Wat is het VBK en wat doet het VBK?

Moderator: Hoedemakers Mark

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hoedemakers Mark
Berichten: 1157
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Kinrooi - België
Contacteer:

29-09-2009 09:33

De Vereniging van Belgische Karpervissers: Een wervende, dynamische en informatieve vereniging die de belangen van de karpervisserij en haar leden behartigt middels kwalitatieve veldwerking en vertegenwoordiging in institutionele raden.”

Wat proberen wij als VBK te doen? Vissers samenbrengen, in een collegiale en respectvolle omgang met elkaar.

Het VBK fungeert als klankbord voor de Belgische Karperwereld.

Het VBK geeft viermaal per jaar een eigen full colour magazine uit.

Het VBK organiseert éénmaal per jaar een nationale meeting (telkens op de tweede zaterdag van december), met een internationaal getint programma.

Het VBK is ingedeeld in verschillende regio’s, die op hun beurt nog eens een viertal bijeenkomsten per jaar inrichten.

Het VBK heeft het medebeheer op verschillende provinciale domeinen in Oost-Vlaanderen (Puyenbroek, Blaarmeersen, Gavers te Geeraardsbergen).

Het VBK zit mee in het overlegorgaan van de Gavers te Harelbeke.

Het VBK heeft eigen waters in beheer, zijnde Oasis te Nederename, het Eendenmeer in Heusden en de Eghlegemvijver te Hombeek.

Het VBK heeft effectieve leden in de provinciale visserijcommissies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Limburg en streeft naar een afvaardiging in de visserijcommissie van Limburg en Vlaams-Brabant.

Het VBK heeft een jeugdwerking, die jaarlijks een aantal jeugdinitiaties inricht waar onder deskundige begeleiding de jeugd de knepen van het karpervissen wordt bijgebracht.

Het VBK heeft een werkgroep ‘Spiegelkarperprojecten’ die ernaar streeft een zo goed mogelijke karperdensiteit te creëren op elk water in Vlaanderen. Ze ondersteunen aanvragen tot karperuitzettingen naar de provinciale visserijcommissies. Dit gebeurd met zorgvuldig samengestelde dossiers met hengelvangstregistraties en onderbouwingen.

Het VBK heeft een ‘Code voor Karpervissers’ opgesteld. Deze brochure is tot stand gekomen met steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Animal - afdeling Bos en Groen – visserijfonds en met de medewerking van Inverde. Deze brochure is gepubliceerd in 2006, en kent een vervolg in de vorm van een tweede druk in 2007.

Het VBK neemt deel aan diverse hengelsportmanifestaties op nationaal vlak, waaronder de Watersportdag, de nationale hengelsportdag en de Hengel-Expo.

Het VBK geniet internationale erkenning en steun van tal van karpervissers en o.a. belangenorganisaties zoals Karperstudiegroep Nederland (KSN), Union National des Carpistes en Mouvement in Frankrijk (UNCM), Union Carpistes Wallone (l’UCW), Carp Society en Echo in het Verenigd Koninkrijk, Deutscher Karpfen-Angelclub in Duitsland en de Luxemburgse Karperstudiegroep.

Het VBK is lid van het VVHV vzw (Vlaamse Vereniging van Hengelsport Verbonden) en VBK-leden genieten automatisch van de speciale hengelsportverzekering die hieraan verbonden is.

Het VBK levert bijdragen aan “Het Hengelblad”, het tweemaandelijkse tijdschrift van het VVHV vzw.

Het VBK heeft meegewerkt aan “Vislijn”, editie 2002.

Het VBK heeft al twee boeken uitgegeven: “Carpe Diem” en “Karperstarter”.

Het VBK staat aan de basis van de wetswijzigingen waardoor het sinds 2004 mogelijk is 's nachts te vissen op tal van kanalen en rivieren in Vlaanderen.

Het VBK was voorvechter in het bekomen van de maximummaat (60 cm) voor karper en staat mee aan de wieg van de wetswijziging hiertoe.

Het VBK ijvert voor een betere behandeling en meer mogelijkheden voor ALLE karpervissers.

Het VBK probeert zichzelf eerlijk en oprecht te evolueren, om zo zichzelf ook te verbeteren in wat het doet.

Een lidmaatschap kost 30 euro per jaar (20 indien -18 jaar). Je bent als lid welkom op al onze bijeenkomsten (nationaal en regionaal), je ontvangt 4 x per jaar het VBK-magazine en je steunt de karpervisserij door je aansluiting. Samen staan we sterk!

Groeten,
Mark Hoedemakers
voorzitter
http://www.vbk.be
Plaats reactie