het GROTE boillie recepten topic


Plaats reactie
Jarenko Huijmans
Berichten: 18
Lid geworden op: 12-10-2006 17:48
Locatie: Apeldoorn

29-04-2015 15:04

Dag allemaal,

Ook ik wil graag mijn eigen bollen gaan draaien, nu heb ik er 0,0 verstand van en ben ik veel gaan lezen hier en in andere topics.
Uiteindelijk na veel wikken en wegen een mixje op papier gezet>
Voor ik ook daadwerkelijk ga draaien zou ik graag jullie mening hierover horen.

Alvast bedankt!

- 200 gram tarwebloem
- 300 gram polenta
- 300 gram sojameel volvet
- 150 gram duivenvoer gemalen
- 100 gram hennep
- 10 eieren
- 15 gram knoflookpoeder
- 15 gram chilipoeder
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 25 ml sojasaus
- (zout) ?
27 pond lederkarper.
Nieuw PR:D
rick te wierike
Berichten: 29
Lid geworden op: 22-01-2012 22:24

29-04-2015 23:53

Peter van Loo schreef:De bollen moeten wel fatsoenlijk gedraaid kunnen worden, alleen met mais en soja wordt het problematisch dus 100 gram tarwemeel erbij!!

100 gr tarwemeel
100 gr maismeel/polenta
100 gr soja
50 gr hennep
3 ml knoflook

Goedkoop is de trend, waarom niet hé.

Groet, Peter

ps ik kan het niet laten maar 25/30 gram chilipoeder er nog in is wel ondeugend hoor.


peter van loo ik heb dit recept geprobeerd wat ik eerder had gepost en draaide lekker ben er dinsdag mee wezen vissen 1 zeelt en 1 karper
rick te wierike
Berichten: 29
Lid geworden op: 22-01-2012 22:24

30-04-2015 20:10

Ik heb mijn boilienrecept aangepast

Nee maismeel 250
Polenta 250
Sojameel 250
Hennep 100 (gemalen)
Vismeel 75
Koekjesmeel 75
Knoflook geconcentreerd 7 ml
Eventueel nog wat knoflookpoeder voor de geur
Zou dit ook eventueel wat kunnen zijn

Mvg rick te wierike
Gebruikersavatar
michiel moore
Berichten: 327
Lid geworden op: 03-05-2013 17:36

18-05-2015 12:12

Hallo,
Ik ben nog wat zoekende naar een echt eigen recept, maar daarmee val ik jullie niet lastig, hoewel commentaar wordt gewaardeerd.
Ik hanteer een basismix bestaande uit: tarwebloem 10% tarwegriesmeel 20% polenta grof 20% soja volvet getoast 20% maisbloem 10% lammeren opvoedmelk 10% en aardappelzetmeel 10%

Als ik dan 1 kilo neem van mijn basismix, hoe moet ik de percentages van toevoegingen interpreteren? Neem bijvoorbeeld brewers yeast, 5% dus 50 gram erbij, en wanneer ik er dan boterzuur (poedervorm) bij doe, 2 gram per kilo, ga ik dan nog steeds uit van de startkilo basismix?
Of ga ik een kilo maken die bestaat uit bijvoorbeeld 70% van mijn basismix, aangevuld door dingen als een pecentage birdfood /hennep gemalen getoast/biergist etc?

Biggenmeel of kuikenmeel of wouwbloem of roggemeel, voeg ik die toe als extra ingredient of vervang ik een deel van mijn basismix voor een van deze?

Wat is de meerwaarde van geëxtrudeerd maïsmeel t.o.v. 'gewoon' maïsmeel, en is het te vergelijken met of te vervangen door iets anders?

Brewers yeast (biergist) zal wel niet voor niets zo heten en geen bakkersgist... maar als ik dit gist gebruik in mijn mix, gaat het dan niet rijzen zoals bij bakkersgist?

hartelijk bedankt voor de inbreng en tijd

michiel
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

18-05-2015 16:49

Michiel,

100% is je totale mix, 5% ingrediënt betekent 95% resterend.

Biggemeel, roggemeel etc beschouw dat maar als basis mits je een koolhydraat bol wilt!!

Geëxtrudeerd maismeel is behandeld, dus beter verteerbaar.

Dat gist zal je deeg niet doen rijzen en je kan het noemen als een versneller en heeft de nodige B-vitamines.

Groet, Peter
Gebruikersavatar
michiel moore
Berichten: 327
Lid geworden op: 03-05-2013 17:36

19-05-2015 00:17

bedankt peter. ik wilde het biergist gebruiken icm de activator van mainline.
rick te wierike
Berichten: 29
Lid geworden op: 22-01-2012 22:24

10-09-2015 23:16

Na een tijdje weg zijn geweest en onderzoek gedaan te hebben zou dit een goede basismix zijn

· 200 gram polentabloem
· 200 gram tarwebloem
· 150 gram maïsmeel
· 100 gram sojameel
· 75 gram rijstemeel/bloem (voor de uitharding)
Totaal 725 gram basismix

en dan heb ik nog 275 over en zat ik aan te denken voor de komende periode 100 gram birdfood 125 lt vismeel
75 gram bloem voor de uitharding
en 50 gram chilipoeder of hennep toe te voegen mvg
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

14-09-2015 16:46

Vertel eens Rick, hoe ziet dat onderzoek er uit?

Groet, Peter

PS diepgaand of knal je gewoon een receppie op het board.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

14-09-2015 17:17

Je zou ook nog 500 over kunnen hebben....
Als het maar draait rolt en uithard toch....
rick te wierike
Berichten: 29
Lid geworden op: 22-01-2012 22:24

21-09-2015 20:16

heb na verschillende pagina's bezocht te hebben en met vrienden erover gepraat te hebben kwam ik op dit recept uit zou dit goed zijn of niet mvg rick te wierike

Peter van Loo schreef:Vertel eens Rick, hoe ziet dat onderzoek er uit?

Groet, Peter

PS diepgaand of knal je gewoon een receppie op het board.
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

28-09-2015 22:57

Hier een najaarsbol voor je, simpel maar doeltreffend toch!!

Tarwebloem 15, tarwemeel volkoren 10, maismeel 25, sojameel 10, birdfood 5, vismeel LT 20,
vismeel pred. 10 en chili 5.

Groet, Peter

ps wat olie en flavour kan hé
willy ohms
Berichten: 15
Lid geworden op: 19-10-2015 23:09

06-11-2015 13:32

rick te wierike schreef:Na een tijdje weg zijn geweest en onderzoek gedaan te hebben zou dit een goede basismix zijn

· 200 gram polentabloem
· 200 gram tarwebloem
· 150 gram maïsmeel
· 100 gram sojameel
· 75 gram rijstemeel/bloem (voor de uitharding)
Totaal 725 gram basismix

en dan heb ik nog 275 over en zat ik aan te denken voor de komende periode 100 gram birdfood 125 lt vismeel
75 gram bloem voor de uitharding
en 50 gram chilipoeder of hennep toe te voegen mvg


is dit geen goede mix dan, volgens mij heeft Eddy Norder of Roelof schut dit een keer op internet gezet.

groeten willy
Ton Kerdel
Berichten: 34
Lid geworden op: 07-06-2012 12:55

10-12-2015 20:28

Ik zie in veel recepten tarwebloem terug komen, ik heb maisbloem en maismeel. Kan ik de tarwebloem vervangen door maisbloem? En dan gewoon in dezelfde bol maismeel doen? Of krijg ik dan teveel mais soort in mijn mix?

Ik heb liggen voor als basismix:
Maismeel
Maisbloem
Polenta
Volvette getoast Soyabloem

Welke verhoudingen zou ik dan kunnen pakken als basismix? Ik dacht zelf aan:
200 gram Polenta
200 gram Maisbloem
150 gram Soya volvet
250 gram additieven.
Totaal 1kg

Bijvoorbeeld toevoegingen:
200 gram Trouvit
30 gram RobinRed
20 gram zout
Zamolie (Hoeveel %?)

En wat als ik nu hier hennep en of birdfood mix wil toevoegen? Ik heb ook nog garnalenmeel, hier krijg je popups van als je teveel gebruikt toch? Hoeveel zou ik kunnen toevoegen om geen popups te krijgen?

Ik ben nieuw in het draaien, ik had graag een vismeel boilie gemaakt en een zoete met birdfood bijvoorbeeld. Ik heb nog eiermeel, koekjesmeel, colland, copra melasse, beschuitmeel en koekkruiden. Waar moet ik opletten bij het toevoegen van ingredienten aan de genoemde basismix?
Arno van Beek
Berichten: 810
Lid geworden op: 30-11-2014 19:04
Locatie: Drenthe

10-12-2015 21:25

200 gram Polenta + 200 gram Maisbloem + 150 gram Soya volvet +250 gram additieven is geen Kilo maar 800 gram.

Je kan ook zo iets maken:

200 gram Polenta
200 gram Maisbloem
150 gram Soya volvet
200 gram Trouvit
100 gram garnalenmeel
100 gram gemalen vogelzaad (action 1,89 per kilo, zelf malen)
30 gram Robin red
20 gram zout
25 ml zalmolie
flavour(s)
Ton Kerdel
Berichten: 34
Lid geworden op: 07-06-2012 12:55

10-12-2015 21:35

Die mix lijkt me ook wel wat ja, morgen eens draaien!

Je hebt idd gelijk, domme rekenfout! Is de basis goed die 550gr? En dan toevoegingen tot ongeveer een kg?

Stel ik wil een zoete boilie ernaast, hoe begin ik dan? Heb ook nog die andere ingredienten. En wT flavours waaronder aardbei en sweetner.

Thx!
Arno van Beek
Berichten: 810
Lid geworden op: 30-11-2014 19:04
Locatie: Drenthe

10-12-2015 21:51

Ik zou geen copra melasse of koekjes meel in m'n bol stoppen (brasems!)

De mix zoals deze er staat is best wel universeel, je kunt er een vis flavour op doen of je voegt er wat aardbeien flavour en sweetner aan toe (beetje zoals strawberry fish) en vervangt de zalm voor hennep olie o.i.d.

Tip: verander niet steeds je mix maar blijf er gewoon mee vissen als deze goed is.
Ton Kerdel
Berichten: 34
Lid geworden op: 07-06-2012 12:55

11-12-2015 09:52

Het is inderdaad een goede om bij je mix te blijven als je eenmaal een hebt die vangt.

Echter vis ik meestal altijd met 3 of soms 2 hengels. Bijna altijd met mijn vismaat wat dus grootste deel van de tijd met 6 hengels is (Groot water).

Ik dacht zelf om een zoete birdfood te pakken en een vismeel. En daarnaast een kattenbrokken boilie. Ik denk dat je zo van alle kanten iets hebt en dan altijd uit de voeten kan. Eerst kijken of het materiaal om te draaien werkt, de mix goed draait en dan eens een grotere hoeveelheid maken.

Het is een groot en moeilijk water, bezetting is ondertussen maar erg dun verwacht ik. Meeste instant gevist, er zit veel brasem. En natuurlijk op de maas. Allemaal behoorlijk moeilijk. Met readymades veel met Proline RR gevist.
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

11-12-2015 13:38

Ik mis wat gluten(of bindmiddel) in die mix!!

Groet, Peter
Ton Kerdel
Berichten: 34
Lid geworden op: 07-06-2012 12:55

11-12-2015 14:36

Dus dan zou ik toch tarwebloem ofzo moeten toevoegen? Of paneermeel misschien zelfs? Welke verhoudingen kan ik dan het beste doen? Welke 'basis'ingredient eruit?
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

11-12-2015 15:08

Lees een berichten terug Ton, daar heb ik een basis vermeld.

Groet, Peter

Ps je de verhouding tarwebloem en volkorenmeel beter omdraaien nu.
O ja vergeet ook de chilipeper niet :wink:
Ton Kerdel
Berichten: 34
Lid geworden op: 07-06-2012 12:55

14-12-2015 18:07

In veel recepten wordt griesmeel gebruikt. Wat doet griesmeel, is er een goede vervanger voor? Ik heb nog een hoop maismeel en maisbloem staan. Kan ik deze gebruiken in plaats van griesmeel?
Arno van Beek
Berichten: 810
Lid geworden op: 30-11-2014 19:04
Locatie: Drenthe

14-12-2015 20:50

Tarwe griesmeel bind goed, hard goed uit en heeft een goede instant respons, meeste gebruiken echter tarwemeel om de kosten te drukken.

Ik gebruik altijd griesmeel in mijn basismix. (griesmeel, maismeel en sojabloem volvet)
Gebruikersavatar
Marc Fransen
Berichten: 79
Lid geworden op: 04-04-2016 14:01
Locatie: Den Haag

16-04-2016 22:07

Vanmiddag heb ik een kilootje gerold voor de komende dagen en dacht ik zet ook eens dat recept hier neer ...

Als droge mix meng ik 30% trouvit, 15% Orlux Gold Patee vogel eivoer, 10% WPI bodybuilders eiwit, 15% maismeel, 20% griesmeel en 10% tarwebloem.

Aan 500 gram van deze droge mix voeg ik een blikje van 185 gram Tonijn (in olie) en een blikje van 50 gram Ansjovis (in olie) toe. De vis in deze blikjes snij ik fijn in stukjes van 2mm. Ook de olie uit de blikjes voeg ik toe. Voorts voeg ik 3 grote eieren of 4 kleine eieren toe en 10 gram kleurstof, vandaag was dit pimpel-paarse kleurstof. Ik noem deze boilies dan ook 'The Pimp'.

Deze mix draait zeer makkelijk weg en geeft een mooie vette boilie, extra flavour is totaal niet nodig want ze ruiken extreem naar tonijn, ansjovis en trouvit.

Als je katten hebt (zoals ik) doe je deze tijdens het koken het beste in een andere kamer want ze worden helemaal gek van de geur.

Marc

Afbeelding
Edwin van dijk
Berichten: 5
Lid geworden op: 25-04-2014 20:22

18-06-2016 20:50

500 gram gemalen kattenbrokken
250 gram polenta bloem
150 gram tarwebloem
100 gram maismeel

10-11 eieren+ beetje Olie

Als je de brokken niet kunt malen kun je ze ook een nachtje in de ei laten weken en dan mixen. Ze zuigen zich vol en je kunt ze makkelijk breken/ malen.
Frans stouten
Berichten: 14
Lid geworden op: 14-07-2014 15:31

18-10-2016 14:35

Heren,ik wil ook weer eens een poging doen om zelf bollen te draaien,in het verleden deze een keer gemaakt:

300gr Griesmeel,300gr Ontvet sojameel/bloem,200gr Speculaaskruiden,200gr Bambix,100gr CeDe eivoer en volgens mij ook 200gr gemalen frolic brokken.

dit alles met 12 eieren.

Dit rolde best goed,bollen werden ook mooi hard na een tijdje drogen.


omdat ik nu een meer vissige smaak wil proberen en ik hier in de buurt nergens meer sojameel kan vinden wil ik deze proberen:

200gr Patent/Tarwebloen,200Gr Polenta meel,200Gr Griesmeel,200Gr Bambix,200Gr CeDe eivoer,20Gr Trassi,20Gr Knoflookpoeder,20gr Chilipoeder,200Gr gepureerde Tonijn met 12 eieren.
Beetje zonnebloemolie en misschien wat zout?

Zou dit wat kunnen worden,ik twijfel nog over de tonijn?