Pagina 69 van 70

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 15-06-2017 17:01
door Marco Mostert
Mooi.

Je schrijft hier op voorhand 2x 300gr. aan basisproducten te willen gebruiken, je verhoogt dit ineens terwijl iedereen daarop voort borduurt. Er wordt je verteld dat je rekening moet houden dat je voor toepassing van een andere vloeistof eieren moet weglaten, dat negeer je. En een paar postings eerder is een ander al verteld dat de basis best de 1/2 - max 2/3e van de mix kan zijn en je slaat het gewoon in de wind, ..want je batch was al klaar???

Waarom dan vragen stellen!

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 15-06-2017 18:24
door Benjamin Conen
Marco, ik voel toch de noodzaak mezelf te verdedigen..
Ik had als tip gekregen (van Rik) om iets minder Robin Red en Tarwekiemen te gebruiken en daarnaast CEDE vogelvoer toe te voegen (heb ik op zijn aanraden ook gedaan)
Dit heb ik (wellicht verkeerd) geinterpretreed dat ik daarom de Gries- en maismeel iets moest verhogen om aan een kilo te komen.

Jouw reactie kwam als mostert (grapje) na de maaltijd, omdat ik toen inmiddels al een proefbatch had gemaakt. Er moest immers gevoerd worden.
Ook de tip van Arno zal ik bij de volgende batch zeer zeker ter harte nemen.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 15-06-2017 20:29
door Peter van Loo
Ik zou zeggen, volg de tips van Marco dan heb je altijd de volmaakte action en bouwmarkt boilie!!!

Groet, Peter

Ps je bollen niet in de zon laten drogen maar onder een camo dekzeiltje eventueel vast gepind met etc etc.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 18-08-2017 23:35
door remco wieser
vandaag de onderstaande mix geprobeerd te draaien maar tijdens het rollen vallen ze uit elkaar, iemand tips om te zorgen dat het goed rolbaar wordt?

200gr maismeel
200gr griesmeel
200gr sojameel
175gr Krillmeel
175gr haringmeel
35gr Knoflook
15gr zout
50ml Liquid Krill
50ml Zalm Olie
8 medium eieren

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 19-08-2017 00:09
door Arno van Beek
De vismelen en krill zijn al erg vet, zou de Zalm Olie er helemaal aflaten, werkt niet in je mix en het sluit je boilie teveel af.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 16-09-2017 20:13
door Danny huvel
Gisteravond voor het eerst boilies gedraaid. Hieronder mijn recept:

650 gram griesmeel
300 gram maïsmeel
300 gram koffiemelkpoeder
100 gram poedersuiker
1 mespunt zout
5 zakjes vanillesuiker
8 eieren

Het recept heb ik ergens op internet gevonden, ik weet niet of ze erg in trek zullen zijn.

De boilies had ik met de hand gedraaid, na het koken zijn ze wat vervormd. Helaas lukt het niet om een foto te uploaden, het lijken nu wel pepernoten...

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 29-08-2018 17:40
door Patrick Uytdenhouwen
ik hou het nogal simpel:
- 200 gr Vismeel
- 100 gr Polentabloem
- 100 gr Maismeel (zoet)
- 50 gr Tarwebloem
- 5 à 6 eieren
- 6 à 7 ml flavour (Mediteranean shelfisch,response flavour van Mainline)

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 08-01-2019 09:47
door michael de wever
Ik ben van plan mijn eigen boilies te gaan draaien, lees er al enkele maanden vanalles en nog wat over, maar vraag mij vooral af waar je moet naar kijken bij het samenstellen van je basismixer. Ik vind namelijk heel wat mixen, maar zie dat velen een andere basismix gebruiken. Zelf heb ik griesmeel, tarwemeel, polenta en maismeel liggen. Dit lijkt mij allemaal goed om mijn basis mix mee te gaan maken. Maar hoe kan ik best de verhoudingen gaan samenstellen. Van alles 250 gram nemen of van het 1 wat meer dan het ander. Waar moet een goede basismix nu aan voldoen?

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 08-01-2019 12:37
door Bert Timmerman
Het kan zijn dat je meer naar het kostenplaatje gaat kijken, naar de voedingswaarde, uitharding etc.. Ligt eraan wat je voor een boilie wilt hebben.
Ik draai al jaren met een basis van 200 maismeel(grof) en 150 gram tarwebloem.
mijn reden: deze mix bindt perfect, kan bijna altijd 650 gram van elk ingrediënt aan toevoegen, is met een kilo prijs van 40/45 cent super goedkoop en hard mooi uit. eiwit en overige haal ik wel uit de toegevoegde ingrediënten.
En vergeet als beginnende bollendraaier niet dat het moeilijker is om een niet vangende bol te maken dan een die vangt. en als laatste tip: voeg eerst niet teveel extra ingrediënten toe. Een basis met 3 extra ingrediënten is een mooi uitgangspunt. Dan heb je ook eerder in de gaten wat de toegevoegde waarde van het individuele ingrediënt is.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 19-01-2019 11:06
door michael de wever
Bedankt Bert voor de info.

Heb een mixje samengesteld, maar vraag mij af of deze niet te vettig is.

- 125g Makreel in eigen nat
- 75g Lookpoeder
- 280g LT vismeel
- 200g Polenta
- 160g Tarwebloem
- 160g Sojameel
- Eetlepel zout
- 50 ml Aminol
- 50 ml Krill & Tuna oil.

Wil later ook een pikante visbol maken en wou daarbij de 75g Lookpoeder vervangen door 75g RobinRed en de Krill en Tuna oil vervangen door een spice oil. Wat denken jullie van deze samenstelling ? Wacht nog op 2 ingrediënten en kan gaan draaien :)

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 20-01-2019 22:48
door Arno van Beek
Ik denk dat dit veel te veel vet en olie heeft en niet bind.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 21-01-2019 01:14
door michael de wever
Dat lijkt mij ook. Wat zou je eruit halen en wat er extra bijsteken? Ik heb namelijk nog heel wat griesmeel ( semolina ) liggen en als ik mij goed voorheb heeft dit vooral als functie om de bol goed te laten uitharden.
PS: wou al niet teveel eigen nat van de makreel erbij doen voor vettigheid tegen te gaan.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 21-01-2019 08:38
door Bert Timmerman
Hallo,
Dit bindt wel. Maar zou zeggen, draai eens een proefmixje van 500 gram en je weet het meteen. Heb geen idee hoeveel vet er in makreel in eigen nat zit. 28 % vismeel lijkt me wel iets teveel voor deze periode va het jaar. Verder prima bolletje. Niks speciaals, maar zal zeker vis vangen.
Succes.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 21-01-2019 14:22
door michael de wever
Goede tip Bert.
Ga 80 gram vismeel eraf halen en 80 gram griesmeel in de plaats steken.
Ben enkel nog aan het wachten op mijn laatste ingredienten van basboilieshop welke op zich laten wachten. Daarna kan ik beginnen draaien :)

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 24-01-2019 21:45
door michael de wever
Hierbij even de resultaten vermelden van de eerst gerolde boilies.
Heb als eerste test voor 250 gram aan mix gerold. Hierbij een foto van de worsten en de boilies zelf.
Afbeelding
Moet wel zeggen dat de boilies vrij zacht zijn. Wat kan ik best doen om ze wat harder te krijgen? Met wat meer griesmeel werken ?

Heb mijn samenstelling als volgt genomen:

31,25g makreel
18,75 lookpoeder
50g vismeel
20g griesmeel
50g polenta
40g tarwebloem
40g sojameel
eetlepel zout
2,5ml aminol
2,5ml krill aminol
5ml krill & tuna oil
2 eitjes

Waar ik wel een probleem mee had was het rollen van de boilies zelf. Ik kreeg steeds blokjes i.p.v. bolletjes. Hoe komt dit ? Mijn worst te dik, mix te droog, ... ??

Afbeelding

PS: De geur van de boilies is in ieder geval enorm vis en look achtig, dus dat is al niet slecht. Heb ze ook eens 12 uur in het water gelegd. De worden wat bleker, maar vallen niet uit elkaar.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 25-01-2019 08:01
door Bert Timmerman
Hoi,
Denk dat de gebruikte hoeveelheid vis van invloed.is.op de hardheid. Eventueel voor meer binding tarwebloem iets verhogen. Verder Zelf ff kijken wat betreft bevochtigen en resultaat op de draaiplank

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 25-01-2019 18:07
door Bert Timmerman
Trouwens als je alleen met eieren de mix aanmaakt is dat de reden dat de bollen wat zacht zijn. Doordat de vis veel vocht bevat mis je daardoor heel wat stolvermogen van de eieren. Beetje eicompound of albumine is dan de oplossing.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 26-01-2019 10:05
door Peter van zanten
Ik persoonlijk zou deze boillie niet in deze tijd van het jaar gebruiken (in ieder geval niet om veel mee te voeren)

Dat de boillies een beetje zacht en lastig te rollen zijn is voor jou lastig, maar de karper zal dit niet erg vinden. :wink:

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 26-01-2019 23:57
door Bert Timmerman
Peter van zanten schreef:Ik persoonlijk zou deze boillie niet in deze tijd van het jaar gebruiken (in ieder geval niet om veel mee te voeren)

Dat de boillies een beetje zacht en lastig te rollen zijn is voor jou lastig, maar de karper zal dit niet erg vinden. :wink:


Helemaal mee eens. Zou voor deze periode de vis er uit halen, tarwekiemen of zemelen toevoegen, wat Boracell en evt iets zeer wateroplosbaars.

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 27-01-2019 20:17
door Peter van Loo
Weet je wat nu ook geil is!!! 10% aardappelzetmeel in je mix verwerken!!

Groet, Peter

Ps vergeet ook je chilipoeder niet!! :wink:

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 28-01-2019 13:51
door Bert Timmerman
Peter van Loo, de man die karpervissen sexy maakt.....

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 25-02-2019 18:35
door michael de wever
Alvast hartelijk bedankt voor alle tips. Heb ondertussen al 6 verschillende boilies gemaakt waarvan 2 met vis extracten. Heb inderdaad gemerkt bij het vissen dat er geen interesse was in dat aas.

Mijn bol gebaseerd op redrobin met hennep en wat spice werkt al een stuk beter.

De reden dat ik mijn bol niet rond kreeg was dat ik te weinig ei gebruikte op mijn hoeveelheid mix. Nu zijn mijn bollen mooi rond :)

Wel nog een vraagje. Na het koken van mijn bollen heb je veel smaakstoffen in het water zitten. Zeker bij mijn redrobin bollen. Doen jullie daar iets mee? Eventueel later gebruiken als een soort soak voor je boillies?

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 25-02-2019 20:33
door Ben de Groot
Onderstaand artikel gaat over het hergebruik van "hennep water", zelfde zou
je kunnen doen met je "boilie water".
Scheutje liquid, flavour, of olie erbij en gaan.
Ook is te lezen dat je pellets kan toevoegen en/of iets van stickmix.
https://www.carpology.net/articles/bait ... ehydration" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 27-02-2019 21:02
door Peter van Loo
Stomen van je bollen is ook een ontzettend geile optie!!

Groet, Peter

Ps soaken kan altijd!!

Re: het GROTE boillie recepten topic

Geplaatst: 11-03-2019 20:08
door rick de jong
Ik wil binnenkort weer zelf gaan draaien maar heb dit jaren niet meer gedaan, heb onderstaande mix bedacht zal dit een beetje goed draaien etc?

200gr maismeel
200gr soja volvet
200gr griesmeel
50 Gr lijnzaadmeel
100gr lt vismeel
100gr haring meel
20gr betaine
50gr paprikapoeder
100gr birdfood
100gr ei compound
50ml krill liquid

En evt nog 5 ml flavour/sweetner