Weer een kippemais-probleem!


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pim Dijkgraaf
Berichten: 1182
Lid geworden op: 02-06-2004 16:48
Locatie: Lemmer, Fr
Contacteer:

11-09-2004 20:53

Hallo,

Ik heb weer een vraag over kippemais, en dit keer over de mais zelf. Als ik kippemais heb gekookt, breken ze al snel allemaal open, dat het brokjes mais zijn, slechts enkele blijven goed, hoe voorkom ik dit?

Pim
Voer en vang!!!

I love BTW
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

11-09-2004 21:44

Pim,

gewoon zo houden. Is beter verteerbaar op deze manier.

Mitsz
Gebruikersavatar
richard van der vliet
Berichten: 748
Lid geworden op: 11-10-2002 02:00
Locatie: Delfzijl

11-09-2004 23:01

ik denk dat je ze of te lang hebt gekookt of te lang geweekt, of beiden :D
Gebruikersavatar
Arend Bleijerveen
Berichten: 98
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Blokker
Contacteer:

12-09-2004 00:13

Het grote voordeel van kippemais is dat het een van de weinige particles is die je niet hoeft te koken. Gewoon minimaal 24 uur weken.

Eventueel om het aas actractiever te maken kan je het daarna nog 10 min. koken of nog 24 uur extra laten weken.

Cheers Arend
Hans van Moorsel
Berichten: 712
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Geldrop

12-09-2004 00:14

Pim,

je hebt helemaal geen probleem!!! Karper is dol op kapot gekookte mais en ik kook ze vaak met opzet langer. Zoals je zelf al aangeeft zitten er nog enkele hele korrels tussen, gebruik die dan om mee te vissen en de rest om mee te voeren.
Wil je de korrels toch heel houden, kook ze dan iets korter of kook ze helemaal niet. Na 48 uur weken zetten ze toch niet meer uit ook niet in een karperbuik. Koken maakt ze wel zachter en daardoor beter verteerbaar.

Groet,

Hans
Gebruikersavatar
Pim Dijkgraaf
Berichten: 1182
Lid geworden op: 02-06-2004 16:48
Locatie: Lemmer, Fr
Contacteer:

12-09-2004 08:28

Dan hou ik het zo! Ik wil het namelijk wel koken, in verband met de bacterien en andere dingen die in particles kunnen zitten waar de karper niet zo goed tegen kan. Bedankt allemaal!

Pim
Voer en vang!!!

I love BTW
Gebruikersavatar
Maarten Darkje
Berichten: 106
Lid geworden op: 03-09-2004 20:57
Locatie: Zeeland

12-09-2004 13:10

Ik meen wel eens ergens gelezen te hebben in een boekje van Rini of Luc dat je de mais dan te hard hebt gekookt. Zachtjes door laten pruttelen op de laagste stand als het eenmaal aan de kook is zou het scheuren voorkomen... Ik weet niet zeker of het zo is hoor, maar je zou het kunnen proberen.
Gebruikersavatar
Pim Dijkgraaf
Berichten: 1182
Lid geworden op: 02-06-2004 16:48
Locatie: Lemmer, Fr
Contacteer:

27-02-2005 15:54

Ik heb weer een vraag, een heel andere nu. Ik wil mijn kippenmais nu gaan weken, maar dan in grote aantallen, tien of vijftien kilo. Ik heb nu een paar hele mooie luchtdichte zuurkoolvaten van de groenteboer gehuurd, en heb daar een vraag over.

Kan ik de geweekte mais voor langere tijd goed houden in zo'n vat? En hoe lang dan ongeveer?

BVD
Voer en vang!!!

I love BTW
Gebruikersavatar
Rick Van Derks
Berichten: 1121
Lid geworden op: 24-02-2005 21:16
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

01-03-2005 19:29

Als je de mais een lange tijd laat weken komt er vroeg of laat toch wel wat schimmels op de bovenste laag.
dat is verder geen probleem..
alleen wat je dan het beste even zou kunnen doen is even het water eruit gieten en opnieuw volgooien met schoon water ;)

mvg Rick
Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dat is kennis.

Combineer wat je meemaakt, met wat je al wist




http://www.hetvettebaarsje.nl/karpergroep
Gebruikersavatar
Pim Dijkgraaf
Berichten: 1182
Lid geworden op: 02-06-2004 16:48
Locatie: Lemmer, Fr
Contacteer:

03-03-2005 10:25

Oke bedankt!
Voer en vang!!!

I love BTW
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

03-03-2005 14:30

Maarten Darkje schreef:Ik meen wel eens ergens gelezen te hebben in een boekje van Rini of Luc dat je de mais dan te hard hebt gekookt. Zachtjes door laten pruttelen op de laagste stand als het eenmaal aan de kook is zou het scheuren voorkomen... Ik weet niet zeker of het zo is hoor, maar je zou het kunnen proberen.


Water kan niet warmer worden dan 100 graden(of je moet onder druk gaan koken)
Dus 100 graden is 100 graden harder koken bestaat niet.

Te lang koken is de oorzaak,de mais laten schrikken(gelijk afkoelen met koud water)helpt wel tegen barsten,maar zoals aangegeven liever laat ik ze open springen.
Gebruikersavatar
robert grootenboer
Berichten: 622
Lid geworden op: 11-10-2003 02:00
Locatie: Willemstad

03-03-2005 18:55

Pim,

je kan het zeker heel lang laten staan in een gesloten emmer of koolvaatje. Ik vond 2 weken geleden nog een halve emmer geweekte mais in de schuur en dat rook eigenlijk wel lekker. Stond er al vanaf eind september vorig jaar dat is dus 4 maandjes :lol: Er stond ook haast geen schimmel op (alleen een beetje op de randjes) :roll: het wat was zelfs gaan gisten.

Rick,

waarom zou je het water verschonen?
Lijkt mij het beste om dat gewoon erbij te houden ik gooi het er meestal bij in het water als ik heb gevoerd, ff een goede geur (flavour) uitzetten om de vis van wat grotere afstand aan te trekken.

mvg,

robert
Als julie me missen ben ik op het mooiste water van nederland aan het visse!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Plaats reactie