Visstandbeheer

Plaats reactie
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

15-11-2013 10:51

Is fatsoenlijk visstandbeheer de basis van succes voor je viswater. Durf deze stelling rustig met ja te beantwoorden. Dat er enkele addertjes in het gras liggen die de zaak goed kunnen bederven spreekt daarbij vanzelf.

Ga daarbij zoveel mogelijk uit van een natuurlijk evenwicht. Waarbij je waterkwaliteit en natuurlijk voedsel het uitgangspunt is. Neem als voorbeeld een zandput van een 11ha in het Brabantse waar je een aantal zaken waarneemt. Zandafgravingen staan in het algemeen niet bekend om hun natuurlijk voedselaanbod. Toch zien we hier het verschijnsel dat het ene jaar wat meer als andere jaren er een geweldig aanwas is van waterplanten. Er moet dus een voedselbron zijn die dit mogelijk maakt waar ook de vissen van kunnen profiteren.

Een tiental jaren terug zijn er wat spiegels uitgezet. Volgens de verhalen uit het broedhuis van de Universiteit van Wageningen afkomstig. Nu zie je dat er al een aantal jaren een explosie van jongbroed aan karper plaats vind. De helaas grote hoeveelheden aanwezige zonnebaarsjes zorgen er o.a. wel voor een groot gedeelte dit niet overleeft. Dat je liever zou zien dat inheemse vissen als snoek en baars die klus op zich zouden nemen spreekt vanzelf. Roofvis als snoek en baars is instaat zonder dominant aanwezig te zijn te zorgen voor een natuurlijk evenwicht van je bestand. De hoeveelheid vis regelt het bestand aan roofvis en niet anders om.

Het uitzetten van wat voorn heeft er toe geleid dat ook hier voor de nabij je toekomst geen vis meer uit hoeft te zetten. Hoogstens eenmalig wat roofvis als baars en snoek. Duikers en wij als vissers die hier hun club hebben signalen hier namelijk geen snoek.

Om hier nog meer natuurlijk voedsel in te brengen driehoeksmosseltjes zijn al ruimschoots aanwezig. Zou men er kunnen overwegen om er inlandse zoetwatergarnaaltjes uit te zetten. Deze ongewervelde diertjes van een 2 cm groot zijn een geweldige voedselbron voor vissen als karpers. In grote hoeveelheden kom je deze diertjes tegen op onze riviertjes.

Gekke Investeringen hoeven niet gedaan te worden de waterkwaliteit is er optimaal. De grilligheid en diepte zorgt er voor dat o.a. aalscholvers hier tot nog toe er maar in kleine mate voorkomen. Kansen om hier een nog duurzamer viswater van te maken zijn volop aanwezig. Mits men er geen gekke dingen doet als het uitzetten van nog meer karper. Daar beheren van viswater iets anders dan alleen maar domweg visuitzetten.

Kies daarbij voor de kwaliteit en niet voor de kwantiteit. Grote hoeveelheden karpers vangen zal je er niet gauw overkomen. Een omslag die nog vele onder ons moeten maken of niet.

Dat dit voorbeeld niet opgaat voor tal van ander type water lijkt me logies.

Groet,

Peter
Gebruikersavatar
Sebastian Huvenaars
Berichten: 2078
Lid geworden op: 18-02-2005 16:02
Locatie: Eindhoven

09-03-2014 22:25

Wat dat betreft een mooi experiment daar in Brabant, hopen dat er gaandeweg de juiste keuzes gemaakt zullen gaan worden. De ingrediënten voor een legendarisch water zijn (misschien wel iets té) ruimschoots aanwezig ;)
Frenk de Gruiter
Berichten: 2837
Lid geworden op: 12-03-2011 22:32
Locatie: Duiven

10-03-2014 08:38

Hier is goed over nagedacht welke richting men wil gaan, Peter.
Plaats reactie