Mais Koken


Plaats reactie
Danny Kwakman
Berichten: 461
Lid geworden op: 25-04-2011 13:27
Locatie: Noord-Holland

12-10-2012 16:31

De mais staat nu te koken, ik heb al vaker mais gekookt. maar wat moet ik doen als de mais een half uur gekookt heeft?
In een emmer? afspoelen? af laten koelen? en in vriezen? ik wil volgende week vrijdag gaan vissen, en vanaf morgen gaan voeren, blijft het dan wel goed? graag snel bericht terug:)
Je zit aan de waterkant, je hengels staan stabiel.
Je tuurt over het water en vind rust in je ziel.
------------------------------------------------
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

12-10-2012 18:07

Hahaha, voortaan van te voren even nadenken :D .

Mais niet afspoelen, want dan gaat er zetmeel de gootsteen in. Zonde! Roelof Schut heeft hierover nog een leuk artikel geschreven, maar dat moet je zelf een ander keertje maar even opzoeken. Betreft het vocht laten inkoken en citroen toevoegen...

Porties maken en verder invriezen wat je de eerste twee dagen niet nodig hebt. 1 portie morgen voeren en de hoeveelheid voor de tweede dag in de koelkast zetten. Tweede avond gevoerd, volgend portie in de koelkast ontdooien etc.

Ik kies zelf dus meestal voor zo vers mogelijk, maar daar over verschillen de meningen natuurlijk wel eens :wink: .

Wat ik trouwens zelf doe is een geedeelte voorweken en compleet gaar koken en dan een zelfde hoeveelheid net aan de kook brengen en dit samen in een pan of emmer een nachtje laten doorgaren. Heb je twee hardheden van maiskorrel.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

12-10-2012 18:38

af laten koelen en buiten laten staan, gebeurd niks mee
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

12-10-2012 18:45

Wanneer je verzuring niks noemt niet. 'T gaat achteruit, want het is nog steeds geen continue koelkast buiten.
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2343
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

12-10-2012 20:28

Met temperaturen tussen 6 en 12°C gaat het met de verzuring nog wel meevallen.
Zoals je zelf al schrijft verschillen de meningen over wat beter is nog al, ik heb niks tegen voeren met gefermenteerde mais, integendeel, het kan mij niet hard genoeg stinken.(behalve wanneer zo'n emmer omvalt in de auto natuurlijk)
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

12-10-2012 20:45

Maar met super vers beginnen en na een week met wat zurigers eindigen lijkt me nou niet de de manier om aas continuiteit er in te houden (stinkt je auto nog :D ).
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

12-10-2012 20:55

Lekker in die emmer laten met kookvocht en al, desnoods een week.
Na een week komt er een heerlijk laagje op je mais, voeren maar en de karpers springen haast de kant op.

Groet, Peter
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

12-10-2012 21:31

Peter,

Hij heeft 't net gekookt en gaat vanaf morgen al voeren :wink: Vandaar dat ik adviseer; eindig waarmee je begonnen bent (vers).

Hoe lang laat jij zelfgemaakte CSL (gepureerde zoete mais, gist, water en suiker) trouwens gisten? Staat bij mij nu een dagje of drie bij kamertemperatuur te bubbelen (plof)...
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

12-10-2012 21:52

Een week of 4 Marco, dan giet ik het in twee liter flessen en gaan de koeling in. Bij koeling stopt de fermentatie.

Groet, Peter
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

13-10-2012 09:47

Bedankt, 4 weken in de bijkeuken gisten. Zal m'n vrouw blij mee zijn :D
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Danny Kwakman
Berichten: 461
Lid geworden op: 25-04-2011 13:27
Locatie: Noord-Holland

14-10-2012 13:49

Dankjewel voor de reacties, ik heb 3 kilo ingevroren en 4kilo niet gekookt maar staat nog in de week en derest staat in de emmer voor de aankomende dagen om te voeren maar heb ik gewoon in het kook vocht laten doorgaren, buiten.. ziet er nu wat stroperig uit.
Je zit aan de waterkant, je hengels staan stabiel.
Je tuurt over het water en vind rust in je ziel.
------------------------------------------------
Marco Mostert
Berichten: 3296
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

14-10-2012 13:58

Stroperig is goed!
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Plaats reactie