Tot op de bodem


K. van den Herik

07-03-2010 09:50

2002? was 18 jaar na rod H Henk. Was mijn punt dus.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

07-03-2010 12:03

Ik heb een klein geheimpje wat ik tot nog toe voor me heb gehouden. Voorafgaande een sessie, week ik mijn duivenvoer een paar uur in wijn. Je leest het goed...wijn.. Zodra ik begin te spodden, komen vissen uit de weide omgeving heen en weer zwemmen. Gewoon tussen het spodden door... Ze worden er helemaal onrustig van, en de vangsten liegen er niet om.


Robert,

Zeer interessant,

Wat zijn o.a. stimulerende stoffen voor karpers en andere vissen?
Verschillende soorten zuren.
Wat zit er veel in wijn?

http://www.dewijnhoek.nl/database/info113.html

De Mitra krijgt het druk dit jaar!

Groet,

Hilco
Gebruikersavatar
Robert Campbell
Berichten: 1706
Lid geworden op: 31-08-2002 02:00

07-03-2010 12:36

Ik kan de linken wel leggen Hilco..., Maar ik heb nog niet de kennis om een duidelijk antwoord te kunnen geven waarom het dergelijk gedrag uitlokt. Ik lees de waardes, en probeer herkenningspunten te pakken...
Misschien dat een van onze experts willen inhaken met een mooi uitleg..? Ik zou het in ieder geval erg op prijs stellen..
Ik ben nu ook benieuwd geworden naar de werking van rode wijn.. Tot nog toe heb ik alleen goedkope duitse bocht toegepast.

RC
#karperwebshop# #Freelance Angler# #PukkaBaits#
K. van den Herik

07-03-2010 14:27

oostenrijk, schandaal...
Frank Meyer
Berichten: 358
Lid geworden op: 24-09-2009 23:23

07-03-2010 15:54

Oh wat was het leuk geweest als Ronny L het destijds op video had staan...zag je hele andere dingen dan die schier onmogelijke kopschuddende super gestrestte zwaar gedresseerde loebassen die niet vooruit te branden zijn ongeacht de rig loodmontage enz enz.
tot aan het plafond (en erdoorheen) was een leuke geweest..Er is hoop hahaha
Mvg
Henk Kat;stel dat Joris stel..
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

08-03-2010 02:20

Ik heb vanavond de hele video bekeken en moet eerlijk bekennen, bij nader inzien valt hij me toch wel heel erg mee.

Vanaf de 58ste minuut wordt hij pas echt leuk.

Zie je in het eerste deel de karpers een hap hennep nemen en vervolgens weer zo snel mogelijk wegzwemmen, in het tweede deel hebben de vissen veel meer vertrouwen, blijven boven de voerplek hangen en is het proces van de voedselverwerking zelfs heel mooi te zien!

Ik weet natuurlijk niet hoe de film gemonteerd is, dus misschien word ik wel voor de gek gehouden, maar het zijn toch wel hele mooie beelden.

Wat voor mij wel duidelijk is (door de beelden), is dat de vissen niet echt geïnteresseerd zijn in de tijgers. Je ziet meerdere keren dat een noot wel aangezogen wordt, maar vervolgens niet eens in de bek gaat. Als je bekend bent met de chemoreceptie van karpers, is de conclusie volgens mij vrij simpel: afgekeurd!! Komt dit door SVP? Ik denk het niet.

Vraag is natuurlijk, is de film een afspiegeling van wat karpervissers doen in de dagelijkse praktijk. Wie voert er nou 20 kilo hennep op een zeer kleine oppervlakte.
Natuurlijk moet je concessies doen om mooie opnames te krijgen, maar hoe reëel zijn dan de conclusies?

Ook een aantal conclusies t.a.v. de inhaking, kun je denk ik vraagtekens bij zetten.

De ene keer zwemt de vis naar het lood toe, heeft ie teveel ruimte en spuugt de noot uit. De volgende keer zwemt ie van het lood af en is de onderlijn te kort en krijgen we daardoor geen inhaking.

Op het eind krijgen we ook nog het stukje over de boilies. Volgens mij ook een heel mooi voorbeeld van: afgekeurd!

Ik geloof dan ook heilig in de samenstelling van het gebruikte aas! En die zal per seizoen verschillen, iets waar nog het nodige over te ontdekken valt.

Toch, al met al, wel heel leerzaam en mooi in beeld gebracht.

Wel irritant in de film is het deuntje dat steeds terugkeert, gaat die gast wel eens op stap, of is ie veel te serieus en alleen bezig met karpers?

Sex and drugs and rock and roll moet op zijn tijd ook kunnen!

Hilco
K. van den Herik

08-03-2010 06:55

Zie je in het eerste deel de karpers een hap hennep nemen en vervolgens weer zo snel mogelijk wegzwemmen, in het tweede deel hebben de vissen veel meer vertrouwen, blijven boven de voerplek hangen en is het proces van de voedselverwerking zelfs heel mooi te zien!


Wat voor mij wel duidelijk is (door de beelden), is dat de vissen niet echt geïnteresseerd zijn in de tijgers.


Tja niet gek dat ik dat associeerde met svp?


Ik ben trouwens door die muziek 2 keer in slaap gevallen....
Gebruikersavatar
ferenc van de vorstenbosc
Berichten: 3043
Lid geworden op: 17-05-2003 02:00
Locatie: lisse
Contacteer:

08-03-2010 10:15

2x maar? :lol: De film afkijken is me helaas niet gelukt. Maar die film heeft weinig met instant vissen te maken.Als je op zo'n klein water weken achter elkaar gaat zitten is het vrij logisch dat je op den duur je visje wel zal vangen.
Vraag me ook af waarom hij zijn aanpak niet veranderd,er zijn veel subtielere methodes dan een nootje op een bed van hennep.
Kees Ouwendijk
Berichten: 487
Lid geworden op: 19-11-2007 19:20

08-03-2010 17:50

Kijk iedereen die ik ken heeft wel wat aan te merken aan de film,wie maakt er een betere ??
Wat ik goed vind aan de film dat het je aan het denken zet.
Wat gebeurd er op mijn voerplek, wat als ik dit, wat als hij dat en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Hoe zou een vis die nog nooit een boilie heeft gezien zich gedragen?
Grootste vraag waarvoor vang ik niks ?
Iedereen heeft zijn eigen concluzie en dat is niet verkeerd.
Dat iedereen er een aantal zou vangen als hij er een paar weken zou zitten ? Wie weet?
Daniel Jawadnya
Berichten: 199
Lid geworden op: 25-02-2010 00:35

08-03-2010 19:12

Dag mannen,

Sorry dat ik niet eerder reageerde maar heb net een vermoeiende maar uiterst gezellige beursweekend achter de rug. Ik moet zeggen dat ik deze conversaties niet verwacht had na eigenlijk nooit iets inhoudelijk over de dvd te hebben gelezen op het internet (drie jaar geleden is het al ondertussen voor mij). Heb met veel interesse naar de reacties gekeken en denk dat het dan ook gepast is om te reageren.

Wat betreft het preoccupatie verhaal ben ik het wel op veel vlakken met jou eens Klaas, echter hetgeen je verkeerd begrepen hebt van mijn verhaal is dat ik svp niet ontken, ik zeg dat de oorzaak niet in natuurlijk gedrag ligt maar in hengeldruk. Dus we praten niet over hetzelfde. Dat svp wel bestaat dat stond bij mijzelf nooit ter discussie. Wellicht dat je toen even weg was gedut en dat kleine detail daardoor hebt gemist. :D Mijn excuses voor de porno muziek en eentonige editing. Dit was mijn eerste project en hetgeen ik me het meest mee bezig heb gehouden was het schieten van de onderwaterbeelden. De montage en muziek was uitbesteed en hoewel ik daar wel controle over had ontbrak mij de kennis, middelen en ervaring toentertijd. Ondertussen zijn we vele projecten verder dus dat zit nu ook snor. :oops: Niettemin zijn het wel interessante beelden voor de karpervissende medemens en heb van veel ervaren vissers -waaronder ik ook jou mag toerekenen- positieve reacties gehad, waarvoor uiteraard dank!

Wat betreft het voeren het volgende: Zwaar geconcentreerd voeren is bij mij nog steeds erg populair. Binnenkort staat daar iets van mijn hand in Spiegelmagazine dus ik zal daar nu hier niet op in gaan. Ik kan wel iets vertellen over mijn keuze voor hennep en tijgernoten. Dat jaar was er een explosie van wier en natuurlijk voedsel geweest op het water, waardoor erg slecht werd gevangen op boilies en tijgernoten op zichzelf. Geloof me, dat is niet te wijten aan gebrek aan pogingen door talloze mensen. De hoeveelheid was ook al iets typerend. Kleine hoeveelheden hennep werkte gewoon niet. Je hoeft niet persé 20 kg erin te kwakken, maar het viel mij dat ze wel harder aasden na enkele dagen. Een grote bult voer brengt namelijk een ontzettend sterke voedsel prikkel op gang. Dit heb ik op veel wateren ondervonden en staat ook vermeld in het artikel. Op dat water in 2007 lukte het gewoon niet om met een pond hennep die vissen aan de gang te krijgen, laat staan dat het effectief was wanneer je de zeelten en brasems meeneemt ter beschouwing. Het was zelfs zo erg dat de karpers 18 van de 20 kg wegvraten en vervolgens doodleuk verdwenen. Bult voer erop en dan weer meteen terug. Het zijn ook een stelletje rare dieren. Bepaalde gedragingen zijn volledig willekeurig heb ik geleerd na het schieten van de beelden, waarbij er nog veel meer interessants valt te vertellen, echter heb ik daar op het moment de energie niet voor. Help! :( Ik voerde overigens een hand tijgernoten op die bult waarna ik de dagen erop met single hookbait door viste. Dit leverde mij de meeste haakopnames op. Het lijkt alsof de tijgernoten slechts als haakaas de vissen confronteerden maar dat is niet de situatie geweest. Bij iedere 20 kg hennep 50 tijgernoten. Meer was in dit geval minder opnames!

Wat betreft de opnames en rigs: Het gedrag van de vissen veranderde ietwat na enkele weken. Plaats dit wel in perspectief want dit geld slechts voor enkele vissen, niet voor het overgrote merendeel. Ze gingen rustiger azen en dat korte rigje dat daarvoor bij iedere opname de vis haakte kwam ineens in een aantal gevallen niet eens meer in de bek. Wat er gebeurde was dat de vissen meer bleven hangen op de stek en creëerde daardoor meer commotie op de stek waardoor het rigje vaker gestrekt lag. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor ultrakorte onderlijntjes. Een kleine verandering in gedrag maar wel grote consequenties! Succes en falen liggen extreem dicht bij elkaar, zelfs het willekeurige is consequent willekeurig. Ik gebruik tegenwoordig deze kennis vaak tot mijn voordeel.

ter afsluiting:

Het is ontzettend moeilijk om uit te leggen waarom je iets doet. Ik zou gemakkelijk een boek kunnen schrijven over alle regels en de vele structurele uitzonderingen daarop. Ik heb vaak het gevoel dat de boodschap bij veel mensen niet aankomt vanwege de complexiteit en de beperkte ruimte om iets te vertellen. Ik kan alleen maar concluderen dat die onderwaterbeelden me een gigantische boost hebben gegeven in het uitpluizen van het waarom. Daarom heb ik de dvd ook op die manier laten monteren. Het is onmogelijk om dezelfde ervaring te hebben als kijker, maar een ruwe montage komt het meeste in de buurt. Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel geleerd op het gebied van camerawerk en editing. Het is zelfs zover doorgeschoten dat ik tegenwoordig een bescheiden salaris hiermee verdien. Geen rechtenstudie meer ten grote ongenoegen van mijn vader ben ik bang. :oops: Dus wat betreft de vormgeving gaat het met rasse schreden omhoog. Mijn laatste project was "The Challenge" van PB, een aanrader! Dit najaar zal ik een tweede karper onderwater dvd gaan schieten, met een nieuwe unieke benadering van de karpers onderwater. Hopelijk duurt het dit keer geen twaalf weken. :lol:

Groet,

Daniël Jawadnya
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

09-03-2010 01:57

Hallo Daniel,

Nog een paar kritische noten.

Wat betreft het preoccupatie verhaal ben ik het wel op veel vlakken met jou eens Klaas, echter hetgeen je verkeerd begrepen hebt van mijn verhaal is dat ik svp niet ontken, ik zeg dat de oorzaak niet in natuurlijk gedrag ligt maar in hengeldruk.


Dit snap ik niet helemaal, wat is het verband tussen svp en hengeldruk?

Hengeldruk heeft als gevolg dressuur, dus dan mag je logischer wijs concluderen, dat de vissen juist wantrouwend zijn t.o.v. het aas en dat zag je in het begin ook heel duidelijk.
Dus lijkt het mij geen svp, maar vertrouwen, ik wordt niet gehaakt op de hennep en hoe langer dat duurt, des te veiliger ik me voel.

Natuurlijk speelt de grote hoeveelheid dan ook nog een rol, safety in numbers!

Of zijn die beesten zo gestresst, dat ze uit pure wanhoop maar gaan esvepeeën?

Waarom zijn karpers zomer's vaak moeilijk te vangen, door (volgens mij): svp, al die lekkere slakjes, waterinsecten en noem ze maar op.

Heeft dat iets met hengeldruk te maken?

Wat betreft de opnames en rigs: Het gedrag van de vissen veranderde ietwat na enkele weken. Plaats dit wel in perspectief want dit geld slechts voor enkele vissen, niet voor het overgrote merendeel. Ze gingen rustiger azen en dat korte rigje dat daarvoor bij iedere opname de vis haakte kwam ineens in een aantal gevallen niet eens meer in de bek. Wat er gebeurde was dat de vissen meer bleven hangen op de stek en creëerde daardoor meer commotie op de stek waardoor het rigje vaker gestrekt lag. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor ultrakorte onderlijntjes. Een kleine verandering in gedrag maar wel grote consequenties!


Als de rig gestrekt lag, heb je (simpel gezegd) in 75% van de gevallen, nog steeds dezelfde inhakingskans, als wanneer de rig niet gestrekt zou liggen.

Volgen mij waren de karpers gewoon niet geinteresserd in de tijgers, er ligt immers genoeg hennep, wat moet ik dan nog met die enkele noot!

Of je hebt de verkeerde tijgernoten gebruikt.

Volgens de kenners vangen de Siberische wel honderd keer beter dan de Bengaalse!

Alternatief: misschien een apennoot? :lol:

Hilco
K. van den Herik

09-03-2010 07:17

Daniel,

Is geen kritiek he, maar als iedereen achter elkaar aan blijft lopen wordt de optocht kilometers lang.

Zoals gezegd in het begin veerde ik direct op toen je over de 20 kilo hennep begon, reken maar dat ik wakker was, daar ik wel eens mee wilde maken dat de uitslag anders is dan ook nu weer getoond.

Je hebt svp of niet het waarom is niet boeiend, de oplossing vele malen meer.

Wat ook goed opviel, is dat de rig eigenlijk ook niet werkte.


Doe je aan verzoeken Daniel?

Neem en water waar je veel beten krijg, van vangen kan je leren, er is nog nooit iemand die van blanken vissen heeft geleerd.

Suc6

MVG

klaas
Gebruikersavatar
Robert Campbell
Berichten: 1706
Lid geworden op: 31-08-2002 02:00

09-03-2010 08:23

Kleine inhaking..
Karpers zijn zómers niet moeilijker te vangen. Kwestie van aanpak aanpassen... Ze willen zeker, meer dan in andere jaargetijden.
Ze zijn er tenslotte ook het actiefst.

Feit blijft dat je ze iets moet voorschotelen wat ze echt lekker vinden. Kun je dat, vang je het hele jaar door. Aaspresentatie lijkt dan ook veel minder van belang.

Trouwens Daniel,
Heb je geen tweede cameraman nodig... Ik zou net als Klaas heel graag inspraak willen hebben over wat, waar, waarmee, hoe er opnames worden gemaakt. Met mijn neus er bovenop, en verschillende aanpakken in een rap tempo kunnen aanpassen. Jezus wat zou ik daar veel van leren...
Wat me opvalt in gemaakte onderwaterbeelden, is dat conclusies gemaakt worden waarna daar verder op gebouwd wordt.
Een gebouw is alleen zo sterk als de eerste pilaren...

RC
#karperwebshop# #Freelance Angler# #PukkaBaits#
Daniel Jawadnya
Berichten: 199
Lid geworden op: 25-02-2010 00:35

09-03-2010 16:16

Hilco

''Dit snap ik niet helemaal, wat is het verband tussen svp en hengeldruk?''

Hennep wordt redelijk makkelijk gepakt in relatie tot andere aassoorten, omdat ze er nooit op worden gevangen. Hennep als haakaas gebruiken is een hoop gedoe en niet effectief naar mijn mening. Het haakaas moet gewoon opvallen anders is de kans op een opname te klein. Duizenden op één. De reden waarom ik het verschil in oorzaak hengeldruk/natuurlijk gedrag aankaart heeft betrekking op het haakaas. Natuurlijk gedrag kun je niet makkelijk veranderen en op inspelen, conditionering wel. Wanneer je weet wat voor haakaas minder gebruikt wordt op een specifiek water is het vele malen effectiever om juist dat op die bed hennep te gebruiken. Weet je nog die worm van luc of het 'lopend aas', ook totaal anders dan hennep. Ik heb tijdens het project verschillende dagen een single twintig mm boilie als haakaas gebruikt en de reactie van de vissen was schrikbarend. De meeste karpers bleven weg en de vissen die wel langskwamen (dicht op het voer in beeld) pakten veelal ook geen hennep meer. Een kleine boilie had wellicht meer opgebracht dan een 20 mm maar beslist niet meer dan een enkel tijgernoot. Dit beantwoordt ook jouw posting Klaas. Niet weten waarom iets gebeurt zal je maar tot zover krijgen. In dit geval ligt de oplossing in het gebruik van haakaas wat het minst gebruik wordt maar wel functioneel is in te zetten en contrast biedt ten opzichte van het hennep. Dit weet ik omdat ik het waarom heb ontrafelt naar mijn mening. Met deze kennis weet je bijvoorbeeld al dat de uitkomst van het tijgernootje als haakaas in het donker anders is dan overdag. Ze zuigen het gewoon per ongeluk mee wanneer ze het niet kunnen zien. Ok, het voordeel van contrast valt weg maar dat kun je opvangen door minder hennep te voeren of te vissen op water waar in het donker veel vis langs komt. Het is me opgevallen dat ze in het donker gemakkelijker azen op circuit water als overdag. Dit neemt niet weg dat bepaalde wateren de karpers overdag gewoon uit zichzelf actiever zijn. Dit varieert ook per periode.

''Als de rig gestrekt lag, heb je (simpel gezegd) in 75% van de gevallen, nog steeds dezelfde inhakingskans, als wanneer de rig niet gestrekt zou liggen.''

''Wat ook goed opviel, is dat de rig eigenlijk ook niet werkte''.

Als de vis het feitelijk niet in de bek kan nemen omdat de rig te kort is dan kun je hem ook niet haken. De hoeveel ruimte die een vis krijgt met een 'standaard' onderlijn, in mijn mening vallen heel veel rigs onder deze term, wordt bepaald door de ligging. Een ultra kort onderlijntje werkt prima wanneer hij in een goede bocht ligt maar zeer slecht in gestrekte modus. Hoe de rig gepresenteerd wordt is grotendeels afhankelijk van de activiteit van de vissen. Hier moet je dus op inspelen. Iets langer bij veel activiteit iets korter bij weinig activiteit om het simpel uit te drukken. Eenvoudig altijd te lang vissen is ook niet goed omdat de vissen dan teveel ruimte krijgen en het haakaas uitspuwen. Ik moet hierbij vermelden dat er nog meer zaken zijn die een rol spelen bij de effectiviteit van een 'standaard' onderlijn. Formaat haakaas, benadering van de stek door de karpers, gebruikte haken, bodem structuur, snelheid waarmee het haakaas wordt gepakt, etc. Het is een zeer complexe materie waarbij het ontzettend nauw komt kijken per situatie.

''Neem een water waar je veel beten krijg, van vangen kan je leren, er is nog nooit iemand die van blanken vissen heeft geleerd.''

Tot en met de tweede komma ben ik het eens met jou Klaas. Mijn mening waarom er zo slecht wordt gevangen op circuit water heeft voornamelijk te maken met lokalisatie en de vissen overhalen tot azen waarbij het haakaas zoveel mogelijk moet worden opgepakt. Juist dit is zo moeilijk vast te leggen op video. Wanneer de vissen wegblijven kun je namelijk niets laten zien, maar geloof me 80% van het vissen heeft met lokalisatie en doen azen te maken. Dit neemt niet weg dat het rig en lood systemen gedeelte nog grotendeels open ligt. Zowel in het effectiever gebruik maken van bestaande ontwerpen als wel het ontwikkelen van nieuwe. De volgende dvd zal hier veel aandacht aan gaan besteden, waarbij een aantal echte rig specialisten zich gaan bemoeien met de inhoud, zodat ik me kan richten op vormgeving. Inderdaad kun je zoiets het beste doen op een water met genoeg vis, jij ook meteen blij Klaas. :D

Robert, hulp is altijd welkom ik denk dat het alleen niet haalbaar is voor veel mensen om een aantal maanden weg te blijven van huis.

met vriendelijke groet,

Daniël Jawadnya
Kees Ouwendijk
Berichten: 487
Lid geworden op: 19-11-2007 19:20

09-03-2010 17:36

Dus van blanken leer je niets ?

Wat ga je leren in een overvolle put met veel beet ?

Ik denk dat het water op de dvd uitermate geschikt is.

Lees eens engelse boeken ?
Gebruikersavatar
Bjorn Jonkman
Berichten: 86
Lid geworden op: 15-10-2007 00:48

09-03-2010 18:41

K. van den Herik schreef:Neem en water waar je veel beten krijg, van vangen kan je leren, er is nog nooit iemand die van blanken vissen heeft geleerd.


Dus jij wilt hiermee zeggen dat als je op een putje gaat zitten waar je continue vis vangt dat je er van leert vissen en van blanken totaal niks.

Je gaat me niet vertellen dat wanneer iemand een rigje koopt een bol eraan hangt en die willekeurig het water ingooit ervan leert als die vangt..
Gaat diegene niet vangen op die mannier kan die zich afvragen waarom niet en kan naar oplossingen gaan zoeken, zodat die de volgende keer wel gaat vangen..
Leren vissen is nog altijd anders als vangen.
Gebruikersavatar
Peter de Jonge
Berichten: 1617
Lid geworden op: 07-10-2009 18:27
Locatie: Amersfoort

09-03-2010 19:00

bij een blank leer je op zijn minst hoe het niet moet, als je tenminste het hoe en waarom hebt..
Bovenstaande is slechts mijn bescheiden mening, correct me if i'm wrong!
Noem mij gerust een DRIJFSIJS!!!

http://www.karperontspanning.nl
http://www.hsvonsgenoegenboxtel.nl
Gebruikersavatar
Jeroen Hof op't
Berichten: 1346
Lid geworden op: 05-08-2004 10:28
Locatie: Zuid-Holland
Contacteer:

09-03-2010 22:00

Heb de film van Daniel ook gezien, vind de beelden erg mooi en ben het met de meeste hier wel eens. Echter had ik het in zijn situatie anders aangepakt, de beste stuurlui staan aan wal....

Ik bevis ook een water waar de karper dol is op hennep, hoe meer hoe beter......DUMPENNNNN (capslock bleef hangen). Maar mijn verhoudingen en strategie wijken hierin wel een beetje af, ik gebruik namelijk altijd meer tijgers als hennep, een verhouding van 60/40...(op elke kilo tijgers 400 gram hennep) en deze door elkaar heen gemixt in een grote emmer. Alleen het haakaas en de drie handen die ik er boven op gooi krijgen een activator mee.

Op de stek voer ik zeker niet centraal maar versprijd her en der volle handen zodat de karper genoodzaakt is om zowel de hennep als de nootjes met een zelfde kracht naar binnen te zuigen, daarnaast houdt ik ze hierdoor actief.

Voor de dvd was het wellicht de bedoeling om zoveel mogelijk karpers op het witte doek te krijgen en een PRIK te laten zien, toch denk ik dat hij meer uit zijn film had gehaald als hij het anders had aangepakt, het was wel erg duidelijk dat de karpers geen oog hadden voor zijn nootje. Kennelijk waren ze bekend met de nootjes en azen deden ze eigenlijk alleen vol vertrouwen op de hennep.

Ter aanvulling op de rig presentatie, het was wel duidelijk Daan dat de vissen de Prik bekend zijn op dat water, toch weet ik zeker dat wanneer de stek een goede hengelloze rust perioden doormaakt en je de vissen bedacht verwend met je aanbod, wat rustiger omgaat met de hennep en wat meer varieert in je aasaanbod de karper veel agressiever aast dan we nu hebben gezien.

Die spiegel die constant maar het nootje liet liggen en uiteindelijk een keer voor gaas ging, de schubs die duidelijk wisten wat er voor gevaar op de bodem lag hadden zeker anders gereageert wanneer ze vol vertrouwen hadden geaasd.

Maar goed het blijven vreemde dieren die karpers, vis ik op mijn water met een tijger die klein en rond is vang ik altijd minder dan wanneer ik er een lange dikke tijger aanhang waarvan de zijkanten zijn afgeknipt zodat we een opvallende situatie creeeren (witte zijkantjes).

HET MYSTERIE IS HELEMAAL NOG NIET ONTRAFELD....(de nieuwe film van beet magazine hahahaha)

Ben benieuwd naar je volgende film
Laatst gewijzigd door Jeroen Hof op't op 09-03-2010 22:13, 1 keer totaal gewijzigd.
BORN TO FISH, FORCED TO WORK

Afbeelding
Gebruikersavatar
Jelle Dries
Berichten: 235
Lid geworden op: 02-05-2002 02:00
Locatie: Zoersel
Contacteer:

09-03-2010 22:11

Bjorn Jonkman schreef:Je gaat me niet vertellen dat wanneer iemand een rigje koopt een bol eraan hangt en die willekeurig het water ingooit ervan leert als die vangt..
Gaat diegene niet vangen op die mannier kan die zich afvragen waarom niet en kan naar oplossingen gaan zoeken, zodat die de volgende keer wel gaat vangen..
Leren vissen is nog altijd anders als vangen.


Ik ben het hier eens met K. vd Herik. Hoe kan je nu leren vissen zonder iets te vangen. Ik weet niet hoe je een vis op een goede manier kunt leren behandelen, zonder er één te vangen. Kan natuurlijk ook aan mij liggen.
Zeker als je pas begint met vissen is het volgens mij geen goed idee om op waters te vissen waar je x aantal sessies moet draaien voor een aanbeet. Dan duurt het wel heel lang voor je een conclusie kan trekken als je iets uitprobeert/test. Als je daarin tegen elke sessie meerdere vissen vangt, kan je eens dingen gaan aanpassen, om te zien welk effect dit heeft. Als ik weet dat ik gemiddeld 5 nachten moet vissen om een vis te vangen, hang ik er een haak aan waarvan ik weet dat hij goed is, en ga ik niet eens iets nieuw proberen.
Als je blankt, kan je jezelf afvragen, waarom heb ik niets gevangen? Maar ik denk niet dat een (beginnende) visser hier een pasklaar antwoord op kan geven.

Vooraleer ik mijn eerste karper op een boilie ving, had ik er een jaartje of 5-6 vangen met de korst en de pen opzitten. En ik ben blij dat ik dit niet heb overgeslagen. En daarvoor heb ik praktisch mijn hele leven met de vaste hengel gevist. Wat ik ook zeker niet had willen missen.
Gebruikersavatar
Jeroen Hof op't
Berichten: 1346
Lid geworden op: 05-08-2004 10:28
Locatie: Zuid-Holland
Contacteer:

09-03-2010 22:33

Leuk onderwerp....Leer je van niet vangen vissen????? )de meningen zijn bedeeld...

Mijn visie...

* Hoe minder je vangt des te sneller zullen de meeste het opgeven en blijven er voor jou en mij meer karpers over die wij gaan haken.

* Van blanken ga ik nadenken, waarom ik niet en hun wel...of natuurlijk waarom wij allemaal niet.

* Blanken leert je iets over het water (je kunt er dus een hoop tijd weggooien voordat het zijn prijs opgeeft) Tijdweggooien is tijdbesteden, als ik vis let ik de gehele tijd op het water van plaats in mijn hi-tech psp of Nintendo SD te snuffelen...

* Hoe doorbreek ik dat stereotype gedrag van de vissen op mijn put en trek ze over de streep om te gaan azen

Conclusie voor mij....

JA, van blanken leer je enorm veel. Is blanken prettig NEE (zwaar ruk), we komen om te vangen...

---------------

Ik heb weleens een water helemaal leeggetrokken en de rest laten blanken. Ik werdt er schijt en schijt ziek van dat elke keer als ik een keertje tijd had om te vissen ik op dit water moest blanken, in mijn visie deed ik alles goed, rig, lijn, de hele rattaplan. Dat er werdt gevangen dat was duidelijk, aan de overkant, zijkanten, er werdt gevangen. Alles geprobeerd en uiteindelijk een aantal visjes gevangen, maar oogstrelend was het niet en ik hunkerde naar meer. Hoe een echt circuit water kunnen bekeren naar mijn zin. Ik stak er meer tijd in en ging voeren, voeren, voeren, voeren, voeren pfffff, en nog eens voeren. Ik bevoerde gewoon elke avond laat de plas met 5 kilo tijgers en ook hier weer de hennep(in totaal), ook mijn activator waar ik een appart emmertje voor had klaargemaakt ging er her en der in. Na twee weken voluit elke avond de vissen te hebben verwend, wetende dat men gewoon met hun boilies op mijn stek lagen ging ik na die twee weken een lang weekend vissen. Resultaat, iedereen blankte en ik ving me een hernia. Met me maat hadden we samen 35 vissen.

Zonder te blanken had ik waarschijnlijk dit idee alleen voor ogen gehouden maar nooit uitgeprobeerd, want waarom het wiel opnieuw uitvinden, die boilies vangen toch. de vissen waren zo vertrouwd en gulzig dat ze stuk voor stuk tijgernoot en hennep op onze mat uitscheten..

Het is maar net hoe je het aanpakt...Ik weet zeker wanneer je er genoeg tijd in steekt en jij Daan doet dat zeker ook kun je er veel meer uithalen.
BORN TO FISH, FORCED TO WORK

Afbeelding
Gebruikersavatar
Bjorn Jonkman
Berichten: 86
Lid geworden op: 15-10-2007 00:48

09-03-2010 22:40

Natuurlijk moet je ook vangen om te kunnen leren.
Maar om nou te zeggen dat je niets kunt leren van een blank is pure onzin.
Dat is wat ik duidelijk probeerde te maken.
Van alleen vangen leer je niet veel, want het is nog altijd vissen en niet vangen.

Als je alleen maar vangt weet je dan weleens waarmee je bezig bent als je niet eens weet wat een blank is?
Ga je jezelf proberen te overtreffen als je altijd maar vangt op een water zonder enige kennis hebt waarmee je bezig bent?
Wat nou als je op een water komt waar je niet vangt?

Karperen bestaat nog altijd uit vallen en opstaan je blijft altijd leren en om je daartoe te zetten moet je niet altijd maar kunnen vangen, want waarom zou je je dan nog gaan verdiepen in het karpervissen?
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

10-03-2010 01:39

Des te meer inbreng, des te leuker.

Waarvoor gebruiken veel karpervissers hennep en andere particles?

Om een voerstek op te starten, om vis op een stek vast te houden (of regelmatig te laten terugkeren) of om een vis vertrouwen te geven (op circuitwater).
Daarnaast is de bereiding ook nog eens eenvoudig, is het goedkoop en sommige vissers zijn natuurlijk ook nog eens liever lui dan moe.

Kun je hennep effectief inzetten als haakaas.

Niemand doet het tegenwoordig, maar is het daardoor ook onmogelijk?
Volgens mij niet en dan komt inderdaad het koffiebekertje van R.H. om de hoek kijken.
Als je na de eerste opstartfase (met een grote hoeveelheid en niet vissen) minder compact gaat voeren (met veel minder hennep) en je kunt een klein deel van de hennep (je haakaas) op een goede manier presenteren, vang je op dressuurwater misschien wel meer, dan met afwijkend haakaas.

Waarschijnlijk zal je wel je tactiek moeten aanpassen.
Na het compacte voeren en het eventueel vangen van een aantal vissen, weer een grote hoeveelheid voeren zonder te vissen (vertrouwen weer opbouwen) en daarna weer compact voeren en vissen.
Zie ook de bijdrage van Jeroen.

Is natuurlijk zeer veel werk en ik zou het zelf nooit doen, omdat het niet mijn manier van vissen is, maar feit is natuurlijk dat zeer veel karpervissers wel op dit soort wateren vissen.
Dan lijkt mij bovenstaande methode wel het proberen waard, behalve als je zeer veel last van witvis hebt.

Niet weten waarom iets gebeurt zal je maar tot zover krijgen. In dit geval ligt de oplossing in het gebruik van haakaas wat het minst gebruik wordt maar wel functioneel is in te zetten en contrast biedt ten opzichte van het hennep. Dit weet ik omdat ik het waarom heb ontrafelt naar mijn mening. Met deze kennis weet je bijvoorbeeld al dat de uitkomst van het tijgernootje als haakaas in het donker anders is dan overdag. Ze zuigen het gewoon per ongeluk mee wanneer ze het niet kunnen zien. Ok, het voordeel van contrast valt weg maar dat kun je opvangen door minder hennep te voeren of te vissen op water waar in het donker veel vis langs komt. Het is me opgevallen dat ze in het donker gemakkelijker azen op circuit water als overdag. Dit neemt niet weg dat bepaalde wateren de karpers overdag gewoon uit zichzelf actiever zijn.


Misschien werkt het contrast van het haakaas in dit geval nou juist averechts en is de krent in de pap eigenlijk niet te vertrouwen. Dat lieten de beelden volgens mij ook duidelijk zien.
Ja en dan is de uitkomst in het donker natuurlijk anders dan overdag, maar dan zou je ook kunnen concluderen dat het contrast (overdag) nou juist een nadeel is.

Mijn mening waarom er zo slecht wordt gevangen op circuit water heeft voornamelijk te maken met lokalisatie en de vissen overhalen tot azen waarbij het haakaas zoveel mogelijk moet worden opgepakt


Lokalisatie hangt natuurlijk vooral samen met de grootte van een water.
In dit geval 3 hectare en ze springen ook nog eens als gekken, hoezo moeilijk!

Overhalen tot azen lijkt me op dit water ook niet het grootste probleem. Zandbodem, weinig natuurlijk voedsel, dus kom maar op met die handel.

Blijft over vangen en dan wordt het uiteraard wel moeilijk!

Misschien een ouderwetse paternoster met minimaal 10 zijlijntjes?

Hebben ze nog nooit gezien.

Heb vanavond de Challenge bekeken.

PB rules! Wel moet Martin nodig op Engelse les. Daarover een volgende keer meer.

Voor nu, slaap kindje slaap.

H.M.
Daniel Jawadnya
Berichten: 199
Lid geworden op: 25-02-2010 00:35

10-03-2010 02:37

Jeroen Hof op't schreef:Heb de film van Daniel ook gezien, vind de beelden erg mooi en ben het met de meeste hier wel eens. Echter had ik het in zijn situatie anders aangepakt, de beste stuurlui staan aan wal....

Ik bevis ook een water waar de karper dol is op hennep, hoe meer hoe beter......DUMPENNNNN (capslock bleef hangen). Maar mijn verhoudingen en strategie wijken hierin wel een beetje af, ik gebruik namelijk altijd meer tijgers als hennep, een verhouding van 60/40...(op elke kilo tijgers 400 gram hennep) en deze door elkaar heen gemixt in een grote emmer. Alleen het haakaas en de drie handen die ik er boven op gooi krijgen een activator mee.

Op de stek voer ik zeker niet centraal maar versprijd her en der volle handen zodat de karper genoodzaakt is om zowel de hennep als de nootjes met een zelfde kracht naar binnen te zuigen, daarnaast houdt ik ze hierdoor actief.

Voor de dvd was het wellicht de bedoeling om zoveel mogelijk karpers op het witte doek te krijgen en een PRIK te laten zien, toch denk ik dat hij meer uit zijn film had gehaald als hij het anders had aangepakt, het was wel erg duidelijk dat de karpers geen oog hadden voor zijn nootje. Kennelijk waren ze bekend met de nootjes en azen deden ze eigenlijk alleen vol vertrouwen op de hennep.

Ter aanvulling op de rig presentatie, het was wel duidelijk Daan dat de vissen de Prik bekend zijn op dat water, toch weet ik zeker dat wanneer de stek een goede hengelloze rust perioden doormaakt en je de vissen bedacht verwend met je aanbod, wat rustiger omgaat met de hennep en wat meer varieert in je aasaanbod de karper veel agressiever aast dan we nu hebben gezien.

Die spiegel die constant maar het nootje liet liggen en uiteindelijk een keer voor gaas ging, de schubs die duidelijk wisten wat er voor gevaar op de bodem lag hadden zeker anders gereageert wanneer ze vol vertrouwen hadden geaasd.

Maar goed het blijven vreemde dieren die karpers, vis ik op mijn water met een tijger die klein en rond is vang ik altijd minder dan wanneer ik er een lange dikke tijger aanhang waarvan de zijkanten zijn afgeknipt zodat we een opvallende situatie creeeren (witte zijkantjes).

HET MYSTERIE IS HELEMAAL NOG NIET ONTRAFELD....(de nieuwe film van beet magazine hahahaha)

Ben benieuwd naar je volgende film


Beste Jordy,

Ik ben niet helemaal overtuigd dat meer tijgernoten een ander resultaat had opgeleverd. Ik had namelijk in de eerste sesssie herhaaldelijk met alleen tijgers gevist of hele met gechopte tijgers. Tientallen vissen zwommen daar overheen en negeerde het totaal waarna uiteindelijk na een aantal dagen één vis één tijgernoot pakte. Niet echt bemoedigend om dan 60/40 verhouding te gaan toepassen. Ik weet niet wat voor type water jij bevist en de heersende situatie maar het water in kwestie staat soms onder extreme druk waarbij verschillende maanden er dag en nacht gevist wordt, waarbij in die tijd heel veel met tijgers werd gevist. Saillant detail is dat tijdens mijn eerste twee weken van de tweede sessie er ongeveer 4 andere vissers continue aan het water zaten waarvan één dezelfde verhouding tijgers/hennep toepaste als jou. Hij ving in totaal 1 vis in die twee weken en niet eens op de bewuste stek en met boilies notabene. Dat was ook de enige vis die werd gevangen buiten mijn drie vissen die eerste twee weken. Overigens moet ik nogmaals herhalen dat het een uitzonderlijk moeilijk jaar was met een explosie van natuurlijk voedsel, de kabels zaten onder de kleine slakken steeds bij het verleggen van de camera de eerste sessie. Wat betreft het verspreiden van hennep het volgende. Ik denk niet dat verspreiden van hennep een ander resultaat oplevert als geconcentreerd. Wanneer de vissen geen vertrouwen hebben pakken ze een mondje en schieten direct weg. Zelfde uitkomst verspreid/geconcentreerd. Wanneer een aantal vissen vertrouwen hebben in het voer blijven ze rustig liggen. Gulping! Een handje hennep uit de boot gooien en het ligt geconcentreerd genoeg om voor de vis te blijven liggen. Een goed voorbeeld hiervan is de grote schub van 19.4 kg die op zijn gemak een handje hennep -die ik er die ochtend had in gegooid op een lege stek- totaal weg vrat d.m.v gulping. Ook niet echt een situatie die je kunt veranderen door anders te voeren. Dat de gebruikte methode wel degelijk effectief is op dat water is het beste te illustreren door de enige sessie van drie nachten het jaar erop in het voorjaar met 5 aanbeten. Waaronder een topvis! Mensen vergeten steeds dat die beelden schieten je ongelofelijk beperken in de vangsten.

met vriendelijke groet,

Daniël Jawadnya

Vergeten te vermelden dat van de tweede sessie, de sessie die uiteindelijk de vangsten opleverde, ik ongeveer 2 1/2 van de 6 weken niet viste en uitsluitend voerde om maar de vissen genoeg vertrouwen te geven om het haakaas te laten pakken.
Laatst gewijzigd door Daniel Jawadnya op 10-03-2010 03:32, 1 keer totaal gewijzigd.
Daniel Jawadnya
Berichten: 199
Lid geworden op: 25-02-2010 00:35

10-03-2010 03:22

''Misschien werkt het contrast van het haakaas in dit geval nou juist averechts en is de krent in de pap eigenlijk niet te vertrouwen. Dat lieten de beelden volgens mij ook duidelijk zien.
Ja en dan is de uitkomst in het donker natuurlijk anders dan overdag, maar dan zou je ook kunnen concluderen dat het contrast (overdag) nou juist een nadeel is.''

Het gekke is dat ondanks veel vissen opzettelijk het haakaas laten liggen er ook een aantal zijn die het gericht oppakken overdag. De balans slaat -in verhouding tot met hennep vissen op een bed van hennep- dan net de juiste kant op. Vergeet niet dat ze kleine hoeveelheden hennep van één á twee kilo lieten liggen, dus weinig voeren was ook geen optie. Je hebt echter wel de essentie van het geheel te pakken. Ik vis tegenwoordig overdag totaal anders dan in het donker. Er is nou eenmaal niet een optimale oplossing voor iedere situatie.

''Lokalisatie hangt natuurlijk vooral samen met de grootte van een water.
In dit geval 3 hectare en ze springen ook nog eens als gekken, hoezo moeilijk!''
''Overhalen tot azen lijkt me op dit water ook niet het grootste probleem. Zandbodem, weinig natuurlijk voedsel, dus kom maar op met die handel.''

Lokalisatie is op dit water ook niet echt moeilijk, zeker niet voor iemand met veel ervaring op dit water. Het moeilijkste was om de vissen te doen azen en met hennep -dat in wezen erg lastig is toe te passen vergeleken met boilies- haakaas opnames te realiseren. Het water barste overigens van het natuurlijk voedsel dat jaar. Het was totaal niet een lege zandbak maar stond vol met wier.

met vriendelijke groet,

Daniël Jawadnya
K. van den Herik

10-03-2010 07:08

Mensen die nu op moeilijke wateren vissen en blanken incalculeren hebben eerst leren vissen door vis te vangen.

Als je dobber de eerste keer in je leven ondergaat en je haalt dan op het exacte moment op en er hangt een voorntje aan je haak, heb je je eerste stappen in het leven van van het vissen gezet. Ben je te laat en hangt er niks aan, weet je nog steeds niks. De keer nadat je je eerste vis gevangen hebt en je haalt op en er bungelt niets aan je haak, WEET je dat er iets fout is gegaan, wat er fout ging nog niet.

En dat heeft helemaal niks met overbezette wateren te maken, als het daarom gaat kan je de helft van de nl wateren wel ruimen.

Van mijn part vis je met 4 man op een put van 100 ha op 3 karpers en na 6 jaar wordt de vis voor het eerst gevangen, heeft de vanger geleerd hoe en de rest gokt waarom niet.

Maar als julie je geweten er mee willen sussen? suc6 ermee

En wie blanken als kunst wil verheven is hierbij uitgenodigd de stek van hp van e over te nemen. Die zit recht naast de pier in scheveningen. Hij heeft nu geleerd, nee niet vissen, maar dat daar echt geen karper zit (denkt ie) :lol:



Bij het onderwerp: zonder camera en je vist op dezelfde manier als Daniel alleen na 3 dagen trap je het af naar huis, zonder aanbeet, wat heb je dan geleerd? Leg me maar uit.

Daniel heeft in elk geval door beet te krijgen en later te vangen dingen geleerd, al was het maar dat hennep de clou was, helaas ook de crux