichten: 304
Lid geworden op: 28-09-2004 14:13
Locatie: haarlem

06-03-2007 09:57

Kan je wel vertellen dat koekjesmeel niet goed uithard. Dus zou die lekker vervangen voor tarwemeel.

en als jij de smaak en dergelijke nog niet zo belangrijk vind lijkt me dat geen goed uitgangspunt. Karper komt in eerste instantie op je aas door smaak. Dus dat moet toch wel de hoofdfactor zijn. Later wordt voedingswaarde belangrijk bij langdurig voeren.

Succes!
pieeeeeeeeeeeeeeeeeeeep
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

06-03-2007 15:11

Ik zeg altijd maar zo,wat niet rekt scheurt wel :lol:
Mart van Leeuwen
Berichten: 213
Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
Locatie: AnnaPaulowna
Contacteer:

06-03-2007 18:45

Leuk dat het is gelukt. kan je verder met uitproberen.

Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

06-03-2007 20:31

hallo allemaal

het ziet er idd een stuk beter uit,we zijn op de goede weg maar het is het nog niet helemaal,bij een aantal van de bollen zitten toch weer scheurtjes.
Niet zo absurd als de vorige testbraaisels maar toch! ze scheuren.
Nu snap ik alleen niet waarom er een aantal scheuren en een aantal niet.
Kan het zijn dat het vocht niet goed verdeeld zit in de mix,dat sommigen bollen gewoon meer vocht bevatten dan de ander? of moet er gewoon nog meer rek in?

we prutsen verder....


Beste kenny,natuurlijk vind ik smaak en dergelijke wel belangrijk,alleen ben ik zover nog niet...komt nog


mvg

viktor
wgj albers
Berichten: 102
Lid geworden op: 05-06-2005 22:56
Locatie: beuningen

06-03-2007 20:49

van je fouten moet je leren :wink:
herman kelderman
Berichten: 142
Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
Locatie: heerlen
Contacteer:

06-03-2007 20:55

dus je laat ze meteen na het draaien volledig drogen?
ik laat ze 20 tot 24 uur drogen dan de vriezer in voor minimaal 3 dagen en als ik ze dan voledig wil drogen leg ik ze dan weer op de droogrekken.door het invriezen trekt namelijk al veel vocht eruit en gaat het drogen zeer gelijkmatig.
mischien dat je daar wat aan hebt
Ernesto Kamminga
Berichten: 46
Lid geworden op: 30-11-2006 20:05
Locatie: Nw Pekela
Contacteer:

06-03-2007 21:38

Hallo Viktor,
Voeg maar gewoon 3% extra eialbumine toe, en je bent van de problemen verlost.
Vgr,
Ernesto
Gebruikersavatar
Jan van Rijn
Berichten: 11
Lid geworden op: 07-03-2003 01:00
Locatie: Wateringen

06-03-2007 22:19

hoi Victor.

Ik heb hier een mix op basis van koekjesmeel waar je het gehele jaar mee kunt vissen.

Het scheuren van de bollen kunnen aan verschillende factoren liggen.
Het belangrijkste zijn de temperatuur verschillen, zeker noopt in de zon laten drogen.
Hier een mix.

250 gr Tarwemeel
230 gr maismeel
150 gr sojavet (nooit langer dan een jaar bewaren)
150 gr Cd eivoer
100 gr speculaas
100 gr aardappel meel
20 gr eialbumine

Gewoon 10 eitjes en wat zoetstof en wat speculaaskruiden
Je kan deze mix ook aan passen met je eigen inbreng, als je vismeel gebruikt moet je er 100 gram bloem bij doen maismeel verminderen met 100 gram. succes dit zal wel lukken