Geur behouden


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Vincent Kruft
Berichten: 66
Lid geworden op: 19-06-2003 02:00
Locatie: Vleuten

26-02-2004 12:27

hallo mede karpervissers :wink: ,

ik maak boilies zelf en dat gaat hartstikke goed maar als ik boilies heb gemakt, uitlaten harden en in de vriezer heb gelegd en er vervolgens mee ga vissen is de geur er tussen 1 en 3 uur in he water te hebben gelegen er weer af.
ik gebriuk geen flavour want dat heeft een goede geur maar en bittere smaak, als de karpervriend daar 3 boilies van neemt is hij weg en zoekt dan wat anders op.
die flavour moet je dan weer dekken met andere zoetstoffen(bijv. limonade siroop) dat zoet is van geur en smaak.
Ik gebruik daarom alleen voor een geur natuurlijke producten als koekjesmeel en hennepzaad etc.
heeft iemand een suggestie om mijn homemade boilies kanger van geur te behouden onder water?

groetjes vincent kruft
Karpervissen is geen hobby.........maar een passie
Walter Haasnoot
Berichten: 118
Lid geworden op: 31-10-2002 01:00
Locatie: Leiden

26-02-2004 13:26

Hoi,

Heb je die ervaring op elk water? Want op wateren met een sterke bodemgeur, zoals modder of rotte bladeren, zal je boilie een stuk sneller de geur van de bodem opnemen.

misschien oud nieuws, maar misschien moet je eens experimenteren met de wat sterker geurende keukenkruiden.

Ik weet niet hoelang jij je boilies kookt, maar je zou kunnen proberen om ze 1 of 2 minuten minder lang te koken en ze daarna nog heel eventjes op een lichte stand in de oven of magnetron te doen. Niet te lang want je wilt vast geen kilo's pop-ups. Hoe langer ze in kokend water liggen hoe meer geur er verloren gaat.

De buitenkant is nu dus iets taaier en misschien duurt het dan wel wat langer voordat alle geur eruit is...maar dat is een gokje.

Succes, Walter
Gebruikersavatar
Bart-Jaap Koorn
Berichten: 1639
Lid geworden op: 22-11-2003 01:00

26-02-2004 13:42

Kook je boilies maximaal 2 minuten en droog ze goed lang
ik kook ze altijd 1 tot 2 minuten en laat ze goed drogen, en wat al gezegd is een sterkere keukenkruid zoals knoflook poeder gebuiken (wel handschoenen aan trekken :P)
mischien heb je er wat aan !
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

26-02-2004 13:49

Ten eerste is het helemaal niet erg dat je boilies naar de boden ruiken! dat doet al het andere natuurlijke voedsel van de karper namelijk ook! Maar goed wil je dan toch langer ruikende boilies laat ze dan NIET drogen want gedroogde boilies nemen onder water juist water op en zuigen dus ook de bodem geur op. Misschien kan je ook nog wat ei albumine toevoegen waardoor je een soort schil rond je boilies maakt..nadeel is wel dat de geur er minder snel uitlekt. Je kan het namellijk zo stellen dat jouw boilies juist heel makkelijk worden gevonden door de karper omdat zij hun geur loslaten waardoor de karper ze beter kan ruiken/waarnemen

mvg martijn

ps flavour kan je gerust gebruiken in kleine hoeveelheden is deze nauwelijks bitter, ik gebruikte vroeger nooit sweetner samen met mijn flavour......
Laatst gewijzigd door Martijn Nederpel op 26-02-2004 13:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Bart-Jaap Koorn
Berichten: 1639
Lid geworden op: 22-11-2003 01:00

26-02-2004 13:53

Beste martijn mag ik je vragen wat je bedoeld met niet laten drogen ??? :o
en klijn met ei staat beter :P
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

26-02-2004 13:57

is al veranderd enne met niet drogen bedoel ik een paar uurtjes en dan gelijk de vriezer in dus geen twee drie dagen uit laten harden
Walter Haasnoot
Berichten: 118
Lid geworden op: 31-10-2002 01:00
Locatie: Leiden

26-02-2004 14:32

Ik neem aan dat je ze wel goed laat uitlekken of in ieder geval goed afdroogd met een droge doek of even moeders fohn eroverheen (en niet te enthousiast met die laatste).

Vochtige boilies invriezen lijkt me niet zo'n fantastisch plan maar wellicht spreekt dat voor zich.

gr. Walter
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

26-02-2004 14:36

waarom spreekt dat voor zich??? ik doe er zeker geen fohn overhee gewoon ff op het afdruiprek van kippengaas of een paar handoeken..
Gebruikersavatar
sergio verheij
Berichten: 146
Lid geworden op: 13-05-2003 02:00
Locatie: zutphen

26-02-2004 14:50

Vincent als je de boilies stoomt inplaats van kookt blijft de geur ook veel langer. Met koken gaat er heel veel geur verloren, die als je de boilies stoomt bewaart blijven. Ik stoom ze meestal in een rijstkoker, maar je kan ook een pan op het vuur zetten met een vergiet erboven.

mvg Sergio
wie het grote niet eerd, is het kleine niet weerd.
Gebruikersavatar
Bart-Jaap Koorn
Berichten: 1639
Lid geworden op: 22-11-2003 01:00

26-02-2004 14:56

En hoelang stomen wij beste mijnheer sergio ??
Ron van Setten
Berichten: 466
Lid geworden op: 03-04-2002 02:00
Locatie: Culemborg

26-02-2004 15:03

Volgens mij is er ergens een KW-rot@ry waarin de voordelen van het invriezen van "natte" boilies wordt besproken.
Walter Haasnoot
Berichten: 118
Lid geworden op: 31-10-2002 01:00
Locatie: Leiden

26-02-2004 15:54

daar ben ik wel erg benieuwd naar dan
Gebruikersavatar
michel kemp
Berichten: 622
Lid geworden op: 27-05-2003 02:00
Locatie: zoetermeer

26-02-2004 16:53

Heren' ik moet toch toegeven dat ik het met Martijn eens ben, ik kook mijn boilies gemiddeld 2 minuten en laat ze vervolgens maar 1 tot max 3 uur opdrogen. :-?

Het laten drogen of liever gezegd uitharden van je boilies is nergens voor nodig, mits je last hebt van kreeftjes, alles heeft zijn voor en na delen.....

Waarschijnlijk is dit ook een punt waar ieder z'n eigen mening over heeft , en zullen we het hier nooit over eens worden...... :P

Mijn voorkeur gaat altijd nog uit naar een iets rubberachtige boilies.... en dat is iets persoonlijks net als dat een ander weer liever keieharde knikkers heeft......

Mvg Michel :roll: :roll:
Tight Lines......
Canada where carping is catching!!!!!!!
Walter Haasnoot
Berichten: 118
Lid geworden op: 31-10-2002 01:00
Locatie: Leiden

26-02-2004 17:57

ja, zo kan het per water verschillen waar je voorkeur naar uitgaat. Als je ver moet werpen of op witvisrijk water vist dan zijn harde boilies wel handig.
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

26-02-2004 18:09

Ik laat ze amper een paar uur uitdrogen.
Geur blijft goed behouden maar er is een nadeel als ze te zacht zijn kan je er niet al te ver mee vissen bv geen 100m.

alli dat was mijn ervaring
Gebruikersavatar
sergio verheij
Berichten: 146
Lid geworden op: 13-05-2003 02:00
Locatie: zutphen

26-02-2004 18:15

Na eigen inzicht Bart, de 1 wil harderder boilies als de ander, en je hebt ook nog verschillende maten. Maar een 18 mm bal ongeveer 5 min.

mvg Sergio
wie het grote niet eerd, is het kleine niet weerd.
Plaats reactie