zout


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ruud Visser
Berichten: 2987
Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
Locatie: Mokum
Contacteer:

05-01-2006 23:09

Ruud Visser schreef:Ik zal ff een rapportje erop na lezen of dat wel goed is.....

Met horende groet Ruud


http://rivm.nl/bibliotheek/rapporten/348801005.html

Hier willem asssublief
Gebruikersavatar
Ruud Visser
Berichten: 2987
Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
Locatie: Mokum
Contacteer:

05-01-2006 23:11

ken iemand voor mij dat rapport even vertalen :oops: :lol:

:wink:

U schijnt er erg diep in te zijn gespecialiseerd Chris in de menselijke moeilijke dingen rapporten :wink:

Groetjes
Chris Gabriele

05-01-2006 23:49

misschien onderwerp voor de aasgroep.
je komt goed over!
Gebruikersavatar
Ruud Visser
Berichten: 2987
Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
Locatie: Mokum
Contacteer:

05-01-2006 23:51

Goed overkomen en zijn, zijn twee totaal verschillende dingen :wink:
Chris Gabriele

06-01-2006 00:03

Ruud, het stuk kan ik vertalen en uitleggen voor je, geen probleem!
Geef je nr maar per pb en ik geef je de uitleg.

Willem, dat is een onderwerp voor de aasgroep.

Mitsz, ik ben geen bollen expert...levensmiddelen weet ik genoeg over en die kant wil jij op met reakties, enzymen en al dat gedoe.

Jij beland de hele dag in de mineralen toestand en komt achter dat een vis geen extra zout toevoeging nodig heeft en ook geen calcium.

Ook om alles uit te rekenen was niet nodig geweest, zoals je zelf zegt onmogelijk.

Als antwoord Mitsz weet ik dat een karper gevoelig is voor zout.
Vertrouwen heb ik erin.

Ik zeg altijd dat ik geen bollen expert ben, wel redelijk in de levensmiddelen en de daarbij behorende zaken.
Mitsz, jij hebt verstand van bollen, net als RH die lang geleden met jou consept op de markt kwam.
Beperk je met je bollen en niet met levensmiddelen technologie....gaat je niet echt goed af.

Bait talk is niet de benadering over zouten en calium...want dat is met de reakties zeer lastig...of wil jij met calcium een reaktie met bepaalde vetten, inkombinatie met andere ingredienten, en met een zeep smaak vissen?

Gewoon normale bollen met onderbouwing, hoef ik je ook geen dingen aan te geven.
Veel jongere mensen zitten op het board en breken hun benen over elk ingredient wat zo benaderd wordt.
Gebruikersavatar
Ruud Visser
Berichten: 2987
Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
Locatie: Mokum
Contacteer:

06-01-2006 00:25

[quote="Chris Gabriele"]Ruud, het stuk kan ik vertalen en uitleggen voor je, geen probleem!
Geef je nr maar per pb en ik geef je de uitleg.
quote]

Nee hartstikke aardig!
probeer me liever met de andere kant van het verhaal bezig te houden......

groetjes
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

06-01-2006 00:28

Benieuwd wat onze experts hiervan zeggen. Een niet nader te noemen Franse karpervisser heeft werkelijk verbluffende resultaten gehaald met boilies, als volgt samengesteld (voor 1 kg boilies)
- 100 gr verse varkenslever
- 3 ml sweetner
- 6 verse eieren
- 500 gram mix op basis van bird food
- 150 gram LT vismeel

Hij maakt daarvan 20 mm boilies en laat die 1 minuut en 15 seconden koken.
Hij heeft met deze boilies zowel instant, na enige dagen alsmede na langdurig voeren verbluffende resultaten. Echter de grote vissen worden hierop pas na een bepaalde voerperiode gevangen, ook op de rivier. Hij stelt dat het zonder 'conservering' niet mogelijk is deze boilies langer dan enige dagen goed te houden en laat ze daarom dan ook beslist
niet langer dan 24 uur drogen. Hij 'conserveert' deze boilies door er per kg 200 gram zout en een handvol rijstkorrels tussen te strooien en merkt daarbij op dat zout nog nooit kwaad aan aas heeft gedaan...
Laatst gewijzigd door Aart Lokhorst op 06-01-2006 00:44, 1 keer totaal gewijzigd.
Willem Barnas

06-01-2006 00:35

Ha Chris,

Werkgroep aas bij de KSN is niks voor mij weet je, daar ben ik veel te eigenwijs voor. Bovendien krijg ik geen vertrouwen van uitslagen die lijken op die van voetbalwedstrijden...

Het resultaat van een voetbalwedstrijd is namelijk net zo verneukeratief als het representatief verklaren van een rapport vol bevindingen dat gebaseerd is op waarnemingen bij karpers in een aquarium vol kraanwater...

22 Mensen in een stadion, 90 minuten de beuk erin en dan zeggen dat één club beter is...

...geweest ja...

Mijn vraag over betaïne en keukenzout in één willekeurige 'boilie' was meer figuurlijk, want het interessert me geen ene reet wat die twee met elkaar doen in een willekeurige boilie en of dat dan al dan niet gevolgen heeft voor mijn vangsten als hengelaar naar karper. Trouwens, ik gebruik geen betaïne in mijn boilies, zout soms wel. Waarom?

Daar geef ik geen antwoord op zolang ik geen wetenschappelijke onderbouwing heb voor wat ik waargenomen heb. Ik wil geeneens een wetenschappelijke onderbouwing in mijn hobby, want dat tast mijn vissersgevoel aan. Ik houd het liever spannend...

...maar ik begrijp de zoektocht wel, want die is spannend en leuk! Ontdek je echter bepaalde zekerheden, dan is dat vaak de aanleiding om weer verder te zoeken, want daar gaat het namelijk om, hoe gek het ook klinkt.

Het is net als met vissen en vangen eigenlijk. Trots zijn als de beer op de foto mag, maar blij zijn als je weer lekker zit en van alles op je in laat werken in die grote mooie wereld.

Tot zover deze brainstorm,
WB :wink:
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

06-01-2006 00:41

Ach Willem, die wetenschappelijke onderbouwing zal ook wel niet te geven zijn. Een bekende Franse karpervisser zei het als volgt: ik voeg zout toe in mijn boilies omdat zich dat onderscheidt van de ca. 75% van alle overige vissers in wiens boilies zoet overheerst...
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

06-01-2006 00:51

Aart Lokhorst schreef: Een bekende Franse karpervisser zei het als volgt: ik voeg zout toe in mijn boilies omdat zich dat onderscheidt van de ca. 75% van alle overige vissers in wiens boilies zoet overheerst...


aha....is dat het geheim :D ..weer een mystery opgelost :wink:
Wel jammer..moeten we weer iets nieuws verzinnen :D
HB
Willem Barnas

06-01-2006 00:52

Aart,

:wink:

Ik denk dat je van die 75% inmiddels 25% mag maken na dit topic.

De vraag of mensen d.m.v. keiharde, representatieve cijfers kunnen aantonen dat de door hun bejubelde aassoort in allerlei situaties de beste is zal ik maar niet stellen...

Dreams can become reality, you just have to keep sleeping...

Die van Kevin Nash vond ik de beste tot nu toe:

"...fish well and I'll guarantee you'll have a result"

Enfin, de man is omstreden omwille van de door hem verkochte vergieten met baleinen, maar dat is een waarheid als een koe!!!

Groeten en proost, Chiraz Malbec - 2005 i.c.m. slapeloosheid,
WB :wink:
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

06-01-2006 00:56

Willem Barnas schreef:Aart,

:wink:

Ik denk dat je van die 75% inmiddels 25% mag maken na dit topic.

De vraag of mensen d.m.v. keiharde, representatieve cijfers kunnen aantonen dat de door hun bejubelde aassoort in allerlei situaties de beste is zal ik maar niet stellen...

Dreams can become reality, you just have to keep sleeping...

Die van Kevin Nash vond ik de beste tot nu toe:

"...fish well and I'll guarantee you'll have a result"

Enfin, de man is omstreden omwille van de door hem verkochte vergieten met baleinen, maar dat is een waarheid als een koe!!!

Groeten en proost, Chiraz Malbec - 2005 i.c.m. slapeloosheid,
WB :wink:


75 % nu 25 % :cry: ....shit happens
enne
Kevin Nash..... :lol:
Chris Gabriele

06-01-2006 01:01

Willem, toffe reaktie van je.

Een zoek tocht heb ik ook niet, wel soms als het om amino's gaat.
Maar dat is een hobby binnen een hobby.
Wat wil je als je alle amino's tot je beschikking hebt.
Wat krijg je als je bv boterzuur en een leuk ingredient kookt, carbonzuren...

Wat moet je ermee...niets...maar je hebt wel een onwijs label aan je aas.

Op het board wil ik niet een discussie over zout en calcium of te ingewikkeld.
Maar door al die dingen en amino's gaat het wel die kant op met reacties.

Er zijn ook mensen die aan amino's kunnen komen en ze willen proberen door de amino discussies.
Dat moeten ze dus niet doen, in pure vorm is het beter om niet te klooien.
Ook willen mensen nu enzymen op hun bol keilen.
Ik wil aangeven met onderbouwing dat het soms niet kan, niet nodig is.
Helaas moet ik dan komen met onderbouwing die lastig is voor sommige mensen.

Maar goed, men moet maar doen wat men wil.

Ik reageer soms omdat mensen dat vragen die mijn mening willen weten en dat wordt niet altijd leuk gevonden.

gr Chris.
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

06-01-2006 01:08

Ach Hans, mag ook sojasaus, vissaus of visolie, leverpoeder/kelp/algenpoeder (vitamine B!), curry, Cayenne, chilipepper, zwarte peper zijn. Of speciale sausen als Chili, Piri-Piri, Tabasco ( link naar de originele Robin Red van Haith's)...
Feitelijk een vrijwel oneindig verhaal om jouw boilies te onderscheiden van de meest gebruikte boilies :lol:
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

06-01-2006 01:15

Zo goed Willem :lol: ben je weer van die 75% af...
Willem Barnas

06-01-2006 01:19

Ha Chris,

Cheers :wink:

Weet je wat ik dus ook niet snap?

Je hoort de laatste tijd niks anders dan amino's, amino's, amino's, amino's, amino's en nog eens amino's, tot het al je gaten uitkomt. Als je echter ziet dat iedereen al 25 jaar met propyleenglycol, ethyl-alcohol en glycerol zit te vissen en daar verhoudingsgewijs nog nooit zo diep op in is gegaan als op die enkele aminozuren, dan wordt ik dus echt radeloos...

En dan de griesmeel, de visolie, de hennep................. :(

We willen prikkelen en labellen als geen ander, denken de laatste tijd (oké, het speelt al veel langer, maar op kleinere schaal) met die aminozuren hét wapen te hebben om die beesten helemaal geil te maken, maar tegelijkertijd vergeten we ook nog eens dat al die heilige flavours van ons al 25 jaar hetzelfde signaal afgeven.

In mijn ogen lopen we een beetje hard van stapel en zijn we eerder bezig iets onnodig te zoeken dan te uit te zoeken en herkennen. Vertrouwen in flavours, maar waarom? Vertrouwen in zout, amino's, LT-vismelen, maar waarom?

Het is maar vertrouwen...

En een hype is een hype.

Later,
WB :wink:
Chris Gabriele

06-01-2006 01:42

Willem,


Ik heb mij wel als hobby verdiept in propyleenglycol, ethyl-alcohol en glycerol, ook in konserveringen.
Daar vangen we ook op, maar veranderingen kunnen met een bepaalde taktiek leuk zijn.

Op sommige wateren moet de vis langs komen en je moet een leuke bol hebben...leuk kan zo makkelijk zijn.

Kijk naar je verhalen die je schrijft, mijn beleving oa...en aas een door geschoten hobby.


gr Chris.
Willem Barnas

06-01-2006 02:11

Aart,

Kort maar krachtig, zo snel en duidelijk, ik vergat bijna te reageren, maar zat wel -ja- te knikken.............

:wink:

Chris,

Het is soms goed bovengemiddeld verstand te hebben van iets waar je wat mee bereiken kunt, zo zal dat bij jou zijn met bepaalde(voedings)stoffen. Dat is een extra troefje wat je zo nu en dan in kunt zetten als dat je een extra kans kan geven.................

.........moeilijke zin...........

Je noemt de conserveringsmiddelen, ook een label van jewelste. Hoeveel worden er eigenlijk gebruikt in de aas-conservering? Twee, drie, vier?

Citroenzuur? Kaliumsorbaat? Wat was het ook alweer? Voor hetzelfde geld ga ik hier al de mist in.......

:-?

Makkelijk en leuk!

Enfin, de details in je aas kun je venijnig scherp stellen, met veel verstand van zaken zelfs heel erg scherp, maar op de variabelen waar wij in het wild - dus in variabele, oncontroleerbare en zeer diverse situaties - mee te maken hebben heb je gewoon verdomd weinig invloed met dat ene kleine detail.

Vrees ik...

Ik wil niet onverschillig doen of alles over één kam scheren, want er zijn zat PRODUCTEN die je in je aas kunt verwerken en waarmee je goed vangt. Ik heb alleen nog steeds geen verklaring gevonden voor het feit dat karpers zo goed te vangen zijn op boilies met griesmeel, PTX, hennep, maïsmeel, Trouvit 000, wit vismeel, of tarwekiemen... En dat zijn nog maar de basics die we nog niet eens uitgeplozen hebben. In mijn ogen heeft het dan bar weinig nut om die luttele grammen/milliliters toevoegingen te gaan onderzoeken op hun belang.

Het zijn producten die ze als voedsel beschouwen, die hun eetlust waarschijnlijk positief prikkelt en die ze daarom tot zich nemen, toevallig hangt er dan een haak aan en gaan ze voor de bijl. Ze kunnen na verloop van tijd een bepaalde waarneming, actie en daarop volgende negatieve ervaring met elkaar linken en daardoor de eerste schakel uit de link asociëren met de laatste (het gevaar van haken en op de foto), dat noemen wij dan dressuur. Verander je die eerste schakel, dan kan het hakken weer beginnen (als je ook kunt vissen).

Kijken, zien en herkennen is ook voor ons dus ook heel belangrijk.

Beetje warrig en kort door de bocht, maar toch wat ik denk.

Mijn hobby binnnen mijn hobby is o.a. fotograferen en ik ben ook enorm bezig geweest met de exacte werking van films wanneer deze belicht worden, hoe ze in elkaar zitten en wat de verschillen zijn (hé Martin!), maar dat heeft me slechts technisch onderlegt, dat heeft er slechts tot op bepaalde hoogte voor gezorgd dat ik meer weet van waar ik mee werk. Structureel gezien schiet ik hierdoor niet meer foto's die er krachtiger uit zien, of mijn gevoel nóg duidelijker uitdrukken.......

Hans,

Kevin lacht ook hoor, al jaren............. :D

Groetenacht,
WB :wink:
Gebruikersavatar
Bob Klumper
Berichten: 158
Lid geworden op: 01-06-2004 10:01
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

06-01-2006 07:15

menno laarmans Raadsel :

Wie weet hoe hard stroomt op de bodem van een rivier ???

Nou? Menno? Mitsz?

met de hartige groet


Willem Barnas sterke reakties overigens vannacht
Laatst gewijzigd door Bob Klumper op 06-01-2006 09:02, 1 keer totaal gewijzigd.
Pluk de dag want voor je het weet...............http://www.allesisanders.nu
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

06-01-2006 08:37

Aart Lokhorst schreef:Ach Hans, mag ook sojasaus, vissaus of visolie, leverpoeder/kelp/algenpoeder (vitamine B!), curry, Cayenne, chilipepper, zwarte peper zijn. Of speciale sausen als Chili, Piri-Piri, Tabasco ( link naar de originele Robin Red van Haith's)...
Feitelijk een vrijwel oneindig verhaal om jouw boilies te onderscheiden van de meest gebruikte boilies :lol:


Weet ik Aart...I was just kidding :roll:
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

06-01-2006 08:41

Willem Barnas schreef:
Hans,

Kevin lacht ook hoor, al jaren............. :D

Groetenacht,
WB :wink:


En dat maakt het eigenlijk nou juist weer zo triest :cry:
Ulco Bosma
Berichten: 546
Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

06-01-2006 14:10

Om dan toch even verder te gaan dan alleen de aminozuren...

Aart, kun je ook aangeven waardoor de door jou opgenoemde producten ook een label zijn?

" Ach Hans, mag ook sojasaus, vissaus of visolie, leverpoeder/kelp/algenpoeder (vitamine B!), curry, Cayenne, chilipepper, zwarte peper zijn. Of speciale sausen als Chili, Piri-Piri, Tabasco ( link naar de originele Robin Red van Haith's)... "

Wat maakt een product een label? het moet een goed waarneembare (afwijkend) product zijn? Hoe neemt een karper kruiden waar?

Wat is het label van leverpoeder? algenpoeder? de amino's die erin zitten bepalen de specifieke smaak van ditsoort producten.

Wat is de kracht van pepers (en varianten)? wat is kracht van visolie?? etc. Welke aastechneut waagt zich hier aan? mag ook via mail of pb :)
Zal google weer raadplegen. Concrete feiten staan er lang niet altijd. Maar vind toch leuk me in ditsoort dingen te verdiepen.

Who's next?

Mvg Ulco,
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

06-01-2006 14:42

Helemaal niet Ulco, hier neerzetten straks weet jij alles en wij niks.
Vissen is een hobby, geen religie!
Ulco Bosma
Berichten: 546
Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

06-01-2006 14:49

Jij weet alles toch al douwe :)

Wie er meer tijd insteekt/ wil steken zal ook meer leren.

Ben geen samenvatter van het internet he :wink:

Maar op board is ook prima, maar kan me voorstellen dat wanneer je toch iets leuks gevonden hebt na tig uren zoeken dat je dat niet direct op het board neerzet.

Mvg Ulco,
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

06-01-2006 15:00

[img]Wie%20er%20meer%20tijd%20insteekt/%20wil%20steken%20zal%20ook%20meer%20leren.[/img]


Niet waar, hooguit een geduldig mens.

MVG

Klaas