Karper fileren?

Plaats reactie
Gebruikersavatar
alexander huhuh
Berichten: 109
Lid geworden op: 13-07-2006 21:16
Locatie: Eindhovuh!!

01-04-2008 16:49

Hallo medekarpervissers,

Ik heb de grootste problemen om mijn gevangen karpers te fileren.
Op een of andere manier lukt het me niet om mijn vissen op een fatsoenlijke manier graatvrij te maken.
Ik heb dit weekend een 30er gevangen en zou het zonde vinden om dit mooie filetje te verzieken dus zou graag wat hulp van jullie krijgen....

Nee geintje! :P
Maar hou je vast, ik heb dit filmpje gevonden op internet en voor de echte liefhebber zoals ik was het wel effe slikken.
Ik moet vanavond mijn gulletjes fileren en zo kwam ik dus op deze website.

http://www.visfileren.nl/index.php?opti ... Itemid=112

Niet voor de zwakke maag dus.

Blijkbaar zijn er legio mensen die de karper eten maar ik moet er echt niet aan denken....
Niet vergeten he.......Kampioenen Kampi Kampioenen!
Kampioenen Kampi Kampioenen!
4X op rij!!
Sam Bos

01-04-2008 17:21

het is best lekker hoor karper
Gebruikersavatar
bas van der kloot
Berichten: 186
Lid geworden op: 12-07-2007 16:47
Locatie: zundert

01-04-2008 17:32

zag bij de vlemmix ook een boek liggen
hoe is karper het lekkerst
nauw goed dat ze dat verkopen daar :evil:
Niels Hofman
Berichten: 697
Lid geworden op: 15-05-2002 02:00
Locatie: Nederland

01-04-2008 18:24

Mocht het nog lukken met fileren dan heb ik alvast een lekker receptje;

2 kg panklare karpers, in 6 moten gesneden

1 ui

1/2 selderijknol

1 wortel

4 eetlepels boter

1/2 theelepel zout

3 afgestreken eetlepels bruine suiker

2 1/2 kopje water

1 kopje rode wijn azijn

2 laurierblaadjes

5 peperkorrels

5 kruidnagels

1 takje verse of 1 snufje gedroogde tijm

1 stukje citroenschil

2 eetlepels bessengelei

1/2 kopje donker bier (moutbier)

1/2 kopje verkruimelde peperkoek

3 eetlepels gehakte gedroogde pruimen

3 eetlepels rozijnen

3 eetlepels amandelsnippers



karper in biersaus

Bereiding:

Schil de ui en de selderij; schrap de wortel en hak de groenten. Verwarm 2 eetlepels boter in een pan, voeg de groenten en het zout toe en laat alles in een gesloten pan 10 minuten stoven.
Roer in een grotere pan 2 eetlepels bruine suiker en 1 eetlepel water door elkaar en laat dit op een zacht vuur tot een gebonden donkere siroop koken.

Giet de wijnazijn erbij en laat de saus onder voortdurend roeren net zo lang inkoken tot de inhoud 2/3 is gereduceerd.

Voeg dan 2 1/2 kopje water, de laurierblaadjes, peperkorrels, kruidnagels, tijm, citroenschil, bessengelei en gestoofde groenten erbij. Laat dit alles in een gesloten pan op een matig vuur 30 minuten stoven.
Verwarm de oven voor op 180°. Voeg het bier, de peperkoek en 1 eetlepel bruine suiker toe en laat de saus nog 5 minuten koken. Roer de dikke saus door een zeef. Smeer een vuurvaste vorm in met de rest van de boter.

Leg de moten karper in de vorm en giet de saus erover. Strooi daarover de pruimen, rozijnen en amandelsnippers.

Laat de vis in de voorverwarmde oven in 20 minuten gaar worden. Giet er tussentijds een- tot tweemaal wat water bij.

Eet smakelijk!
Gebruikersavatar
Michiel de Vries
Berichten: 1359
Lid geworden op: 13-10-2006 00:13
Locatie: Leiden

01-04-2008 19:04

bas van der kloot schreef:zag bij de vlemmix ook een boek liggen
hoe is karper het lekkerst
nauw goed dat ze dat verkopen daar :evil:


zeker wel goed dat een makreel of een tong of weet ik veel wat gefileerd word en opgegeten, maar owee als het een karper betreft dan is het een schande.

mss moet je de sligor enzo ook gaan boycotten, die hebben ook karper in het vriesvak liggen :o
Gebruikersavatar
Theo de Vries
Berichten: 442
Lid geworden op: 15-02-2003 01:00
Locatie: Lelystad

01-04-2008 19:50

Ik droog de karpers en dan vermaal ik ze tot vismeel! Het nummer een ingredient voor een goed vangende boilie :P :P :P
Gebruikersavatar
bas van der kloot
Berichten: 186
Lid geworden op: 12-07-2007 16:47
Locatie: zundert

01-04-2008 20:36

carlo van meel schreef:
bas van der kloot schreef:zag bij de vlemmix ook een boek liggen
hoe is karper het lekkerst
nauw goed dat ze dat verkopen daar :evil:

Hahah met die 2 gerechten welke in de etalage ligt ;) Dat is een geintje wat meegenomen is vanuit het oude pand.


haha oke ik dacht al van wat waarom doen ze dat hier
Gebruikersavatar
martijn knop
Berichten: 61
Lid geworden op: 25-03-2008 12:07
Locatie: Heerenveen

01-04-2008 20:41

Hallo,
kijk ik vind het zonde van zo'n mooie vis.
ik zelf eet geregeld vis.
ik vind het heerlijk, nog nooit karper gehad.
denk dat ik het ook niet zal eten.
maar als je zoals anderen al zeggen een schol of een bot eet
dat is niet erg en bij de karper is het vb verschrikkelijk.
het is en blijft een vis en vis zal gegeten worden.
mvg martijn knop
Gebruikersavatar
ferrie den Uyl
Berichten: 20
Lid geworden op: 29-01-2008 21:08
Locatie: Montfoort

01-04-2008 21:51

Ik blijf het moeilijk vinden.
Laatst met kennissen over de Haagse markt gegaan, en daar heb je in de hoek tig standjes met vis staan.
Nou kwam ik daar ook hele mooie schubkarpers tegen. Gemiddeld tussen de 16 en de 18 pond. Echt niet grappig.
Vis moet zwemmen.
Gebruikersavatar
sjors rutten
Berichten: 23
Lid geworden op: 01-04-2008 22:08

01-04-2008 23:44

ik vindt als je een echt karpervisser bent dan doe je zo iets niet
ik doe de opleiding kok maar als z tegen mij zeggen jij moet een karper fileren dan denk ik krijg maar wat maar nooit van mij leven

ben je er een op wil je er een zijn begin er nooit aan
---------------------------------------------------------------
de karper moet je niet eten maar die horen te zwemen
voor mij is karpervissen geen hobby maar mijn leven !!!
als ze me missen dan ben ik vissen
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

02-04-2008 07:16

ieder z'n eigen vreten. je kunt moeilijk verwachten, dat ze in Hongarije schol eten niet waar?
Gebruikersavatar
Martin Beek
Berichten: 813
Lid geworden op: 14-03-2003 01:00
Contacteer:

02-04-2008 08:41

Heb eens karper gegeten in Hongarije. Was anders gefileerd dan op dat filmpje. Namelijk niet in de lengte maar in de breedte, dan krijg je 3 U-vormige stukken op je bord! Erg smakelijk! Overigens, wist niet dat de graten van een karper zo groot waren! Kon je je moeilijk in verslikken want die dingen kreeg je niet eens in je mond :o
Maar een karper gefileerd zien wordt blijft beetje gek om te zien, onze mooie vis :)
peter andrae

02-04-2008 09:50

kanibaal 8) :wink: .
Robin Straver
Berichten: 507
Lid geworden op: 11-07-2006 12:26
Locatie: Berkel&Rodenrijs

02-04-2008 11:01

Ik denk indd dat wij het niet doen omdat hij het "zielig" vinden en wij dat gewoon neit voor ons zien.
Maar jah wat is er anders aan een paling en of snoek die worden ook gegeten en vinden wij niet erg tog:P
Ik zou het ook niet eten!
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

02-04-2008 11:38

Wat mij het meest tegen de borst stoot is dat hij geen onthaakmat gebruikt.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Sven Bosschaart
Berichten: 82
Lid geworden op: 21-01-2008 00:22
Locatie: Amersfoort / Hoogland / Alkmaar

02-04-2008 12:08

Douwe Bijlsma schreef:Wat mij het meest tegen de borst stoot is dat hij geen onthaakmat gebruikt.


Haha,

Hij houdt 'm in iedergeval wel goed nat op de kant :wink:
Gebruikersavatar
hennie bodde
Berichten: 231
Lid geworden op: 23-08-2006 21:58
Locatie: assen
Contacteer:

04-04-2008 17:58

al dat werk voor 2 van die miezerige file'tjes, pak dan een 40ger, daar zit tenminste vlees aan................ 8) 8) 8) 8)
marcel bertens
Berichten: 667
Lid geworden op: 12-04-2004 18:36
Locatie: den haag

04-04-2008 19:05

jongens jongens
wat ze op dat filmpje doen is fileren

die bereidingen waar jullie het over hebben is gewoon een moot
recht toe recht aan snijden
daar komt geen fileren bij kijken
ron bouman
Berichten: 389
Lid geworden op: 14-02-2007 18:51

06-04-2008 15:37

ff de kettingzaag in zo'n 40er zetten:p
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-04-2008 21:02

hennie bodde schreef:al dat werk voor 2 van die miezerige file'tjes, pak dan een 40ger, daar zit tenminste vlees aan................ 8) 8) 8) 8)


Ja Hennie,
de grotere visen (30-40) pondertjes, daar snijden ze koteletten van zoals berschreven door Marvin.
De graten zijn vergelijkbaar met een karbonade bot.

Wel een daggie in een bier-eieren-kruiden marinade zetten hoor. 8)
Groet'n Henk..

still growing Old.
Plaats reactie