zin of onzin van flavours


zin of onzin van flavours

zin
20
43%
onzin
19
40%
geen mening
8
17%
 
Totaal aantal stemmen: 47
Gebruikersavatar
lust frank
Berichten: 816
Lid geworden op: 24-09-2004 22:50
Locatie: Koolskamp - België
Contacteer:

14-10-2004 23:24

Yupse,

Zou dit hier graag eens ter discussie brengen de zin of onzin van flavours.

Er is iets dat me al enkele jaren op de maag ligt nl worden de vissen gevangen door de flavours of zijn het de vissers die gevangen worden door al die verschillende flavours.

Door eigen ervaring, vissen nu reeds verschillende jaren met een aantal karpervissers op éénzelfde water. De ene visser (laten we hem voor het gemak visser X noemen) vist met monstercrab van RH en vangt met regelmaat zijn vis. De andere visser (deze noemen we dan visser Y) vist ook met die monstercrab en krijgt bijna geen beet met die flavour, de twee vissers wisselen zelfs met regelmaat van de klok van plaats om dit uit te testen. Dan is het precies hetzelfde fenomeen.
Is wel zo als visser Y dan met een andere flavour of zelfs met een neutrale bol aan de haal gaat, hij wel z'n vissen gaat vangen.

Dus stemt dit wel tot nadenken. Hebben die flavours nu echt wel zin en hoe komt het dat visser Y wel vissen vangt met andere flavours of zelf met neutrale boilies en visser X zweert bij z'n monstercrab en er zelfs zeer goede resultaten mee scoort.

Graag jullie reactie.

Met vriendelijke groeten

Frank
----------------------------------------------------
bezoek onze site en forum http://www.carpmates.be
----------------------------------------------------
http://www.fishing.be
----------------------------------------------------
joel merken
Berichten: 257
Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
Locatie: maasbrecht

14-10-2004 23:45

dit is pas een intressant onderwerp

natuurlijk geplaatst door een medebelg

prachtig prachtig prachtig

ben benieuwd mannen hoe jullie hierop gaan reageren

vooral de (grote) onder jullie

goed nadenken eer je iets neerpent he mannen

met heerlijke en voldane belgische groeten
op het randje
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

15-10-2004 00:03

Nee hoor, Joel.

Eigenlijk eerst een tegenvraag aan Frank.

Frank,

Karper is in staat een geringe chemische verandering van zijn omgeving waar te nemen via receptoren op diverse plaatsen van zijn lichaam. Veel te technisch om daarop in detail in te gaan. Maar, dat is de manier waarop hij uiteindelijk voedsel waarneemt. Als zoveel inmiddels duidelijk is, wat is dan de waarde van de standaard ingrediënten van een basismix bij het creëren van een chemische verandering in de omgeving van het aas?

Deze vraag dient mijn inziens eerst beantwoord te worden, voordat je serieus over toevoegingen gaat praten.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
lust frank
Berichten: 816
Lid geworden op: 24-09-2004 22:50
Locatie: Koolskamp - België
Contacteer:

15-10-2004 00:23

Yupse Kees,

Is wel zo dat beide vissers met dezelfde basismix aan het vissen zijn, zelfs bij het veranderen van de flavour of bij het vissen met die neutrale bol blijft die basismix gelijk.

Eerst dachten wij inderdaad ook dat het aan de basismixen lag of aan bepaalde toevoegingen maar nee hoor, de mix werd in grote hoeveelheid samengemaakt, alleen werd de flavour gewijzigd.

Hebben al verschillende factoren gezocht waaraan dit te wijten is maar komen telkens voor joker te staan.

Kan er wel nog bijvermelden dat dit nog niet op verschillende waters getest werd maar enkel op dit ene water, zijn daar nu mee bezig om dit uit te testen op nog andere waters.

Indien je intresse hebt wil ik je wel de verdere ondervindingen doorgeven.

Mvg

Frank
----------------------------------------------------
bezoek onze site en forum http://www.carpmates.be
----------------------------------------------------
http://www.fishing.be
----------------------------------------------------
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

15-10-2004 00:23

Ik sluit me aan bij Kees. De basismix is zoooo veel belangrijker dan de flavour. het eenvoudige bewijs hiervoor is, dat met alleen flavour geen vis te vangen is, maar met een ongeflavourde boilie echter wel. Klinkt wat lullig, maar ja...

Wat ik wel heb gemerkt, is verschil in kwaliteit in flavours. Hierbij is opmerkelijk, dat de een zeer goed presteert op een bepaald water, waar de ander geen zoden aan de dijk zet. Op een ander water, kan het juist andersom zijn.

MVG Mitsz
gielen peter
Berichten: 47
Lid geworden op: 14-10-2004 23:49
Locatie: tongeren

15-10-2004 00:30

een flavour kan je ook niet aan je haak hangen he mitsz lol

das ook wel weer een feit niet?

mischien dat je daarmee geen vis kan vangen met een flavour alleen?

ma dit ter zijde
ik snap je punt wel mitsz

ma wat heeft jouw antwoord nu weer te maken met de vraag van frank
en het is nu niet dat ik lullig wil doen hoor mitsz
Gebruikersavatar
Pascal Rijzinga
Berichten: 661
Lid geworden op: 07-03-2002 01:00
Locatie: Groningen
Contacteer:

15-10-2004 08:32

Lastig verhaal..

Frank, een ander voorbeeld. Voorntjes pikken met de vaste stok. Met 2 man aan het vissen op een 1,5 meter afstand van elkaar. Vissende allebei met maden. De 1 vangt zich scheel de ander vangt er slechts een paar. Maar ok..terug naar je vraag.

Als je een lange tijd op een bepaald water met een bepaalde flavour vist, zal de karper de geur van de flavour gaat herkennen als voedsel. Nu is het ook zo, dat wanneer je alleen een bepaalde olie gebruikt en geen flavour de vis de geur van deze boilie uiteindelijk ook zal herkennen als voedsel. Dus in hoeverre een flavour bepalend is valt moeilijk te zeggen. Ik denk wel dat het soms best wel een bepalende factor kan zijn.

Pascal
gerrit koop

15-10-2004 08:47

hoi Frank ik denk dat we eerst nog wat meer moeten weten

bijvoorbeeld:wordt er door x en y op dezelfde momenten gevist ?
en wordt er hetzelfde aantel boilies gevoerd en gebruikt per sessie?
Hoelang duurde het experiment?
En zo zijn er nog wel wat vragen te verzinnen
Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om een theorie op te hangen aan ervaringen.
Wat de ene dag een gouden regel ljikt kan de volgende dag vaak al uit het raam gegooid worden
gr gerrit
Janssen André
Berichten: 47
Lid geworden op: 06-02-2004 14:02
Locatie: Geleen

15-10-2004 09:52

Hoi

Ik ben er van overtuigd dat flavours meer vissers vangt als vissen.
Vroeger (wat voel ik me opeens oud) viste ik op een groot water met een aluminiumfolie als waker en met een aardappel als aas. En ik ving mijn vissen wel hoor!!!
Ter verduidelijking: heb je al eens aan een aardappel geroken??
Toen de overstap kwam op boilies heb ik ook met flavours gevist en ze konden me niet sterk genoeg ruiken.
Herken je het gevoel als je de volgende morgen je hengel op haalt en je boilie geeft geen geur meer af???
Gegarandeerd dat jou blank de schuld van de flavour is, want hoe moet een karper jou boilie nu vinden als zelfs jij hem niet kan ruiken???
Toen ik op een gegeven moment begon terug te denken aan het feit dat ze een (voor mijn neus)reukloze aardappel wel konden vinden nam ik het besluit om in het vervolg zonder flavour te vissen.
Tegenwoordig gebruik ik alleen maar ingredienten en toevoegingen die van nature al een eigen geur hebben en niet een chemische!!!
Ik vang er geen vis minder om, integendeel: mijn vangsten zijn er enorm op voor uit gegaan!!
En dan praat ik nog niet eens over het feit wat de flavours tegenwoordig kosten, 10 euro voor een flesje met een luchtje.
Nou mensen: daar draai ik 10 kilo boilies voor(met eieren en al), en dat vind ik een betere manier om mijn geld te besteden!!!

Maar dit is slechts mijn mening gebaseerd op mijn eigen ondervindingen.
Dus als jij een andere menining bent toegedaan en wilt blijven door vissen met een bepaalde flavour dan moet je dat zeker doen.
Het gaat er tenslotte om dat je vertrouwen hebt in je aas!!

Groeten
André
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

15-10-2004 10:27

Frank,

Dat visser X meer vangt dan visser Y met min of meer dezelfde boilie op dezelfde stekken wijst op de aanwezigheid van andere variabelen. In dit verband beschrijft Tim Paisley een situatie waarbij een bepaalde vis op zijn thuiswater niet meer door dezelfde visser voor een tweede keer werd gevangen. Dit patroon zette zich voort over de tiental jaren dat hij daar viste. Hier speculeerde hij op herkenning van de lichaamsgeur. Sterk verhaal, maar het geeft wel aan dat er frappante zaken zijn die niet zondermeer te verklaren zijn uit wat we menen te zien. Al denken we alle variabelen te kennen.

Of je met een flavour alleen geen vis vangt is nog maar de vraag. De resultaten met geflavourde kunstballetjes wijzen op een hiaat in deze bewering.

Terug naar de basismix. De receptoren van de karper nemen dus een geringe chemische verandering van de omgeving waar. Om een kale basismix succesvol te laten zijn zullen er deeltjes van de basismix moeten oplossen in het water. Ik veronderstel dat veel van de gebruikte basismixen om te beginnen dit cruciale detail al niet als uitgangspunt hebben. Hoe minder efficiënt nu de basismix deeltjes afstaat, hoe langer de introductieperiode neemt.

Als bovenstaande waar is geeft dat ook dat de tijd die nodig is om een boilie effectief te laten zijn een variabele is en geoptimaliseerd kan worden door de oplosbaarheid van deeltjes in rekening te brengen.

Mijn volgende vraag is hoe kun je dit optimaliseren, zodanig dat de boilie direct na introductie karper aantrekt. Instant dus. En vooral ook, wat zijn de beperkingen.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

15-10-2004 10:47

Frank,

De toevoeging van flavour in je boilies kan een vis over de streep trekken om je bol te pakken, zoals Pascal al beschreef: De geur van een boilie kan hij gaan herkennen als voedsel.

Aan de andere kant: Als jij een vreselijk lekkere flavour in je mix hebt verwerkt, maar de bais mix is kwalitatief zo slecht en de voedingsstofen zo nihil... dan kan de beste en duurste flavour er niks aan veranderen dat de karper die bol links laat liggen. Hij weet namelijk heel goed wat wel en niet goed voor hem is.

Een boilie bestaande uit een goed recept, met voldonde voedingsstoffen heeft geen flavour nodig om eel vis mee te kunnen vangen. Zelf zoek ik 'het' in een goede mix i.p.v. de wondere wereld van de luchtjes, flavours en dips.


Dat visser Y en X op dezelfde stekken wel en niet vangen heeft m.i. ook te maken met het feit :"Gouden ballen".
Met dezelfde knikkers kan visser X wel zijn vis vangen, maar visser Y krijgt er maar geen aanbeet op... Bijhet weglaten van de flaviur begint Y opeens wel vis te vangen, maar wat gebeurd er met visser X als hij zijn flavour ook uit de mix haalt?

De kans bestaat dat de vis natuurlijk de monstercrab flavour als 'gevaarlijk' gaat zien en hieruit voorzichtiger te werk gaat, maar wel de boilie als lekker ervaren en voedzaam (neutrale boilie met dezelfde basismix).
Dit zou een reden kunnen zijn dat visser Y wel vis gaat vangen als de flavour uit zijn boilie word weggelaten!
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

15-10-2004 12:16

Wat versta je eigenlijk onder de noemer "flavour" ?? Als het alleen om die chemicalien gaat die in kleine potjes verkocht worden vind ik het onzin om te gebruiken. Veel te duur en het spul smaakt veelal vreselijk. Letterlijk vertaald betekend flavour toch smaak? Nou voor de smaak hoef je meestal geen flavour te gebruiken. Ik zelf streef meer naar een boillie die lekker smaakt en smaak afgeeft in het water. Toevoegingen op basis van smaak vind ik veel belangrijker dan geur. Veel flavour zou misschien zelfs nadelig kunnen werken.
Gebruikersavatar
Maarten Darkje
Berichten: 106
Lid geworden op: 03-09-2004 20:57
Locatie: Zeeland

15-10-2004 15:47

Of flavour uit zo'n flesje werkt lijkt me moeilijk te bepalen aan de hand van practisch vissen, omdat er dan teveel niet te controleren factoren in het spel zijn, en je nooit precies op de zelfde plek en tijd en met dezelfde methode een andere boilie kan vissen, dit nog afgezien van het feit dat de visser het resultaat onderbewust zou kunnen beinvloeden, doordat hij het aas herkent en dus anders vist met iets waar hij meer of minder vertrouwen in heeft.

Als je geldige resultaten uit een proef wilt halen moet je zorgen dat het aantal variabele factoren minimaal is, en dat de proef dubbel blind wordt uitgevoerd. Je ontkomt dan niet aan een soort semiwetenschappelijke aquarium proef waarbij je gebruik moet maken van een voermachine die geen onderscheid kent tussen de verscillende smaken ballen.

Het probleem met de opzich valide resultaten uit zo'n proef is natuurlijk dat het niet in relatie staat met de prakteik, want daar zijn dus veel andere factoren die een zeer grote invloed hebben op de resultaten.

Ik denk dat je eeuwig kan discusieeren over voor en nadelen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat het vertrouwen erin de doorslag zal geven... als je het nodig vind voor de vangst telkens een paar euro extra in de plomp te gooien, wie ben ik dan om dat af te keuren, maar zelf geloof ik meer de goeie basis dan in flavours uit flesjes, als ik toch een smaakje wil, dan supermarkt flavours, zoals vannille stokjes, macaroni,- of kipkerrie mix, blikjes vis, paar tenen knoflook en noem maar op.
Gebruikersavatar
lust frank
Berichten: 816
Lid geworden op: 24-09-2004 22:50
Locatie: Koolskamp - België
Contacteer:

16-10-2004 00:03

Yupse,

Hier enkele antwoorden of bemerkingen op de geplaatste reacties :

- @ Gerrit : is wel zo dat er op hetzelfde moment gevist word en dat zelfs tijdens een sessie van plaats gewisseld word, anders vind ik kan je geen vergelijkende studie gaan maken. Het testen gaat hier wel degelijk over een periode van 5 à 6 jaar en dit gedurende het hele jaar door. We vissen met dezelfde basismix en gaan instant te werk, zelfde aantal boilies word gevoerd tijdens de sessies.

- @ André : ik ben alsook de mening toegedaan dat al die verschillende flavours meer vissers vangen dan vissen, is daarom dat ik wel degelijk deze topic wilde openen om de jongere generatie karpervissers eens wakker te schudden. Heb alsook nog de tijd gekend dat wij als pioniers naar het water trokken met onze "gespecialiseerde" karperstokken die de naam Jack Hilton, Richard Walker droegen, de aluminium wakers en de onze molens Abu. Inderdaad dan kan je je oud voelen. Wat bestaat er nu allemaal op de markt aan materiaal, zou de bomen door het bos niet meer zien. Wij gebruikten destijds inderdaad de aardappel als aas of zoals jullie het soms zo mooi omschrijven de zachtgekookte pieper.
Ben alsook van de mening toegedaan dat we beter natuurlijke produkten gebruiken dan al die chemische produkten die nu op de markt zijn.

- @ Kees : in verband met hetgeen je neerpent ivm Tim Paisley, een man die niet voldoende au serieus genomen word in onze landjes kan ik wel weerleggen. Wat we tijdens het testen wel opmerkten is dat visser X wel degelijk zijn vissen ging dubbelen. Toen visser Y (ken ik heel goed want dat ben ik namelijk) bleef doorvissen met dezelfde basis maar ipv de aangehaalde flavour te gebruiken op dit bepaalde water ging experimenteren met kruiden merkten we wel dat visser Y vissen ging vangen die totaal onbekend waren op dit water en hij wel degelijk de zwaardere exemplaren van tussenuit ging halen. Bleven dus verder instant vissen. Geen voercampagnes werden eraan vooraf gegaan.

- @ Marijn en Pascal : ben zelf nog aan het witvissen gegaan en wat je daar aanhaalt ivm die voorntjes pikken vind ik hier niet van toepassing, akkoord beide vissers vissen met maden maar wat betreft het grondvoer ?
Ken wel degelijk het fenomeen van de visser met de "Gulden bullocks" maar dit gaat dan wel over het vissen op een heel korte periode, zoals ik al eerder aangehaald heb gaat het hier over een testperiode van 5 à 6 jaar en dit het gehele jaar door. Dus van de man met de "Gulden bullocks" kan hier geen sprake zijn.

- @ Rick : wat een wijsheid (zeker niet slecht bedoeld) eindelijk een jonge gast die zich niet laat meeslepen in al dit gedoe omtrent potjes. Daaraan zie ik nog maar eens dat je niet ieder van die jongere generatie karpervissers over dezelfde kam mag scheren.

- @ Maarten : is inderdaad zo dat je kan blijven discussieren omtrent dit onderwerp maar bent wel een man naar mijn hart want gebruik inderdaad ook de smaakjes die je daar aanhaalt. Vind deze persoonlijk beter want zijn bestemd voor menselijke comsumptie en weet dan tenminste wat je in het water terecht brengt. Wat ik wel degelijk wilde is een discussie op gang brengen om velen onder ons eens wakker te schudden.

Zo dit zijn enkele van mijn hersenspinsels die ik hier weer neergezet heb, hoop nog vele reacties te krijgen op deze topic. Vis nu reeds zo'n sloridige 28 jaar gericht op karper maar ben nog steeds van de mening : "Je bent nooit te oud om te leren" !!!!!!!!!
Weet wel degelijk hoe moeilijk het is deze materie te doorgronden (zullen normaal nooit alles te weten komen) maar wilde toch de gedachten gang bij de oudere en jongere generatie karpervissen te weten komen.

Beseffen wel dat deze testperiode tenkoste gaat van andere waters die we willen bevissen en ook tenkoste gaat van vissen die we nog willen vangen, maar kunnen er maar niet genoeg van krijgen.

Tot slot nog een woord van dank aan Joel die onmiddellijk na het plaatsen van mijn topic nogal uit de bol ging.

Tight lines,

Frank
----------------------------------------------------
bezoek onze site en forum http://www.carpmates.be
----------------------------------------------------
http://www.fishing.be
----------------------------------------------------
Gebruikersavatar
Marc Schrikkema
Berichten: 3034
Lid geworden op: 09-10-2004 16:43
Locatie: Heerhugowaard

16-10-2004 08:34

Nog redelijk vers in de karperwereld, en heftig zoekend naar de manier om iets zekerder karpers te vangen wil ik toch even reageren op dit onderwerp. Ik weet ik kan niet uit ervaring spreken, maar wel uit mijn boerenverstand.

Frank schreef:
[quote]
is inderdaad zo dat je kan blijven discussieren omtrent dit onderwerp maar bent wel een man naar mijn hart want gebruik inderdaad ook de smaakjes die je daar aanhaalt.
[/quote]

En hier heb ik een probleem mee, wie zegt dat de voor mensen geschikte zaken ook daadwerkelijk geschikt zijn voor dieren, karpers hier in het bijzonder?

Ik heb sinds kort weer een puppy en in een aantal boeken en van een aantal dierenartsen te horen gekregen dat mijn merk hond absoluut niet tegen chocolade kan. Niet tegen kunnen is in dit kader een understatement aangezien het puur vergif schijnt te zijn en de hond er dood van kan gaan.

Ik geloof echt niet de wijsheid in pacht te hebben, het is gewoon een constatering dat wat geschikt is voor menselijke consumptie geen garantie is dat jij dieren er een plezier mee doet. Ik ga er van uit dat jij de karpers meerdere keren hebt gevangen en zodoende kan constateren dat ze er niet dood van gaan.

Verder een leuke onderhoudende topic, waar weer aantal mensen aantal meningen op gaat, het is aan ons beginnende vissers weer eens de schone taak om hier tussen ONZE waarheid te vinden.

Volgens mij is er in de karperwereld maar 1 waarheid: Vertrouwen .....

Plan je vissessie en vis je plan, houd vol laat je niet ontmoedigen door (reeksen) blanken ........ aan het eind zal het de moeite waard blijken :wink:
gerrit koop

16-10-2004 09:25

ok
Laatst gewijzigd door gerrit koop op 08-02-2005 08:33, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Maarten Darkje
Berichten: 106
Lid geworden op: 03-09-2004 20:57
Locatie: Zeeland

16-10-2004 10:45

Mijn motivatie bij 'super-flavours' is vooral de verkrijgbaarheid en de herhaalbaarheid, maar ook dat het geschikt is voor consumptie.

Zoals terrecht al is opgemerkt wil 'geschikt voor consumptie' nog niet zeggen dat het goed is voor de vis of mens die het consumeert, en het zegt ook niks over de geschikte dosis.

Voorbeeld: mineraalwater is geschikt voor consumptie, maar als je er 10liter achter elkaar van opdrinkt is het iets minder gezond. Of een ander voorbeeld: zout, een gram is goed en lekker op je eitje, maar een pondje zout is zwaar giftig.

Kortom de dosis is natuurlijk altijd van belang, en dit geldt ook zeker voor stoffen geschikt voor consumptie.

Daar komt nog bij dat een karper waarschijnlijk veel meer 'proeft' dan een mens waarneemt en dat deze helemaal is ingesteld op het zelf een oordeel kunnen vellen of iets opgegeten kan worden of juist niet.

Dit is voor mij voldoende wetenschap om bij de dosering van toegvoegde smaken zuinig om te springen met hoeveelheden, hoewel je dan ook het risico loopt dat je de karper een flauw smakend voer aanbiedt (wat ie beter als flauw herkend door de ontwikkelde smaak). Verder is het natuurlijk gissen of en hoe de voor ons zo lekker smakende smaken het onderwater doen in een badje van naar rotte-eieren stinkende prut b.v.

Allemaal redenen om uit te gaan van een goede basis, die ook na dagen in het water nog een bepaalde aantrekkingskracht heeft.

Mijn basisrecept is zonder flavour na een week in de vieze prut nog aantrekkelijk voor duikende kuifeenden, dus zeker ook voor karper, zoals ik eens uitvond op een mislukte voerstek waar ik deze vogels een week nadat ik gestopt was met voeren vrolijk mijn ballen op zag duiken van 4m diep. Als je op die plek ingooit stinkt je bal binnen 10 minuten geheel verrot, maar de beesten die er azen lijken dit niet op te merken.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

16-10-2004 11:41

Frank,

De titel de zin en onzin van flavour was hetgeen waar ik mij op concentreerde. Inmiddels lijk ik te begrijpen dat de vraag is waarom visser X andere ervaringen heeft dan visser Y met hetzelfde aas.

De zin en onzin van flavour kun je onmogelijk middels een enkele posting duidelijk maken. Een reactie als dat de toevoeging van flavour zinloos is en alleen de karpervisser geld uit de zak klopt is weliswaar populair, maar gaat geheel voorbij aan de potentiële mogelijkheden van vloeibare toevoegingen aan een basismix. Daarbij ga ik niet ontkennen dat er een grote hoeveelheid onzin voornamelijk uit attractiewaarde voor de karpervisser wordt ingekocht. Maar dit is onkunde. Ontkenning van de waarde van toevoegingen zal de karpervissers nooit echt wijzer maken.

Helaas doe ik het onderwerp te kort als ik het nu snel afmaak. Maar laat ik dan maar een poging wagen om in ieder geval de principes toe te lichten. De basismix is zeer belangrijk. Op termijn komt alles terug op de basismix en is de flavour van weinig belang. Maar ook de basismix heeft zijn beperkingen. De attractiewaarde die ervan uitgaat middels deeltjes die je in het water kunt brengen is op de korte termijn zeer beperkt. De oplosbaarheid van een boilie is gering. Daarvoor is het een boilie. Instant vissend wordt het van belang op een andere manier deeltjes in het water te brengen. Er zijn diverse manieren, denk vooral ook aan de pellet vorm, maar vloeibare toevoegingen zijn hiervoor zeer geschikt. Gaat het er nog wel om iets te gebruiken wat de gewenste voedingsimpuls bij de karper oproept. Maar dat geldt ook voor de basismix.

Flavours hebben dus slechts een nut voor de korte termijn. Hoe langer je vist met een aas op een water, hoe geringer het belang van vloeibare toevoegingen. De waarde als vlag wordt wel eens genoemd. Maar dat kun je ook met de ingrediënten in je boilie. Wellicht nog beter, want flavours gaan al snel tegen je werken wat dat betreft. Veel te herkenbaar.

Terugkomend op jouw vraag over visser X en Y begrijp ik dat het aas allang ingevoerd is op het water. Visser Y blijft succesvol met het aas ondanks de voor de karper herkenbare flavour. Terwijl visser Y kennelijk dankzij de flavour minder vangt. Als hij de flavour weglaat, dan verdwijnen de verschillen. Mijn inziens duidt dit op een combinatie van flavour en een andere component die voor de karper herkenbaar is. Kennelijk associeert de karper die combinatie inmiddels met gevaar. Bij visser X maakt de karper blijkbaar niet die associatie, wat het waarschijnlijk maakt dat die andere component bij hem ontbreekt. Wat die andere component is kan ik zo niet zien natuurlijk.

Groet, Kees
joel merken
Berichten: 257
Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
Locatie: maasbrecht

16-10-2004 12:17

hoi frank

een echt sluitend antwoord vind ik niet op je vraag
ma bij het surfen zag ik toevallig dat je een bepaalde nylon gebruikt omdat je een beetje kleurenblind bent
zou het nu niet kunnen dat die vis een link legt tussen je nylon en de monstercrab die je gebruikt?
als jullie toch aan het testen zijn probeer dan es met een hengel van visser x te vissen en kijk es of je dan resutaat boekt ermee
heb je op andere waters wel al gevangen met monstercrab??
op een lokaal vijvertje hier in de buurt is er ook zo een fenomeen aan de gang
bepaalde momenten ving je goed en inneens hield het op
en zo ging dat verder en verder tot we eens onze aandacht gingen vestigen aan wat het lag
bleek nu dat als er mensen met van die fluo lijn kwamen zitten de vissen op een of andere manier gingen ophouden met bijten
dit is dus niet eenmalig of een paar keer getest ma we zijn er ook al 2 jaar op aan het letten
je weet natuurlijk niet wat in een vis zen kop omgaat ma mischien herkennen ze toch wel gevaar bij bepaalde nylonsoorten
op andere waters geen last ermee gezien ma daar heerste wel minder dresuur
zo dit is mijn ervaring kweet niet of je er iets aan hebt?
op het randje
Gebruikersavatar
lust frank
Berichten: 816
Lid geworden op: 24-09-2004 22:50
Locatie: Koolskamp - België
Contacteer:

16-10-2004 16:06

Yupse,

@ Marc : wat je daar aanhaalt ivm bepaalde zaken die slecht kunnen zijn voor de karper alhoewel ze goed zijn voor menselijke comsumptie, klopt als een bus. Maar is wel zo dat wij enkel bepaalde zaken gaan gebruiken die ik naar mijn mening althans toch al voldoende getest heb, rekening houdende met koolhydraten, aminozuren, vetten, eiwitten,.....
Deze zaken worden dan ook enkel in geringe mate gebruikt zodoende naar mijn inziens deze geen gevaar kunnen brengen aan onze vissen.
Ben er mij ten volle van bewust en vis volgens het principe "catch and release".
Is inderdaad zo dat één magische factor een zeer grote rol speelt en deze is vertrouwen te hebben in je aas.

@ Kees : nee Kees het was niet mijn bedoeling te gaan zoeken waarom visser X meer vissen vangt dan visser Y, daar wij samen onze vissen zoeken en we zeker niet afgunstig zijn van elkaar. Het feit zit hem daarin dat wij reeds lange tijd op zoek zijn naar het feit dat bij visser X deze flavour dan wel aanslaat en bij visser Y dan weer niet. Heb hier maar één van de voorbeelden aangehaald en dit was nu toevallig die RH flavour, omdat die een groot verschil gaat opmaken. Voor we met deze test begonnen viste elk met zijn eigen produkten maar visser X en Y zijn meer en meer naar elkaar toegegroeid en delen nu alle geheimen (?) samen. Toch leek het me markant dat deze verschillen zo hoog bleven.

@ Joel : goed opgemerkt ben inderdaad gedeeltelijk kleurenblind en dien daarvoor bepaalde soorten nylon te gaan gebruiken om mijn draad te kunnen volgen. Misschien wel een tip voor het openen van een volgende topic. We hebben wel het geluk op die plas waarover sprake we met 4 stokken aan de haal kunnen, hebben dus wel de gelenheid vele zaken te kunnen testen. Moet het zo zien, dat we altijd 2 test stokken inleggen en dan 2 waarmee we vissen waarvan we relatief zeker zijn dat deze toch wel hun beet zullen opleveren.

Keep up the good work, folks !

Groeten

Frank
----------------------------------------------------
bezoek onze site en forum http://www.carpmates.be
----------------------------------------------------
http://www.fishing.be
----------------------------------------------------
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

16-10-2004 21:55

Hallo,
de mix zeer belangrijk.
flavour niet zo denkek, ik gebruikt wel flavour maar heel weinig. als het 5ml is op 2kg mix is het veel. het geeft wel nog een geur mee.
Flavour. Ik ken mensen zonder en mensen die niet kunnen zonder. Het namelijk allemaal tussen de oren.
Bij de ene is flavour belangrijk: het geeft een geur=> aantrekking
Hugo Bovenmars

17-10-2004 13:21

Het gaat hier puur om het effect van een flavour. Ik kan me wat dat betreft vinden in de uitspraak van Kees. Als de zogenaamde flavour-vervangers worden vaak ingredienten in vaste vorm genoemd, zoals knoflook, kerrie e.d. Stuk voor stuk ingredienten die een totaal andere werking hebben in een mix, en dus niet als alternatief genoemd mogen worden. Deze toevoegingen kunnen er hooguit voor zorgen dat de boilie qua SMAAK afwijkt van de standaard gebruikte basismixen (die per visser uiteindelijk maar weinig verschillen). Het is in feite niets anders dan het toevoegen van een extra ingredient dat in kleine hoeveelheden de smaak zoveel mogelijk beinvloedt.

Wateroplosbare vloeistoffen zoals melasse of rietsuikersiroop komen qua werking dichter in de buurt, hoewel deze veelal te stroperig zijn om vlot door de taaie boiliewand te dringen. Er zal dus gezocht moeten worden naar een vloeibare toevoeging met een hogere viscositeit die tevens een bepaalde instant reactie teweeg kan brengen.
joel merken
Berichten: 257
Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
Locatie: maasbrecht

17-10-2004 23:55

bepaalde flavours geven ook hun smaak mee aan je bol
dus dat kan enkel maar meerwaarde geven aan je bol
bepaalde wateroplosbare siroopjes uit de voedingsindustrie zijn ook wel goede toevoegingen
en deze zullen de wand van je boilie wel verlaten hoor
ma eigenlijk is dit off topic
op het randje
gielen peter
Berichten: 47
Lid geworden op: 14-10-2004 23:49
Locatie: tongeren

21-10-2004 21:11

yupse frank

volgende week gaan we een sessie doen met 4 man
ik heb me de monstercrab gekocht en zal je laten weten wat onze resultaten zijn met deze flavour
en of er blancs door een van ons worden gepleegd :wink:
Gebruikersavatar
lust frank
Berichten: 816
Lid geworden op: 24-09-2004 22:50
Locatie: Koolskamp - België
Contacteer:

07-11-2004 11:11

Yupse boarders,

Zo zie je maar weer dat we er weer geen duidelijk antwoord op krijgen als je de poll bekijkt : 40 % zin, 40 % onzin en 20 % geen mening. Dus zijn we terug naar af zou ik zo zeggen.

Is wel duidelijk gebleken uit de commentaren dat de basis voor een mix voor de meesten toch wel het meeste vertrouwen heeft en de flavour als bijkomstigheid gezien word, dit om een eigen smaak of geur aan onze boilie te geven.

Dank aan allen die meegeholpen hebben aan deze topic.

Mvg

Frank
----------------------------------------------------
bezoek onze site en forum http://www.carpmates.be
----------------------------------------------------
http://www.fishing.be
----------------------------------------------------