Dobbelsteenboilies maken zonder pan?


kevin diederen
Berichten: 3862
Lid geworden op: 28-09-2003 02:00
Locatie: Zuid Nederland

28-03-2005 20:18

Dag mensen,

Laatst heb ik bij een lezing van de Engelse karpervisser Bill Cottam iets meegekregen over het volgende.
Op veel wateren was hij een liefhebber van kubus-boilies, zeg maar de bekende dobbelsteentjes en hij maakte ze op de volgende manier.
Hij pakte een pond droge mix en voegde hier de eieren en de attractors aan toe.Dit kneedde hij dan tot een blok (baksteen) en wikkelde hij in met folie (aluminiumfolie?) om deze zo'n 20 minuten in de magnetron te zetten.

Maar gaat het dan niet drijven?
Met vriendelijke groet,

Kevin Diederen
Gebruikersavatar
richard van der vliet
Berichten: 748
Lid geworden op: 11-10-2002 02:00
Locatie: Delfzijl

28-03-2005 21:11

kan alu folie wel in de magnetron? geloof het niet
Gebruikersavatar
Tim Horsthuis
Berichten: 128
Lid geworden op: 13-02-2003 01:00
Locatie: Rossum ov
Contacteer:

28-03-2005 21:37

ik maak ze op die baksteen-manier, dan een paar lagen aluminiumfolie, daarna een half uur koken, vervolgens met een groot mes in blokjes van 1 kubieke cm snijden



mvg,
Tim
Ulco Bosma
Berichten: 546
Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

28-03-2005 22:02

Zolang je het niet te lang in de magnetron hebt zullen ze niet gaan drijven, heb het zelf nog niet geprobeerd maar denk wel dat het werkt. Boilies gaan pas drijven als al het vocht eruit verdwijnt maar dit is bij deze blokken niet het geval. Wat ik me wel afvraag of ze wel in de alu folie kunnen, gewoon even proberen. Pas wel op dat je magnetron enorm kan gaan stinken als je met bepaalde geurtjes gaat werken.
Ben benieuwd naar het resultaat!

Mvg Ulco,
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

28-03-2005 23:04

Kevin...ik denk vrijwel zeker dat je je vergist hebt, alufolie gaat dus niet in de magnetron.
Wellicht ging het om een combi-steamer ..dit is een professionele keuken machine waarmee je kunt stomen (koken), regenereren, en bakken.
Ik zelf maak mijn mix regelmatig ook klaar met de baksteenmethode+ alufolie en deze wordt dan gestoomd.
gr
HB
kevin diederen
Berichten: 3862
Lid geworden op: 28-09-2003 02:00
Locatie: Zuid Nederland

29-03-2005 14:29

Misschien dat hij dan andere folie gebruikte. Of hij aluminium-folie gebruikte weet ik niet zeker.
Zometeen een kilootje mix wegwerken... En dan maar gewoon in de pan.
Met vriendelijke groet,

Kevin Diederen
Gebruikersavatar
michel Tja
Berichten: 3561
Lid geworden op: 17-12-2004 08:24
Contacteer:

29-03-2005 14:32

er bestaat ook huishoud folie van plastic ,dat hoort in de magnetron te kunnen en houdt ook nog eens het vocht vast.
Gebruikersavatar
elco kuipers
Berichten: 992
Lid geworden op: 04-06-2003 02:00

29-03-2005 19:18

Ja, klopt, dit is doorzichtig en op dezelfde rollen te verkrijgen als het alu folie
kevin diederen
Berichten: 3862
Lid geworden op: 28-09-2003 02:00
Locatie: Zuid Nederland

29-03-2005 19:31

Dus als het ervoor zorgt dat het het vocht vasthoudt kan je zo dus eigenlijk boilies maken in de magnetron he?
Met vriendelijke groet,

Kevin Diederen
Bart Kuysters
Berichten: 111
Lid geworden op: 30-09-2004 20:18
Locatie: Netherlands

29-03-2005 20:33

Lijkt me wel ja, goed afsluiten met die huishoud folie. Zal het ook eens gaan proberen, lijkt me wel makkelijk :D
kevin diederen
Berichten: 3862
Lid geworden op: 28-09-2003 02:00
Locatie: Zuid Nederland

29-03-2005 21:05

Dat lijkt het mij ook...

Laat het wel effe horen hoe het afloopt.
Met vriendelijke groet,

Kevin Diederen
Jeroen Van der Meeren
Berichten: 76
Lid geworden op: 15-01-2005 22:13
Locatie: België

30-03-2005 11:41

hoi

ik heb die lezing ook meegemaakt
hij zei: (dacht ik) 30 min op lage stand! in de magnetron in een folie dat er tegenkan
dus geen aluminium folie hé tga anders een beetje fikken :-?

Jeroen
kevin diederen
Berichten: 3862
Lid geworden op: 28-09-2003 02:00
Locatie: Zuid Nederland

30-03-2005 15:55

Misschien dat ik dat dan maar eens ga proberen.

Raar he?

Geen eigen frietenpan of iets dergelijks om boilies op te koken, geen eigen vriezer.
Maar wel een eigen magnetron....
Met vriendelijke groet,

Kevin Diederen
kees jansen

30-03-2005 20:01

Er kan geen aluminium folie in de magnetron het is de speciale magnetron folie, als je het goed bekijkt zitten er hele kleine gaatjes in juist om het vocht voorzichtig te laten onsnappen anders zal de folie open scheuren(ploffen), want de magnetron die verwarmt in principe alleen de vloeibare delen (bv water) van binnen uit naar buiten denk maar eens aan een een diepvries brood wanneer die in de magnetron is geweest zal hij erg droog zijn dat komt dus door het verlaten van het vocht wat er in ZAT het is inderdaad dat nieuwe type oven

Mvg Kees
Gebruikersavatar
Robert Valkeneer
Berichten: 261
Lid geworden op: 30-03-2005 14:19
Locatie: Lelystad

31-03-2005 10:53

Heeft iemand ervaring met die baksteen. Is er met de kubusjes van de buitenkant nog wel te vissen? Het lijkt mij dat dit keihard wordt of zie ik dat verkeerd?
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

31-03-2005 15:37

VAlt hard mee hoor, dat hangt meer van je mix af. Met keiharde kubusjes valt trouwens ook nog prima te vissen :wink:
Kees,
die gaatjes zijn volgens mij bedoelt voor de lucht en niet voor vocht. Lucht zet namelijk veel meer uit.

Overigens kan alu folie wel degelijk in de magnetron zolang het maar niet in contact staat met de magnetronplaat. Is trouwens niet echt ideaal, magentronfolie gaat tien keer beter.
There aint no way but the hard way!

Spiegel gevangen op het Twentekanaal? Skp@ksnregiooost.nl
Pieter van der Rijt
Berichten: 43
Lid geworden op: 28-07-2004 08:28
Locatie: Almere

31-03-2005 16:20

Ennn.....hoe hoog stellen we die magnetron af dan, en voor hoe lang?
Lijkt me wel een makkelijke manier om kleine boillies te produceren.
Niemand is slecht, totdat hij het tegendeel heeft bewezen.
jp Goethals
Berichten: 42
Lid geworden op: 07-12-2004 03:51

31-03-2005 18:16

Pieter van der Rijt schreef:Ennn.....hoe hoog stellen we die magnetron af dan, en voor hoe lang?
Lijkt me wel een makkelijke manier om kleine boillies te produceren.


Bill Cottam stelde zijn magnetron af op de laagste stand voor een half uurtje en dat voor een homp deeg de grootte van een baksteen.
:wink:
Gebruikersavatar
Robert Valkeneer
Berichten: 261
Lid geworden op: 30-03-2005 14:19
Locatie: Lelystad

01-04-2005 08:57

Ik heb het gisteravond getest. Overigens niet in de magnetron maar gewoon gekookt. Maar een brick van 900 gram kreeg ik met een half uur koken niet gaar. De binnenkant was weliswaar warm maar nog net zo zacht als de oorspronkelijk klomp deeg. Na nog eens 20 min. was alles voor elkaar. Zou dat kwaad kunnen zolang koken?
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

01-04-2005 09:33

Daaf Wolters schreef:VAl

Overigens kan alu folie wel degelijk in de magnetron zolang het maar niet in contact staat met de magnetronplaat. Is trouwens niet echt ideaal, magentronfolie gaat tien keer beter.


Hoi.. ...dit moet ik een ieder ten zeerste afraden!..als het misgaat ( en een half uur is lang hoor! :wink: ) dan kan de alufolie verbranden en in het slechste geval gaan branden.
of
je kunt je magnetron weggooien door de vonken.
Gebruik uitsluitend magnetronfolie (= transparante stevige plastic hittebestendige folie)
gr
HB
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

01-04-2005 09:37

Robert Valkeneer schreef:Ik heb het gisteravond getest. Overigens niet in de magnetron maar gewoon gekookt. Maar een brick van 900 gram kreeg ik met een half uur koken niet gaar. De binnenkant was weliswaar warm maar nog net zo zacht als de oorspronkelijk klomp deeg. Na nog eens 20 min. was alles voor elkaar. Zou dat kwaad kunnen zolang koken?

hoi afhankelijk van de dikte van je klomp deeg kook ik deze ook minimaal een half uur...maar vaker 45 minuten, vaak is dit voldoende.
Kan verder geen kwaad.
Door het drogen en afkoeling van de deegklomp zul je zien dat het e.e.a weer aardig hard wordt..ook de binnenkant.
Zelf vindt ik het soms trouwens niet erg als de binnenkant wat zacht blijft...de vissen nemen nu eenmaal lbij voorkeur liever zacht aas dan hard aas...maar ja die brasems soms he :lol:
Gebruikersavatar
Robert Valkeneer
Berichten: 261
Lid geworden op: 30-03-2005 14:19
Locatie: Lelystad

01-04-2005 09:51

Dank voor je reactie. Kan ik met goed vertrouwen gaan voeren.
Gebruikersavatar
Stefan Sand
Berichten: 529
Lid geworden op: 08-09-2003 02:00
Locatie: Doublu U city

01-04-2005 10:46

Mijn allereerste boilies waren kubusjes, maar ik ben er vanaf gestapt vanwege het lange koken en omdat ik ze niet met de werppijp weg kon zetten. Maar op gevangen heb ik er zeker :D
Gewoon grote klompen gemaakt, ingewikkeld met alu-folie en idd 30 min a drie kwartier gekookt. Mijn mix was en is behoorlijk grof van structuur en met een kubusboilie was de levensduur aan de hair een stuk korter. Misschien iets om in het achterhoofd te houden.

SS
jannick werckx
Berichten: 257
Lid geworden op: 02-11-2003 01:00
Locatie: Neerpelt

01-04-2005 13:13

op deze manier kan je ook mixen maken met een zeeeer grove structuur, die je normaal niet kan verwerken met deegspuit-boilieplank ...
denk daar maar eens over na :lol: µ

vang ze
Gebruikersavatar
Robert Valkeneer
Berichten: 261
Lid geworden op: 30-03-2005 14:19
Locatie: Lelystad

01-04-2005 13:35

Ik probeer dit nu voor het eerst maar ik zie de mogelijkheden wel degelijk. Het lijkt me een mooi alternatief voor de knikkers.