zout


Plaats reactie
Jeroen Van der Meeren
Berichten: 76
Lid geworden op: 15-01-2005 22:13
Locatie: België

02-01-2006 00:25

miss een domme vraag maar waarom gebruikt men zout in de boilies? er zijn toch andere betere en pitterige kruiden om smaak te geven???

mvg Jeroen
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

02-01-2006 05:15

Dan gebruik je die toch? :D

Zelf vind ik een handje zout in de bollen wel motiverend, maar het kan ook zonder.

Nu ben ik wel nieuwsgierig welke kruiden beter zijn dan zout..... is zout een kruid?

mvg Mitsz
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

02-01-2006 08:01

Mitsz toch... ;)
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

02-01-2006 11:41

Jeroen Van der Meeren schreef:miss een domme vraag maar waarom gebruikt men zout in de boilies? er zijn toch andere betere en pitterige kruiden om smaak te geven???

mvg Jeroen


Zout werkt smaakversterkend en enigzins conserverend.
Gebruikersavatar
rik ligthart
Berichten: 231
Lid geworden op: 01-09-2005 22:02
Contacteer:

02-01-2006 11:49

Hoeveel zout doe je ong. op 1kg droge mix?
Rik
CarpAngler
CarpHunter
CarpFighter
CarpCatcher
Carpreleaser
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

02-01-2006 12:03

Niet zoveel, tot maximaal 50 gram.
Gebruikersavatar
Eus Molewijk
Berichten: 2418
Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
Contacteer:

02-01-2006 13:41

Ik zou liever kelp gebruiken, is ook erg zout maar voegt nog net wat extra toe.
Luc de Baets:"A little knowledge is a useless and often even a dangerous thing."
Jeroen Van der Meeren
Berichten: 76
Lid geworden op: 15-01-2005 22:13
Locatie: België

02-01-2006 18:34

gebruiken jullie da enkel voor de smaak?
ik zou dan wel andere kruiden gebruiken ze bijv kerrie ipv zout
zou suiker helpen eigenlijk in de boilie? om karper aan te lokken

Jeroen
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

02-01-2006 18:41

Kook je aardappelen eens met kerrie zonder zout en dan eens zonder kerrie met zout wel zelf proeven.
Mitsz vroeg het ook al is zout een kruid?
maw is een appel een peer?
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

02-01-2006 22:57

Gebruik voor menselijke consumtie is misschien een redelijke leidraad.
Zout is dus zoals hierboven al word genoemd een smaak versterker,OOK voor zoete toevoegingen hoe gek dat ook klinkt.

Voor menselijke consumtie :

Warme producten : zout gehalte varieren van 12 tot 16 gram per kg eindgewicht.

Koude producten : zout gehalte varieren van 15 tot 20 gram per kg eindproduct

Droog produkten (droogworst salami ) : zout gehalte van 28 tot 38 gram per kg eindproduct

Hammen ed : zout gehalte van 15 tot 20 graden ( ja je leest het goed producten die zogenaamd gepekeld en geinjecteerd worden bereken je met een pekel meter die meet in graden,resultaat is ongeveer hetzelfde als bij de droogworsten)

Dit betekend voor je boiliemix dat je bv per kg droge mix gerust ongeveer 20 tot 30 gram zout kunt toevoegen zonder dat de bol zout gaat smaken.

Maar meer of minder mag uiteraard ook.

Zout is gewoon een heel goeie smaakversterker.
Rene de vries

02-01-2006 23:57

Ook ik ben op zoek naar het goede zoutgehalte.....

De mensen die ik ben tegen gekomen en ernaar gevraagd heb, gaven allen een totaal ander antwoord.
Op een kg droge mix ging het van 5 gram tot een ons..... en niemand die me kon vertellen waarom 5 gram of waarom een ons.... het leek mij een beetje een gevoelsgetal van een ieder..... terwijl dit voor andere ingr. veel preciezer komt.....


Uiteindelijk gebruik ook ik dus een gevoelsgetal..... 2 eetlepels op een kg droge mix..... maar vraag me niet waarom geen 3 of 4 of waarom geen theelepels....

Dus antwoorden zijn welkom.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-01-2006 10:01

René,

ik ben niet helemaal afgestudeerd op het onderwerp zout, maar zou de attractie van het zoutgehalte kunnen afhangen van het zoutgehalte van het te bevissen water.

Als je hier in het Noordzeekanaal op grote diepte vist kun je zeebaars, gullen en schollen vangen, terwijl je op drie meter diepte karper vangt :o

Hoog zoutgehalte dus een ik kan me voorstellen, dat je zout in je bollen hier van weinig toegevoegde waarde is.

Dit zou een verklaring kunnen zijn ?

Alweer werkgroep aas.....

mvg Mitsz
Boudewijn Stolk
Berichten: 287
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Waterland
Contacteer:

03-01-2006 11:54

alleen alop het gebied van zout valt er volgens mij genoeg te experimenteren.
iedereen heeft het over zout maar goed daar heb je verschillen in hier een paar vragen over zout ikzelf draai nooit bolies ik weet er niet veel van maar ben zelf kok en kan ik misschien wat motivatie test ideen/tips geven.

*pekelzout ookwel Colourosa zout genoemt pekelen wij in de keuken boutjes mee voor smaak en om te bewaren 17 gr. per kilogram. Dit zout zorgt ook dat er weinig verkleuring van product optreedt. Iemand weleens gebruikt in bolies?

* Zeer grof zeezout zegmaar druppels zout: het zou voor een crunchy zoutig mondgevoel voor de karper kunnen zijn?

* Maken jullie homemaders ook weleens een soort van bouillion waar je bolies in kookt. Toevoegingen als kaneel stokken, vanillestokken, laurierblaadjes , jeneverbessen, rozemarijn, teentjes knoflook en natuurlijk wat zout.
Ich sage so: Besser ein schwanze in die hole dan die luft von zehn
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-01-2006 12:16

calciumbehoefte....zeevissen filteren met hun kieuwen calcium uit het zeewater, maar dat kunnen karpers niet.

afhankelijk van het zoutgehalte in het zoetwater, de grootte van de vis en het seizoen, is de calciumbehoefte van karpers 0,03-0,65% van het dieet.

mvg Mitsz
Gebruikersavatar
Ruud Visser
Berichten: 2987
Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
Locatie: Mokum
Contacteer:

03-01-2006 13:04

Dieet wat klinkt dat raar in de tijd van de wereldrecords en recordkarpers :wink:
Gebruikersavatar
menno laarmans
Berichten: 2070
Lid geworden op: 20-09-2004 10:34
Locatie: lapzwansland

03-01-2006 13:17

Mitsz:

Calcium wordt ook wel kalk genoemd, dit zullen de meeste karpers op gezond water wel vinden . ( slak, mossel ed)

Of voeg jij dit nog eens bewust toe aan je mix ???


Gr : :wink:
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-01-2006 13:21

ja :D
Ulco Bosma
Berichten: 546
Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

03-01-2006 13:21

Klein vraagje mitsz,

Jij spreekt hier over calciumbehoefte.

Zout (keukenzout) is toch natriumchloride?

Ben geen scheikundige probeer alleen ff mee te denken :)

Wat wordt er met een teveel aan zout gedaan? zout is prima wateroplosbaar en daardoor misschien een attractor. (al is het even de vraag of ie dit waar kan nemen?)
Verder wordt er gesproken over dat zout een smaakversterker is, smaakversterker van welke voor de karper waarneembare stoffen??

Mitsz die werkgroep kan bijna van de grond komen hoor :)

Mvg Ulco,
Gebruikersavatar
menno laarmans
Berichten: 2070
Lid geworden op: 20-09-2004 10:34
Locatie: lapzwansland

03-01-2006 13:22

Grapje er bij :

Mineraalwater (mg calcium per liter) 400 mg/liter
extra verrijkt water (type Contrexéville, Vittel, Hépar...)


Of ben ik de enige die hier al eens problemen mee gehad heeft mbt koffie zetten in france ???

Dus ipv Kraan water lekker n fles Vittel in de bollen en t zit er weer in
:wink: :wink:
Ulco Bosma
Berichten: 546
Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

03-01-2006 14:32

Klaas en Ruud,

Best leuk zo'n link maar filter er dan liever even uit wat je ermee bedoeld te zeggen. Dat mensen zout waarnemen als smaakelement weet ik maar neemt de karper dit ook zo waar? In de linkjes kan ik nog niet echt duidelijk antwoorden op mijn vragen vinden?

Kan ook zijn dat ik niet goed lees :wink:

Bedankt alvast.

Mvg Ulco,
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

03-01-2006 14:40

Wel leuk dat we een grove structuur voor de boilie preferen voor het uitlekken en zout één van de snelst uitlekkende stoffen met één van de hoogste oplosbaarheden is. Het grote belang van zout (NaCl) kan ik daarmee niet helemaal goed plaatsen. Laat staan de hoeveelheid die je zou moeten gebruiken.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Ruud Visser
Berichten: 2987
Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
Locatie: Mokum
Contacteer:

03-01-2006 14:46

In mijn ogen is zout samen met goed luchtdrogen een goed "alternatief" conserveringsmiddel... ( al eerder vermeld door andere )
en dus een goed ingredient in mijn boillie..

groetjes
Plaats reactie