boilies zonder eieren


Pascal Scauflaire
Berichten: 147
Lid geworden op: 23-12-2003 01:00
Locatie: Montzen

15-04-2004 17:05

Dag allemaal,

ik vis al meer dan 20 jaar op karper en heb altijd mijn boilies met eieren gemaakt.

Ik heb toch het gevoel dat het beter kan.

Ik vraag me dus al een tijdje af, welke vervangprodukten ( voor eieren) er in de industrie worden gebruikt. Ik heb al veel daarover op de forum gelezen, maar er is altijd maar weer sprake van eipoeder en eialbumine.

Ik kan maar moeilijk geloven, dat ze deze produkten in de boilieindustrie gebruiken. Deze produkten zijn heel duur en je hebt er toch ongeveer 10% van je mix voor nodig om de eieren te vervangen.

Wie heeft een idee wat ze daar gebruiken.

Ik hoop echt dat er iemand me kan helpen.

Beste groeten
Pascal
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

15-04-2004 18:04

Pascal,ik kan welliswaar niet voor alle merken spreken want er zijn ook fabrikanten die de arabische gom verwerken als binder in hun bollen maar bij Proline weet ik 100% zeker dat er daadwerkelijk ei-poeder en ei-albimine word verwerkt inplaats van de eieren.

Wil.
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

15-04-2004 18:45

gom, de arabische.

Blij mee zijn? Nee dat niet.

MVG
Klaas
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

15-04-2004 22:32

Nee natuurlijk hoef je er niet blij mee te zijn Klaas,het is spul dat helemaal niet in een bol thuis hoort maar dat wil niet zeggen dat hij toch gebruikt word.
Trouwens er word wel meer gebruikt dat er gewoonweg niet in hoort.

Wil er niet mee zeggen dat Proline de enige is die de rommel niet gebruikt,gelukkig zijn er meerdere boilie fabrikanten die hun bollen wel op een eerlijke manier maken.

Wil.
Pascal Scauflaire
Berichten: 147
Lid geworden op: 23-12-2003 01:00
Locatie: Montzen

16-04-2004 09:41

Dag allemaal,

kan iemand me meer zeggen over die Arabische gom?
Kennen jullie nog andere binders om de eieren te vervangen?

Die produkten zijn misschien waardeloos, maar ik ben van mening dat eieren alleen maar nuttig zijn als binder.

De dooiers zijn trouwens voor niets goed. Ze vervalsen trouwens de smaak van de boilies en bovendien wordt ons aas daardoor vlug slecht als je geen bewaarmiddelen gebruikt.
Daar houd ik persoonlijk ook niet van.

Ik zoek gewoon een neutrale betaalbare binder om mijn boilies te maken.
Ik trouwens van plan er enorm veel te draaien, want ik wilde het eens op een rivier proberen. Daar moet je veel voorvoeren.

Beste groeten
Pascal
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

16-04-2004 10:21

Pascal,

Eieren zijn niet enkel nuttig als binder..

Eieren bestaan uit een schaal, een dooier en eiwit. Een ei heeft gemiddeld een gewicht van 61 tot 73 gram. Het bestaat voor circa 60 % uit eiwit en voor circa 30 % uit dooier. De overige 10 % van het ei bestaat uit de schaal. Grote eieren hebben procentueel minder dooier en meer eiwit.


Eieren als hulpmiddel

Binden

Als eieren worden verhit, worden eiwit en dooier hard. Vooral de dooier is dan uitermate geschikt voor het binden van grote hoeveelheden vocht. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt bij het binden van sauzen en soepen.

Emulgeren

Eierdooier bevat lecithine. Met behulp van deze vetstof kunnen vet en water tot een emulsie worden verbonden. Een klassiek voorbeeld is het vervaardigen van mayonaise.

Luchtig maken

Als eiwit met de garde of handmixer wordt stijfgeslagen, ontstaat een stevig schuim dat bijzonder veel lucht bevat. Dit geslagen eiwit wordt gebruikt om gebaksdeeg of desserts luchtig te maken.

Gezondheid

Een ei bevat alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft, behalve Vitamine C. Het grootste deel van de voedingsstoffen, vooral vetten en vitamines, bevindt zich in de dooier. Een ei bevat bijzonder veel vet en biologisch hoogwaardig eiwit. In grotere hoeveelheden bevat het ei de vitamines E, B1, B2 en B6 en A, evenals de mineralen fosfor, calcium, kalium, natrium en ijzer.

Voedingswaarde van een kippenei van 60 g
Energie 356 kJ
87 kcal
Eiwitten 8 g
Vetten 6 g
Vitamine A 0,12 mg
Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B2 0,2 mg
Vitamine B1 0,1 mg
Natrium 90 mg
Kalium 90 mg
Fosfor 135 mg
IJzer 1,2 mg
Calcium 36 mg
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

16-04-2004 10:25

Andere Emulgatoren en verdikkingsmiddelen zijn;

E 400- E 500 Emulgatoren, verdikkingsmiddelen

Nummer Naam Functie
E 400 Alginezuur Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 401 Natriumalginaat Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 402 Kaliumalginaat Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 403 Ammoniumalginaat Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 404 Calciumalginaat Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 405 Propyleenglycolalginaat Derivaat van E400, verdikkinigsmiddel
E 406 Agar Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 407 Carrageen Natuurlijk verdikkingsmiddel
408 Furcelleran Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 410 Johannesbroodpitmeel Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 411 Guargom Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 412 Guargom Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 413 Tragacanth Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 414 Arabische Gom Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 415 Xanthaangom Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 416 Karayagom Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 418 Gellangom Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 420 Sorbitol Natuurlijke suikeralcohol
E 421 Mannitol Natuurlijke suikeralcohol
E 422 Glycerol Natuurlijke alcohol
430 Polyoxyleen-8-stearaat Synthetische emulgator
E 431 Polyoxyethyleen (40) stearaat Synthetische emulgator
E 432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat Synthetische emulgator
E 433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat Synthetische emulgator
E 434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat Synthetische emulgator
E 435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat Synthetische emulgator
E 436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat Synthetische emulgator
E 440 Pectine Natuurlijk verdikkingsmiddel
441 Gelatine Natuurlijk verdikkingsmiddel
E 442 Ammoniumfosfatiden Synthetische emulgator
E 450 Di- en polyfosfaten Zouten van fosforzuur
E 451 Trifosfaten Zouten van fosforzuur
E 452 Polyfosfaten Zouten van fosforzuur
E 460 Cellulose Natuurlijke vezel
E 461 Methylcellulose Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
462 Ethylcellulose Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 463 Hydroxypropylcellulose Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 464 Hydroxypropylmethylcellulose Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 465 Methylethylcellulose Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 466 Carboxymethylcellulose Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 470 Vetzuurzouten Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 471 Mono- en diglyceriden Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 472 Esters van mono- en diglyceriden Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 473 Suikeresters van vetzuren Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 474 Suikerglyceriden Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 475 Polyglycerolesters van vetzuren Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 476 Polyglycerolpolyricinoleaat Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 477 Propyleenglycolesters van vetzuren Semi-synthetische emulgator
E 478 Mengsel van glycerol- en propyleenglycolesters met melkzuur en vetzuren Semi-synthetische emulgator
E 479 Veresterde sojaolie Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
480 Dioctylnatriumsulfosuccinaat Synthetische emulgator
E 481 Natriumstearoyllactaat Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 482 calciumstearoyllactaat Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
E 483 Stearyltartraat Semi-synthetisch verdikkingsmiddel
484 Stearylcitraat Synthetische emulgator
E 485 Hernoemd als 441
490 Propyleenglycol Oplosmiddel
E 491 Sorbitaanmonostearaat Semi-synthetische emulgator
E 492 Sorbitaantristearaat Semi-synthetische emulgator
E 493 Sorbitaanmonolauraat Semi-synthetische emulgator
E 494 Sorbitaanmono-oleaat Semi-synthetische emulgator
E 495 Sorbitaanmonopalmitaat Semi-synthetische emulgator

Bron; Voedselnet.nl
Groet'n Henk..

still growing Old.
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

16-04-2004 12:06

Marco Zegers
Berichten: 102
Lid geworden op: 28-02-2004 00:14

16-04-2004 23:39

ik zie het nut niet van het vervangen van eieren....
als het zo slecht is waarom liggen er dan niet overal dikke vissen, maar is sinds het gebruik van boilie de karper alleen maar dikker geworden (20 jaar geleden was een 20 ponder een kanjer)
en als het zo slecht is waarom is er dan de laatste 10 jaar zo goed gevangen met die balletjes (met eieren)....
jannick werckx
Berichten: 257
Lid geworden op: 02-11-2003 01:00
Locatie: Neerpelt

17-04-2004 00:29

wel je zegt het zelf eigenlijk ; IEDEREEN VIST AL 10JAAR met die -vol eiergepropte- bollen .
eieren in je boilies geven ook smaak en geur af hoor !
leg maar eens een neutrale boilie ( basismix zonder flavour) 24u in het water , je zal wel ruiken of het met of zonder eieren is hoor .
als jij 10 jaar dingen eet waar altyd eieren in verwerkt worden , en plots ligt daar zoiets ZONDER die eieren in verwerkt , kdenk ook dat je vlug es zal profiteren van die eierloze zooi !

MVG,
karpervisserke

ps: kheb me laten vertellen dat melk niet slecht zou zijn :)
Michael Bouman
Berichten: 517
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

17-04-2004 04:44

Hans is jarig!!!! :lol: 8)
jannick werckx
Berichten: 257
Lid geworden op: 02-11-2003 01:00
Locatie: Neerpelt

17-04-2004 13:31

:roll:
we kunnen misschien ook even over het weer beginnen ?!
:roll:
Marco Zegers
Berichten: 102
Lid geworden op: 28-02-2004 00:14

17-04-2004 18:45

ok dus je geeft toe dat het niet slecht is ofzo...
nou dan gaan jullie lekker allemaal vissen zonder ei.... dan ik met ei....
dan is het weer omgekeerd :P
jannick werckx
Berichten: 257
Lid geworden op: 02-11-2003 01:00
Locatie: Neerpelt

17-04-2004 23:33

jaja , maar een beetje afwisseling zal die karper ook wel graag hebben denk ik zo ;)

MVG
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

18-04-2004 00:02

De eierloze boilies werden aangehaald door bepaalde fabrikanten, onder
het motto dat het beter zou vangen dan boilies van eieren gemaakt.
Ik verwijs dit gewoon naar "de fabeltjes krant"! Waarom? Omdat door
die zelfde bedrijven wel ei vervangend product op basis van eieren word
gebruikt, zoals b.v. ei-poeder. Ook wat betreft dat de karper het ei zou
proeven, geloof ik niet zo.....! Want waarom worden dan op zowat alle wa-
teren nog prima gevangen op homemade boilies op basis van eieren? Om-
dat het gewoon niks uitmaakt! En ja ook op de meeste wateren word wel
gevangen met boilies zonder eieren (freezers), maar met de homemade
boilies met ei, word niks minder gevangen!
Dat de meeste fabrikanten geen eieren gebruiken, is naar mijn mening
voor het gemak. Men zit dan immers niet met duizenden eieren, en naar
afloop met de schalen.

groetjes Benny
jannick werckx
Berichten: 257
Lid geworden op: 02-11-2003 01:00
Locatie: Neerpelt

18-04-2004 00:09

:roll: denk je nu echt dat die fabrieken daar ff een paar eieren gaan breken :o aaaaaaahahahahahaha
en jij ontkent dus dat je bij een neutrale boillie ( zonder flavour , met eieren gemaakt ! ) geen muffe (eier)smaak hebt na dat die boillie een paar uur int water heeft gelegen ?! dan zou ik graag eens hebben dat je het eens uittest ... dan zal je kijk op die eieren in je boillies wel vlug anders zijn hoor !
ik gebruik momenteel ook nog steeds eieren , gwn omdat ik geen ander product (met dezelfde eigenschap als een ei ) vindt !

MVG,
jannick
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

18-04-2004 00:22

Jannick,

Daarom zeg ik ook, dat de meeste fabrikanten voor het gemak geen eie-
ren gebruiken.
Wat betreft die eier smaak: Stel er zou wel een eier smaak aanzitten, dan
is de vraag of de karper dan een link (instinctief) legt met gevaar. Ik ge-
loof dat niet zo, want er word immers wel ei vervangend product op basis
van eieren gebruikt door de meeste fabrikanten! En al zou er dan WEL een
eier smaak aanzitten, dit zou je ten alle tijden kunnen camoufleren, en
niet alleen met flavours......!
Jannick, ik lees dat je nog steeds eieren gebruikt, maar vang je minder
als een ander......? :roll:
Oh ja....ik heb geen muffe eier geur aan m'n boilies, ook niet als ze een
tijd in het water hebben gelegen!

groetjes Benny
jannick werckx
Berichten: 257
Lid geworden op: 02-11-2003 01:00
Locatie: Neerpelt

18-04-2004 00:32

ik heb die muffe eiersmaak ook niet DENK IK , ma tis nie omdat JIJ of ik het niet ruiken dat die karpers het niet ruiken !! !!
en het is toch niet om dingen te gaan camoufleren met flavours , wel dan :roll: ?!
en dat van die eieren breken was eerder sarcastisch bedoeld ... je kan ook ei(zonder schaal) verkrijgen in kartonnen dozen van een paar liters ... !!
en ei-poeder ?! dat is nog eens duurder !
mvg
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

18-04-2004 00:39

Jannick goed lezen! :D

Quote,
En al zou je dan wel een eier smaak aanzitten, dit zou je ten aller tijden
kunnen camoufleren, en niet alleen met flavours.....!
-------------------------------------------------------------------------------------

Wat ik dus wil zeggen Jannick,

Dat het camoufleren niet perse met een flavour hoeft te gebeuren!

Tot slot: Ik weet ook dat je eieren zonder schaal kan kopen, maar het is
toch weer ei. Dus of je nu eieren of ei-vervangend product gebruikt, het
maakt naar mijn mening niet uit!

groetjes Benny
jannick werckx
Berichten: 257
Lid geworden op: 02-11-2003 01:00
Locatie: Neerpelt

18-04-2004 00:49

jaja weet k wel , ma tis toch helemaal niet de bedoeling , met eender welk product, die eieren PROBEREN te camoufleren ... ik denk niet dat dat zo goed gaat lukken hoor , tis zoals k eerder zei ; tis nie omda jij of ik het niet ruiken da die karpers het ok niet ruiken !
maar weet je wat ... we kunnen anders eens een paar testjes uitvoeren ? tis maar een voorstel hé , dan kunnen we er allebei onze conclusies uit trekken , en wie weet vangen we echt wel meer vis :lol:

MVG,
jannick
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

18-04-2004 00:56

Jannick,

Nu wil het toeval zijn dat ik en m'n vismaat op een water vissen, waar een
andere jonge met freezers aan de gang is ZONDER eieren! Ik zal dan zijn
vangsten aan het einde van het jaar eens vergelijken met mij!

Tot slot: Ik durf voor 99% te wedden dat het niet veel zal uitmaken, maar
we zullen zien....! :)
Oh ja.....tijd geleden stond erin de KW een artikel van Willem Peeters over
eierloze boilies maken! Welk nummer weet ik niet meer....

groetjes Benny
jannick werckx
Berichten: 257
Lid geworden op: 02-11-2003 01:00
Locatie: Neerpelt

18-04-2004 01:01

aah , en wat draaide die dan in zen boillies als vervangmiddel van eieren ?

MVG,
jannick
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

18-04-2004 01:02

Jannick,

Hij gebruikt Freezersbaits, dus gekocht diepvries aas!
Het merk waar hij mee vist, is Pro-line. En die gebruiken geen eieren in
hun boilies!

groetjes Benny
Gebruikersavatar
krijn passenier
Berichten: 118
Lid geworden op: 14-04-2004 22:44
Locatie: brielle

18-04-2004 01:07

wat de boer niet kent dat eet hij niet , zeg ik altijd maar :D