deeg te zacht


Plaats reactie
Arjan den Breejen
Berichten: 40
Lid geworden op: 20-10-2005 23:17
Locatie: Sliedrecht

02-04-2006 20:44

Wie weet er wat ik fout doe??

Heb gisteren voor het eerst (geprobeerd) boilies gemaakt.
Mijn mix was:

- 40 % Maismeel (400 gr)
- 30 % tarwemeel (300 gr)
- 20 % koekjesmeel (200 gr)
- 10 % cacaopoeder (100 gr)

Heb hem op karperstek.be door de boiliegenerator gehaald en daar kwam uit dat het een (redelijk) goede mix was.
Deze mix heb ik vermengd met 9 eieren.

Nu is echter het probleem dat de mix te zacht en te plakkerig bleef.
Heb hem wel een uur uit laten harden/drogen maar hij bleef plakken en jullie begrijpen waarschijnlijk wel dat worsten spuiten en bollen draaien een regelrechte ramp werd.

WAT DEED IK VERKEERD??!!
Gebruikersavatar
ferenc van de vorstenbosc
Berichten: 3043
Lid geworden op: 17-05-2003 02:00
Locatie: lisse
Contacteer:

02-04-2006 20:48

Meer mix erbij toevoegen?Dan word hij vanzelf drogen lijkt mij?Of minder ei.
Arjan den Breejen
Berichten: 40
Lid geworden op: 20-10-2005 23:17
Locatie: Sliedrecht

02-04-2006 20:51

heb juist al minder ei gebruikt als iedereen altijd zegt

volgens elk bericht/internetsite is het 10 eieren voor 1 kilo mix.

en ik vond dat ik nu al vrij moeilijk door de mix kwam met de mixer (of ligt dit aan mij), een kilo is toch ook weer niet zo heel veel
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

02-04-2006 21:07

Arjan,

Verminder het deel koekjesmeel met 10% en verminder de cacao met 5%.
Gebruik in plaats van deze 15% getoaste volvette soja of griesmeel.

Koekjesmeel bestaat voor een heel groot gedeelte uit boter of margarine, het bindt absoluut niet en verschilt erg vaak in samenstelling, cacao bindt ook voor geen meter en het deeg word er samen met het koekjesmeel erg plakkerig door.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Dirk Maatman
Berichten: 788
Lid geworden op: 29-11-2005 19:08
Locatie: thuis
Contacteer:

02-04-2006 21:11

je kunt proberen er een bepaalde hoeveelheid Lactal bumine bij in te doen dan word sowieso het eindproduct harder..
.
Gebruikersavatar
wil roza
Berichten: 37
Lid geworden op: 07-03-2006 10:08
Locatie: woudrichem

02-04-2006 22:14

Beste Arjan,
probeer eens een kilo te draaien met 4 eitjes.
ik doe deze altijd even in de mixer ( gewoon met schel )
dan zijn de schellen lekker fijn en de eitjes goed gemixt.
gooi dit in een bak, voeg er eventueel nog flavour oid aan toe
doe er dan steeds wat mix bij terwijl je kneed ( of in je mixer )
voor het vocht wat je nog meer nodig hebt moet je eens water proberen..
probeer het maar eens totdat je een mooi deegje hebt.
respect dwing je af..
Gebruikersavatar
bart van bezouw
Berichten: 2161
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
Locatie: groningen
Contacteer:

02-04-2006 23:30

Arjan,

Ik begrijp dat je een bepaalde hoeveelheid eieren had en daar de mix bij in hebr gegooid..
Het is een vergissing om te denken dat er, bijvoorbeeeld, op 1 Kg mix ALTIJD 8 eitjes moeten.. of altijd 7 of wat dan ook..
Kluts gewoon 10 eitjes in een kom, en voeg daar langzaam de mix aan toe.. op een gegeven moment is de mix vanzelf op de juiste consistentie en kun je de boilies gaan rollen!
Neem dan ook nog de tip van Henk ter Maat ter harte en dan komt het helemaal goed 8)

Groeten Bart
Arjan den Breejen
Berichten: 40
Lid geworden op: 20-10-2005 23:17
Locatie: Sliedrecht

04-04-2006 15:14

mensen bedankt voor alle tips , ga het dit
weekeind zeker even proberen en dan horen jullie het wel
waarom nou alweer een brasem????
Plaats reactie