Boillies barsten


Plaats reactie
Hugo Huzen
Berichten: 44
Lid geworden op: 11-01-2002 01:00
Locatie: Almen

19-01-2002 13:57

Ik heb gister mijn boillies uit de vriezer gehaald om te ontdooien. Toen ik vanochtend ging kijken, zaten er allemaal kleine scheurtjes aan de buitenkant.
Heeft iemand hier een verklaring voor?
Ik hoor het graag.

mvg en vangze,
Hugo
Gast

19-01-2002 14:59

Kan zijn dat de boilies niet goed genoeg gedroogd zijn voordat ze de vriezer ingingen...
Ruben Benoot
Berichten: 7
Lid geworden op: 11-01-2002 01:00

20-01-2002 12:27

Boilies die te snel moeten drogen, krijgen direct een harde buitenschil, terwijl de binnenkant nog erg nat is. Wanneer binnenkant ook begint te drogen en te krimpen, dan barst de inmiddels keihard geworden dunne buitenwand. Daarom laat je boilies niet te snel drogen maar liever enkele dagen langer op een niet TE warme plaats. Je boilies worden zo geleidelijk aan droog zonder dat ze beginnen barsten.
word nu lid van het Zors & Ronnie-hengelteam!
Gebruikersavatar
Roger Feijen
Berichten: 324
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Westervoort
Contacteer:

20-01-2002 15:10

beste Ruben

Je hebt 100% gelijk met die buitenschil. De reden van het bartsen is echter iets anders. Doordat hetvocht aan de binnenkant eruit wil, onstaat er een soort druk. Dat is de reden van het barsten. Het vocht kan niet weg door die "schil" en zal dus op een andere manier naar buiten weg moeten. Door de scheuren kan dat.

mvg

Roger Feijen
Ivo Heus
Berichten: 13
Lid geworden op: 17-01-2002 01:00

25-01-2002 17:18

Kan inderdaad zijn dat er nog vocht in de boilie zit als hij de vrieser in gaat. aangezien vocht als het gaat bevriesen gaat uitzetten zullen er inderdaad scheurtjes in de boilie komen.

Dit is ook de rede dat er bij trein rails en bruggen een stukje wordt vrij gelaten tussen de verschillende delen. Als ze dat niet doen en het gaat in de winter vriesen en er zit nog water tussen dan zouden die bruggen en rails ook gaan barsten.

Do not underrest the power of frozen water
Gebruikersavatar
Stefan Kazen
Berichten: 241
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Zuid-Holland

25-01-2002 18:58

Zou dat niet zijn voor het uitzetten en krimpen!
Warmte >
koude <

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Stefan Kazen op 25-01-2002 18:59 ]</font>
Gebruikersavatar
Roger Feijen
Berichten: 324
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Westervoort
Contacteer:

25-01-2002 20:01

Beste Stefan
Mijn eerdere antwoord is gewoon goed :smile:
In de levensmiddelen komt dit probleem vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan de uit elkaar klappende kroket. Alleen hebben we daar te maken met een smeuige massa aan de binnenkant, die ook nog eens verhit word.

mvg

Roger Feijen

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Roger Feijen op 25-01-2002 20:28 ]</font>
Gebruikersavatar
Stefan Kazen
Berichten: 241
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Zuid-Holland

29-01-2002 18:31

Roger,

Even voor de goede orde, ik had het tegen Ivo!
Wat jij zegt zal best wel waar zijn.

mvg stuf
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

29-01-2002 20:27

Beste Hugo en anderen,

Roger heef het wel bij het goeie eind.

Voor een groot deel zou je de boilies wat rustiger kunnen drogen, zodat de vochtverdeling in de boilie wat homogener blijft.

Waarschijnlijk zal het deeg korter gekneed kunnen worden, zodat de structuur wat grover en opener blijft.

Korter kneden zorgt er onder andere voor dat de in de mix aanwezige gluten minder ver uitgewassen worden.
Deze gluten zorgen er namelijk voor een groot gedeelte voor dat het boiliehuidje geheel gesloten is.
Waardoor het uitwasemen weer bijna onmogelijk word.

Korter kneden en kalm drogen, probeer het eens.
Roger kneed het deeg bijna niet en zal mede daardoor weinig scheur-problemen hebben, niet?

Groeten Henk
Plaats reactie