50/50 mix


Dave Schroevers
Berichten: 11
Lid geworden op: 28-05-2011 10:18

28-05-2011 11:08

Hallo allemaal,
Is er hier misschien iemand die mij kan vertellen hoe jezelf een goede 50/50 mix kunt samenstellen?????
Gebruikersavatar
James warner
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23-09-2009 20:08
Locatie: Zuid West Nederland

28-05-2011 15:04

Netjes gepikt van Mitsz. Lees dit stuk maar eens rustig door en je komt een heel eind.



BUDGETBAITS

Eén van de meest besproken onderwerpen in de karpervisserij is natuurlijk het gebruikte aas. Dit is ook logisch, want we vangen natuurlijk enkel de vissen die bereid zijn te eten. Vaak hoor ik dat de stekkeuze veel belangrijker is, maar dan nog zullen de vissen trek moeten hebben in het aangeboden aas. Hoe meer aandacht we besteden aan het onderwerp aas, hoe meer we experimenteren, hoe beter de resultaten op den duur zullen worden. Vandaag bespreken we het zelf maken van boilies en dan vooral zo efficiënt en goedkoop mogelijk.

De afgelopen jaren is er in Nederland toch wel veranderd op het gebied van de “boiliebakkerij”. Niet in de minste plaats door mijzelf, maar ook omdat een verandering onafwendbaar was. Jarenlang hebben we er een zeer bekrompen visie op na gehouden en het werd dan ook tijd, dat de knuppel eens goed het hoenderhok in ging, na 2 decennia gekibbel over de voedingswaarde van het aas.

- voedingswaarde/nutriëntenverhouding
De schijf van 5

- kwaliteit van de gebruikte ingrediënten
Hier gaat het dan hoofdzakelijk om de versheid van de producten.

- signaalfunctie van het aas/vindbaarheid
Hoe kun je de instant respons verhogen

- karakter van het aas
De smaak/geur van de boilie, vorm maar ook de consistentie en de mechaniek ervan. Hoe gedraagt je aas zich onder water. (pop-up’s en zgn. “semi-buoyant” hookbaits)

Naast al deze aandachtspunten is er natuurlijk nog een aandachtspunt en dat is de prijs van een boilie. Vandaag gaan we het hebben over de manier om met weinig geld toch een goede boilie te maken. Dit hoeft dan ook absoluut geen slecht balletje te zijn.

Voordat we over gaan op de werkwijze etc, moeten we eerst even weten wat we nodig hebben…

DE SCHIJF VAN VIJF

Heel kort toch maar even de voedingswaarde, want daar zit tóch de basis van het succes van ons aas. Net als bij mensen hebben karpers ook behoefte aan energie. Over de verhoudingen tussen de nutriënten is een hoop gekibbeld en dat nog wel een tijdje zo blijven. Ik heb hier zelf wel verhelderende ideeën over, maar daar is dit artikeltje ca. 20 pagina’s te kort voor. Waar het in het kort op neer komt hebben karpers met als mensen een behoefte aan de volgende nutriënten:

- Vetten: energieleverancier nummer één. Net als bij mensen lijken de onverzadigde vetzuren het best te scoren. Dus plantaardige oliën, vette vissoorten zoals makreel, haring en sardine en hun olie, diverse zaden en noten.

- Eiwitten: Ook wel proteïne. Voor de opbouw van lichaamscellen, dus de groei van het (karper)lichaam. Het overschot wordt als energieleverancier gebruikt. Voor een vis zijn lichaamseigen eiwitten de ideale eiwitbron. Een goed vismeel dus. Zelf gebruik ik het liefst LT vismeel.

- Koolhydraten: energieleverancier. Vooral de grotere karpers zijn prima in staat zetmeel te verteren.

- Vitamientjes en mineralen: reguleren o.a. de verteringprocessen in het (vissen)lichaam en zijn om die reden belangrijk voor aas met een lange termijn functie. In een goed samengestelde boilie, zal het hier in principe niet aan ontbreken.

- Water: vissen moeten ook drinken…

Indien je aas voldoet aan de schijf van vijf (water is iets minder noodzakelijk in het karpervoer dan bij mensen), dan ben zit je in de meeste gevallen wel goed als het gaat om de attractie op lange termijn.

Voor de vissers die graag wat meer attractie op de korte termijn wensen, zijn er diverse additieven op de markt. Deze zijn hoofdzakelijk gebaseerd op vrije aminozuren, ofwel wateroplosbaar eiwit. Producten als Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc verhogen de signaalfunctie van het aas enorm. Het probleem met deze ingrediënten is dat ze behoorlijk aan de prijs zijn. We gaan straks kijken welke alternatieven we kunnen vinden in de supermarkt/toko.


DE BASIS

Voordat we bepalen of we op moeilijk water met veel concurrentie gaan vissen, of op water gaan vissen dat nauwelijks tot geen hengeldruk ervaart, zullen we toch eerst een basismix moeten samenstellen voor onze bollen. De volgende ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar en niet duur:

- tarwebloem
- griesmeel
- paneermeel
- maïzena
- melkpoeder
- tarwezemelen (winter)
- polenta
- sojameel
- parkietenzaad
- kanariezaad
- vogel krachtvoer (cédé eivoer en bogena universeel)
- LT vismeel







DE BASISMIXEN:

Birdfoodmix:

- tarwebloem 200 gram
- polenta 300 gram
- sojameel (volvet) 300 gram
- vogelzaad (gemalen) 200 gram
- per kg mix ca. 10 eieren

Opbrengst 1400 gram boilies
Kosten per kg basismix : € 1,54
Kosten per kg boilies: € 1,90


Vismeelmix:

- LT vismeel 250 gram
- polenta 350 gram
- tarwebloem 200 gram
- sojameel(volvet) 200 gram
- per kg mix ca. 11 eieren

Opbrengst 1500 gram
Kosten per kg basismix € 1,48
Kosten per kg boilies € 1,86


Supermarktmix:

- gemalen kat brok 500 gram
- polenta 250 gram
- tarwebloem 150 gram
- maïzena 100 gram
- per kg mix ca. 12-13 eieren

Opbrengst 1600 gram
Kosten per kg basismix € 1,56
Kosten per kg boilies € 1,84

Deze drie basisrecepten zijn eenvoudig te bereiden en zeker niet duur. De kostenberekening is natuurlijk een beetje “natte-vingerwerk”. Degene die slim inkoopt, komt nog veel voordeliger uit.

TOEVOEGINGEN LANGE TERMIJN

Op wateren waar niet veel hengeldruk is, kun je met deze basisrecepten prima uit de voeten. Vis je echter op wateren met iets meer hengeldruk, dan vergroot je je kansen, door attractors toe te voegen. Eerst een aantal toevoegingen voor de lange termijn.



Diverse specerijen:

- Paprikapoeder max. 15%
- spaanse pepers max. 5%
- korianderzaad max. 5%
- kerriepoeder max. 5%
- fenugriek max. 2%
- zwarte peper max. 3%
- komijn max. 2%
- kaneel max. 5%
- uienpoeder max. 10%
- knoflookpoeder max. 10%

Er zijn er nog veel meer, maar deze zijn prima verkrijgbaar in supermarkten en Aziatische winkels. Als je hebt gekozen voor een bepaalde specerij, probeer het dan eens via een kennis in de groothandel te kopen. Dat scheelt veel geld.

Blij bij voorkeur af van nootmuskaat en kruidnagel. Deze kunnen effectief zijn, maar zijn makkelijk te overdoseren.

Oliën en vetten:

- zonnebloemolie
- maïsolie
- sojaolie
- arachideolie
- slaolie
- hennepolie/zaad
- pinda/notenmeel
- diverse visoliën
- vette vis uit blik (makreel, sardine, haring etc)

In de warme periode kun je oliën tot 5% van het totaalgewicht toevoegen. Hoe kouder, hoe minder olie is gewenst. Zakt de watertemperatuur onder de 12 graden, voldoen de vetten uit de eidooiers en is olie overbodig.

Zoet en zout:

- zout
- melasse
- dextrose
- goela djawa (vloeibaar)
- honing

Deze zijn eenvoudig te verkrijgen in de detailhandel en erg effectief.


EEN STAPJE HOGER…

Als we de recepten hierboven vermeldt, met de extra toevoegingen gaan verrijken, dan kunnen we eindeloos variëren. Het is aan jullie zelf om uit te zoeken welke samenstellingen het best werken. Uiteraard ben ik niet te beroerd om een opzetje te geven.

Birdfoodboilie met specerijen en goela djawa:

- bogena universeelvoer 200 gram
- paprikapoeder ` 50 gram
- korianderzaad 25 gram
- melkpoeder mager 75 gram
- dextrose 25 gram
- birdfoodmix 600 gram
- goela djawa ` 25 gram
- slaolie ` 25 ml
- eieren ca. 8 stuks

Vismeelboilie met kerrie & gedroogde vis

- gedroogde garnalen 50 gram
- sardines (blik) 1 stuks (125 gram)
- kerriepoeder 25 gram
- dextrose 25 gram
- LT vismix 800 gram
- eieren ca. 9 stuks



Supermarktbol met Zwitserse kaas

- Zwitserse kaas 50-100 gram
- kanariezaad 200 gram
- supermarktmix 700 gram
- dextrose 25 gram
- slaolie 25 gram


VRIJE AMINOZUREN/WATEROPLOSBAAR EIWIT


Door o.a. fermentatie van eiwitrijke producten ontstaat wateroplosbaar eiwit, ook wel vrije aminozuren genoemd. Karpers kunnen deze waarnemen en worden hierdoor gestimuleerd om te azen. Voorbeelden van producten die rijk zijn aan vrije aminozuren zijn Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc. In de supermarkt zijn er echter ook diverse te verkrijgen en die zijn ook erg effectief.

Trassi (gefermenteerde garnalenpasta) 50-100 gram per kg mix
Maggi (op basis van tarwe-eiwit) 75-100 ml per kg mix
Soja/oestersaus (op basis van soja-eiwit) 25-50 ml per kg mix
Ve-tsin (glutaminezuur) 5-15 gram per kg mix
Sojamelk 50-200 ml per kg mix


IN EEN DIP?

Dippen en soaken is de laatste jaren enorm in populariteit toe genomen. Maggi en oestersaus zijn zo uit de fles te gebruiken als dip. Met trassi gaat dat natuurlijk niet, maar is wel zeer effectief in te zetten op de volgende manier:

- Rasp 100 gram trassi
- Voeg 100 gram Maggi toe en 50 gram vloeibare Goela Djawa
- Roeren en klaar!

50-100 gram per kg boiliemix als toevoeging, zal de boilies flink doen toenemen in instant respons.

Een ander mooie soak is de volgende:

- Maal een blikje maïs fijn in de keukenmachine
- Voeg 1 zakje gist toe en 25 gram suiker en 100 ml water
- Maal nog eens goed en verpak in een te grote bak ( gisting)
- Laat een paar weken gisten

Deze maïsdip is zeer goed te gebruiken om je boilies in te soaken. Gooi een scheut over je boilies en laat lekker een nachtje intrekken.


POPUPS

Popup’s maken kan ook prima, als je je aan een paar eenvoudige regeltjes houdt.

- Neem 100 gram van je favoriete mix (pas op voor te veel vismeel
- Voeg 10 gram ei-albumine toe, als je bolletjes drie dagen moeten drijven
- Voeg 5 gram suiker toe en een zakje bakkersgist
- Dan nog tien ml (sla)olie en een eitje breken in een kommetje. Evt. flavour etc
- Mix erbij en kneden maar
- Rol je bolletjes ca. de helft van de gewenste diameter en laat een half uur rusten
- Bak in de oven of in een pan (bewegen) totdat ze gaar zijn. Een minuutje in de magnetron kan ook.

De boilies zullen keihard worden.

GAMMARUS

Een andere goede methode is het gebruik van gammarus. Ook wel te koop als schildpaddenvoer. Het zijn kleine zoetwatergarnaaltjes die je boilie erg licht maken. 10% toegevoegd aan je mix zal je boilies zeker doen drijven. De slimme bollenbakker kan dus ook mooi uitgebalanceerde haakaasjes maken…
ONDER WELK SCHRIFT????

Hey babe, wanna come over to myspace and twitter my yahoo till I google all over your facebook?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

28-05-2011 17:31

NETJES GEPIKT?! :P
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

28-05-2011 17:31

Oh
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

28-05-2011 17:44

Het zijn wel mixen maar geen 50/50
50/50 is 2 maal een pond of kilo bijv 500 gr griesmeel en 500gr maismeel.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

28-05-2011 17:58

Bullshit..

50/50 staat volgens de bedenkers van de term voor 50% kans op vangen en 50% kans op niets vangen..

Niet meer, niet minder..
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

28-05-2011 18:14

In het boek van luc de baets of als velen van jullie het de karperbijbel noemen?(de dunne lijn) wordt dit op lol kwestie als antwoord gegeven op vragen van mensen die niet kunnen na denken.Als je dit boek gelezen heb weet je dus dat 50/50 voor 2 componenten staan.en welke dat is het geheim van de smid! je kunt ook een abc tje als mix hebben zijn dan 3 verschilende ingredienenten mitz speekt over basis mixen en niet over 50/50.
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
herman kelderman
Berichten: 142
Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
Locatie: heerlen
Contacteer:

28-05-2011 18:27

putten In het boek van luc de baets of als velen van jullie het de karperbijbel noemen?(de dunne lijn) wordt dit op lol kwestie als antwoord gegeven op vragen van mensen die niet kunnen na denken.Als je dit boek gelezen heb weet je dus dat 50/50 voor 2 componenten staan.en welke dat is het geheim van de smid! je kunt ook een abc tje als mix hebben zijn dan 3 verschilende ingredienenten mitz speekt over basis mixen en niet over 50/50.


dus niet!!!!
zoals eerder gezegt is 50% kans van vangen 50% kans van niet vangen....heeft geen snars te maken met 2 componenten.er zijn namelijk al voor de tijd van luc de baets boeken geschreven en zelfs in het engels!!!!!! dus die had hij beter zelf ook eens kunnen lezen
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

28-05-2011 18:43

50/50 staat echt voor 2 componenten maar in de tijd dat dit voor vele mensen een groot geheim was gingen de geruchten
dus dat het wel wat ingewikkeleder was dan 2 componenten ik weet ook niet welke 2 maar volgens de meeste engelsen 5 oz casiene
5 oz lactalbumine 5 oz = 5 x 28 gram is dus 140 gram
In deze periode keken ze alleen naar biootoop van het water en voedsel patroon dus veel eiwitrijk aas als mossels slakjes watervlooien tubifex enz enz de hnv mix dus wat staat voor high nutricional value.
de termen daarna moest iedereen een 50 50 mix dus dat was gemakelijk
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Dave Schroevers
Berichten: 11
Lid geworden op: 28-05-2011 10:18

28-05-2011 19:04

Dus 50/50 is gewoon voor de gemakzucht? Het beste is gewoon uit verschillende ingredienten je eigen mix samenstellen.

Bedankt hoor. :wink:
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

29-05-2011 11:03

Is goed hoor Kornelis, maak je niet te druk man.. Die gasten van Richworth dan maar even vragen? Die kwamen er mee en hebben bovenstaande uitgelegd. Niet meer niet minder..

Een neutrale mix?

pleur gewoon drie gelijke delen soja, gries en polenta bij elkaar.. Voila.. Nog een deeltje van een ander goedje, en vissen..
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

29-05-2011 11:56

50/50 staat absoluut niet voor 2 componenten, Richworth heeft hem zoals al gezegd wordt toendertijd uitgebracht, met het motto 50% kans vangen 50% kans op blanken, Ken je geschiedenis Kornelis, ga maar eens wat oude (engelse) karperboeken lezen!!

O, en richworth 50/50 mix bevat meer dan 2 ingrediënten!
Mvg Bas
herman kelderman
Berichten: 142
Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
Locatie: heerlen
Contacteer:

29-05-2011 14:33

eindelijk weer eens iemand die oude boeken leest , en de geschiedenis van het boilie vissen kent
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

30-05-2011 01:55

Wat Swen zegt klopt, 50/50 heeft helemaal niks met de samenstelling te maken. Net als 1-3-5 trouwens 8)
There aint no way but the hard way!

Spiegel gevangen op het Twentekanaal? Skp@ksnregiooost.nl
mark berk
Berichten: 514
Lid geworden op: 23-03-2010 10:33

01-06-2011 10:35

Die 50/50 van Rich. was toendertijd een prima uitgangspunt voor startende bollenmakers. Ik denk dat je er op een hoop wateren nog steeds prima mee uit de voeten kan. Ik ben ermee gestopt omdat ik ontdekte dat die 50 % stond voor de winst die werd gemaakt :lol: .
:wink:
daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

05-10-2017 19:13

kan iemand me vertellen waar die richwort 50/50 uit bestaat dan?

mvg daan
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

06-10-2017 11:33

Met 3 gelijke delen

Maismeel (kan ook maisbloem nemen, je krijgt dan een boilie met een wat fijnere structuur)
Griesmeel
Sojabloem vet

Zit je er héééél dicht bij! :wink:
Mvg Bas
daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

06-10-2017 19:57

wat bedoel je met er heel dicht bij bas?
is het zo een groot geheim?

mvg

daan
Wim Voets
Berichten: 229
Lid geworden op: 16-08-2010 13:12

07-10-2017 10:08

Jongens, jullie weten toch wel dat de naam 50/50 een geintje was. Je hebt 50% kans op vis en 50% kans op een blank. Dat betekent dus dat elk recept een 50/50 mix genoemd kan worden. :D
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

10-10-2017 22:14

daan ramakers schreef:wat bedoel je met er heel dicht bij bas?
is het zo een groot geheim?

mvg

daan

Dat is misschien wel exact de 50/50 basismix, dat bedoelde ik.
Mvg Bas
Maarten Landman
Berichten: 20
Lid geworden op: 15-11-2017 11:49

28-11-2017 16:53

ben zelf aan het kijken voor een basismix om te maken.
3 gelijke delen maismeel, griesmeel en volvette soja.
Mijn vraag is nu hoelang is dit als droge mix ongeveer houdbaar?
Arno van Beek
Berichten: 810
Lid geworden op: 30-11-2014 19:04
Locatie: Drenthe

29-11-2017 00:26

Ligt er aan hoe je het bewaard, als je het geseald, donker en koel bewaard een paar maanden.
Beste kun pas ingrediënten kopen als je gaat draaien, vers is altijd beter.
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

29-11-2017 12:37

Maarten Landman schreef:ben zelf aan het kijken voor een basismix om te maken.
3 gelijke delen maismeel, griesmeel en volvette soja.
Mijn vraag is nu hoelang is dit als droge mix ongeveer houdbaar?



Donker en afgesloten, makkelijk een jaar!
Mvg Bas
Peter van zanten
Berichten: 270
Lid geworden op: 17-03-2017 20:51
Locatie: 's-Gravendeel

29-11-2017 14:54

Misschien snap ik het niet hoor maar waarom wil je een simpele mix uit 3 gelijke delen bij elkaar gooien om het daarna lang te bewaren?
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

29-11-2017 15:05

Hij wil zakken van 20kg mixen want dat is goedkoper.