bollen draaien


davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

27-02-2008 11:54

hallo iedereen...

ik wil zelf een bollen gaan draaien en heb er totaal geen verstand van...

kunnen jullie mij een recept voor schrijven? die makkelijk te bereiden is en het lieft een donkerrode of bruine kleur heeft...

en watvoor boillie smaak raden jullie aan op een middel groote plas... zoet? of hartig?

en hoeveel kilo of gram maken jullie om eerst te testen of het aanslaat?

hoelang moet je koken en hoelang moeten ze drogen?
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter
davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

27-02-2008 13:03

niemand?

ik dacht dat er hier op het board wel een paar mensen waren die goed bollen kunnen draaien...

maarja het is vroeg ik wacht wel af...
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

27-02-2008 13:14

Genoeg informatie te vinden op eigen initiatief via ZOEKEN!!!
Vissen is een hobby, geen religie!
davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

27-02-2008 13:26

heb ik gelukkig nog niet gedaan?
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter
robert de jong
Berichten: 1325
Lid geworden op: 06-12-2004 13:22

27-02-2008 13:31

Vis bol

300 gram maismeel
200gram tarwemeel
100gram volvette getoaste soja
200gram lt vismeel
100gram Robin red
50gram pre digested vismeel
30gram tropische zaden (of andere zaden uit de dierenwinkel)
20gram zout

per kg mix ongeveer 50 ml. Aminol

Kruiden bol

300 gram maismeel
200 gram tarwemeel
100 gram volvette getoaste soja
100 gram gemalen hennep
100 gram Robin red
50 gram pre digested vismeel
50 gram knoflook
50 gram chili poeder
30 gram fenugriek
20 gram zout

beetje black pepper oil bij de eieren

Zoet/ birdfood bol

300 gram maismeel
100 gram tarwemeel
100 gram tarwe kiemen
100 gram volvette getoaste soja
180 gram cede eivoer
100 gram robinred
100 gram gemalen hennep
20 gram zout

Goede sweetner toevoegen, en flavour naar keuze.

Wierbol 8)

300 gram maismeel
100 gram tarwemeel
100 gram tarwe gries
100 gram volvette getoaste soja
200 gram kelp
80 gram spirulina
40 gram pre digested vismeel
40 gram red cell
40 gram (zee) zout

Zijn allemaal rood, de ene wat donkerder dan de andere, je kunt redcell kopen dat is niet heel erg duur, en het maakt je boilie donkerder en harder/steviger, tot bijna zwart aan toe mocht je dat willen, als je veel gebruikt kun je eventueel ook wat ei weglaten.

Kleurstof kan ook natuurlijk.

Als het minder fijn rolt ( dat kan best zo zijn want dat boeide mij nooit zo erg veel, ik rolde de worsten met de hand niet in een spuit) beetje zonnebloem olie toevoegen.

Aanmaken met eieren, koken zolang je zelf wilt, langer koken is hardere bol, korter koken is deegbal met schil, ik deed meestal verschillende diameters tegelijk in de pan, en dan koken totdat de middelste diameter tot aan de kern ‘hard’ is. Dan heb je bollen van verschillende hardheid, niet echt een nadeel meestal.
8)
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

27-02-2008 13:37

Nou koken zolang je wilt is ook overdreven, koken tot de bollen beginnen te drijven dan kun je de bollen eventueel iets langer door laten koken.

Kleurstoffen overbodige luxe, rood kan ook met Robin Red is ook redelijk duur overigens.
Vissen is een hobby, geen religie!
robert de jong
Berichten: 1325
Lid geworden op: 06-12-2004 13:22

27-02-2008 13:45

Je kunt ze koken zolang als je zelf wilt, daarmee bedoel ik dat het absoluut niet nodig is om je bollen tot aan de kern gaar te koken, toen ik ze zelf maakte vond ik dat zelfs uiterst ongewenst.

Standaard is tot ze komen drijven of iets langer ja, maar ja dat is dus standaard, en over het algemeen is standaard op regelmatig bevist water zo’n beetje het domste wat je kunt doen, of het met een onderlijn, je stek, je voerpatroon of je bollen bereidingswijze te maken heeft maakt niet uit. Vind ik dan.

Ben ook niet van de kleurstof, vandaar dat in alle vier de bovenstaande mixen of Robin Red, of redcell zit…

:wink:
8)
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

27-02-2008 13:51

Robert,

Vindt je dat Red Cell ook attractieve waarde heeft? Naast natuurlijk de uithardeigenschappen en de kleur die het geeft, denk je ook dat het van toegevoegde waarde is voor de aantrekkingskracht van je mix?
Ik gebruik het zelf graag als uitharder (kleur is ook wel mooi meegenomen) en er wordt wel beweerd dat karper het lekker vindt, maar deel jij die ervaring ook? Ik kan uit mijn ervaring nog niet echt zeggen dat ik zonder het spul erin minder zou vangen.. of meer.
davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

27-02-2008 13:56

300gr maismeel
200gr griesmeel
200gr soyameel
300gr vismeel

= 1000 gram = 1 kg

1kg = 7 a 8 eieren?

waarschijnlijk zal ik dan een donkere bol krijgen...

toch?

maar dit allemaal moet ik bij de viswinkel halen...
is er geen basismix dat ik bij de supermarkt kan halen?

bedankt voor de reacties allemaal
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

27-02-2008 13:57

Robert het is beter dat Davey eerst het standaard bereiden van boilies onder de knie krijgt de rest is dan voor later.
Vissen is een hobby, geen religie!
davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

27-02-2008 13:59

jah robert snap dat dan:P

nee ff serieus, ik heb dit nog nooit gedaan...

maar ben wel is benieuwd, tis goedkoper en je kan het (als je het onder de knie hebt) varieren zoals je zelf wilt
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter
robert de jong
Berichten: 1325
Lid geworden op: 06-12-2004 13:22

27-02-2008 14:02

Dat weet ik niet, ik heb het niet over een lange periode gebruikt en ook niet in die mate dat ik dat zou kunnen merken. Je zou eens kunnen proberen een zo kaal mogelijke mix te draaien, mijne was voor dat soort dingen meestal tarwemeel/maismeel/ei, en dan bij een deel van de bollen een zo hoog mogelijk verwerkbaar percentage van de te testen stof toevoegen, gemengd voeren en kijken wat het verschil is.

Ik denk dat als iets eetbaar is, en de vissen het op kunnen merken, er altijd wel een paar vissen zijn die zich er toe aangetrokken voelen, maar dat is een gevoelskwestie die ik niet kan onderbouwen.

@Douwe, helaas, heb je daar gelijk in 8) :D :lol:
8)
davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

27-02-2008 14:31

iemand nog wat?

en waar kan je alles kopen?
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter
Roel Visser
Berichten: 44
Lid geworden op: 16-03-2002 01:00
Locatie: Franeker

27-02-2008 21:26

Davey,

Gebruik niet meer dan 3 ingredienten in 1 mix en maak het niet te moeilijk.
Denk aan havermout tarwevolkorenmeel zijn volop in de supermarkt te krijgen. Trouvit00 en vismeel kan je bij de hengelsportwinkel krijgen.

recept:
1 deel havermout
1 deel tarwevolkorenmeel
1 deel trouvit00
10 eieren op een kilo droge mix.

Pas op met havermout dit neemt veel vocht op (je mix kan keihard worden). O ja brinta is ook havermout.
Laat de mix na het kneden even rusten zodat het niet zo erg plakt. Smeer je boilieplank in met olie of doe er droge mix op. Ik weet niet of je een boiliespuit hebt maar je kan de mix ook eventueel rollen tot een dikke plak ter dikte van de gewenste boilies en daarna op de boilieplank.

O ja en ga niet voor zuiver ronde boilies

Roel
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

27-02-2008 22:11

davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

27-02-2008 22:39

wat bedoel je met 1 deel?
kan je het in grammen typen :oops:
ben nog niet zo thuis is het draai wereldje
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

28-02-2008 08:19

Maakt toch niet uit wat 1 deel is? Het gaat om de verhoudingen. Kan 1 eetlepel zijn, 1 emmer, 1 vrachtwagen.

Voor een kilo droge mix dus:

333,33 gram havermout
333,33 gram tarwevolkorenmeel
333,33 gram trouvit00
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

28-02-2008 10:03

rick dit kan wel degelijk uitmaken! 1emmertje garnaal meel is bijve veeeel lichter dan 1 emmertje griesmeel. Het is dus wel degelijk van belang of het in gewicht of volume word uitgedrukt
davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

28-02-2008 10:25

dat is waar ;) maarja, ik dus een basismix maken met ingredienten uit de supermarkt en dan vismeel bij de viswinkel halen en dan me eerste kilo draaien :P

owja is er nog verschil in boillies
ik bedoel kwa smaak
voor de aan komende 2 a 3 maanden?
vismeel of zoet?
wat grijpt bij jullie aan?
mij spreekt een donkere vismeel boillie me wel aan maar ook een donker rode zoete boillie?
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

28-02-2008 10:40

Waarom dan geen donker rode zoete vismeelboilie? 8)
Vissen is een hobby, geen religie!
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

28-02-2008 10:51

tip

Lees eens het hoofdstuk aas in de dunne lijn van luc de beats staan ook recepten in. Dit boek is te leen bij de bibliotheek en neem dan gelijk het grote karperboek van rini groothuis mee, daar staat stap voor stap beschreven hoe je boilies maakt (vergeet wel ff de dure melk eiwit mixen die daarin staan).

mvg martijn
davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

28-02-2008 11:00

Douwe Bijlsma schreef:Waarom dan geen donker rode zoete vismeelboilie? 8)


tja ideale combi? :P
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

28-02-2008 11:04

Waarom doe je het dan niet? donker rode, zoete, kruidige, vismeelboilies kan ook.
Het is niet het één of het ander.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

28-02-2008 11:12

Precies. Sommige vissen hebben voorkeur voor zoet, sommigen meer voor vis/hartig, of kruiden. Als je het mixt vinden vast meer vissen het lekker. :wink:

Ligt er denk ik ook wel een beetje aan wat je ermee wil. Voor mijn gevoel is een zoete boilie instant wat beter, maar ik kan dat niet onderbouwen.

@ Martijn,

Oke logisch inderdaad. Maar dan moet men bij het geven van een mix duidelijk maken dat je óf in delen werkt óf in gewicht. Want als je dat door elkaar hanteert kun je zeker bij garnalenmeel voor verassingen komen te staan :wink: Maat ik bedoel dus dat "een deel" an sich van alles kan zijn en absoluut iets anders is als gewicht. Maar bij delen het gaat om de verhoudingen van de bestandsdelen onderling.
Laatst gewijzigd door Rick Boerboom op 28-02-2008 11:13, 1 keer totaal gewijzigd.
davey knol
Berichten: 479
Lid geworden op: 20-05-2007 22:06
Locatie: leiden

28-02-2008 11:13

is dat makkelijk te maken dan?
wel rekening houdend dat ik nog nooit een boillie heb gedraaid he :P
Leer van je fouten, geniet van je succes...

2013 starten met vissen op kanalen.

PR: 56 pond Spiegelkarper (BTW-NL)
PR: 32 pond schubkarper (OPENBAAR-NL)


spoonD voor Instagram en Twitter