ron bouman schreef:Ik vraag me eigenlijk af waarom Hilco nog met boilies vist en niet bijv met deeg of met pellets(kan je ook zelf maken natuurlijk). Als je toch maar een paar uurtjes vist en dan ook nog instant vind ik bollen zelf nogal overbodig.
Een eigen gemaakte bol is zeker niet per definitie beter. Als we uiteindelijk naar de vangsten kijken weet ik zeker dat ik meer vang omdat ik gewoon meer uren aan de waterkant zit als dat ik sta te draaien in de schuur.
Uiteindelijk is het idee van een boilie natuurlijk dat hij het even uit houd onder water. Als dat niet nodig is dan kun je beter van diezelfde mix deeg of pellets maken.
Voor wat betreft de kleur, het werkt zeker. Vaak genoeg gehad dat ik mijn hengel nog niet op mijn steunen kon leggen en hij ging alweer.
Het verschil zit hem erin dat wanneer een karper passief is, je hem vaak toch nog over kan halen om een felgekleurd aasje te pakken. Vis je dan met high attract bodemaas zal ie het hoogstwaarschijnlijk laten liggen.
Het is dus een totaal andere insteek.
Hilco, soaken kan dus wel beter zijn bij instant visserij. Je kan minder bollen voeren terwijl je nog steeds veel attractie hebt. Teveel attractie kan de vis op een dwaalspoor brengen. Denk alleen niet dat zoiets aan de orde is als je echt instant vist en niet teveel voert.
Je stelling "het moet er niet uit, maar in" ben ik het niet mee eens. Gooi eens een paar kattebrokken in een glas water en kijk eens wat ze de eerste tijd doen. Juist ja, zich helemaal vol zuigen. Pas nadat de droge ingrediënten in contact zijn gekomen met water kunnen ze pas oplossen. Dus dan kan je de meest fantastische bol hebben, maar het werkt toch iedere keer weet hetzelfde. Zeker met de watertemperaturen die we momenteel hebben.
Het gaat er dus meer om hoe je eruit haalt wat erin zit. Een fabrieksbol die al jaren in een zak bij de lokale viswinkel ligt, zal er soms zelfs na een paar dagen onder water nog steeds hetzelfde uitzien.
Het grote verschil tussen met de hand draaien, of met machines is ook terug te vinden in de structuur. Een machine gedraaide bol is vaak een stuk compacter zegmaar en zal daarom langzamer uitlekken.
Ron,
Ik vis niet instant, maar bouw het meestal langzaam op met heel weinig aas.
Dus dan is deeg niet echt geschikt, omdat het voor een vis heel slecht verteerbaar is.
Rig technisch gezien lijkt een bol me ook stukken beter.
Daarnaast, als ik dat zou willen, kan ik ook een groot deel wateroplosbaar in een bol stoppen en ik denk dat zo,n bol misschien wel meer uitlekt dan een klompje deeg. Deeg draait vooral om binding en niet om uitlekken.
Ook laat ik mijn bollen altijd maar een uurtje drogen, omdat ik korte sessies vis.
Ben trouwens wel benieuwd hoe je zelf pellets maakt. Heb wel een idee natuurlijk, maar dan ben ik waarschijnlijk langer bezig, dan wanneer ik een paar honderd bollen draai.
Meer uren betekent meer vis, simpel verhaal, ben ik dan ook helemaal met je eens.
Kan een eigen gedraaide bol beter zijn? Ik denk dus van wel.
Is mijn persoonlijke visie, met als basis wetenschappelijk onderzoek, waaruit je bepaalde gevolgtrekkingen maakt. Natuurlijk speelt het niet op elk water een even grote rol, omdat er veel meer variabelen meespelen. Waar ik wel in geloof is, dat een goed aas overal vangt.
Vissen weten al heel snel wat er in een bol zit qua nutriënten, vaak al binnen een dag en ze kunnen dat ook nog eens heel lang onthouden. Het zogenaamde zoekplaatje.
Waarom is b.v. (LT) vismeel zo’n superieur ingrediënt? Gaat het om puur om de smaak of misschien om iets anders? Moet je misschien kijken naar wat er zit. 70 % eiwit en 10 % vet en beide met een heel hoge voedingswaarde. Dus een compleet aminozuurpatroon en bepaalde omega 3 en omega 6 vetzuren.
Zullen er wel weer mensen komen, ja maar ik vang ook goed op ……
Uiteraard, een aas met veel vet, of veel koolhydraten, of veel smaak, een grote bult voer enz. werkt ook allemaal. En op b.v. rivieren en echt grote wateren zal dat waarschijnlijk ook voldoende zijn om je vissen te vangen omdat het daar meer om kwantiteit gaat, i.v.m. veel concurrentie van andere vissoorten.
Mogelijk kun je daar ook een verschil maken, maar dan moet je wel de smaakvoorkeuren van de verschillende vissoorten kennen. Voor wat betreft een karper weten we min of meer precies welke dat zijn. Waarom? Omdat het een consumptievis is en er daardoor veel onderzoek aan gedaan wordt. Voor b.v. kopvoorns weten we dat dus niet.
Kleur, best wel een leuk onderwerp.
Heb het het afgelopen jaar meerdere keren uitgetest met een chod rig, op een klein stadswater, waar ik weet waar de vissen zwemmen.
Rose, wit en geel en ik heb er nooit een vis op gevangen, heb alleen een paar vissen gevangen op een zwaar gesoakte witte pop-up.
Zegt misschien niet zoveel, maar als ik het vergelijk met mijn gebruikte bollen, was het echt helemaal niks.
Zelfde verhaal met zig rigs, het haalt het niet bij een goed bodemaas.
Heb vorig jaar ook afwisselend gevist met gesoakte en ongesoakte bollen en ik heb totaal geen verschil kunnen bemerken. Oké, dat kwam misschien ook omdat de vissen mijn bollen daar kennen en dan maakt de concentratie misschien niet zo heel veel uit.
Een lang gedroogde bol lekt inderdaad in het begin heel weinig uit, hangt er vooral vanaf hoeveel wateroplosbare stoffen er in zitten.
Wat is één van de kenmerken van stoffen die bewezen attractie voor vissen hebben?
Twee keer raden.
Ze zijn allemaal wateroplosbaar! En vissen kunnen ze al in minieme concentraties waarnemen.
Kan je postings overigens zeker wel waarderen, zet mij ook weer aan het denken en daarnaast lijk je me ook nog eens een heel sympathieke gast.
En niet te vergeten de foto in de storm, die was echt bruut!