Pagina 1 van 4

tijgernoten bereiden

Geplaatst: 31-03-2007 17:59
door marco kuypers
na het weken van 24 - 48 uur heb ik de tijgers een 45 minuten gekookt. Nu moeten ze weer in een emmer weken maar moeten ze dan onder water staan of maakt dat niet uit. Wie geeft mij hier antwoord op.

Gr. marco

Geplaatst: 31-03-2007 19:42
door Ray Schra
Onder water in hetzelfde water als waarin je ze gekookt hebt.

Aanvullen met kraanwater mag natuurlijk, er verdampt nog al eens iets.

Geplaatst: 31-03-2007 21:44
door Henk ter Maat
Ray,

Misschien doelt Marco op de laatste trend, luchtgeweekte tijgernootjes.. :P

tijgernoten

Geplaatst: 31-03-2007 22:01
door marco kuypers
Okeej dus bijvullen met kraanwater tot er een klein laagje water op staat en als ze dan lang genoeg staan gaan ze vanzelf lekker slijmen of heb ik het nou vekeerd. Laatste vraagw as dit.

Bedankt,

Gr. marco

Geplaatst: 31-03-2007 22:38
door joeri onkelinx
Jep ze zullen vanzelf gaan slijmen. Ik giet er meestal nog een flesje bruin bier door slijmen ze ook lekker van. Ook nog wat zout, maar dat doet hier niet ter zake

Geplaatst: 31-03-2007 23:12
door remco de koster
24-48 uur weken 45min koken.Koken met genoeg water want dat verdamd als je ze gekookt hebt in een emmer ofzo doen en onder druk weg zetten in het water waarin je het gekookt heb.

Geplaatst: 01-04-2007 01:29
door dayo steenkist
gemmideld 1.5 dag weken 45min koken en dan een dag laten na weken

is aan te raden om er oudbruin door te doen

Geplaatst: 01-04-2007 02:07
door Benny van de Werfhorst
Heren,

Wanneer je goede, dus verse tijgernoten hebt, dan is het inprincipe niet
nodig om wat toe tevoegen, om ze te laten slijmen; dat doen ze na de
bereiding uit zichzelf al wel. Ik voeg meestal wel wat toe, maar dat is om
de smaak wat zoeter te krijgen.

Bereiding:

- Tijgernoten 48 uur weken (toevoegingen hier gelijk bij doen. Suiker en
vloeibare melasse b.v.).
- Tijgernoten in hetzelfde weekwater 45 minuten koken.
- Tijgernoten met kookwater en al in een emmer kiepen.
- Emmer met deksel afsluiten.
- Na 2 a 3 dagen gaat het ongeveer slijmen.

Tip: Wanneer je de emmer afgesloten in de zon zet, dan gaat het slijm
proces wat sneller.

Het belangerijkste is dus, dat je de emmer AFSLUIT na het koken!

groetjes Benny

Geplaatst: 01-04-2007 02:30
door vandecasteele christof
na het hele proces en klaar voor gebruik, hoelang blijven die dan goed ?
soms slijmen die van mij gewoon teveel zelfs zonder suikers bij te doen, dan is het zeer moeilijk om ze weg te zetten met de katapult :D

Geplaatst: 01-04-2007 03:32
door Harald Bremmer
Cristof,

Bij overtollig slijm :o
je kan ze dan afspoelen. As ze te veel slijmen schiet ik ze vaak met klonten weg. Bolletjes slijm met 5 tijgers erin. Wil best wel. Alleen je zit volledig onder de zooi na 10 minten schieten :-?
Wat ook werkt(deed ik vroeger vaak) is ze afgieten (Dan heb je nog wel een hoop slijmbagger) en er dan een beetje lokvoer bij doen. Krijg je om elke noot een laagje lokvoer. Die valt er wel direkt af bij het zinken in het water overgens.

Succes der mee.

Geplaatst: 01-04-2007 08:25
door Ruud Visser
Benny van de Werfhorst schreef:

Het belangerijkste is dus, dat je de emmer AFSLUIT na het koken!

groetjes Benny


en dat je niet met je handen in de emmer gaat roeren.


Groetjes

Geplaatst: 01-04-2007 14:14
door Benny van de Werfhorst
Ruud,

Inderdaad lekker afblijven! :)

groetjes Benny

Geplaatst: 02-04-2007 13:49
door Bastiaan Schothuis
joeri onkelinx schreef:Jep ze zullen vanzelf gaan slijmen. Ik giet er meestal nog een flesje bruin bier door slijmen ze ook lekker van. Ook nog wat zout, maar dat doet hier niet ter zake


Gebruik je de zout ter conservering (tegen gaan van beschimmelen)?
Of meer als smaakversterker??

Geplaatst: 12-04-2007 12:36
door Michiel de Vries
wat is de beste manier van koken??

noten onderwater, en dan het water echt hard laten koken, of rustig aan, deksel op de pan of geen deksel.
enzo..

Geplaatst: 12-04-2007 13:43
door Tim Sanders
Noten een flink eind onder het water, dan zet ik het gas voluit.
En wacht tot ze gaan koken, als ze koken een uurtje later er uit halen.
Goed onder water zetten omdat water verdampt tijdens het koken, anders kun je telkens bijvullen.

In tomatensoep kun je ze ook mooi weken en koken 8)

Geplaatst: 12-04-2007 14:46
door Michiel de Vries
oky

ik heb ze net gekookt, eerst ff 5 min voluit zodat het water kookte, en daarna een laag vuurtje eronder voor 45 min.

staan nu af te koelen,

enne ik wil er wat mais uit blik bij doen om samen mee te voeren, en te vissen, handig om het er al bij te doen, tijdens het slijmen van de noten?
of beter pas toevoegen als ik een ga voeren?

Geplaatst: 13-04-2007 08:08
door Bastiaan Schothuis
Kzou het persoonlijk pas later erbij doen...Denk dat de mais eerder bederft dan de tijgernoten.

Maar goed je kan het natuurlijk altijd met een kleine hoeveelheid proberen. Het feit dat je nog geen reactie hier op hebt zou kunnen betekenen dat niet veel mensen dit geprobeert hebben. :wink:

Geplaatst: 22-04-2007 11:59
door Rik Bloemendaal
tijgernoten onder druk wegzetten? dan knapt me emmer aan barrels...

tog af en toe ff de druk er af laten gaan anders krijg je zown zooitje in detuin

Geplaatst: 22-04-2007 15:06
door Theo van der Sangen
Ik heb nu tijgernoten staan die al 3 maanden oud zijn.
Na het koken kwam er een laag slijm op te staan.
Hoe ouder de tijgernoten werden hoe dunner het slijm werd.
Ze zijn niet gaan schimmelen ik kook ze wel met een schep suiker erbij.
Als ik de tijgernoot door de midden doe en ruik dan zijn ze ook nog goed.
ben benieuwd hoelang ze zo houdbaar zijn en ga er binnenkort meevissen.
wie heeft hier ook ervaring mee.


Mvg Theo........................

Geplaatst: 22-04-2007 15:36
door Sjoerd Groot
die kan je wel een jaartje laten staan. Mijn idee is alleen dat ze met het dikke slijm het beste vangen, daarna wordt het minder, maar ze zullen het vast wel vreten...

vr gr Sjoerd

Geplaatst: 23-04-2007 16:35
door Davey vd liefvoort
En als ze zuur ruiken, kan je er dan nog mee vissen of gelijk weggooien?

Geplaatst: 23-04-2007 18:12
door Remco van Hal
Gewoon nog mee vissen. Of ze moeten er heel slecht uitzien.

Geplaatst: 23-04-2007 18:17
door Martijn Zwart
Ik persoonlijk ben niet zo weg van vissen met oud aas.
Heb je de tijgernoten na bereiding in de vriezer bewaard of gewoon in de schuur? als je ze in de vriezer hebt bewaard kun je ze waarschijnlijk nog gebruiken hebben ze in de schuur of waar dan ook gestaan lijkt het mij niet echt gezond voor de karper.

Geplaatst: 23-04-2007 18:19
door Remco van Hal
De succesformule bij tijgernoten is juist dat ze gaan gisten. Gratis natuurlijke suikers :wink:

Geplaatst: 23-04-2007 18:58
door Martijn Zwart
Dat is logisch maar zag het al je hebt ze droog 3 maanden bewaard.
Ik dacht dat je ze bereid had en daarna 3 maanden bewaard.