Lulkoek
Als particles uitzetten dan komt dat door water dat ze opnemen, dat water us al aanwezig in de darm, en dan nog de darm is geen afgesloten systeem. Net als bij de mens kan de druk altijd weg, denk maar eens aan een scheet...
Op oa het twentekanaal heb je graanoverslagplaatsen, hier gaan dagelijks veke kilos het water in. Goede stekken en geen dode karper.
Koken doe je om de zetmelen te onsluiten om de attractie en smaak te verbeteren, sommige bonen en erwten zijn rauw niet te eten, bitter en slecht verteerbaar
Beetje ondoordacht antwoord Martijn. Straks gaat iedereen ongekookte particles voeren puur uit gemakzucht. Tevens heb ik ook nog nooit een karper voorlichtingsvideo gezien waar ongekookte particles worden aangeraden.
Ik had gehoopt geen uitgebreid antwoord te hoeven geven, maar helaas.
Ten eerste, ik heb geschreven dat een karper hier aan
kan overlijden. Dit betekend in het ergste geval, en niet dat alle karpers doodgaan wanneer ze ongekookte particles hebben gegeten.
Ten tweede, graan en particles zijn heel wat anders. Tussen particles zitten namelijk ook grotere ingrediënten dan graan. (mais, erwten etc.) Maar dat weet je zelf ook wel.
Particles zetten inderdaad uit omdat ze water opnemen. Het punt is dat het zomers 5-7 uur duurt voordat een karper zijn voedsel er van "achter" uit komt. 'S winters is duurt dat nog langer. In die tijd zetten de particles uit in de darmen van de karper. Als een karper dus in 1 keer een grote hoeveelheid naar binnen werkt kan dit dus erg slecht zijn omdat deze hoeveelheid niet meteen gelijkmatig over de hele darm is verdeeld.
De darm is inderdaad geen afgesloten systeem, maar wanneer iets uitzet in de darmen kan dit wel degelijk een verstopping veroorzaken, ook bij mensen trouwens. Of nog nooit van een persoon gehoord die een verstopping in de darmen heeft? Karpers hebben daarentegen geen laxeermiddel wat ze even bij de apotheek halen.
Koken doe je inderdaad om attractie en smaak te verbeteren, maar vooral om de verteerbaarheid te verbeteren. Door het beter verteerbaar te maken kan een karper er ook meer voedingsstoffen uit halen.
Nog een reden om geen ongekookte particles te voeren: in plaats van 25 kilo ongekookt heb je misschien wel 50 kilo wanneer deze gekookt is.(als het niet meer is) Dus scheelt ook in de portemonnee.
Conclusie; Geen ongekookte particles voeren. Slecht voor vis, slecht voor portemonnee.
Groet Jeffrey
Edit: verteringstijd heb ik opgezocht en gevonden in een bericht van Sven van Anrooij.