nog zoiets de pinda


Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

07-03-2002 11:12

ik bespeur enige opbouwende kritiek!

gr martijn
Ulco Bosma
Berichten: 546
Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

07-03-2002 11:26

Dwean seit mear dan sizzen

Wordt tijd dat er wat minder geschreven wordt volgens mij. Het wordt tijd dat men alle o.a. hier opgedane kennis weer eens in de praktijk brengt.
Lekker visweertje vandaag!

Groeten Ulco,
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

07-03-2002 11:28

Martijn, ik bespeur nu enig puberaal gedrag.
Ach, in tijden van honger kan aan een steentje likken al verlichting brengen.



<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Douwe Bijlsma op 2002-03-07 11:28 ]</font>
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

07-03-2002 12:24

steentje likken???
ik ga vissen!!

gr martijn
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

08-03-2002 21:58

Hallo,
het ging dus over pinda's, toch?

En Aflatoxine, dacht ik?
Niet alleen in pinda's, maar ook in rijst, Mais, Noten en andere producten.

Kan ook in koe melk voorkomen, zoals Douwe al aangaf.

Groeten Henk

Bron:
VoedselNet :Mycotoxines
--------------------------------------------------------------------------------

Aflatoxine

Producerende schimmels

Aflatoxines worden geproduceerd door de schimmels Aspergillus flavus en Aspergillus parasiticus. Deze twee schimmels vormen aflatoxines op nagenoeg alle substraten waar ze op kunnen groeien.


Aspergillus flavus

Formules en varianten

De term aflatoxine wordt gebruikt om een groep stoffen met bepaalde chemische samenstelling en hun daaraan gerelateerde structuur te classificeren. Het zijn hoog gesubstitueerde coumarines die een dihydrofurofuraanring bevatten. Enkele van deze stoffen worden rechtstreeks geproduceerd door de schimmel, andere zijn gesynthetiseerd en weer andere zijn metabolieten. Aflatoxines kunnen worden onderverdeeld in groepen die allen worden aangeduid met een aparte letter, zoals aflatoxine B1, B2 G1 en G2. Deze aflatoxines lichten respectievelijk fluorescerend blauw en groen op. Aflatoxine M1 wordt uitgescheden door koeien die gevoerd zijn met door aflatoxine B1 besmet voedsel.

Aflatoxine B1 (C17H12O6) is het meest geproduceerde toxine.

Enkele eigenschappen B1

Aflatoxine B1 is een licht gelige kristallijne stof
Het is licht en luchtgevoelig
Molecuulgewicht 312.28
Goed oplosbaar in chloroform, ethanol en benzol
Onoplosbaar in ether en petroleumether
Smeltpunt ligt tussen de 268-269° C
Oplosbaarheid in water < 0.1 g/100 ml bij kamertemperatuur
Synoniemen B1

Aflatoxine B1
AFB1
AFBI
2,3,6a,9a-tertrahydro-4-methoxycyclopenta©furo(3',2':4,5)furo(2,3-h)(1)benzo-pyran-1,11-dione
Voorkomen

Aflatoxine werd in 1960 ontdekt na een enorme sterfte onder boerderijdieren in Engeland, later bekent als het "Turkey X Disease". De oorzaak hiervan bleek te liggen in het voedsel, wat met aflatoxine besmet pindameel uit Brazilië bevatte.

A. Flavus en A. parasiticus komen echter nagenoeg overal voor. Ze zijn vooral in grond aanwezig. De hoeveelheid toxine die ze produceren hangt in sterke mate met de klimatologische omstandigheden samen. Een hoge vochtigheid en (sub)tropische temperaturen zijn ideaal. Ook lange periodes van droogte, waardoor planten en gewassen 'gestressed' raken, bevorderen de productie van toxines.

Mensen worden blootgesteld aan aflatoxines via consumptie van besmet voedsel. Omdat de groei van A. Flavus en A. parasiticus niet altijd te voorkomen is, kan blootstelling hieraan maar moeilijk worden voorkomen. Producten waar aflatoxines veelal in voorkomen zijn: granen, rijst, maïs, gemalen amandelen, gemalen nootmuskaat, pistaches en vijgen, etc, maar ook in niertjes en lever.

Aflatoxine in maïs

Aflatoxines zijn hitte-stabiel en worden vooral tijdens de opslag van bovengenoemde levensmiddelen door aanwezige A. flavus en A. parasiticus geproduceerd. De schimmels kunnen reeds voor de oogst van bijvoorbeeld de rijst aanwezig zijn, maar kunnen ook tijdens de oogst of na opslag op de producten terechtkomen.

Belangrijke aandacht moet worden besteed aan de transformatie van het met voer door de koe ingenomen aflatoxine. Gemiddeld is 1 tot 2% van dit toxine in de vorm van de metaboliet, aflatoxine M1, in de melk terug te vinden. Dit melktoxine komt zelden voor tijdens de zomermaanden, maar wel gedurende de winter, wanneer de koe samengesteld voer krijgt.



Toxicologisch effect

Aflatoxine, B1 in het bijzonder, heeft sterke giftige eigenschappen die bij opname door tal van levende organismen zoals bijvoorbeeld micro-organismen, dieren, planten en mensen, kan leiden tot (acute) vergiftiging (aflatoxicosis).

De effecten van aflatoxine kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

Acute aflatoxicosis. Dit treedt wanneer er in een keer voedsel met een hoog gehalte aan aflatoxine wordt geconsumeerd. De gevolgen hiervan zijn binnen 36 tot 48 uur na consumptie meteen merkbaar. Symptomen kunnen onder andere braken, longoedeem, buikpijn, coma en stuiptrekkingen met dood tot gevolg zijn.
Chronische aflatoxicosis. Dit komt voor wanneer er gedurende langere perioden voedsel wordt geconsumeerd met een lage dosis aflatoxine. De effecten hiervan zijn meestal sub-klinisch en moeilijk te herkennen. Wel wordt dit geassocieerd met symptomen als onvolledige vertering van voedsel en groeiachterstanden. In gevallen van langdurige blootstelling aan hoge concentraties aflatoxine kan dit kankerverwekkende zijn. De stof grijpt dan voornamelijk aan op de lever.
Doordat de stof niet snel wordt uitgescheiden wordt opname ervan als groot probleem ervaren.

Regelgeving

Aflatoxine is een uiterst kankerverwekkende stof. Als gevolg hiervan moet aflatoxine in principe in levensmiddelen afwezig zijn. Gelet echter op de economische gevolgen en mogelijke schaarste aan voedsel in verschillende (ontwikkelings)landen, wordt de aanwezigheid van kleine hoeveelheden aflatoxine geaccepteerd. In India bijvoorbeeld is de limiet voor aflatoxine gesteld op 30 m g/kg. Voor Nederland is dit 5m g/kg.

Voor zuivelproducten liggen deze limieten anders, aangezien deze massaal door zuigelingen en kinderen worden geconsumeerd. In de VS bedraagt de limiet 500ng/kg. Zwitserland hanteert nog strengere normen: 50ng per liter melk, 10ng per liter zuigelingenmelk en 250 ng per kilo kaas.



Literatuur

Cliver, D.O. 1990. Foodborne diseases. University of Wisconsin, Madison, Wisconsin.

Kuiper-Goodman, T. 1991. Risk assessment to humans of mycotoxins in animal-derived food products. Vet. Hum. Toxicol, 33 325-333.

Kuiper-Goodman, T, P.M. Scott, H. Watanebe. 1987. Risk assessment of the mycotoxin zearalenone. Regul. Toxicol. Pharmacol, 7 253-306.

Krogh, P.,1987. Mycotoxins in Food. Academic Press Limited, London.

Riemann, H, F.L. Bryan. 1979. Food-borne infections and intoxications.University of California, Davis, California.

Scott, P.M. 1997. Multi-year monitoring of Canadian grains and grain-based foods for trichothecenes and zearalenone and aflatoxin B1. Food Additives and contaminants, 14 333-339.

Trucksess, M.W., A.E. Pohland. 2001. Mycotoxin protocols. Humana Press, Totowa, New Yersey.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

08-03-2002 22:17

Martijn,
Pas wel een beetje op met diervoeding waaraan preventief al Antibioticum is toegevoegd.
Het kan leiden tot resistentie van verschillende ziekmakers voor hetzelfde medicijn.
Denk maar aan Salmonella< niet meer weg te denken uit kippevlees en kippe eieren.
Oorzaak; preventief toedienen van antibioticum.

Ik vermoed dat nu juist daarin de bedenkingen van Douwe schuilgaan, als ik het mis heb dan hoor ik het snel genoeg van Douwe.?

Groeten Henk
Bron;
VoedselNet : Bacteriën


VOEDSELVERGIFTIGING VEROORZAKENDE BACTERIËN


Er bestaan een groot aantal soorten bacteriën die voedselvergiftigingen kunnen veroorzaken. Hieronder staan een paar van de belangrijkste soorten genoemd.

Bacillus cereus
Campylobacter jejuni
Clostridium botulinum
Clostridium perfringens
E. coli
Listeria
Salmonella



--------------------------------------------------------------------------------



SALMONELLA

Salmonella is genoemd naar D.E. Salmon, een Amerikaans bacterioloog.
Salmonella is een beweeglijk staafje. Salmonella leeft bij 5 tot 45°C, waarbij 37°C de optimum temperatuur is. De pH waarbij Salmonella kan leven ligt tussen pH 5 en 9.

D.E. Salmon zocht naar veroorzaker van de varkenspest en ontdekte Salmonella. Het eerste beschreven ziektegeval is van een jongeman uit Duitsland (1888), die rauw vlees at en stierf.

Er zijn twee typen ziekten te onderscheiden, gastro-enteritis en typheuze koorts.

De kenmerken van Gastro-enteritis zijn:


incubatie: 5 tot 72 uur. De symptomen worden meestal binnen 12 en 36 uur zichtbaar na een infectie en houden meestal 2 tot 3 dagen aan.
duur: tot enkele maanden
symptomen: diarree, buikpijn, lichte koorts, misselijkheid en overgeven.
Meestal zijn er 1 miljoen cellen nodig om een infectie te veroorzaken, echter bij groepen met minder weerstand kan dat aantal veel lager liggen.
Hoewel de symptomen relatief snel over gaan, kan iemand die geïnfecteerd is nog maanden lang drager zijn van Salmonella. Het gebruik van antibiotica heeft geen positieve invloed op het verloop van de ziekte. Het aantal geregistreerde gevallen per jaar in Nederland is 6 tot 7 duizend.

De kenmerken van thypheuze koorts zijn:

incubatietijd: 7 tot 28 dagen, afhankelijk van de beginbesmetting
duur: tot enkele weken
symptomen: misselijkheid, hoofdpijn, hoge en aanhoudende koorts, buikpijn en algehele malaise.
Aangenomen wordt dat er een lage begin besmetting al voldoende is om ziekte te veroorzaken.
De koorts kan wekenlang aanhouden. Na ongeveer 10 dagen kan het organisme in bloed en urine aangetoond worden. Een patiënt is na een ziekte nog voor enkele maanden, tot in sommige gevallen enkele jaren, drager van het organisme.

Salmonellose bij mensen en dieren wordt meestal veroorzaakt door de consumptie van besmet water of voedingsmiddelen. Secundaire besmetting kan optreden via de faecaal-orale route (het eten van met ontlasting besmet voedsel), bijvoorbeeld tussen dieren bij intensieve veehouderij of in een ziekenhuis. Veel dieren kunnen drager zijn van het organisme zonder zelf ziek te zijn, maar vormen op die manier een belangrijke besmettingsbron.

Verdacht voedsel is varkensvlees, kip, rauwe melk, eieren, melk, besmet water.

JAPANESE SALMONELLA CASES SOAR


May 27/98 - United Press International


TOKYO -- Japan's health ministry was cited as saying the number of incidents of Salmonella food poisoning exploded in the first three months of this year, sickening 1,770 people, almost five times the average number for the same period during the last three years. The figure included a massive outbreak among elementary school students that left 1,100 children in Tokyo and the nearby Kanagawa and Iwate prefectures suffering from fever and diarrhoea. Still the ministry did not provide an explanation for the sudden rise in incidents, but noted the import of foreign hatched chicks for poultry farming and egg production was a possible entry route into Japan for the bacteria. A ministry official added the rise in Salmonella incidents has been a trend over the last five years. Last year, 11,000 people suffered from Salmonella in 499 incidents of food poisoning three times larger than in 1992. Salmonella has been the leading cause of food poisoning in Japan since 1992.


SALMONELLA OUTBREAK SICKENS 100 IN 7 STATES


May 29 /98 - CNN


ATLANTA - About 100 people Salmonella strains in at least seven states have become ill recently with an unusual form of Salmonella, according to the Centers for Disease Control and Prevention. Six people in Illinois have been hospitalised in the past two months with Salmonella agona infections, according to Carl Langkop, an epidemiologist who is chief of the Communicable Diseases Control Branch of the Illinois Department of Public Health. Because Salmonella agona is so unusual, doctors suspect that the cases are from a single source, but have not yet tracked that down. The bacterium is found in chicken, turkeys, cattle and pigs. Dr. Laurence Slutsker, a medical epidemiologist with the CDC, said that there are no reports of deaths from the illness. The cases started in early April, and Illinois received reports of four new illnesses Thursday, Langkop said. Like other Salmonella infections, agona usually causes a weeklong illness. Symptoms include CDC work to identify vomiting, fever, diarrhoea, and abdominal cramps. Infections can be fatal among infants, the elderly and people with compromised immune systems. The investigation is centred in Illinois, where there are more cases than any other state. In a normal year, Illinois records about 40 cases of Salmonella agona illnesses; in the last seven weeks alone, 34 cases have been confirmed. Cases also have been recorded in Ohio, Indiana, Missouri, Michigan, New York and Pennsylvania. The CDC is now launching a new system that can track such outbreaks in the future. The system lets epidemiologists track the DNA fingerprints of individual strains of Salmonella. But right now, the CDC does not know what is causing the current outbreak.

--------------------------------------------------------------------------------
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

09-03-2002 20:53

ok
zal het nog een keer uitleggen...het enige wat er in die boilies zat was sense apael van nash geen een of ander geheimzinnig goedje wat we speciaal uitprobeerden!
Ik gebruim zelf soms wel es dievoeding zoals schapebix of kippe opfokmeel voor de rest nix bijzonders ik hou me boilies meestal lekker simpel!!

met smaakmakende groet :wink: martijn
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

09-03-2002 20:53

oh ja goede info henk!!!