Instant aas?


Gebruikersavatar
jurgen heintjes
Berichten: 682
Lid geworden op: 28-08-2006 12:53
Locatie: JRC twin skin

29-03-2007 13:20

Mijn vraag is:

Wat maakt een karperaas instant. :-?

Ik lees regelmatig dat mais prima instant gevist kan worden.
Maar niet instant aassoorten kun je beter "Introduceren".

Ik zou denken dat het te maken heeft met
het natuurlijke voedelaanbod van de karper.

Dus alles dat in de natuur voorkomt is instant.
Helaas denk ik dat deze redenering kan niet kloppen want mais
is een aas dat de karper niet in de natuur tegenkomt.

Zou het dan zo zijn dat voedsel dat de karper eerder
zonder gevaar heeft kunnen eten instant is?

Kortom, wat maakt een karperaas instant.
heyerick kevin
Berichten: 15
Lid geworden op: 21-02-2007 20:16
Locatie: Zulte

29-03-2007 20:14

Volgens mijn weten is instant aas, een aas dat zonder voorvoeren wel een vis kan opleveren.
Daarom zijn de meeste gekochte boilies vaak bedoeld voor de instant visserij, denk maar aan de dure merken.
Voor mij is een goede instant boilie een boilie met een goede geur en smaak.
In de voerboilies zit een lager geur gehalte, en komen de karpers terug naar je stek omdat ze de boilies al gewoon zijn.
Gebruikersavatar
Stef Jansens
Berichten: 978
Lid geworden op: 09-02-2007 21:59

29-03-2007 21:49

kevin volgens mij snapte hij dat al maar hij wilde weten hoe het nou komt dat het ene aas instant is en het andere niet waar ligt dat nou aan?
en ik ebn er zelf ook heel benieuwd naar:D 8)
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

29-03-2007 22:49

De karper is er ook wel benieuwd naar, nieuwsschierig als hij is..Curiosity Killed The Carp, ofzoiets..
Groet'n Henk..

still growing Old.
vandecasteele christof
Berichten: 60
Lid geworden op: 13-02-2006 22:33
Locatie: belgie

31-03-2007 02:20

het moet bevendien voor hen ook nog eens goed ruiken en smaken :)
hengelbelangen ijzervalei
Jan Peter Teerling

31-03-2007 13:11

vandecasteele christof schreef:het moet bevendien voor hen ook nog eens goed ruiken en smaken :)


Ja vooral dat 'hij moet bevendien ook nog eens goed ruiken' is zééééér belangrijk!!!

En dan maar hopen dat je geen stront verkouden karper(s) op je voerplek hebt...
Gebruikersavatar
Koos Snijders
Berichten: 172
Lid geworden op: 07-01-2005 16:06

31-03-2007 14:52

"De karper is er ook wel benieuwd naar, nieuwsgierig als hij is..Curiosity Killed The Carp, ofzoiets.."

Nou volgens mij is het "Quality killed the Crap" :D

Teer(l)ing Hee ..
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

31-03-2007 16:12

Christof,

Ruiken? Karpers hebben altijd een verstopte neus en dat is chronisch... :)

Koolyhdraten/zetmelen zijn over het algemeen ware instant killers. Par-
tikels bezitten die vaak, vandaar dat de meeste partikels ook instant zijn.
Boilies op basis van koolydraten/zetmelen, zijn ook veel instanter dan hun
eiwit broeders. En een klein percentage wateroplosbare ingredienten toe-
voegen in je mix, kan ook geen kwaad.

Jurgen,

Instant aas heeft niks met het natuurlijk voedsel aanbod te maken. Ons
aas, kan simpelweg gewoon niet concureren met natuurlijk aas. Ik ver-
moed dat koolydraten/zetmelen vooral instant zijn, omdat de Karpers ze
in het natuurlijke voedsel nooit aantreft; het is eens wat anders. Grote
Karpers hebben een zwak voor koolyhdraten...

groetjes Benny
Gebruikersavatar
jurgen heintjes
Berichten: 682
Lid geworden op: 28-08-2006 12:53
Locatie: JRC twin skin

31-03-2007 18:14

Oke,

Ik weet genoeg.
vandecasteele christof
Berichten: 60
Lid geworden op: 13-02-2006 22:33
Locatie: belgie

01-04-2007 02:21

ik begrijp de stelling van jan en benny niet .. :oops: :)
(over het ruik gedoe)
een echte vismeelpellet bijvoorbeeld zal wel niet alleen om de smaak te doen zijn zeker als het zeer warm is ?
hengelbelangen ijzervalei
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

01-04-2007 02:35

Christof,

Een Karper ruikt niet!

Geur zegt dus niks. Smaak echter wel, want een Karper proeft onderwa-
ter. Hij heeft miljoenen smaakpapillen in z'n bek. Een Karper proeft dus,
en ruikt niet.

Smaak is dus vele malen belangerijker, dan geur.

Hoe denk je dat geur zich verspreidt...? Juist, via de lucht! Je kunt hetzelf
ook testen: Ruik boven water aan een bepaalde type geur en snuif dat
goed op. Steek nu je hoofd onderwater, en wedden dat je niets ruikt...!

Geur verspreidt zich dus alleen via de lucht. :wink:

groetjes Benny
Gebruikersavatar
remco de koster
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03-04-2006 11:11

01-04-2007 13:08

benny ik heb en vraag voor jou.Jij zegt groote karper heeft een zwak voor koolydraten.
Ik ga vissen schiet er hand bollen in er komt een karper aan die kan toch niet gelijk merken van hé hier zitten geen koolydraten in dat merkt die pas als die al wat op heeft of zie ik dat verkeerd.
En alsik een voer stek opbouw 3a4 dagen voeren en bij de 1e karper die erover komt kan toch niet gelijk merken van hé hier zit dit of dat in door zwemmen/aanvallen.Hij zal altijd in de burt blijven en pas weg gaan als die tekort er aan krijgt.

Zou jij mij dit willen uitleggen.

Remco
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

01-04-2007 13:24

Instant betekent in elk geval een goede waarneming van een afstand die een voedingsimpuls geeft bij een karper.

Proeven doe je door ergens een hap van te nemen. Dat is slechts van belang als de karper bovenop het aas zit. Ruiken doet de karper, net als ons, vanaf een afstand. Maar de karper doet dat door met zijn chemoreceptoren het potentiaalverschil veroorzaakt door deeltjes in het water te meten.

Karper heeft verschillende chemoreceptoren met verschillende functies. Een aantal hebben als functie het waarnemen van eiwitten. Er zijn dus al heel wat heel grote karpers gevangen op boilies met eiwitten. Dat karper een voorkeur heeft voor koolhydraten is dus onzin uit sommige boekjes.

De koolhydraten die wij traditoneel gebruiken zijn wel makkelijker oplosbaar in water vergeleken met sommige van de eiwitten. Het is dus makkelijker met koolhydraten een instant aas te maken. Momenteel is er op het gebied van eiwitten en hun bouwstenen aminozuren veel meer geschikts op de markt dan ooit. Er is nu ongetwijfeld met een aantal van deze zaken een uitmuntend instant aas te maken. Ik weet dat trouwens zeker. :wink:

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

01-04-2007 14:01

Kees,

O, o :)

Ik zeg niet dat er op eiwitrijk aas geen grote Karper wordt gevangen, dat
gebeurd heus wel. Maar mijn ervaring is, is dat je op eiwitrijke boilies
heerst een hele reeks "normale" Karpers vangt, en dat er dan eens een
keer een groter exemplaar tussendoor loopt. Met andere woorden: Met
eiwitrijk aas moet je over het algemeen eerst meer vangen van de klei-
nere exemplaren, voordat er een grote tussendoor loopt.

Met koolyhdraten houdt ik meer rust op m'n voerstek, wat bij gericht op
grote exemplaren vissen van belang is. De meeste grote Karpers zijn
vaak solitaire vissen...

Instant = direct respons tot aas opname bij een Karper. Aas is dus instant
wanneer het nooit op een water mee gevoerd is, en het gelijk als voedsel
wordt gezien. Koolhydraten zijn instant, maar een kleinere Karper heeft
gewoon meer behoefte aan eiwitten, omdat deze eventueel nog in de
groei zijn. Koolyhdraten zijn dus instanter, maar vaak minder populair bij
kleinere vissen.

Op maagdelijk water zal ik dan ook altijd naar koolhydraatrijke boilies
pakken, vooral als het water een lage bezetting aan Karper heeft en veel
natuurlijk voedsel bezit. Ik wil niet eerst 2 a 3 weken hoeven voeren met
eiwitrijk aas voordat (vismeel) het aanslaat, terwijl ik met een zoete kool-
hydraatrijke bol de boel veel eerder aan de gang heb tot azen. Ik heb
dan de "buit" veel eerder op de kant in kortere tijdsbestek...

Het is wel zo, dat er op eiwitrijk gebied de laatste paar jaar veel interes-
sant spul op de markt is gekomen. Ik zal daar van 't Zomer ook gebruik
van maken op een overbezet water met weinig natuurlijk voedsel; een
soort trouvitachtige samenstelling. En dit doe ik dan ook in combinatie
met b.v. een wateroplosbaar ingredient.

groetjes Benny
vandecasteele christof
Berichten: 60
Lid geworden op: 13-02-2006 22:33
Locatie: belgie

02-04-2007 00:00

Benny van de Werfhorst schreef:Christof,

Een Karper ruikt niet!

Geur zegt dus niks. Smaak echter wel, want een Karper proeft onderwa-
ter. Hij heeft miljoenen smaakpapillen in z'n bek. Een Karper proeft dus,
en ruikt niet.

Smaak is dus vele malen belangerijker, dan geur.

Hoe denk je dat geur zich verspreidt...? Juist, via de lucht! Je kunt hetzelf
ook testen: Ruik boven water aan een bepaalde type geur en snuif dat
goed op. Steek nu je hoofd onderwater, en wedden dat je niets ruikt...!

Geur verspreidt zich dus alleen via de lucht. :wink:

groetjes Benny


ok, logisch dat wel, iets dat fel ruikt boven water, zal in het water niet waargenomen kunnen worden op dezelfde manier, iets als een pellet dat fel ruikt boven water zal in het water anders gaan reageren en een walm nalaten rond zich, , maar ik denk (persoonlijke mening) dat als iets fel ruikt naar wat dan ook boven water, de karper dit kan waarnemen in de walm die het achterlaat, ik zoek het mischien tever waarschijnlijk :D karpers hebben toch miniscule neusgaten wat daar mee gebeurt weet ik niet, hebben zij dan totaal geen systeem anders dan het onze om geuren waar te nemen, neusgaten hebben ze wel, wij kunnen met ons reukorgaan niet onder water geuren waarnemen, maar wij kunnen onder water ook niet ademen, en dat kunnen vissen wel, ik bedoel maar er moet toch iets gebeuren met die neusgaten die ze hebben al is het maar weinig oh ik weet het niet, als ze maar bijten :D
hengelbelangen ijzervalei
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

02-04-2007 00:51

Christof,

Geloof me nu maar: Karpers kunnen ECHT niet ruiken! Ze proeven via
de smaakpapillen.

Geur zegt dus totaal niets, wat sommigen helaas nog geloven. Ik ruik dan
ook nooit (flavours, sweetners enz.) aan attractors, maar proef ze. Waar
ik dan oplet? Of er geen vieze gore chemische smaak aanzit en of het
niet brand op m'n tong. Bij het laatste is het te geconcentreerd, en ik wil
bij het instant vissen nog weleens ietsje overdoseren, dus moet het ge-
bruikte spul ook een hogere dosis aan kunnen, zonder dat het vissen af-
schrikt.

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

02-04-2007 08:49

Benny van de Werfhorst schreef:Kees,

Instant = direct respons tot aas opname bij een Karper. Aas is dus instant
wanneer het nooit op een water mee gevoerd is, en het gelijk als voedsel
wordt gezien. Koolhydraten zijn instant, maar een kleinere Karper heeft
gewoon meer behoefte aan eiwitten, omdat deze eventueel nog in de
groei zijn. Koolyhdraten zijn dus instanter, maar vaak minder populair bij
kleinere vissen.

Op maagdelijk water zal ik dan ook altijd naar koolhydraatrijke boilies
pakken, vooral als het water een lage bezetting aan Karper heeft en veel
natuurlijk voedsel bezit. Ik wil niet eerst 2 a 3 weken hoeven voeren met
eiwitrijk aas voordat (vismeel) het aanslaat, terwijl ik met een zoete kool-
hydraatrijke bol de boel veel eerder aan de gang heb tot azen. Ik heb
dan de "buit" veel eerder op de kant in kortere tijdsbestek...

Het is wel zo, dat er op eiwitrijk gebied de laatste paar jaar veel interes-
sant spul op de markt is gekomen. Ik zal daar van 't Zomer ook gebruik
van maken op een overbezet water met weinig natuurlijk voedsel; een
soort trouvitachtige samenstelling. En dit doe ik dan ook in combinatie
met b.v. een wateroplosbaar ingredient.

groetjes Benny


Benny,

Proeven is ook de verkeerde definitie, zoals ik al aangaf. Per definitie proef je voedsel door het in de mond te nemen. Ruiken doe je op afstand. Het enorme concentratieverschil tussen ruiken en proeven is de essentie bij de definitie en daar ga je met jouw beschrijving volledig aan voorbij. Wat een karper kan kun je nog het best omschrijven als ruiken. Alleen moet je bedenken dat de stoffen niet door lucht maar water worden gedragen. Een attractor ruiken is weinig zinvol, maar van een attractor de smaak proeven heeft ook geen zin. De chemosensoren zijn niet gelijk aan onze smaakpapillen en de concentratie is oneindig veel groter dan in de uiteindelijke situatie (in het water). Bovendien ontbreekt de kennis over wat de karper ervaart.

Instant heeft alles met waarneming en respons op het aas te maken en helemaal niets met de maagdelijkheid van het water of het gehalte aan eiwitten of koolhydraten. Grote karper heeft naar verhouding van voeding en lichaamsgewicht een kleinere voedselbehoefte, maar zijn voedsel bestaat nog steeds voornamelijk uit dierlijke micro-organismen (eiwitrijk) en amper uit plantdelen (koolhydraatrijk). Als er een voorkeur is, dan hebben karpers een heel sterke voorkeur voor micro-organismen die in de bodem van het water leven.

Koolhydraten, aminozuren en eiwitten zijn natuurlijke bestanddelen van al het voedsel en zitten daar in een zekere verhouding in. Het één staat niet los van het ander.

Benny, er zijn echt veel meer grijstinten in dit verhaal.

Koolhydraten zorgen volgens mij bij jou altijd voor de onrust op jouw stek. :D (Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet en dat is op meerdere manieren te interpreteren.)

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Hans-Peter van Ee
Berichten: 607
Lid geworden op: 28-08-2006 22:19
Locatie: Ede

02-04-2007 10:44

Benny

Soms vis ik op een smal riviertje, instant met aardappel.
De aardappelen in tomatensoep half gaar koken verhoogt bij mij de vangsten.
Ook het toevoegen van zout en/of suiker aan de aardappelen verbeteren de instant respons.
Deze simpele toepassingen geven aan, dat de karper gevoelig is voor smaak.
Met het alleen maar toevoegen van een vloeibare flavour aan de aardappel worden de vangsten niet beter.

Een karper ruikt door te proeven.

Daarbij betwijfel ik of koolhydraten of eiwitten een belangrijke rol spelen bij het instant vangen van grote karper.
Observatie, informatie en gedegen kennis van de bodem-topografie zijn veel doorslagevender bij het strikken van een instant dikke beer.

met afwegende groet

HPE
It ain't no fun, to be the hunted one!!!
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

02-04-2007 17:06

Kees,

Persoonlijk noem ik het liever proeven, wat een Karper doet. Dat z'n
smaakpapillen niet gelijk heeft aan ons, dat klopt. Alleen maak ik die
vergelijking ook niet in m'n eerdere berichten. Zoet wordt volgens mij
b.v. x aantallen keer beter waar genomen enz. Z'n chemosensoren zijn
dus veel beter ontwikkeld dan het onze...

Kees qua instantheid, denk ik dat je me verkeerd begrijpt. Ik neem
maagdelijk water als voorbeeld, omdat hier werkelijk gezien kan worden
welke aasssoorten echt of niet instant zijn. Denk aan: Verschillende boilie
samenstellingen, verschillende partikels enz. Ik heb de mogelijkheid om
op ECHT maagdelijk water te vissen, en dan kun je goed zien welke boi-
lies of partikels een korte of lange introductie nodig hebben. Karper heeft
inderdaad een voorkeur voor micro-organismen, maar mijn persoonlijke
ervaring is, is dat op wateren vol natuurlijk voedsel en een lage Karper
bezetting koolyhdraatrijke boilie duidelijk beter scoren, zowel qua instant-
heid als op langer termijn; tenminste dat is mijn ervaring. Ik praat hier
dus gewoon over mijn persoonlijke ervaring, wat ik ervaar.

O ja, geen één boilie samenstelling bestaat 100% uit koolhydraten of ei-
witten. Dus ook mijn boilie samenstelling niet.

Maar het is een gegeven, dat ons aas NOOIT met natuurlijk voedsel kan
concureren; ook niet op echt maagdelijk water.

Er zijn veel grijs tinten, dat is waar! Ik praat puur over wat ikzelf in prak-
tijk ervaren heb. En wat ik zeg is geen wet, maar een indicatie van prak-
tijk ervaring.

Koolydraten zorgen bij mij juist voor rust op de stek... :D

Hans-Peter,

Even voor de duidelijkheid: Onder attractors versta ik per defenitie niet
persé flavours en sweetners enz. uit de hengelsport brance. Honing, vloei-
bare melasse, suikers enz. zijn ook gewoon attractors. Als ik het woord
attractor gebruik, dan is dat een verzamelnaam voor producten die een
aas reactie kunnen uit lokken. Dus ook de Tomatensoep waar jij je aard-
appelen in kookt, kun je als attractor zien.

Al eerder gezegt: Ik vind persoonlijk ruiken een verkeerde benaming,
maar dat is ieder z'n eigen invulling.

Ik neem weer het maagdelijk water als voorbeeld: Uit praktijk ervaring
kan ik zeggen, dat koolydraatrijke (zoete) boilie samenstellingen een
veel kortere introductie nodig hebben, dan een boilie op een basis van
vismelen en melk-eiwitten. Dus om de stek eerder te kunnen afromen,
neem ik koolydraatrijke samenstelling, al zal hier ook wel een niet al te
hoog percentage eiwit inzitten. Dit is dus weer op praktijk ervaring gericht
en wat niet aan wetten verbonden is.

De meeste partikels zullen op maagdelijk water veelal instant kunnen
vangen, maar het trekt bergen kleine Karpers aan. Kies ik er toch voor
om b.v. één hengel met een partikel te vissen, dan is dat op maagdelijk
water steevast gekookte mais. Sommige partikels zullen welliswaar in-
stant zijn, maar introduceer je b.v. toch beter. Denk aan hennep! Elke
Karper gaat hiervan uit z'n bol, zowel kleinere als grote exemplaren! Hen-
nep is dus opzich instant, maar ga je er flink mee voeren, dan is dat zeer
zeker in je voordeel. Hennep heeft echter één nadeel, en dat is: Hennep
is eigenlijk TE goed...

Observeren, kennis van de bodem contouren, welke aastijden, welke
stekken in welke tijd zijn inderdaad veel belangerijker, dan iedere aas-
soort. Dat is waar! Je kunt een nog zo "perfect" aas hebben, maar als je
niet op de juiste stekken vist, dan pis je inderdaad naast de pot! Dus dan
beter met een slecht aas op een goede stek, dan met goed aas op een
slechte stek.

Schraal attractieloos aas houdt meer rust op de voerplek. Wat grotere
Karpers meer aanspreekt vanwege de rust die er eerst...

groetjes Benny
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

02-04-2007 17:15

ruiken proeven sorry hoor mat een geleuter om een definitie feit is dat wij als mensen maar 4 zaken proeven nl zout zuur zoet en bitter, in combinatie met wat de sensoren in onze neus opvangen geven wij iets een smaak! Wanneer je neus verstopt zit proef je dus erg weinig!
Maar wat nu bij een een karper? deze heeft de sensoren totaal anders over zijn lichaam verdeeld, heeft er zelfs op zijn buik zitten!
Ik zou het dan ook erg kort door de bocht vinden om te stellen dat en karper alle flavours als bitter ervaart daar hij deze niet kan ruiken! ik denk wel degelijk dat een karper ze als verschillend definieerd.
In he verlengede daarvan de kul dat je een sweetner zou moeten gebruiken om de bitterheid de maskeren van de flavour! deze word immers wel geconcentreerd toegevoegd maar vemengd zich met de rest van de ingredienten!
Persoonlijk denk ik dat de karper heel veel verschillende substaties kan waarnemen en onderscheiden van elkaar én dat hij/zij op sommige van deze positief reageert!
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

02-04-2007 18:16

Martijn,

wanneer b.v. een aantal flavours dezelfde oplosbasis hebben en mis-
schien ook nog wel dezelfde esther combinatie en ze ruiken allemaal ver-
schillend, maar de smaak is overal hetzelfde van. Wat heeft het dan voor
nut op flavours met verschillende namen op de markt te brengen? Niets!
Want de flavour onderscheid zich inprincipe niet van de andere "geuren"
flavours. En een Karper weet niet wat aardbei, scopex enz. is. Die namen
geven wij Karpervissers eraan.
Een flavour is zeker geen doorslag gevende factor in een instant boilie,
maar je moet elk gebruik van flavour ook niet afschrijven als onzin. Een
flavour en andere attractors kun je beter een tolerant middel noemen. Je
boiliemix zelf kun je beter meer waarde aan hechten, maar een flavour
is een klein onderdeel van het totale plaatje.

Sweetners toevoegen om de bitterheid van een flavour te maskeren, is
inderdaad onzin. Dan moet je gelijk een goede (wat is goed?) flavour ge-
bruiken die niet chemisch smaakt. Ik gebruik sweetners daarom ook niet,
maar puur omdat ik goede ervaring heb met flink opgezoet aas! Dat hoeft
per defenitie niet persé met een sweetne uit de hengelsport brance te ge-
beuren. Dat kan ook met fructose, vloeibare melasse enz.

Ik gebruik flavours (smaakstoffen) uit de likeur stokerij wereld. Deze zijn
op natuur-identieke basis. Deze ruiken onderling allemaal anders, maar
ze smaken ook allemaal anders. Dit vind ik een voordeel, omdat je je
steeds onderscheid van elke willikeurige andere smaakstof. het is niet zo,
dat ik geen flavours meer uit de hengelsportzaak gebruik, maar voor de
"goede" flavours kom je al gauw in de duurdere catogarie. Ook deze fla-
vours komen vaak uit de snoep of levenmiddelen industrie.

Karper heeft inderdaad waarnemings sentoren op z'n buik, laten we het
dan zo noemen. Dan wordt het ook niet uit z'n verband gerukt. We spre-
ken dus beter over WAARNEMINGS SENTOREN...

Even offtopic:

Kijk eens op http://www.paardendrogist.nl voor zuivere Zalmolie! :wink: Be-
spaart je op 5 liter flink wat geld, en het is zo zuiver als de nacht! :)

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

02-04-2007 19:37

Mee eens Martijn. Maar soms moet je het eerst over het begrip eens kunnen worden voordat je verder kunt praten. Voor mijn gevoel schieten we nog niet veel op. Hier wordt iets als een beter begrip geïntroduceerd dat in feite de essentie van de feitelijke waarneming mist, die van concentratie, en daarom helemaal geen beter begrip is.

Maar oké, ik probeer een stapje te maken. Een karper zijn zintuigen zijn geschikt om een aantal in het water sterk verdunde deeltjes waar te nemen die zich van het aas losgemaakt hebben. Een proces dat men bij mensen ruiken noemt. Oh nee, daar zouden we het meer niet over hebben. :D

Volgende stap bij instant aas is de vraag hoe je deeltjes vrijmaakt zodat ze zich in het water verplaatsen. Bij een boilie wordt het effectief vrijkomen van deeltjes tegengehouden door het eiwitjasje. Dit kan verbeterd worden door een boilie te maken met een grovere structuur (grovere meelkorrels bijvoorbeeld) en/of minder eieren gebruiken en meer water.

In de mix verwerk je dan componenten die makkelijk met water uitwisselen en door de grove structuur in de tijd vrij kunnen komen. Vloeistoffen zijn hiervoor heel geschikt. Sommige attractors lossen niet makkelijk op in water en worden daarom verwerkt in een oplosmiddel. Het oplosmiddel zorgt dat de attractor zich vrij kan maken. Als het oplosmiddel een alcohol is, dan verdwijnt het oplosmiddel door zijn oplosbaarheid snel in het water en laat de attractor achter. Het is dus niet het oplosmiddel die voor de aantrekkelijkheid moet zorgen, die verdwijnt, maar juist de attractor die achterblijft. Blijft echter wel belangrijk om attractors te selecteren op het gebruikte oplosmiddel omdat verschillende oplosmiddelen een verschillende oplosbaarheid in water hebben. Sommige lossen helemaal niet op en geven omdat ze lichter als water zijn een verticaal spoor. Zo kun je qua tijd en verspreidingsniveau variëren. Andere vloeibare toevoegingen zoals bijvoorbeeld honing lossen weer vanzelf makkelijk op in water en hebben daarvoor geen oplosmiddel nodig.

Maar omdat een boilie een boilie (met jasje) is en een beperkte opname capaciteit heeft voor attractors blijft het een minder efficiënte methode. Je kunt de boilie uiteen laten vallen zodat deeltjes van het meel vrijkomen (pellet). Maar dan wordt de levensduur van de boilie zeer beperkt. Volgende optie is om bij te voeren met deeltjes die uiteenvallen in water en te vissen met een boilie. Denk aan lokvoer en pellets. Kan ook in combinatie met vloeibare attractors. Denk ook aan particles en vooral, ná schifting, de aanhangende vloeistof. Allemaal zeer effectief. Goed uitgevoerd trekt dit ontzettend veel vis op de stek. Of het nu vismeelpellets en aminozuren zijn (eiwitrijk) of lokvoer op basis van koekjesmeel en polenta met een maïsextractje (koolhydraatrijk). Maakt allemaal niks uit en ik noem slechts wat voorbeelden.

Nadeel is dat bij het toenemen van de instant werking zeer veel vissen op de stek getrokken worden. Helaas zijn er meer kleine vissen als grote karpers. Bovendien lijken grote karpers niet zo van drukte te houden. De gemiddelde grote van de vangst neemt dus af en er is meer verstoring van witvisvangsten. Dit heeft alles met attractie te maken en niks met voorkeur. Om toch grote karpers te vangen vraagt dit om een andere aanpak, maar dat is niet persé ander aas en weer een ander topic. En dit stukje wordt al weer lang zat. :roll: Eén ding nog, zalmolie lost niet in water op en het nut beperkt zich tot een verticaal spoor. In sommige omstandigheden heb je daar weinig aan, in andere is het een aanvulling.
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

02-04-2007 19:56

benny

Een karper weet niet wat aardbei of scopex is maar IK ben ervan overtuigd dat ie meer kan waarnemen dan alleen het oplosmiddel,dát is nu net wat ik in mijn vorige postig duidelijk wilde maken!

Voor een instant bol is het verder belangrijk dat de de de door ons vermeende aantrekkelijk stofjes idd uitlekken!!


mvg martijn
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

03-04-2007 00:09

Kees,

Een boilie die wat groffer is qua structuur, zal inderdaad meer aas deelt-
jes als ook bepaalde vloeibare attractors vrij geven. Dat is inderdaad
een punt. Ik doe dit voornamelijk met ongemalen vogelvoer of iets der-
gelijks. En dit in combinatie met een ingredient wat wateroplosbaar is
(melkpoeder) maak je het al een stuk attractiever. Bij een boilie is het
inderdaad die klote schil die om de boilie zit.

In het geval van vloeibare attractors kun je b.v. een flavour op een olie
basis nemen en één op een ethyl alcohol basis. Dit gecombineerd, zorgt
ervoor dat de ene flavour vertikcaal uitlekt en de andere horizontaal. Je
attractie gebied wordt nu verruimd.
Met dit gegeven wat Kees ook al aan haalt, kun je zeker experimenteren
met het verspreidings niveau van je vloeibare attractors en de tijdsopna-
me ervan.

Pelletachtige of gebroken boilies kunnen bij het instant vissen voor een
enorme attractie zorgen, dit kan soms gewenst zijn, maar soms ook niet.
B.v. als je rust op je voerplek wilt. Dingen die Kees allemaal noemt zoals
grondvoer, pellets, gebroken boilies enz. zijn inderdaad allemaal prima
qua attractie, dat is een ding wat zeker is! Maar soms wil ik die grote at-
tractie juist helemaal niet, omdat het te druk wordy op de voerplek en de
betere exemplaren wat op afstand blijven. Als je aantallen wil vangen, is
een hoge attractiewaarde zeker aan te raden.

Ik denk, dat Kees en ik elkaar verwarren met voorkeur (voedingswaarde)
en attractie. Laat duidelijk zijn: Veel hangt af van de attractiewaarde laag
of juist wat hoger, maar ik kan niet onder mijn praktijk ervaring uit, dat
koolydraatrijke mengsels meer grote vis opleveren; tenminste als de at-
tractiewaarde ook laag wordt gehouden. Verhoog je de attractiewaarde,
dan zullen ook de kleinere vissen wat meer ten tonele komen, maar naar
mijn ervaring is dat niet zo extreem als bij wat hogere eiwit/vet gehaltes.
Een hoge attractie betekent inderdaad ook eventueel meer last van wit-
vis en verstoring dus, wat Kees ook aanhaalt.

Zalmolie is een ideale voedselbron en moet opzich ook niet als echte at-
tractor worden gezien. Wel kan het helpen, om bepaalde componenten te
helpen om verticaal uit te lekken. Zalmolie is een ideale vetbron!

Martijn,

Ik wist wel wat je bedoelde. Alleen geur zegt mij niet zoveel, omdat ik
ook wil dat niet alle flavours dezelfde smaak hebben. Dit is uiteraard per-
soonlijk. Ik zeg altijd: "Een betere flavour onderscheid zich door, dat elke
geur ook een andere en vooral niet te geconcentreerde smaak heeft". Ik
hecht daar veel waarde aan, omdat de Karper ook de boilie in z'n bek
gaat nemen en hem dan goed proeft. Of beter gezegt: Z'n waarnemings
sentoren moeten niet overdreven geprikkelt worden, maar wel genoeg.

Met bittere rotzooi, bedoelen veel mensen een typische chemische over-
heersende smaak van een flavour; dat bedoel ik eigenlijk ook. Ik heb
dan al gauw het idee, dat het een één of ander gif mengsel is! :)

Voor de rest ben ik het zeker in je laatste posting eens, dat het qua in-
stantheid belangerijk is, dat de aantrekkelijke stoffen redelijk tot goed
kunnen uitlekken.

groetjes Benny
Hans-Peter van Ee
Berichten: 607
Lid geworden op: 28-08-2006 22:19
Locatie: Ede

03-04-2007 10:53

Heren

Een instant stukje aas zal dus snel door een karper moeten worden opgemerkt, en tevens zal het de vis aan moeten zetten tot azen.
Men krijgt dus een boillie met een grove structuur, welke amino's, flavours, oliën, smaakpoeders en zetmelen uitwasemen onder water.
Gedragen door de vloeibare structuur van water zal het de smaakpappillen/receptoren van de karper moeten bereiken.

De praktijkervaringen die ik heb wijzen slechts in één bepaalde richting.
En dat is dat er maar echt heel weinig toevoegingen zijn die echt een groot verschil zullen maken op een goede- of slechte stek.
Een belangrijk ingrediënt voor de karpervisser bij het instant karperen is watersense.
Ik vraag me echter af of dit voor iedereen verkrijgbaar is.

met verkregen groet

HPE
It ain't no fun, to be the hunted one!!!