het GROTE boillie recepten topic


Plaats reactie
Rene Zoeter
Berichten: 477
Lid geworden op: 14-12-2013 14:07
Locatie: Hoeksche Waard

01-04-2014 11:23

Maizena eruit, van de tarwe, gries 200 gram maken en van de koekjesmeel 150 gram maken en 100 gram maismeel en 200 gram soya erbij en de rest melkpoeder of vitamaelo. De zout zou ik laten vallen.
Gewoon, lekker vissen.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

01-04-2014 12:57

Ik zou t koekjesmeel er helemaal uitknallen.

Vinnik niks... (weer suiker. hebben die beesten niks aan)

Als je dan slechts 150 gram tarwebloem neemt, heb je ruimte voor 100 gram vitamealo.

Rene's optie is er ook 1, maar eh... fuck suiker in je aas
Gust de Backer
Berichten: 69
Lid geworden op: 02-01-2014 19:33

01-04-2014 14:52

Kun je maïsmeel en vitamealo ook in de supermarkt halen?
En als ik het goed zie moet het dan zo:
Tarwemeel 200gram
Griesmeel 200gram
koekjesmeel 150gram
maïsmeel 100gram
zout 20 gram
speculaaspoeder 50gram
en dan nog steeds 8 eieren?

B.v.d
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

01-04-2014 14:57

Gust, jij moet eerst ff lezen... hier wat eenvoudig verkrijgbare mixen.

Al t andere kun je evt bij ons of een andere boilieboer online bestellen...

BUDGETBAITS

Eén van de meest besproken onderwerpen in de karpervisserij is natuurlijk het gebruikte aas. Dit is ook logisch, want we vangen natuurlijk enkel de vissen die bereid zijn te eten. Vaak hoor ik dat de stekkeuze veel belangrijker is, maar dan nog zullen de vissen trek moeten hebben in het aangeboden aas. Hoe meer aandacht we besteden aan het onderwerp aas, hoe meer we experimenteren, hoe beter de resultaten op den duur zullen worden. Vandaag bespreken we het zelf maken van boilies en dan vooral zo efficiënt en goedkoop mogelijk.

De afgelopen jaren is er in Nederland toch wel veranderd op het gebied van de “boiliebakkerij”. Niet in de minste plaats door mijzelf, maar ook omdat een verandering onafwendbaar was. Jarenlang hebben we er een zeer bekrompen visie op na gehouden en het werd dan ook tijd, dat de knuppel eens goed het hoenderhok in ging, na 2 decennia gekibbel over de voedingswaarde van het aas.

- voedingswaarde/nutriëntenverhouding
De schijf van 5

- kwaliteit van de gebruikte ingrediënten
Hier gaat het dan hoofdzakelijk om de versheid van de producten.

- signaalfunctie van het aas/vindbaarheid
Hoe kun je de instant respons verhogen

- karakter van het aas
De smaak/geur van de boilie, vorm maar ook de consistentie en de mechaniek ervan. Hoe gedraagt je aas zich onder water. (pop-up’s en zgn. “semi-buoyant” hookbaits)

Naast al deze aandachtspunten is er natuurlijk nog een aandachtspunt en dat is de prijs van een boilie. Vandaag gaan we het hebben over de manier om met weinig geld toch een goede boilie te maken. Dit hoeft dan ook absoluut geen slecht balletje te zijn.

Voordat we over gaan op de werkwijze etc, moeten we eerst even weten wat we nodig hebben…

DE SCHIJF VAN VIJF

Heel kort toch maar even de voedingswaarde, want daar zit tóch de basis van het succes van ons aas. Net als bij mensen hebben karpers ook behoefte aan energie. Over de verhoudingen tussen de nutriënten is een hoop gekibbeld en dat nog wel een tijdje zo blijven. Ik heb hier zelf wel verhelderende ideeën over, maar daar is dit artikeltje ca. 20 pagina’s te kort voor. Waar het in het kort op neer komt hebben karpers met als mensen een behoefte aan de volgende nutriënten:

- Vetten: energieleverancier nummer één. Net als bij mensen lijken de onverzadigde vetzuren het best te scoren. Dus plantaardige oliën, vette vissoorten zoals makreel, haring en sardine en hun olie, diverse zaden en noten.

- Eiwitten: Ook wel proteïne. Voor de opbouw van lichaamscellen, dus de groei van het (karper)lichaam. Het overschot wordt als energieleverancier gebruikt. Voor een vis zijn lichaamseigen eiwitten de ideale eiwitbron. Een goed vismeel dus. Zelf gebruik ik het liefst LT vismeel.

- Koolhydraten: energieleverancier. Vooral de grotere karpers zijn prima in staat zetmeel te verteren.

- Vitamientjes en mineralen: reguleren o.a. de verteringprocessen in het (vissen)lichaam en zijn om die reden belangrijk voor aas met een lange termijn functie. In een goed samengestelde boilie, zal het hier in principe niet aan ontbreken.

- Water: vissen moeten ook drinken…

Indien je aas voldoet aan de schijf van vijf (water is iets minder noodzakelijk in het karpervoer dan bij mensen), dan ben zit je in de meeste gevallen wel goed als het gaat om de attractie op lange termijn.

Voor de vissers die graag wat meer attractie op de korte termijn wensen, zijn er diverse additieven op de markt. Deze zijn hoofdzakelijk gebaseerd op vrije aminozuren, ofwel wateroplosbaar eiwit. Producten als Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc verhogen de signaalfunctie van het aas enorm. Het probleem met deze ingrediënten is dat ze behoorlijk aan de prijs zijn. We gaan straks kijken welke alternatieven we kunnen vinden in de supermarkt/toko.


DE BASIS

Voordat we bepalen of we op moeilijk water met veel concurrentie gaan vissen, of op water gaan vissen dat nauwelijks tot geen hengeldruk ervaart, zullen we toch eerst een basismix moeten samenstellen voor onze bollen. De volgende ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar en niet duur:

- tarwebloem
- griesmeel
- paneermeel
- maïzena
- melkpoeder
- tarwezemelen (winter)
- polenta
- sojameel
- parkietenzaad
- kanariezaad
- vogel krachtvoer (cédé eivoer en bogena universeel)
- LT vismeel







DE BASISMIXEN:

Birdfoodmix:

- tarwebloem 200 gram
- polenta 300 gram
- sojameel (volvet) 300 gram
- vogelzaad (gemalen) 200 gram
- per kg mix ca. 10 eieren

Opbrengst 1400 gram boilies
Kosten per kg basismix : € 1,54
Kosten per kg boilies: € 1,90


Vismeelmix:

- LT vismeel 250 gram
- polenta 350 gram
- tarwebloem 200 gram
- sojameel(volvet) 200 gram
- per kg mix ca. 11 eieren

Opbrengst 1500 gram
Kosten per kg basismix € 1,48
Kosten per kg boilies € 1,86


Supermarktmix:

- gemalen kat brok 500 gram
- polenta 250 gram
- tarwebloem 150 gram
- maïzena 100 gram
- per kg mix ca. 12-13 eieren

Opbrengst 1600 gram
Kosten per kg basismix € 1,56
Kosten per kg boilies € 1,84

Deze drie basisrecepten zijn eenvoudig te bereiden en zeker niet duur. De kostenberekening is natuurlijk een beetje “natte-vingerwerk”. Degene die slim inkoopt, komt nog veel voordeliger uit.

TOEVOEGINGEN LANGE TERMIJN

Op wateren waar niet veel hengeldruk is, kun je met deze basisrecepten prima uit de voeten. Vis je echter op wateren met iets meer hengeldruk, dan vergroot je je kansen, door attractors toe te voegen. Eerst een aantal toevoegingen voor de lange termijn.



Diverse specerijen:

- Paprikapoeder max. 15%
- spaanse pepers max. 5%
- korianderzaad max. 5%
- kerriepoeder max. 5%
- fenugriek max. 2%
- zwarte peper max. 3%
- komijn max. 2%
- kaneel max. 5%
- uienpoeder max. 10%
- knoflookpoeder max. 10%

Er zijn er nog veel meer, maar deze zijn prima verkrijgbaar in supermarkten en Aziatische winkels. Als je hebt gekozen voor een bepaalde specerij, probeer het dan eens via een kennis in de groothandel te kopen. Dat scheelt veel geld.

Blij bij voorkeur af van nootmuskaat en kruidnagel. Deze kunnen effectief zijn, maar zijn makkelijk te overdoseren.

Oliën en vetten:

- zonnebloemolie
- maïsolie
- sojaolie
- arachideolie
- slaolie
- hennepolie/zaad
- pinda/notenmeel
- diverse visoliën
- vette vis uit blik (makreel, sardine, haring etc)

In de warme periode kun je oliën tot 5% van het totaalgewicht toevoegen. Hoe kouder, hoe minder olie is gewenst. Zakt de watertemperatuur onder de 12 graden, voldoen de vetten uit de eidooiers en is olie overbodig.

Zoet en zout:

- zout
- melasse
- dextrose
- goela djawa (vloeibaar)
- honing

Deze zijn eenvoudig te verkrijgen in de detailhandel en erg effectief.


EEN STAPJE HOGER…

Als we de recepten hierboven vermeldt, met de extra toevoegingen gaan verrijken, dan kunnen we eindeloos variëren. Het is aan jullie zelf om uit te zoeken welke samenstellingen het best werken. Uiteraard ben ik niet te beroerd om een opzetje te geven.

Birdfoodboilie met specerijen en goela djawa:

- bogena universeelvoer 200 gram
- paprikapoeder ` 50 gram
- korianderzaad 25 gram
- melkpoeder mager 75 gram
- dextrose 25 gram
- birdfoodmix 600 gram
- goela djawa ` 25 gram
- slaolie ` 25 ml
- eieren ca. 8 stuks

Vismeelboilie met kerrie & gedroogde vis

- gedroogde garnalen 50 gram
- sardines (blik) 1 stuks (125 gram)
- kerriepoeder 25 gram
- dextrose 25 gram
- LT vismix 800 gram
- eieren ca. 9 stuks



Supermarktbol met Zwitserse kaas

- Zwitserse kaas 50-100 gram
- kanariezaad 200 gram
- supermarktmix 700 gram
- dextrose 25 gram
- slaolie 25 gram


VRIJE AMINOZUREN/WATEROPLOSBAAR EIWIT


Door o.a. fermentatie van eiwitrijke producten ontstaat wateroplosbaar eiwit, ook wel vrije aminozuren genoemd. Karpers kunnen deze waarnemen en worden hierdoor gestimuleerd om te azen. Voorbeelden van producten die rijk zijn aan vrije aminozuren zijn Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc. In de supermarkt zijn er echter ook diverse te verkrijgen en die zijn ook erg effectief.

Trassi (gefermenteerde garnalenpasta) 50-100 gram per kg mix
Maggi (op basis van tarwe-eiwit) 75-100 ml per kg mix
Soja/oestersaus (op basis van soja-eiwit) 25-50 ml per kg mix
Ve-tsin (glutaminezuur) 5-15 gram per kg mix
Sojamelk 50-200 ml per kg mix


IN EEN DIP?

Dippen en soaken is de laatste jaren enorm in populariteit toe genomen. Maggi en oestersaus zijn zo uit de fles te gebruiken als dip. Met trassi gaat dat natuurlijk niet, maar is wel zeer effectief in te zetten op de volgende manier:

- Rasp 100 gram trassi
- Voeg 100 gram Maggi toe en 50 gram vloeibare Goela Djawa
- Roeren en klaar!

50-100 gram per kg boiliemix als toevoeging, zal de boilies flink doen toenemen in instant respons.

Een ander mooie soak is de volgende:

- Maal een blikje maïs fijn in de keukenmachine
- Voeg 1 zakje gist toe en 25 gram suiker en 100 ml water
- Maal nog eens goed en verpak in een te grote bak ( gisting)
- Laat een paar weken gisten

Deze maïsdip is zeer goed te gebruiken om je boilies in te soaken. Gooi een scheut over je boilies en laat lekker een nachtje intrekken.


POPUPS

Popup’s maken kan ook prima, als je je aan een paar eenvoudige regeltjes houdt.

- Neem 100 gram van je favoriete mix (pas op voor te veel vismeel
- Voeg 10 gram ei-albumine toe, als je bolletjes drie dagen moeten drijven
- Voeg 5 gram suiker toe en een zakje bakkersgist
- Dan nog tien ml (sla)olie en een eitje breken in een kommetje. Evt. flavour etc
- Mix erbij en kneden maar
- Rol je bolletjes ca. de helft van de gewenste diameter en laat een half uur rusten
- Bak in de oven of in een pan (bewegen) totdat ze gaar zijn. Een minuutje in de magnetron kan ook.

De boilies zullen keihard worden.

GAMMARUS

Een andere goede methode is het gebruik van gammarus. Ook wel te koop als schildpaddenvoer. Het zijn kleine zoetwatergarnaaltjes die je boilie erg licht maken. 10% toegevoegd aan je mix zal je boilies zeker doen drijven. De slimme bollenbakker kan dus ook mooi uitgebalanceerde haakaasjes maken…


doei :D

_________________
http://www.mtcbaits.nl/
Gust de Backer
Berichten: 69
Lid geworden op: 02-01-2014 19:33

01-04-2014 21:11

Bedankt voor deze reactie, ik heb ondertussen ook de "baitcalculator" gevonden.. Ik vind het een heel informatief bericht ik heb het in een word document opgeslagen zodat ik terug kan kijken.

Mvg. Gust.
Laatst gewijzigd door Kees Ouwehand op 01-04-2014 21:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Pf. Onnodige quote verwijderd.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

01-04-2014 21:34

Prima Gust,

dank je wel en veel succes ermee.

Als t niet lukt, dan hoor ik t graag. Lossen we de rotzooi op.

groetjes Mitsz
Gust de Backer
Berichten: 69
Lid geworden op: 02-01-2014 19:33

02-04-2014 08:42

mitsz van der kamp schreef:Prima Gust,

dank je wel en veel succes ermee.

Als t niet lukt, dan hoor ik t graag. Lossen we de rotzooi op.

groetjes Mitsz
Alstublieft, en bedankt :). Ik hoop dat deze mix wel gaat lukken! De vorige was ik niet zo tevreden mee..
Mvg. Gust.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

02-04-2014 18:14

Zet 'm op Gust!

Veel succes toegewenst! :D
Lambert Nieuwland
Berichten: 35
Lid geworden op: 28-07-2010 12:09

07-04-2014 15:49

ik wil een vrij losse boilie maken, een uur op de hair is prima genoeg, high leakage en zeker niet te hard dus. De basis moet halibut worden met knoflook. Het moet vooral instant zijn, dus niet uitgedoktert voedzaam etc.

ik zat te denken aan

40% gemalen halibut pellets
10% knoflookpoeder
20% vismeel
20% robin red
10% lijnzaad voor de binding

Als toevoegingen wou ik fish-oil, nash FF halibut juice, en aminol gebruiken, kan dat in deze combi? Kan ik ipv robin red ook de goedkopere versies van kanarie-eivoer rood gebruiken? Wat maakt robin red nou robin red?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

08-04-2014 12:00

Robin Red is veel meer geconcentreerd.

Deze zou je echt eerst uit moeten proberen.
Je kunt evt 5-10 % maizena toevoegen en dito hoeveelheid broodmeel.

Dat broodmeel kalvert af van de buitenkant en de maizena geeft binding die
onder water snel afbreekt.

Laat ze een dag of drie drogen dan krijg je zo'n "pellet-werking" onder water.
Gust de Backer
Berichten: 69
Lid geworden op: 02-01-2014 19:33

13-04-2014 21:49

Ik ga binnenkort op visvakantie naar een redelijk grote vijver. Ik ga zelf boillies maken om daar te vissen. De baitcalculator vond de mix goed, maar ik zou graag de mening van ervaren karpervissers horen. De mix;
250gr. Griesmeel
250gr. Tarwebloem
250gr. Koekjesmeel
180gr. Soyabloem
40gr. Knoflookpoeder
30gr. Melkpoeder
20gr. Zout
5 Eieren per kg.
Ik zou graag jullie mening willen, het liefst ingrediënten die je bij de normale supermarkt kan halen (c1000, Ah, Jumbo)
B.v.d Gust.
Anton van Hoek
Berichten: 12
Lid geworden op: 17-04-2014 17:45

17-04-2014 17:51

Ik speel ook met de gedachte om binnen afzienbare tijd zelf een aantal bollen te draaien. Ik ben uiteindelijk tot de volgende samenstelling gekomen:

Polenta 250gr
Tarwebloem 150gr
Sojameel 150gr
Lt vismeel 200gr
Robin red 100gr
Hennep toasted 150gr
Aminol 40ml
Monstercrab flavour 5ml
Zoetstof 5 gram
Druppeltje olie mogelijk tijdens het draaien om het kneedbaar te houden mocht dit nodig blijken.

Is er iemand die op of aanmerkingen heeft op deze mix?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

17-04-2014 19:11

Rollen die zooi en gaan vissen!

Dat gaat wel lukken.
jordy kerssies
Berichten: 13
Lid geworden op: 22-03-2014 16:48

21-04-2014 19:45

Na eens zelf boilies gemaakt te hebben ben ik erachter gekomen dat ze niet goed werken. Heb nu het volgende recept on gedachten.

200 gr griesmeel
250 gr sojameel
100 gr tarwe meel
100 gr maismeel
175 gr birdfood (red)
175 gr tijgernood meel
Pistach flavour
Circa 10 eieren

Zou dit een goeie samenstelling zijn om in de zomer mee te vissen. En zou het deeg goed hechten.

Groetjes maar weer.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

22-04-2014 14:37

200 gr maismeel
250 gr sojameel
100 gr tarwebloem
100 gr melkpoeder (mager)
175 gr birdfood (red)
175 gr tijgernood meel
Pistach flavour
Circa 10 eieren

Zo lijkt ie me beter. Doe er nog een klein scheutje olie (sja, becel, zonnebloem, sardine etc, maar geen olijfolie) 10 ml.
jordy kerssies
Berichten: 13
Lid geworden op: 22-03-2014 16:48

22-04-2014 15:03

Okej bedankt.

Alleen nog even de vraag waarom die melkpoeder. Is dat voor wat meer eiwitten?
En ik kreeg als tip om er wat vismeel bij in te gooien zonder ergens anders wat af te halen. Lijkt jullie dat verstandig?

En die olie had ik al aan gedacht maar niet opgeschreven.
jordy kerssies
Berichten: 13
Lid geworden op: 22-03-2014 16:48

22-04-2014 17:06

Oja en nog even dit.

Ik heb sojameel vet opgehaald. Is dit gewoon sojameel of is dit met extra vetten? En zal dit veel uitmaken voor de boilie?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

22-04-2014 18:32

Ja dat lukt wel Jordy. Het is waarschijnlijk sunsoy 20.

Het heeft een iets lager eiwitgehalte dan de ontvette. Sunsoy 38%, ontvet 56%

De reden dat er melkpoeder aan toegevoegd wordt, is omdat dit het aminozuurpatroon van de soja goed aanvult, geeft een rijke smaak en geeft in die combinatie ook een goede binding.

Rollen die handel :D
Ruben Paul de vries
Berichten: 50
Lid geworden op: 06-04-2014 12:07

25-04-2014 15:23

Zou je hier een leuke bol van kunnen maken??
ik wil graag een beetje een zoete fruitachtige bol


250 griesmeel
200 tarwebloem of aardappelmeel
200 maizena
170 gr wafelmeel
150 gr gemalen birdfood
30 gram vanille suiker
10 ml vanille extract
scheutje zonnebloem olie
3 gepureerde bananen
9 eitjes
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

26-04-2014 14:43

Ruben,

dat wordt een ramp.

Lees eens ff lekker door t aasforum en je komt op iets beters.

Te veel suiker en te weinig eiwit (zoals de meesten hier)
Ruben Paul de vries
Berichten: 50
Lid geworden op: 06-04-2014 12:07

26-04-2014 14:47

mitsz van der kamp schreef:Ruben,

dat wordt een ramp.

Lees eens ff lekker door t aasforum en je komt op iets beters.

Te veel suiker en te weinig eiwit (zoals de meesten hier)


Ik heb samen met peter het recept vernieuwd en nu is ie beter
Gebruikersavatar
jaakop visser
Berichten: 120
Lid geworden op: 30-12-2009 19:54
Locatie: Assen

04-05-2014 14:52

Hallo, ik heb even een paar vraagjes over mijn mix.

Er waren een aantal ingrediënten op en ben nu naar een andere hengelsportzaak gegaan. Deze zaak heeft een veel groter assortiment en heb dus andere (betere) ingrediënten meegenomen.

De ingrediënten die veranderd zijn staan hieronder vermeld.
Melkpoeder (evezet) vervangen door: vitamealo (MTC)
Eieren vervangen door: ei compound (MTC)
Extra toevoeging: sardine oil (MTC)

Nu heb ik op advies van de hengelsportzaak gekozen voor ei compound. Zelf heb ik hier nog nooit mee gewerkt dus is even nieuw voor mij.

De mix die ik gebruik heb ik aangepast en mijn vraag aan jullie is of dit nu ook goed is?

250 gr sojabloem volvet getoast
150 gr Polenta
150 gr griesmeel
250 gr vismeel 72%
100 gr hennep gemalen
110 gr ei compound
75 gr belachan (trassi)
50 gr vitamealo (dezelfde hoeveelheid als de melkpoeder)
70 gr kruiden
20 gr zout
??? ml sadine oil
??? ml water

Nu heeft de medewerker van de winkel mij verteld dat ik 110 gr ei compound kon gebruiken, deze moest ik dan als laatste aan mijn natte ingredienten toevoegen. Dit dan 10 min laten staan en vervolgend het deeg klaarmaken. De hoeveelheid water die ik op een kilo moet gebruiken is 330 ml.

Alvast bedankt voor jullie hulp, Groeten Jaakop Visser
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

10-05-2014 19:04

Hoi Jaakop,

Sorry dat ik 'm nu pas zie.

De te gebruiken hoeveelheid water, zowel als de te gebruiken hoeveelheid ei-compound,
zij variabel per mix.
Ik denk dat je huidige mix iets meer water nodig zal hebben. Gewoon zelf even uitproberen.
Je hoeveelheid compound zal afdoende zijn, maar je weet t nooit.
Altijd even een proefpondje draaien...

Met de olie niet overdrijven in het nog -relatief- koude water. 10-20 ml is voldoende.

Wat voor een kruiden ga je gebruiken?
Gebruikersavatar
jaakop visser
Berichten: 120
Lid geworden op: 30-12-2009 19:54
Locatie: Assen

11-05-2014 14:09

Mitz, bedankt voor de reactie.

Ik heb inmiddels een pondje gedraaid om te kijken of het wat was. En inderdaad er moest meer water bij. Ik heb 20 ml olie toegevoegt en 100 gram vitamealo. De hoeveelheid hennep heb ik verlaagt naar 75 gram. Ik heb viskruiden gebruikt, of het een meerwaarde heeft weet ik niet.
Zelf ben ik tevreden over het resultaat, qua hardheid en uitlekken.
Gisteravond ondanks het weer toch maar even een paar uurtjes gevist en er drie vissen op gevangen.

Tot nu toe ben ik dus tevreden over het recept.

Groeten Jaakop
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

12-05-2014 23:09

Goed nieuws Jaakop, en eh... no problemo. :D