koken van particles, waarom eigenlijk?


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Lennert van Winkel
Berichten: 135
Lid geworden op: 06-10-2004 21:36
Locatie: maassluis

10-09-2006 19:37

Ik doe het altijd, maar weet de precieze achterliggende gedachte niet. Waarom kook je je particles als mais, hennep en duivenvoer. Is alleen weken niet voldoende? Pinda's snap ik vanwege de schadelijke stoffen die je absoluut niet in je vis wil hebben, maar andere particles?

Wie weet het?
karperpinda's?
12,5 kilo voor €25,-
25 kilo voor €45,-
gegarandeerd vers!
Gebruikersavatar
Luc Maessen
Berichten: 264
Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
Locatie: Nieuwegein

10-09-2006 19:53

Naar mijn weten kook je om het extra vocht erin te laten trekken en in sommige gevallen het aas te laten zinken.
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

10-09-2006 20:05

dit doen we omdat:

1 alle schadelijke stoffen weggekookt worden
2 zodat de particles maximaal uitzetten qua grote

dit om alle ellende in de buik van de karper te verkomen,het kan zijn dat als je het alleen laat weken dat deze dus niet maximaal uitzetten met als gevolg dat een karper je voer wegschranst dit in de buik van de karper gaat uitzetten,dit doet de karper geen goed en meestal gaan ze hiervan dood...een klapbuik wel teverstaan
Gebruikersavatar
lust frank
Berichten: 816
Lid geworden op: 24-09-2004 22:50
Locatie: Koolskamp - België
Contacteer:

10-09-2006 20:06

Particles laat je weken om deze voldoende vocht te laten opnemen en te doen uitzetten zodat dit zeker niet zou kunnen gebeuren binnenin de karper.
Het koken dient achteraf te gebeuren om het proces van uitzetten te stoppen.

Mvg
Frank
----------------------------------------------------
bezoek onze site en forum http://www.carpmates.be
----------------------------------------------------
http://www.fishing.be
----------------------------------------------------
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

11-09-2006 12:33

met koken stop je het proces van uitzetten echt niet!
Je kkokt ten eerste om idd je particles volledig te laten opzwellen zodat dit niet gebeurt in de buik van vriend karper. Ten tweede maak je zo het zetmeel los wat de atractiviteit ten goede komt (denk aan gekookte mais)
Als laatste beweert men dat je bij pindas de giftige aflatoxinen kapot zou koken hoewel ik hier mijn vraagtekens bij zet
Hugo Bovenmars

12-09-2006 08:59

Door te koken zal je aas meer smaak krijgen en wat zachter worden. De duur van het koken zou je kunnen laten afhangen van de hoeveelheid witvis.
hans kenis
Berichten: 81
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: Lummen (B)
Contacteer:

12-09-2006 20:16

Voornaamste reden volgens mij: gekookte particles zijn attractiever dan geweekte particles. Geloof niet dat ongekookte geweekte (kleine) particles wel zo schadelijk zijn voor de vis. Indien niet kan dit wel eens dressuurdoorbrekend zijn.
Gebruikersavatar
Eus Molewijk
Berichten: 2418
Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
Contacteer:

14-09-2006 14:13

Weleens rauwe bonen gegeten?

Alleen al daarom koken die handel.
Luc de Baets:"A little knowledge is a useless and often even a dangerous thing."
Gebruikersavatar
Philip Du Puy
Berichten: 820
Lid geworden op: 14-04-2006 19:16
Locatie: Zoetermeer

18-09-2006 16:30

Mij is verteld dat er blauwzuur in bijv. tijgernoten zit. Dat is dus 1 van de redenen om te koken :-? . Verder om natuurlijk optimaal te zwellen en om de boon gaar te koken zodat hij ook gelijk lekker krokant is.

mvg, Philip
Brasemkoning!

pdupuy.wordpress.com
Reinder van Lune

18-09-2006 16:45

Weet iemand de (minimale) kooktijd van tijgernoten ??

De een zegt 5 minuten, de andere 3 kwartier en weer anderen zeggen 3 uur :o .

Ik kook ze nu altijd 3 kwartier . .
Gebruikersavatar
Pim Dijkgraaf
Berichten: 1182
Lid geworden op: 02-06-2004 16:48
Locatie: Lemmer, Fr
Contacteer:

18-09-2006 16:55

Vier seizoenen voer, vaak mijn basis, kook ik 45 min. Als ik er tijgers door wil kook ik die 4 uur appart, pinda's 3 uur.
Voer en vang!!!

I love BTW
Plaats reactie