Tarwekiemen


Plaats reactie
Hugo Huzen
Berichten: 44
Lid geworden op: 11-01-2002 01:00
Locatie: Almen

21-01-2002 23:41

Ik ben een beetje aan het zoeken voor een goede basis mix, en kwam bij verschillende mixen het ingredieët tarwekiemen tegen.
Kan iemand mij vertellen wat dit precies is en waar je het kan kopen?

bvd, Hugo
HAFT
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

27-01-2002 21:44

Hallo Hugo,

Tarwekiemen zijn de kiempuntjes van de Tarwekorrel, bevatten voor de kiemkracht redelijk wat eiwitten.

Eiwit.........27%
Vet...........11%
Koolhydraten..20%
Voedingsvezel.30%

Vit A..00mg
Vit B1.. 2,500 mg
Vit B2.. 0,850 mg
Vit B6.. 0,600 mg

Tarwekiemen verhogen het vezel en eiwitgehalte in de boilimix.
Bron..Karpervoer 200 CD.

groeten Henk
Gebruikersavatar
Eus Molewijk
Berichten: 2418
Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
Contacteer:

27-01-2002 22:31

Hugo,
Ik heb zelf nog nooit tarwekiemen in m'n boilies gebruikt,gewoon omdat ik het niet nodig had.
Ik weet dat het een enorm goede binder is met een redelijk hoog eiwitgehalte maar het wordt zeer slecht verteerd door onze vriend karper.
Bovendien word een teveel van dit goedje bestraft met boilies die het best worden omschreven als stuiterballen. Je deeg is bijna niet meer uit de spuit te krijgen!
Uitkijken dus want overdaad schaadt in dit geval.....
suc6! Eus.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

27-01-2002 22:55

Hallo Eus,

ik denk dat je de Tarwekiemen verwisseld met Tarwegluten.
Tarwekiemen hebben geen bindend vermogen.
Tarwegluten echter wel.

groeten Henk
Gebruikersavatar
Roger Feijen
Berichten: 324
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Westervoort
Contacteer:

28-01-2002 07:36

Hallo allemaal

Prima antwoord Henk!! wil daar alleen nog aan toevoegen dat tarwekiemen vermoedelijk een afvalproduct is van de oliepersende industrie.(tarwekiemolie).

MVG

Roger Feijen
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-01-2002 18:22

Hallo Roger,

Ik denk dat deze kiemen niet geperst zijn, want dan zouden ze waarschijnlijk minder vet bevatten dan de huidige 11%.
Of het zou zo moeten zijn dat men tijdens het oliepersen een ondergrens aanhoud van die 11%.
Ik weet namelijk niet wat het vet% is direct na het uitmalingsproces.

Groeten Henk
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

28-01-2002 19:56

eus,

ik denk dat je in de war bent met een ander produkt,

Tarwekiemen zijn een overblijfsel na het malen van de tarwekorrel. Een interresant produkt, het eiwitpercentage schommelt zo rond de 30% van uitstekende kwaliteit. Bovendien is het rijk aan vitamine B. De karpers vinden het zeer smakelijk en het wordt goed verteerd zelfs bij lage temperaturen. De bindende eigenschappen zijn goed, maar bij grotere hoeveelheden harden de boilies nauwelijks uit.

succes
matje
Gebruikersavatar
Gerrit Ritmeester
Berichten: 484
Lid geworden op: 27-12-2001 01:00
Locatie: Kamerik
Contacteer:

28-01-2002 19:59

aanvulling:

lees het boek van Rini Groothuis nog maar eens, en ook daarbij de aantekeningen van Jan Junge,

groete
matje
Arend Termorshuizen
Berichten: 260
Lid geworden op: 29-01-2002 01:00
Locatie: Nieuwerkerk a/d IJssel

29-01-2002 20:48

Beste Hugo,

Tarwekiemen zijn voedzame kiemen van de tarwe, te verkrijgen bij reformzaken of bv. een molen.Is voor winteraas een goed ingredient.Bevat vezels, vitamines en vetten.
Receptje: 3 eieren, 150 g maismeel, 150 volkorentarwemeel, 60 trouvit,50
aardappelmeel, 25 tarwekiemen, 25 soyavet,2o haringmeel, 5 voedingsgist. Toevoegen 150cc water. 2x voeren 300-500 gr. bij een kleine stek. Succes!!
Hugo Huzen
Berichten: 44
Lid geworden op: 11-01-2002 01:00
Locatie: Almen

29-01-2002 21:47

Beste mensen,
bedankt voor jullie reacties!
maar ik heb nog een vraag over zo'n onderwerp:
Hoe is jullie ervaring met het gebruik van gemalen hennep in jullie mixen?

Groetjes Hugo
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

29-01-2002 21:52

Hallo Hugo,
eerst even roosteren in een wok of een ruime koekenpan.
Komt het aroma beter vrij.
100 gram op 1 kilo mix en vangen!?
Ik niet dus maar anderen wel op dezelfde boilies.

Groeten Henk
Gebruikersavatar
Eus Molewijk
Berichten: 2418
Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
Contacteer:

04-02-2002 17:04

Inderdaad, jullie hadden hardstikke gelijk ik was idd in de war met tarwegluten, mijn excusses.
Plaats reactie