LT Fishmeal


Chris Gabriele

08-09-2005 12:43

Heren,

Ik ben de specificatie eens nagelopen van het LT Fishmeal.
Kan iemand mij vertellen waarom het meer waarde zou moeten hebben in je aas?

gr Chris.
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

08-09-2005 12:47

omdat "iemand" dat schreef?
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

08-09-2005 12:51

Chris,

Ik heb er geen verstand van, maar waar ik mee vis, zit schijnbaar lt meel in.

Toevallig heb ik die zooi ook in pellet vorm.

Toevallig gooiden we een paar pellets in het aquarium met koi's.

Slopen de boel. Niet te filmen. Aaah maar dat doet ze ook met hun eigen voer.
Niet dus.
Nee, nu hebben ze geen honger meer.
Wel dus. Ook het laatste plantje om hihhihihi.

Toeval? LT? Of de olie? Of?

Ik weet het niet, maar voorgaande ook in 2 vijvers.


Tja verkocht ik het nu, zouk zeggen het ligt aan.... t shirtje erbij en klaar.

MVG

Klaas
Chris Gabriele

08-09-2005 13:06

Klaas,

Waren die pellets voor koi voer?

Als ik bij koi's bepaalde boilies in de vijver gooi worden ze ook gek ;-)

Punt is dat wij LT Fishmeal koken om een bol te maken.
Amino's kunnen hitte gevoelig zijn, niemand weet in principe niet wat hij doet denk ik.

Wat mij ook opviel met koi's is dat als er iets anders in ging dan hun eigen voer ze gretiger waren.
Een vriend van mij voert trouwens ook garnalen...niet normaal wat er dan gebeurd...een lekkernij voor ze.

gr Chris.
Gebruikersavatar
Koen de Been
Berichten: 1882
Lid geworden op: 10-02-2004 19:08
Locatie: Wosterhout

08-09-2005 13:59

LT staat voor Low Temperature.......De manier waarop vismeel wordt verwerkt is me niet helemaal duidelijk. :oops:

Wel is me duidelijk dat hoe lager de temperatuur is, hoe langer en meer de kwaliteit wordt behouden dus meer vitamientjes,mineraaltjes en smaakjes er overblijft voor de karper! Kortom; een betere kwaliteit vismeel dat op lage temperatuur is gegaard.

Mitszie??? Jij weet et vast en zeker beter te vertellen! :)
Vriendelijke groet,

Koen de Been
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

08-09-2005 14:36

Ik hou het op de olie en met name het percentage.

Als ik een bol kook is de kern nooit veel warmer dan een 65 graden schat ik.

Als ik veel griesmeel gebruik, kook ik gerust 5 minuten ogf langer. Ik vind gekookte pap zoeter en ik weet dat karpers zoet prefereren.


Is geen koi voer.

MVG

Klaas
Chris Gabriele

08-09-2005 18:27

Hoi Ray,

Klasse, zo wordt een products iets meer transparant voor de mensen die dat willen.
Hydrolisaten is mij wel bekend, ik heb met gehydroliseerd why poeder gevist (via mijn werk gratis, anders dure zaak).

In principe kan ik hier veel uithalen.

De voedingswaarde is oke, maar dat maakt mij niet veel uit, gaat erom of het een werkelijke atractor genoemd kan worden.

gr Chris.
Chris Gabriele

08-09-2005 18:47

Ray,

Ik heb meerdere leveranciers gevonden in Nederland, van 2 krijg ik specificaties gemaild.

Maar inpricipe dus niet meer nodig ;-)

Bedankt!

Chris.
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

08-09-2005 19:05

Ray,

Goed.

MVG

Klaas
Jan Jongen
Berichten: 97
Lid geworden op: 25-04-2003 02:00
Locatie: Zwijndrecht, Nederland
Contacteer:

08-09-2005 22:10

De verteerbaarheid van LT vismelen ligt hoger dan "normale" vismelen,door de bereiding op lage temperatuur.
Ook het gebruikte vismateriaal is beter.
LT vismelen zijn minder goed verkrijgbaar dan de doorsnee vismelen, die bovendien vaak ook nog dezelfde leverancier/bron afkomstig zijn.

Wijkt af van de doorgaans gebruikte vismelen, en heeft dus meerwaarde.

Als LT vismeel de norm is gaan we maar over op de predigested variant.
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

08-09-2005 23:31

dus je hebt dan goed aas, als men er rommel door donderd, zodat het een beetje wil verteren....
Chris Gabriele

09-09-2005 00:06

Hoi Jan,

Jan, een karper heeft geen probleem met het verteren van rauwe visjes, mosselen ed..

Enzymen knippen de boel en het onverteerbare wordt afgebroken door micro-organismen...of hij schijt het gewoon onverteerd uit.

Zou karper gaan voor makkelijk verteerbaar voedsel, een voorkeur geven daaraan en het auberhaupt meteen merken na het eten van wat boilies en een mix van natuurlijk voedsel?

LT Fishmeal koken wij, wat wordt er afgebroken en niet???
Koken (100graden) en gedurend een bepaalde tijd, dat heeft invloed op bepaalde amino;s ed.
Dus mijn vraag is eigenlijk Jan, wat gebeurd er na het kook proces met de voedingsstoffen?
Wordt LT te veel verhit?

Ik weet dat als je je boilie kookt de aanwezige eiwitten gedenatureerd worden en beter opneembaar zijn.
Ook kook je wat kapot en verlies je aan voedingsstoffen.

Ik ben benieuwd naar je antwoord.

gr Chris.
Jan Jongen
Berichten: 97
Lid geworden op: 25-04-2003 02:00
Locatie: Zwijndrecht, Nederland
Contacteer:

09-09-2005 19:53

Hallo Chris,

Wat er afgebroken wordt tijdens 2-3 minuten koken, geen idee, vind ik ook niet echt belangrijk. Blootstelling aan hoge temperaturen gedurende 1-10 minuten schijnt weinig effect te sorteren m.b.t. de kwaliteit (zie link naar onderzoeksrapport)

Voor meer wetenswaardigheden en achtergronden betreffende de productie van vismelen;

http://www.unuftp.is/proj2000/Sujeewa3.pdf

Affijn heb het hele document niet doorgenomen, mochten jullie nog wat leuke wetenswaardigheden vinden, schroom dan niet om het te melden.

LT vismelen zijn qua kwaliteit de beste, verkrijgbaarheid direct van de bron kostenbesparend en hierdoor versheid (via productiedatum en tht datum) gewaarborgd.
Door versheid (van elk ingredient eigenlijk) durf ik te zeggen dat je meer vis vangt dan van spul uit onbekende bron (zonder tht datum zak maar zeggen)
Chris Gabriele

09-09-2005 21:41

hoi Jan,


Blootstelling 1 tot 10 minuten geen effect op de kwaliteit klopt in sommige gevallen.
Gewoon vismeel wordt ook in de diervoeders gebruik, de niet LT soorten zeg maar.
Met koken verlies je meer hitte gevoelige bestandsdelen en zeker met water oplosbaar.
Anders bestaat geen LT lijkt mij als het niet uitmaakt.

Ligt eraan welk effect je wilt hebben en wat je wilt behouden.

Ik zal eens het eens naslaan in een studie boek, processing en hitte behandelinen en zal je link eens lezen en kom ik er op terug.

Ik kan dus een volle zak bestellen en daar staat dan een THT datum op origineel van productie datum?
Graag Jan, ik hou mij aanbevolen!

Overigens, ik heb ooit eens trouvit gekocht met THT, ik had toen nog 3mnd om het op te maken, tot die tijd werd het vitamine gehalte gegarandeerd....ik heb hem gewoon het hele jaar door gebruikt.

Meer vis vangt als spul uit onbekende bron....zeg je.
Ik moet de eerste nog zien met originele THT, maar als je echte haringmeel hebt of andere originele en betrouwbare gewone vismelen vangen die inderdaad ook goed.

gr Chris.
Jan Jongen
Berichten: 97
Lid geworden op: 25-04-2003 02:00
Locatie: Zwijndrecht, Nederland
Contacteer:

09-09-2005 21:54

LT vismeel heb ik niet, dacht dat jij daar mee bezig was :), wat ik wel gebruik in visbol is voorzien van tht/produktiedatum.
Overige ingredienten, welke ik gebruik hebben ook nergens op schappen gelegen, dus ook veelal rechtstreeks van de bron, en voorzien van tht datum.
Chris Gabriele

10-09-2005 10:41

Hoi Jan,

Kan je mij vertellen waarom het meer waarde zou moeten hebben in je aas dan tov bv verse Deense Haringmeel met een goede specificatie?

Ik weet dat ik eigenwijs ben (eigenwijs betekent alleen maar eigen menig)

Ik heb kontakt gehad met een firma die gespecialiseerd is in vismelen, hieronder de mail die ik kreeg:


Hallo Chris,

Het vismeel zoals aangeboden is van een klassieke productie, dus geen low temperature. Het bijzondere aan deze producent is wel dat men een unieke manier van grondstoffeninvoer en dito vangst-strategie heeft, waardoor men zich qua spex redelijk kan meten aan de LT vismeel producenten.



Jan, waar ik over stegel is dat als wij LT vismelen koken je met gemak dan aan een lagere spex komt en natuurlijk is de spex dan nog kwalitatief goed te noemen.
Althans, dat denk ik op dit moment en ben blij dat jij moeite doet om hierover te discussieren.

Ik heb een proces technoloog ook mijn vraag voor gelegd over LT en koken en de klasieke vismelen.

gr Chris.
Marcel Robson
Berichten: 1
Lid geworden op: 04-09-2005 13:01

10-09-2005 20:53

Beste Jan,

Chris stelde interessante vragen die mij ook licht in de duisternis kan geven.

Onder andere:

Een karper heeft geen probleem met het verteren van rauwe visjes, mosselen ed.
Zou karper gaan voor makkelijk verteerbaar voedsel, een voorkeur geven daaraan en het überhaupt meteen merken na het eten van wat boilies en een mix van natuurlijk voedsel??


Gaat het niet om de voedingswaarde maar om wateroplosbare atractors, zoals bij gehydrolyseerde vismelen, dan is koken en zeker lang koken niet wenselijk.


Gelukkig eet karper genoeg natuurlijk voedsel en zijn de boilies met gehydroliseerd vismeel niet voedsel dekkend zoals koi voer moet zijn.
Als het tegen koken bestand is en de voedingswaarde zou gelijk blijven, heeft het beestje ook zijn buikje vol, alles wordt eerder opgenomen (zoals ik het begrepen heb)

THT is belangrijk, maar vertel me eens waar ik zakken kan bestellen met de THT erop.
Ik hoop niet dat dit alleen zichtbaar is voor mensen die close zijn met fabrikanten, want daar heeft de kleine klant niks aan.

Gr. Marcel
Frank de Haan
Berichten: 25
Lid geworden op: 11-09-2005 11:24
Locatie: Bodegraven

11-09-2005 18:09

hoi Chris en Jan.

Even inhakend op het gebruik van lage temperatuur vismelen ect, en het gebruik ervan, soms ontbreekt mij de logica van het geheel ik hoorde vorig jaar dat de Chileense LT Fishmeal de beste kwaliteit is, mijn vraag is dan ook, hoe komen we daar dan aan? en wat is de kwaliteit? ( had ik toch de gedachte dat er in Haringmeel de beste gestripte haringjes zaten zonder graad kop vinnen staart puur haringvlees) dwaal weer af, op dit moment is het gebruik van vismeel het grootst in de viskwekerijen (zie de site van de grootste viskweker Nutreco sorry voor de reclame) steeds meer visafval wordt aangevuld in het vismeel en plantaardige grondstoffen, het door Jan aangehaalde "karpershit" sorry hoor verklap het niet, maar geeft aan! dat het wel in een totaal product verwerkt is.
even uitleg, stel dat de karpers in de vrije natuur volwaardige onbewerkte rauwe en verse producten eten, daaraan is hun spijsvertering aangepast, in bewerkte visvoeding gebeurt er van alles met de van oorsprong waardevolle ingredienten b.v. door verhitting, sommige essentiele voedingsstoffen worden vernietigd tijdens het productieproces.
De vraag is hoe kunnen we het product zodanig opwaarderen dat het kwaliteitief zeer goed is en zoveel mogelijk overeenkomt met het product in de vrije natuur, nu even op glad ijs,
vanuit de voeding moet de karper zo,n 45 essentiele voedingstoffen zien te halen, deze kan het lichaam niet aanmaken maar zijn wel noodzakelijk voor het functioneren ze zijn zo belangrijk dat het ontbreken van 1 van hen uiteindelijk tot de dood zal leiden (oei oei Frank hier ben ik al eens op mijn gezicht gegaan)
naast de essentiele voedingsstoffen hebben karpers voor hun gezondheid ook vezels, enzymen en nuttige darmbacterien en andere factoren, die te vinden zijn in volwaardige (onberwerkte verse, rauwe voedingsmidellen) nodig.
En dan komen we nu aan wat gaan we toevoegen? ik weet het wel en niet, maar hier wat ik weet en nog steeds mee bezig ben, gist, knoflook, leverpoeder, Omega-3 en Omega-6 Olien in de verhouding 2:1 (zalmolie)
kelp, spirulina(algenpoeder uit Hawai) dus aan vullen met voedingsconcentraten riijk aan miniralen, vitaminen, essentiele vetzuren ( de omega,s dus) aminozuren (eiwitten), voedingsvezels en andere nutrienten

nou ik ga weer even vissen hoop een positieve bijdrage geleverd te hebben aan LT Fishmeal

Frank
Laatst gewijzigd door Frank de Haan op 11-09-2005 19:33, 6 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

11-09-2005 18:19

Verdomme Frank leuk stukje maar zou je zo vriendelijk willen zijn om komma,s, punten, spaties en hoofdletters te gebruiken?
Vissen is een hobby, geen religie!
Frank de Haan
Berichten: 25
Lid geworden op: 11-09-2005 11:24
Locatie: Bodegraven

11-09-2005 18:33

sorry Douwe maar dat is mijn handicap, bouwvakker en karpervisser gramatica ? 2 denk ik maar als ik het concept naar jou stuur wil jij het aanpassen

ty Frank
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

11-09-2005 18:56

De logica ontbreekt ook Frank. Als je al zou weten welke essentiële voedingsstoffen een karper allemaal nodig heeft moet je ook nog exact de onderlinge verhoudingen weten om te voorkomen dat ze van het een en ander te weinig of teveel binnen krijgen daar zowel te weinig maar vooral teveel van bepaalde stoffen weer slecht is voor de gezondheid van een karper. Als 'amateur' zal geen enkele karpervisser dat zelf exact uit kunnen pluizen, bovendien ook onnodig daar middels natuurlijk voedsel de karper zelf daar wel in voorziet. Daarom heb ik het ook niet zo op al die gewichtig doenerij omtrent aassamenstellingen en toevoegingen die wetenschappelijk gezien meestal nergens op slaan.
In wezen is het simpel: wie karper van zo goed mogelijk aas wil voorzien die koopt toch gewoon voer dat karperkwekerijen voor de kweek van consumptiekarpers gebruiken (daar dit aan strenge, gecontroleerde, wettelijke voorschriften moet voldoen). Een wat minder alternatief is voer kopen dat bij de karperkwekerijen wordt gebruikt voor de opkweek van karpers voor uitzetdoeleinden. Beide soorten voer zorgen er in ieder geval voor dat de karper alles binnenkrijgt wat noodzakelijk is en er geen lichamelijke afwijkingen of andere ongemakken voor een karper ontstaan.
Frank de Haan
Berichten: 25
Lid geworden op: 11-09-2005 11:24
Locatie: Bodegraven

11-09-2005 19:28

Aart, ik ben het helemaal met je eens.

maar het daagt zo uit, dat ik erop wil reageren, al is het maar om er een simpelere uitleg aan te geven.

maar misschien hebben we een nieuwe topic,

aas zelf samenstellen ,of kant en klaar kopen en dan van wie

p.s, zullen de grote aasleveranciers het dan toch winnen?
Chris Gabriele

11-09-2005 19:42

linolzuur bv
Chris Gabriele

11-09-2005 19:54

Aart,

Top stukje, kan ik mij in vinden.

Maar Aart, er zijn boilies en boilies...de een heeft meer aantrekkingskracht.
Dit kan je misschien bereiken met een dip, amino's of suikers, zout..ga zo maar door.
Er is meer Aart, anders kan iedereen net zo goed doorvissen met de eerste Nash ballen tot in het oneindige.

gr Chris.