kippenmais bereiden lukt niet


Gebruikersavatar
Sebastiaan van Ham
Berichten: 12
Lid geworden op: 18-10-2011 20:04

18-10-2011 20:15

Hallo forumleden,

Ben net nieuw op het forum en kom nu al met mijn eerste vraag. Dat begint al goed..
Zoals jullie hier http://www.karperwereld.nl/board/viewtopic.php?f=63&t=65898 misschien al hebben gelezen, wil ik gaan beginnen met gericht penvissen op karper.
Ik heb al diverse forums, websites en bloggen bestudeert, maar 1 ding is me nog onduidelijk.
Ik weet dat ik de kippenmais 24 uur moet laten weken. Dan de pan aan de kook brengen en vervolgens 20-30 min op een laag pitje laten prutten. Hierna heb ik het zelfs nog 24 uur laten weken.
Maar nu valt het me op dat de mais nog echt hard is, wel is hij meer uitgezet, maar toch nog echt hard.
Ik heb er een paar open gebroken en de binnenlkant zag er nogal droog uit.
Wat doe ik verkeert? ik heb er wel suiker aan toegevoegt.
Alleen ik heb de verhouding 5kg mais : 1,5kg suiker is dit teveel?..

Ik begrijp dat jullie dit soort vragen al vaker hebben voorbij zien komen. Maar ik wil gewoon dat het mais goed is. Natuurlijk voor mij, maar al helemaal voor de vis. Want het lijkt me verschrikkelijk dat ik zometeen alle karpers heb vermoord, omdat ik zo stom was om de mais niet goed te bereiden.

Ik hoop dat jullie me hiermee kunnen helpen

Gr sebas
niet geworpen is altijd mis
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

18-10-2011 20:22

Sebastiaan, wat je fout doet is heel simpel, ga met de pen met blikmais vissen.
Het kost geen drol in supermarkt je kunt de goedkoopste nemen die je kunt vinden.

Zet om mee te vissen een blik in de diepvries na het ontdooien is het nog zachter.

Dus vergeet die harde kippenmais.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
shiffrin lugten
Berichten: 650
Lid geworden op: 21-03-2010 10:06
Locatie: Ultimate cheyenne

18-10-2011 20:28

Sebastiaan.
Wat ik altijd doe is ik kook het een uur voluit.Dan gaat de mais kapot en laat het dan nog 24 staan.Want zodra het gekookt is gaat het het meeste vocht opnemen en daarna kan je het prima gebruiken.Ik ga weer verder met 20 kilo duivenvoer koken .suc6 :lol: :lol: :lol: :lol:
Een karper in de morguh is een dag zonder zorguh
Gebruikersavatar
B. de Boer
Berichten: 141
Lid geworden op: 02-10-2009 21:56

18-10-2011 20:32

Wat Douwe zegt. Neem gewoon lekker blik mais of bonen, etc koop dat schap maar leeg.

Gr Bas
Chill....

Zo belangrijk is het vissen ook weer niet...
Gebruikersavatar
Sebastiaan van Ham
Berichten: 12
Lid geworden op: 18-10-2011 20:04

18-10-2011 20:40

Douwe Bijlsma schreef:Sebastiaan, wat je fout doet is heel simpel, ga met de pen met blikmais vissen.
Het kost geen drol in supermarkt je kunt de goedkoopste nemen die je kunt vinden.

Zet om mee te vissen een blik in de diepvries na het ontdooien is het nog zachter.

Dus vergeet die harde kippenmais.
Ik had ergens gelezen dat mais uit de supermarkt best veel andere witvis aantrekt. En eigenlijk vind ik het ook wel leuk om het eens zo te proberen. De kippenmais ga ik wss alleen maar gebruiken om te voeren, als aas gebruik ik zoete mais. Ik wil niet eigenwijs overkomen maar ik wil het gewoon een keer met kippenmais proberen. :roll:

shiffrin lugten schreef:Sebastiaan.
Wat ik altijd doe is ik kook het een uur voluit.Dan gaat de mais kapot en laat het dan nog 24 staan.Want zodra het gekookt is gaat het het meeste vocht opnemen en daarna kan je het prima gebruiken.Ik ga weer verder met 20 kilo duivenvoer koken .suc6 :lol: :lol: :lol: :lol:
Laat je het dan niet eerst weken? nog succes met je 20 kilo duivenvoer :wink:

Gr sebas
niet geworpen is altijd mis
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

18-10-2011 21:42

24 tot 48 uur in de week.
Dan in de grote pan en wachten tot het kookt,dan 45 minuten tot een uur vol doorkoken,vuur eraf en laten rusten.

En klaar is de mais.
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
Sebastiaan van Ham
Berichten: 12
Lid geworden op: 18-10-2011 20:04

19-10-2011 07:25

bedankt allemaal,
dus begrijp ik het goed, de mais moet dus van binnen(niet het gele, maar het witte gedeelte) niet droog te zijn.
En de verhouding suiker heeft hier niks mee te maken?
wat is trouwens een normale hoeveelheid suiker voor 5kg mais?
niet geworpen is altijd mis
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

19-10-2011 07:36

Helemaal niks.
Enig idee wat voor proces er op gang komt bij het weken en koken?
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Sebastiaan van Ham
Berichten: 12
Lid geworden op: 18-10-2011 20:04

19-10-2011 07:41

Douwe Bijlsma schreef:Helemaal niks.
Enig idee wat voor proces er op gang komt bij het weken en koken?
De mais wordt zacht, en er wordt zetmeel omgezet in suiker mss?
Sommige mais korrels worden kapot gekookt en daardoor wordt het zetmeel zichtbaar.
niet geworpen is altijd mis
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

19-10-2011 08:31

Je bent op de goede weg, alleen het zichtbaar worden is niet van belang.
Blikmais is veel beter om te gebruiken en er is niks wits zichtbaar.

Succes verder.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

19-10-2011 12:49

In Frankrijk houdt men tenminste rekening met de penvisser:

Afbeelding

Mocht blikmais te witvisgevoelig zijn kan je prima met kippenmais voeren en blikmais vissen.
There aint no way but the hard way!

Spiegel gevangen op het Twentekanaal? Skp@ksnregiooost.nl
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

19-10-2011 14:33

Hoi Sebastiaan,

Wanneer ik maïs gebruik om mee te vissen (Kippenmaïs), week ik de mais eerst circa 24 uur.
Ik giet het water af, en breng water aan de kook wat ik vervolgens bij de maïs in een af te sluiten vat of emmer giet. Dit laat ik dan ongeveer een week staan.

Probeer het maar eens,


Succes

Groeten Yuri
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

19-10-2011 17:11

beter pas je suiker toevoegen na het koken,dan zuigt de mais het suikerwater goed op.

en het hoeft ook niet heel zacht te zijn,want ik zie hier veel mensen die je aan de zoete mais willen helpem,tuurlijk goed aas,maar ik gebruik het nooit,want vang er aan de lopende band voorns en brasem mee,en das niet ideaal voor de karper op de stek.
als je de gekookte mais redelijk eenvoudig doormidden kan bijten,gaat dat de karper ook zeker lukken!
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

19-10-2011 18:23

Wouter lees eens kritisch na wat je zegt.
Hoe kan geweekte en gekookte mais of wat voor partikel dan ook nog iets opzuigen??
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

19-10-2011 21:24

Inderdaad.

Waarom suiker eigenijk? Is weer overgenomen van het horen zeggen....Nog nooit gedaan!
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

19-10-2011 22:08

[quote][/quote]
Berichttitel: Re: kippenmais bereiden lukt niet
Wouter lees eens kritisch na wat je zegt.
Hoe kan geweekte en gekookte mais of wat voor partikel dan ook nog iets opzuigen??


ik week mais nooit van tevoren,maar kook het meteen.
tijdens het kookproces wordt de mais wel zachter maar verzadigt zich NIET met vocht.
dit kun je zien aan het feit dat de mais tijdens het koken netjes onder water staat en als je het vuur vervolgens uitdraait (en dan de suiker toevoegd),de mais een uurtje later niet meer onder water staat omdat het zich na het koken WEL volzuigt met het vocht,met daarin dus de suiker.

en zo kan dat dus douwe,probeer eens een pannetje zou ik zeggen. 8)
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

19-10-2011 22:40

Wouter, met alle respect, onzin.
Kokend water verdampt vandaar minder water.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

19-10-2011 22:46

Hoi Douwe,

OSU, Ben het volledig met je eens.

Wouter,
Waarom suiker toevoegen, wanneer je de maïs kookt komt de zoetige smaak al vrij.
Proef het maar eens na het koken.

Wil je hem zoeter maken, gooi dan de droge korrels in een emmer of een vat en overgiet deze met siroop naar keuze, goed in laten trekken, afgieten, afgietsel opvangen en aanmalen met water, aan de kook brengen en bij de korrels gooien, weekje laten staan en vangen.

Succes.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
leen snoek
Berichten: 607
Lid geworden op: 11-11-2010 22:19

19-10-2011 23:13

Douwe Bijlsma schreef:Wouter, met alle respect, onzin.
Kokend water verdampt vandaar minder water.


Na 48 uur weken en 45 minuten koken, zet het daarna echt nog wel uit hoor. Zet maar eens een streepje (of whatever) in de pan ter hoogte van de bovenste mais nadat het koken is afgelopen. Het kan zijn dat het nog niet opgevallen is, maar dat is iets anders.
Gebruikersavatar
leen snoek
Berichten: 607
Lid geworden op: 11-11-2010 22:19

19-10-2011 23:15

Daaf Wolters schreef:In Frankrijk houdt men tenminste rekening met de penvisser:

Afbeelding

Mocht blikmais te witvisgevoelig zijn kan je prima met kippenmais voeren en blikmais vissen.


Moet je toch een hele stevige pen voor hebben om zo'n blik open te krijgen.. Ik prefereer toch maar mijn oude KL83 dienstzakmes hiervoor ;-)
Gebruikersavatar
Ben Willems
Berichten: 38
Lid geworden op: 09-04-2010 16:17

20-10-2011 13:59

Ik week ook mijn kippenmais 48 uur lang en kook het 45 min tot een uur. Je kookt dan inderdaad de mais zo lang dat sommige beginnen open te barsten. Zelfs na dit proces zal veel van de maïskorrels in de kern nog niet echt zacht zijn. Je kunt er gewoon mee vissen na dit proces zal het niet schadelijk zijn voor de vis. Ik vis kippenmais altijd op de hair en dan mogen ze ook wel compacter zijn.
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

20-10-2011 20:23

Douwe Bijlsma schreef:Wouter, met alle respect, onzin.
Kokend water verdampt vandaar minder water.


hallo douwe,dat kokend water verdampt dat snap ik ook wel :D .
ik zeg ook niet dat dat niet zo is.
alleen jij zegt dat gekookte mais niets meer KAN opnemen...,met alle respect,onzin.

mais die je kookt neemt tijdens het koken uiteraard vocht op,maar VERZADIGD zich niet.

zojuist nog 5 kg mais voor aankomend weekend gekookt,niet geweekt ,maar meteen 30 minuten gekookt.
na een half uur vuur uit,en een paar flinke scheppen suiker erbij,die netjes oplost in het hete water.

vervolgens staat na een half uurtje de mais droog,hmm,weer netjes onder water gezet,en verrek,een half uur later staat het weer droog,kortom deze gekookte mais heeft nog meer vocht opgenomen!

geen onzin dus, :roll:
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

20-10-2011 20:50

Ach hou toch op, twee keer onder water en al dat vocht heeft, de gekookte, maïs opgenomen.
Keep on dreaming.
Vissen is een hobby, geen religie!
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

20-10-2011 21:40

ha die douwe,

misschien even de friese stijfkoppigheid laten varen en het proberen??

geef mij 1 reden waarom ik hier zou gaan liegen.
ik geef mijn bevindingen en kan het nog onderbouwen ook,jij komt niet veel verder dan "onzin" en "hou toch op"


maar goed ga lekker verder met je blikjes mais zou ik zeggen en hou vooral je oogklepjes op,daaaag!
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

20-10-2011 21:55

Ik heb honderden Zo niet duizenden kilo's partikels gekookt en inderdaad ik hou wat dat betreft graag mijn oogkleppen op is mij altijd goed bevallen.
Stijfkoppigheid en eigen wijsheid, let op de spatie, en zonder spatie bevalt mij prima.
Vissen is een hobby, geen religie!