Home-Made Boilies STOMEN??


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roland Duistermaat
Berichten: 66
Lid geworden op: 22-06-2003 02:00
Locatie: Warnsveld
Contacteer:

06-06-2005 20:22

Ik wil graag mijn home-made boilies gaan stomen in een voedings stomer. Heeft iemand daar ervarig mee en kan het uberhaupt wel eens?

Voor dat ik er 1 ga aanschaffen wil ik graag jullie mening daarover horen. Dus wie heeft er ervaring met het stomen van boilies?

Greetz Roland
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

06-06-2005 23:13

werkt perfect 1-2 min en alles smaak zit nog in je boillie
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

07-06-2005 08:18

5 tot 10 minuten komt dichter in de buurt.

MVG

Klaas
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-06-2005 08:31

precies Klaas.

het stomen van boilies duurt wat langer, dan het koken.

Let erop, dat je het deeg iets steviger maakt, dan bij koken, omdat je bollen anders een vlakke kant krijgen, van het oppervlak dat ze draagt.
Gebruikersavatar
Edward Jakobs
Berichten: 363
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Bergen (Limburg)

07-06-2005 09:32

Werkt perfect. :D
Doe niet anders dan stomen.
Heb gewoon een goedkope stoompan voor op de kookplaat gehaald bij de blokker.
3 a 4 minuten stomen en dan enkele dagen drogen.
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

07-06-2005 09:40

hey mitz ik werk in de instelling ik gebruik dan ook niet zo,n klote stoom pan maar 2 van die jet steamers op druk haha dus vandaar mijn tijd
Rob Dougan

07-06-2005 12:11

Ik gebruik zo'n huishoudelijk stomerke van het mer SEB.
8min voor 20mm en 5 min voor 16mm en na 2 uur zijn ze al perfect visbaar!!!
die platte kant is bijlange nt erg, ze gaan nog evengoed door uw boiliebuis hoor!
Ik stoom nu al bijna 2 jaar en ik zie echt wel verschil in vangsten, aan positieve kant dan!

Enig nadeel is dat het stomen tergend traag vooruit gaat als je vergelijkt bij koken
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-06-2005 13:11

Bart,

zelf heb ik ook in een rational m'n bollen gestoomd, maar dan nog duurt het langer dan een minuutje......

mvg Mitsz
Jan Pouwe
Berichten: 164
Lid geworden op: 04-04-2005 11:02

07-06-2005 13:24

Ik stoom al jaren mijn bollen. Ooit aan begonnen na het lezen van een artikel. Het grootste voordeel zag ik in het er veel minder uitkoken van wateroplosbare ingredienten. Dit kan je ook goed zien aan het water onder in de stoompan. Dit blijft bijna helemaal schoon!!

Mijn pan heb ik ooit gekocht bij IKEA en moet gebruikt worden in een bestaande pan van ca. 25 cm. (tussen de bestaande pan en het deksel). Werkt overigens perfekt!!

Maak er af en toe ronde bollen in, maar meestal stoom ik de deegworsten (stukken van 10 cm.) en snijd ze de volgende morgen in cilindertjes. Ook stoom ik er blokken deeg met alu. folie om "BB" kubusjes te maken (dressuur doorbrekend!!).

Bollen en deegworsten van ca. 16 mm stoom ik 4 minuten, dikker een minuut langer. Blokken deeg gaan er 30 minuten in waarna ik ze in kranten inpak en langzaam laat afkoelen. Bollen en worsten gewoon een nachtje drogen op een theedoek.

Uiteraard is het heel belangrijk dat je na de eerste 30 seconden de pan even VOORZICHTIG schut, daarna om de ca. 1,5 minuut. Zo krijg je geen platte kantjes en kleven ze ook niet aan de bodem. Ben het wel met Mitsz eens dat je het deeg zo stevig als mogelijk moet maken. Als je deeg stevig genoeg is kan je de gedraaide bollen ook enkele uren laten indrogen voor ze te gaan stomen. Zo komt er een droog en stevig schilletje rond de bol.

Stomen heeft helaas maar een nadeel, het duurt behoorlijk langer dan koken. In een stoompan kan maar een beperkte hoeveelheid (anders plakt alles aan elkaar) en bij verwerken van grote hoeveelheden kan je bij koken continue bollen toevoegen en drijvende bollen afscheppen waardoor het verwerken van bijv. 25 kg. bollen met koken VEEL sneller gaat. Zelf maak ik niet zulke grote partijen en stoom dus altijd.

Zo'n pan kost niet zoveel, dus probeer het eens.


Jan
Gebruikersavatar
Roland Duistermaat
Berichten: 66
Lid geworden op: 22-06-2003 02:00
Locatie: Warnsveld
Contacteer:

07-06-2005 16:20

Mannen allemaal bedankt voor de antwoorden! Hier heb ik duidelijk wat aan.

Als ik het goed begrepen heb komt de flavour dus beter tot zijn recht als ik mijn boilies stoom.

Het duurt alleen wat langer dan koken! Dat is wel een nadeel. Ik wil toch zeker wel 50 kilo gaan maken, dat gaat dus wel even duren!

Ik ga er eens goed over nadenken.

Bedankt nogmaals..


Roland
Gebruikersavatar
Kees van der Voorden
Berichten: 227
Lid geworden op: 30-10-2004 03:53

08-06-2005 07:45

Niet alleen je flavours ook al je wateroplosbare ingredienten blijven veel meer in de boilie met stomen, ze lossen namelijk niet op het kokende water.

Als je een frituurpan hebt hoef je niet eens een stomer te kopen. Gewoon het netje boven het kokende water laten hangen, deksel dicht en klaar is Kees. (wel af en toe omschudden uiteraard)

mvg,
Kees
Pascal Scauflaire
Berichten: 147
Lid geworden op: 23-12-2003 01:00
Locatie: Montzen

14-08-2005 10:20

Dat is heel interessant wat jullie daar vertellen.
Jammer dat het langer duurt want ik maak meestal grotere hoeveelheden.

Nu weet ik niet of sommigen het al eens in de microgolfoven hebben geprobeerd. Zou dat niet sneller gaan? Wie heeft daar ervaring mee?

Bedankt voor jullie reacties.
Pascal
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

14-08-2005 17:47

Jan

Hoeveel kg boilies stoom je dan in die 4 minuten ( 16mm) 1kg 2 kg of een 400 gr

Ik heb ook al zitten denken om te gaan stomen, maar ik draai op dit moment vrij veel boilies ( 150/ 200 kg per week) volgens mij moet ik dan naar industrele machines gaan zoeken.
Gebruikersavatar
roos paul
Berichten: 382
Lid geworden op: 13-12-2003 01:00
Locatie: Brakel
Contacteer:

14-08-2005 18:41

Pascal Scauflaire schreef:Dat is heel interessant wat jullie daar vertellen.
Jammer dat het langer duurt want ik maak meestal grotere hoeveelheden.

Nu weet ik niet of sommigen het al eens in de microgolfoven hebben geprobeerd. Zou dat niet sneller gaan? Wie heeft daar ervaring mee?

Bedankt voor jullie reacties.
Pascal


ik denk dat je dan met veel drijvende boillies zult zitten!!


paul
hou het netjes aan de waterkant!!
Pascal Scauflaire
Berichten: 147
Lid geworden op: 23-12-2003 01:00
Locatie: Montzen

14-08-2005 20:42

Zou dat ook al na een korte tijd zijn?
Gebruikersavatar
steef zenden
Berichten: 376
Lid geworden op: 29-03-2005 13:48
Locatie: westland

14-08-2005 21:01

Dat is heel interessant wat jullie daar vertellen.
Als ik dat zo aan hoor is het heel erg makkelijk en scheelt het ook nog eens die lekkere stinklucht als je vismeelboilies klaar maakt....
Perfect dat scheel dan ruzie met de vrouw des huizes en de buren.....
Jan Pouwe
Berichten: 164
Lid geworden op: 04-04-2005 11:02

15-08-2005 11:57

Ray,

Ik maak niet zulke grote hoeveelheden per keer dus heb ik geen grote stoompan. Ik stoom nu batches van ca. 500 gr. Vergeet niet zeer regelmatig (al na 30 seconden, daarna elke min) voorzichtig te schudden.

Zoals al door mij verteld zie ik het stomen niet bruikbaar als je 50 kg. op een avondje wil maken. Met koken kan je continue bollen aan het kookwater toevoegen en drijvende afscheppen. Metstomen gaat dat natuurlijk niet.

Vr.Gr.

Jan
Plaats reactie